Hírek

Saint Vitus – Scott Reagers az európai koncerteken

A SAINT VITUS bejelentette énekesük, Scott Reagers részvételét a 2015-ös nyári koncertjeiken Európában.

A banda így kommentált: „Speciális koncertet játszunk a rajongóknak; Reagers kezdeti és kései érájából válogatunk többnyire. Reméljük, hogy a Vitus család, rajongók és barátok készek a Reagers hangzás visszatértére erre a rövid turnéra, és különösen köszönjük nektek a folyamatos támogatást!

Scott Reagers egyike a SAINT VITUS alapító tagjainak, és az előző, TYRANT nevű felállásban is énekesi posztot töltött be. A névadó, debütáló ‘Saint Vitus’ (1984) albumon is énekelt, mielőtt elhagyta a bandát 1986-ban. Reagers 1994-ben tért vissza és együtt szerepelt a Doom legendákkal a klasszikus ‘Die Healing’ (1995) albumon mielőtt újra távozott volna 1996-ban.

A SAINT VITUS már megerősítette szereplésének hírét a neves Hellfest Open Airen a francia Clisson-ban június 21-én, és idővel több nyári fellépésük dátumát is bejelentik.

A SAINT VITUS már most legendás története 1978-ban kezdődött, amikor Dave Chandler gitáros Armando Acosta dobossal és Mark Adams basszusgitárossal karöltve elkezdett próbálni. Miután meghallgattak két másik énekest, a banda végül megállapodott Scott Reagers vokálossal és TYRANT néven megkezdték pályafutásukat. 1979 augusztusában a négyes leadta első koncertjét, majd 1980-ban nevük végre SAINT VITUS lett. Ezt a döntésüket állítólag a BLACK SABBATH „St. Vitus’ Dance” c. száma inspirálta, mely a “Volume 4” albumukon (1972) szerepelt.

A Heavy Metál angol alapítói legalább akkora hatást gyakoroltak a SAINT VITUS hangzására mint a Hardcore Punkot játszó amerikai BLACK FLAG. Az utóbbi vezetője, Greg Ginn le is szerződtette a SAINT VITUS-t SST Records nevű kiadójához. Legalább két évnyi helyi West Coast punk koncertezés után a banda elindult első BLACK FLAG-gel közös turnéjára 1984 decemberében.

A névadó, debütáló „Saint Vitus” albumot ugyanabban az évben adták ki, majd gyorsan következett a második teljes, „Hallow’s Victim” (1985) nevű album és egy EP melynek címe „The Walking Dead” (1985) volt. A Thrash Metál felemelkedésével a SAINT VITUS ultranehéz hangzását főként csak a Doom szakértői és egy elkötelezett underground rajongótábor élvezte. Ez lehetett az egyik oka Scott Reagers 1986-os távozásának. Váratlan lépése nem jelentett gondot a bandának, mivel helyére Scott „Wino” Weinrich került a THE OBSESSED zenekarból, akit a banda támogatóinak többsége a SAINT VITUS abszolút hangjának tart.

Amikor Scott Reagers távozott, Dave Chandler már megírta a „Born Too Late” (1986) nagyját. Mivel viszont még semmit nem vettek fel, a SAINT VITUS egyszerűen kivárta, míg új frontemberük magáénak érezte a dalokat. Az album az amerikaiaknak növekvő népszerűséget hozott a Metál underground színterén, főként a tengeren túl. A névadó dal sok rajongó szerint egyike a legnagyobb Doom himnuszoknak.

A „Thirsty and Miserable” (1987) EP következett, amin egy BLACK FLAG feldolgozás is hallható volt ugyanazon névvel, de a „Mournful Cries” (1988) így is az SST Records neve alatt kiadott utolsó anyag volt. Az előző évek kemény munkája végre kezdett beérni. A találóan „V” (1989) névre keresztelt ötödik teljes albumuk már a német Doom lemezkiadó, a Hellhound Records gondozásában jelent meg, az egy évvel később kijövő élő „Live” albumuk után pedig az európai érdeklődés csak tovább nőtt – bár először csak a kontinensen, de később Angliában is. Pont mikor a Doom keresztapjainak horizontján kezdett kisütni a nap, Wino a SAINT VITUS elhagyása mellett döntött, hogy újraalapítsa a THE OBSESSED-et 1990-ben, ami végső soron komoly csapást jelentett a bandának.

Wino-t először a zenei és spirituális testvérnek számító svéd COUNT RAVEN tagja, Christian Lindersson helyettesítette. A SAINT VITUS vele vette fel a „C.O.D.” (1992) albumot, melynek producere Don Dokken volt, és elnyerte a kritikusok elismerését. A meleg fogadtatás ellenére a kiadás után a banda többnyire inaktív maradt.

Két évvel később a SAINT VITUS újraegyesült eredeti énekesével Scott Reagers-el. Ez az újfent sikeres „Die Healing” (1995) albumhoz vezetett, melynek felvételei Berlinben zajlottak. Talán ez lett volna a legjobb idő a banda számára hogy learassa babérjait, de Scott Reagers komoly egészségügyi problémái miatt az európai turnéjuk idő előtt ért véget, és egy jó ideig itt volt a SAINT VITUS történet vége a hűséges és akkorra nagyra duzzadt rajongótáboruk legnagyobb bánatára.

Újabb életjelre 2003-ig kellett várni, amikor a SAINT VITUS rövid időre, két koncert erejéig visszatért a színpadra. Az egyik koncert Chicago-ban, a másik a neves németországi With Full Force Fesztiválon volt hallható és látható. Az ünnepelt találkozó felállása az eredeti volt, Dave Chandler, Scott Weinrich, Mark Adams és Armando Acosta tagokkal. Hat évvel később a SAINT VITUS fellépett a neves Roadburn Fesztiválon, melyet európai mini-turné követett.

Ekkor még senki nem láthatta előre, hogy a 2009. április 29-ei stuttgarti fellépés lesz Armando Acosta utolsó szereplése a SAINT VITUS-szal. Utolsó európai koncertjük után a banda a tervek szerint visszatért az államokba. Ott Armando súlyos egészségügyi panaszai továbbra is nagy terhet róttak rá, és 2010. november 25-én a SAINT VITUS azt a fájdalmas hírt kapta, hogy régi barátjuk és zenésztársuk eltávozott.

SAINT VITUS masszív koncertjén a Hellfasten a közönség új tagot láthatott a dobok mögött. Henry Vasquez, aki már társult Dave Chandlerrel DEBRIS INC. nevű projektjében, itt debütált a bandával, és azóta is velük játszik.

2012-ben, a SAINT VITUS leszerződött a Season of Misthez, akik büszkén adták ki „Lillie: F-65” című anyagukat áprilisban. Tizenhét évvel előző albumuk, és kilenc évvel újraegyesülésük után a SAINT VITUS egy olyan remekművel tért vissza, mely bebetonozta státuszát a Doom igazi ikonjai között. A „Lillie: F-65”-ban fellelhető a banda védjeggyé vált dalszerzői stílusa, melyet a SAINT VITUS rajongói annyira szeretnek: ott van Dave Chandler kataklizmatikus és összetéveszthetetlen gitárjátéka tele zengéssel, feedbackkel és apokaliptikus torzításaival melyek lenyűgöző és varázslatos szólókba vannak öntve. A „Lillie: F-65” továbbá Scott „Wino” Weinrich mélyen rezgő vokáljával is meg van áldva, aki a dicső „V” (1989) óta először szerepel újra a bandával.

www.facebook.com/saintvitusofficial
www.facebook.com/seasonofmistofficial

Kapcsolódó cikkek

Saint Vitus énekesének US deportálása

KMZ

Hot News: Saint Vitus announce autumn tour in Europe!

KMZ

Hot News: Saint Vitus stream unreleased track via Pitchfork!

KMZ

Hot News: Saint Vitus – Reissue two classic albums; Announce Australian Tour!

KMZ

Hot News: Saint Vitus embark on European Tour today!

KMZ

Hot News: Season of Mist news – Ken Mode, Saint Vitus, Eths, Watain

KMZ

Hot News: Season of Mist news – A Life Once Lost, In Solitude, Saint Vitus, Vera Cruz, Imperium Dekadenz

KMZ

SAINT VITUS – Blessed Night (7″ single)

Dr. Feelgood

SAINT VITUS – Lillie: F-65

Dehumanizer

Hot News: Season of Mist news: Black Sheep Wall, Saint Vitus, Nothnegal, Engel, Urgehal

KMZ

Hot News: Seaons of Mist news: Saint Vitus – Engel – Eths

KMZ

Hot News: Season of Mist news: War From A Harlots Mouth – Saint Vitus

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Hell Militia, Carach Angren, Saint Vitus

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Saint Vitus, Drudkh, Ghost Brigade, Minushuman

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Saint Vitus, Benighted, Engel

KMZ

Hot News – Saint Vitus: New album

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Saint Vitus – Eths – Nothnegal – Generation Kill

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Saint Vitus, Morbid Angel, Esoteric, Kells, Fair to Midland, Eths, Sólstafir

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek