Hírek

Sziget: „Húsz év hév”

A Szigeten ott kell lenni. A jubileumi huszadikon pedig különösen, hiszen minden eddiginél színesebb és izgalmasabb látványvilág tárul majd a szemünk elé. A jelentősen megújuló fesztiválon bár komoly kedvezményekkel  várják a szép emlékeiket felidézni vágyó régi törzsszigeteseket,  mégsem a nosztalgiázásé lesz a főszerep, hanem a jelen aktuális sztárjaira és trendjeire helyezik a szervezők a hangsúlyt. Persze azoknak, akik elsősorban nosztalgiára és régi nagy slágerekre vágynak azoknak sem lesz  oka  panaszra,  hiszen  a  nulladik  napon  Ákos  legnagyobb  slágerei  is  felcsendülnek,  a  mínusz egyedik napon pedig a Csík zenekar feldolgozásokra épülő monstre koncertjén hangzanak fel az elmúlt évtizedek nagy slágerei, vendégek közreműködésével. Sőt idén mínusz kettedik (!) nap is lesz az ünnep okán. Augusztus 5-én hazai sztárok sora adja egymásnak a mikrofont, ugyanis újra Magyar Dal Napjával indul a jubileumi Sziget.

 

“Egy zötykölődő mikrobuszban kezdődött minden. Tavasz volt, még nem zöld, de már reményekkel teli. Félúton a főváros és a vidéki helyszín között, egy azóta elfeledett Sziámi koncertről hazafelé tartva, Müller Péter Sziámi zenész, költő, színházi-filmes ember és Gerendai Károly koncertszervező hosszasan fantáziált.” – idézzük a

2002-ben kiadott Nagy Sziget Könyvet, ahogy kezdődött, megformálódott a gondolat, s ma már tudjuk, amit akkor még senki, hogy Európa Legjobb Nagyfesztiválja cseperedett abból a gondolatból.

1993-ban indult tehát hódító útjára, így idén már 20. alkalommal várja látogatóit a Sziget. Nagy ívet futott be ’93 óta, de bármennyit bővült, fejlődött, gyarapodott, szépült és épült, a leginkább ma is az, aminek a kezdetekben szánták: egy hét önfeledt együttlét. Csakhogy közben több korosztály nőtt fel úgy, hogy a Sziget meghatározó generációs élményükké vált. Milliónyi magyar és külföldi fiatal szerzett e parányi földdarabon életre szóló emlékeket.  A „Sziget” ma már nemcsak hazánkban bír többletjelentéssel,  de az egyik legismertebb magyar szóvá vált az egész világon, ami a használói körében számos jelentéssel bír. A „Sziget” egy olyan különleges földrajzi helyet takar, ahol rég nem látott ismerősökkel futhatunk össze, ahol új barátokra tehetünk szert, ahol nagy szerelmek szövődnek, ahol mindenki könnyen eleresztheti napi gondjait. Ez a Sziget a békesség szigete, a barátság szigete, a tolerancia szigete, a szerelem szigete, az önfeledt  kikapcsolódás  szigete,  a szabadság szigete, a kulturális sokszínűség szigete. Az első években még a „világegyetemisták találkozóhelyeként” aposztrofált  rendezvény  mára  valóban  a  világ  fiataljainak  a  találkozóhelyévé  vált,  egy  olyan  nemzetközi fesztivállá,  ami  egyedi  jellemzőivel,  így például  helyszínével,  programkínálatával,  szolgáltatásaival,  de  nem utolsó sorban atmoszférájával, szellemével méltán vívta ki helyét a legjobbak között, sőt, lett a legjobb. Hiszen a mi Szigetünk ma már Európa elismerten legjobb nagyfesztiválja, Magyarország elsőszámú turisztikai attrakciója, de a Szigetesek számára még mindig leginkább a nyár legjobb hete, amit már a hosszú téli napokon is jó várni, jó készülni rá, de a legjobb persze ott lenni.

„1993-ban még fel sem merült, hogy egyszer a huszadikat fogjuk szervezni, közel a húszhoz, nemrég pedig még azt nem sejtettük, hogy megannyi akadály nehezíti majd a felhőtlen ünneplést. Nagyon összecsaptak az elmúlt időben a fejünk felett a hullámok” – mondja a főszervező. A részletekre kitérve Gerendai elmondta, hogy a tavalyi  évben  nem  emeltek  jegyárat,  a költségvetés  viszont  jelentősen  megugrott,  hiszen  menet  közben  is számos  extra kiadás  keletkezett,  mint például  a főváros  által kivetett  területbérleti  díj, vagy a szélsőséges tüntetők miatti megnövekedett  biztonsági költségek. „Persze el kell ismerni, mi is sokszor hibázunk, hozunk rossz  döntéseket,  aminek  meg  kell  fizetnünk  az  árát.  Például  a  tavalyi  Prince  koncert  sem  volt  olcsó, bármennyire is volt zseniális, ő tartja a Sziget „legveszteségesebb napja” csúcsot. Vannak tervezhető és sajnos vannak  kiszámíthatatlan  problémák.  Magyarország  nemzetközi  megítélésének  alakulása,  majd  év  elején  a MALÉV  csődje,  vagy  a  főszponzor  visszalépése  olykor  komoly  küzdelemre  késztetnek  minket.”  –  mondja Gerendai, aki szerint a nehézségek az elmúlt években megedzették őket, a legtöbbször megerősödve és tovább fejlődve  tudtak kikeveredni  a küzdelmekből.  „Valószínűnek  tartom,  hogy,  ha minden simábban  ment  volna, kevésbé kellett volna innovatívnak, kooperatívnak és kreatívnak lennünk és akkor messze nem tartanánk itt, de sajnos vannak számunkra is kezelhetetlen helyzetek.” – teszi hozzá a főszervező. Ilyen például az a tény, hogy a legjelentősebb fesztiválok nemzetközi versenyében hiába áll helyt a Sziget évről-évre hősiesen, azzal a versenyhátránnyal például nem tud mit kezdeni, amit a magyar ÁFA szabályozás jelent számukra. Jelenleg az Európai Unió 27 országából 21-ben kedvezményes ÁFA tarifája van a kulturális rendezvényeknek, ezek átlaga ma 10%-ot tesz ki, ezzel szemben Magyarországon világviszonylatban a legmagasabb, 27% a forgalmi adó. „Ez egy nagy és gazdag országnak is komoly kihívás, nálunk simán a verseny elvesztését jelentheti.” – mondja Gerendai.

„Minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy a Sziget eddigi története a küzdelmek története, hiszen volt már mindenféle megpróbáltatásban részünk, de a közönség kitartott mellettünk és az első két évtizedben töretlen volt  a  fejlődésünk.”  –  állítja  Gerendai.  „Sajnos  a  történetünk  során  először  pont  a  jubileumi  évben  kellett jelentősen lefaragnunk a költségvetésünket.” A tavalyi Sziget 200 milliós vesztesége önmagában már jelentős lépésekre kényszerítette a szervezőket, de azóta a főszponzor visszalépése és a gazdasági környezet alakulása csak tovább erősítette az elkerülhetetlen megszorításokat. Bár szerencsére vannak pozitív változások is, mint például az új banki partnerrel, az OTP-vel való nagyobb szabású együttműködés, vagy az elnyert jelentős nemzetközi elismerés, az mostanra eldőlt, hogy az idei Szigetet több mint 300 millió forinttal kevesebből kell megszervezniük – állítják a szervezők.

„A megannyi akadály ellenére a 20. Sziget programja ma már 95%-osan kész és bár szívesen költöttünk volna többet is a jubileum okán, igyekeztünk olyan Szigetet összerakni, ami friss, izgalmas, látványos és méltó az ünnepi alkalomhoz.” – állítja a főszervező. Elmondása szerint a fesztiválnak nem szabad a múltra koncentrálnia.

„Persze jó dolog a nosztalgia, remélem sokakban sikerül majd a régi szép emlékeiket felidézni. Talán a jubileum kapcsán sokan kedvet is kapnak, hogy újra kilátogassanak a Szigetre egy kicsit, de ne azért jöjjenek, hogy hátha fellépnek a húsz évvel ezelőtti kedvenceik, hanem azért, hogy megnézzék, milyen a világ 2012-ben, kik a mai fiatalok kedvencei szerte Európában. Én abban hiszek, hogy olyan huszadik Szigetet kell csinálni, ami után még többen akarnak majd eljönni a huszonegyedikre.” – mondta Gerendai Károly.

 

Újdongok, változások

Az biztos, hogy idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet, hiszen számos helyszín költözik új helyre, nagyon sok minden átalakul, megújul, néhány programhelyszín – a költségvetés szorításában – megszűnik, de közben új helyszínek is megjelennek a kínálatban, s lesz olyan színpad is, ami átadja a helyét másnak, viszont programkínálata felbukkan egy másik helyszín új programsávjában. Egy dolog, ami állandó: a Sziget programjainak sokszínűségét tekintve még mindig a legváltozatosabb fesztivál lesz Európában.

 

Költözik…

… a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére (ahol a kezdetekkor még a Nagyszínpad állt), s immár 5 programsávval OTP Bank World Music Party Színpad néven várja rajongóit. A Nagy Utcaszínház a  tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül. A rendkívül népszerű Roma Sátor a „színházi domb” mellé kerül, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el.  Az  összművészeti  helyszín  a  tavalyi  MR2  színpad  helyén  lesz,  míg  a Magyar  Nagyszínpad  a  korábbi világzene helyszínre költözik. Az Afro-Latin Színpad és Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül és immár 7 sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror.

 

Nagyobb lesz…

…az Arena, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait.

 

Újra lesz…

… a Szigeten a rendkívül látványos, hatalmas sikerű Luminárium, amit a tavalyi meduza helyén pillanthat meg a látogató.

 

Új helyszín…

… a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad.

 

Látványos elemek…

…  is  tarkítják,  színesítik  a  jubileumi  Sziget  arculatát.  „A  nadrágszíj  meghúzása  mellett  azért  igyekeztünk fejleszteni is a Szigeten. Talán a legjelentősebb fejlődés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább erősíti, hogy jelentős összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére” – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó látványos megoldások, látványelemek és látványos programok térvilágítások, programhelyszínek belső és külső dekorálása látványosan is feldobja majd a 2012-es Sziget képi világát.

nusz track: Magyar Dal Napja a mínusz 2-dik napon

A magyar dal ünnepével indul az ünnepi Sziget. A Fesztivál mínusz 2-dik napján, azaz augusztus 5-én egy egész napos zenei fieszta zengi be a Hajógyári-szigetet, ahol a hazai zenei élet színe-java, legendás előadók, korunk pop-rock ikonjai hozzák el legnagyobb slágereiket. Elhangzanak majd az elmúlt évtizedek legnagyobb, legfontosabb, leginkább szerethető szerzeményei. A kezdeményezés Presser Gábor fejéből pattant ki, s 2008- ban a Szigeten debütált a magyar dalünnep, akkor is hatalmas sikerrel. Azóta minden év szeptemberében az ország számos városában tartanak ilyen ünnepet, de az első Szigetes alkalomhoz hasonló, központi, szinte mindenkit megmozgató nagyszabású koncertsorozatra azóta sem került újra sor. „Az elmúlt években sokan kérdezték, mikor lesz újra Magyar Dal Napja a Szigeten, eddig rutinból mindig azt válaszoltam, hogy az már egy önálló rendezvény, aminek büszke vagyok rá, hogy az elindításánál mi is ott bábáskodtunk, de a gyerek mára felnőtt  és  önállóan  is  megáll  a  lábán.  Aztán  az  élet  úgy  hozta,  hogy  az  idei  Magyar  Dal  rendezvény  a támogatások  csökkenése  miatt  veszélybe  került,  mi  pedig  éppen  azon  törtük  a  fejünket,  hogy  mivel ünnepelhetnénk meg méltón a jubileumunkat. Egy széles közönséget megszólító, mindenki által megfizethető árú, ám mégis egyedi produkciót kerestünk. Ekkor szerencsére összefutottunk Pici bácsival, akivel tisztáztuk, hogy mindkettőnk problémáira gyógyír lehet a jubileumi Sziget, ahol, ha meg lehetne ismételni a nagy sikerű Magyar  Dal  Napja  koncertsorozatot,  vagyis  annak  egy  továbbfejlesztett,  még  grandiózusabb  változatát,  az egyben méltó ünnep lehetne a mi számunkra is és a bevételekből jelentős részben finanszírozni lehet a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat idei megrendezését is szeptemberben. ” – mondta Gerendai. Mivel ez a monstre koncert már délben elkezdődik és 11 órán keresztül zajlik majd, több mint 70 előadót felsorakoztatva a fesztivál legnagyobb színpadán, a szervezők úgy döntöttek, hogy rendhagyó módon augusztus 5-ét, azaz a fesztivált megelőző vasárnapot is programnappá avatják. Ez elsősorban azért volt fontos, mert a tapasztalatok szerint a Magyar Dal Napja közönségének jelentős része az aktív dolgozók köréből kerül ki, így nekik különösen jól jön, hogy egy munkaszüneti napra esik majd a program, hiszen így gond nélkül végignézhetik az egész napos rendezvényt. Azért, hogy a jubileumi Sziget nyitóprogramján valóban mindenki felhőtlenül ünnepelhessen, a szervezők egy igencsak kedvezményes, 4900 forintos belépőjegy árat határoztak meg erre a napra.

A  sajtótájékoztatón  részt  vett  Szűts  László,  a  zenészeket,  szerzőket,  kiadókat,  képzőművészeket,  filmes alkotókat, tehát minden kreatív iparágat képviselő ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért elnöke, aki ismertette a szervezet és a Sziget Kft., valamint a Magyar Dal Napja közötti sikeres, több éve tartó együttműködéseket. Mindhárom  szereplő  elkötelezett  a  magyar  zene  továbbélése,  a  hazai  alkotók  munkájának  elismerése,  a MAGYAR DAL sikere mellett, így kézenfekvő, hogy az együttműködés idén is folytatódjon. Ebben aktívan részt vesznek maguk a zenészek is, akik köszönik minden rajongójuknak, hogy megtisztelik – hogy Te is megtiszteled

– őket és a munkájukat! És hogy a rajongók hogyan köszönhetik meg a zenét az alkotóknak?

Miután az idén végre számos hazai online zeneáruház is megkezdte működését, végre van is lehetőség a zenét korszerű módon, legálisan beszerezni. Ezen zeneáruházak listáját, és számos további információt találhatunk a www.kösz.hu oldalon.

 

Nulla és Mínusz egy – Csíkos, Ákos, metálos és tehetséges napok

Már nem újdonság, hogy vadonatúj feldolgozásain alapuló Daloskönyvével lép fel a Csík zenekar a jubileumi Sziget  mínusz  1-dik  napján,  augusztus  6-án.  A  majd’  három  órás  megakoncerten  a  magyar  beat-  és rocktörténelem olyan legendáival közösen adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser   Gábor,   Földes   László   és   Kovács   Kati   –   de   természetesen   a   Csík-koncertekről   szinte „elmaradhatatlan” Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép.  Azért, hogy ez az ünnepi koncert mindenki számára elérhetővé váljon, a Sziget szervezői erre a napra szintén egy kedvezményes, 6900 forintos jegyárat vezetnek be. Az „ottalvós” bérletet váltóknak pedig ez a koncert ajándék.

Az sem titok, hogy Ákos “2012-es szintirock” koncertprogramja – az új dalok mellett a legizgalmasabb Ákos- és Bonanza-szerzeményeket   vonultatja  fel  teljesen  megújult  formában  –  az  idei  nyáron  mindössze  három alkalommal áll színpadra. A VOLT és a SOUND után a jubileumi Sziget nulladik napján a vidéki koncerteknél egy bővebb repertoárral, az év egyik legnagyobb magyar zenei eseményeként, egy egész estés, önálló Ákos- koncert várja a rajongókat. Erre a napra is a rendes napijegynél olcsóbb, 7900 forintos kedvezményes jegy lesz érvényes, s az „ottalvós” hetijegyesek ezt a koncertet is ingyen élvezhetik.

Bár  a  metál  nagyhelyszín   a  költségcsökkentés   sűrűjében   elvérzett,   a  műfaj  rajongói   nem   maradnak kielégítetlenül. Túl azon, hogy számos helyszínen zúz majd keményebb csapat, a nulladik napon egy egész napos, úgynevezett  Metál Nap várja a rajongókat. A line-up egyelőre képlékeny,  de a szervezők reményei szerint  nemsoká’  kikristályosodik,  az azonban  biztos,  hogy kora délután,  2-kor kezdődő  és  11-ig hegesztő monstre buli csalogatja a Szigetre a metálosokat, akik hasonlóan Ákos rajongóihoz, 7900 forintért csápolhatnak kedvenceik koncertjein.

Mindkét napon, tehát a Nulladikon és a Mínusz 1-diken az Open-Civil Színpad ad helyt a YOUROPEN Sziget Nemzetközi Tehetségkutató versenyének, melyre szerte Európából érkeznek a zenei talentumok.

NAGYSZÍNPADOK A SZIGETEN Pop-Rock Nagyszínpad

A Sziget legnagyobb  színpada  felhozatalának  nagyrésze  már ismert. A délutáni/kora  esti sorokban  ott lesz napjaink leglátványosabb és legütősebb taiko-kollektívája,  a Gocoo, az ultraprovokatív és megalkuvást nem ismerő  pittsburgh-i  punkbanda,  az  Anti  Flag,  a  mediterrán  ritmusokat,  kelet-közép-európai,  valamint  arab, örmény és görög zenei motívumokkal, rockos és metálos témákkal keverő Viza, a londoni kertvárosok mikrouniverzumának legizgalmasabb zenekara, a Noah and the Whale, a brit gitárpop fenomének félelmetes rock energiákat felszabadító élő produkciója, The Subways. Jön a pályafutását Glasgowban kezdő Glasvegas, hazájának legnépszerűbb női előadója, Hollandia egyik első számú könnyűzenei exportcikke, Caro Emerald, a minden igényt kielégítő, elegáns, ugyanakkor sallangmentes gitárzenét játszó The Vaccines, az intelligens, érzelmekkel teli, magasztosan elvont, éteri regiszterben megszólaló gitárzenét játszó The Horrors és az olasz felmenőkkel rendelkező skót előadó, generációjának egyik tehetséges énekese, Paolo Nutini. Itt lesz a szórakoztató  punk-rock  zenében  utazó  Beatstakes,  a  divatos  indie  rock  témákat  az  elgondolkodtató, ugyanakkor   végtelenül   egyszerű   elektronikus   betétekkel   ötvöző   Friendly   Fires,   a  közvetlen,   laza  és gitárközpontú, ugyanakkor a szintetizátorokat, valamint az elektro-pop irányzatra jellemző stíluselemeket sem nélkülöző Two Door Cinema Club és a svéd alternatív rock színtér egyik legjelentősebb bandája, a Mando Diao. A co-headliner és a headliner sorokba pedig érkezik a brit szintipop  és  elektro pop mozgalom egyik legígéretesebb zenekara, a Hurts, az elmúlt időszak legfigyelemreméltóbb brit alternatív zenei teljesítménye, a The xx, bolygónk legnagyobb partyarcai, azaz az LMFAO valamint az alternatív kultúra zenei szabásmintáit majdnem két évtizede meghatározó Placebo, az újkori metálkultúra legfontosabb zenekarának számító Korn, a nyolcvanas évek végének és a kilencvenes évek elejének legsikeresebb brit gitárpop zenekara, a legendás Madchester-mozgalom úttörői, a The Stone Roses és Amerika egyik legizgalmasabb és legsikeresebb kortárs rockzenekara, a The Killers. Bár még van néhány betöltetlen hely a legnagyobb színpadon, de az már most is nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a nemzetközi sztárfellépők mind fontosságuk, mind aktualitásuk tekintetében megállják a helyüket a világ bármelyik fesztiváljának programjában.

 

OTP World Music Party Színpad

A  Szigeten  a  világzenei  helyszín  mindig  is  híres  volt  a  pörgős  bulikról,  azonban  ezidáig  tudatos szerkesztési szempont volt, hogy minél változatosabb tempójú koncertek váltsák egymást, az ugrálós, pogózós zenéktől a meghitt, bensőséges előadásokig. Idén megújult a koncepció, amit a színpad nevébe bekerült party szócska is mutat, ugyanis mostantól ez a helyszín az önfeledt tánc és mulatás dedikált helyszíne, ahol egymást érik a legjobb és legpörgősebb koncertzenekarok fellépései, ráadásul az eddigi négy helyett napi öt fellépő nyújtja a világ legjobb tánczenéit öt napon át.

A Világzenei Nagyszínpad legjobb hagyománya szerint a fellépők között éppúgy megtalálhatók az újabban jelentkezők, mint a legütősebb sztárok, sőt arról sem feledkeztek meg szervezői, hogy egy olyan nagyágyút is elhozzanak, amely most robban először hazánkban. Nem más ez, mint az eredeti felállású, híres-hírhedt The Pogues, az ír folk-punk műfajteremtő legendája. Az ír muzsika szerelmesei mellett persze a latin és balkáni zenék, továbbá az utóbbi években mindent elárasztó ska hullám rajongói is megkapják a magukét. Olykor két (vagy akár három) legyet is ütve egy csapásra, hiszen a spanyol La Selva Sur és Che Sudaka vagy a mexikói Los De Abajo a latin ska legjobbjai közé tartozik, míg az olasz Figli Di Madre Ignota „spagetti Balkánnak” titulálja   vadnyugati-balkáni-jamaicai   ötvözetét,   nem   beszélve   a   francia   Sergent   Garciáról,   amely   a raggamuffinból és a salsából alkotta meg a maga külön bejáratú – salsamuffinként ismeretes – univerzumát. És akkor a bosnyák Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuskal illetve az orosz tánc- és népdalokat elementáris skába oltó Leningrad még nem is került szóba…

A ska mellett a balkáni eredetű zenék divatja uralta az ezredforduló óta eltelt évtizedet, és ez nem lesz másként a  Szigeten sem. Hogyan is lehetne, ha olyan ragyogó csillagok adják át egymásnak a stafétát, mint a szerb Goran Bregovic Wedding And Funeral Band és az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, a német Shantel & Bucovina Club Orkestar, illetve a moldovai Fanfare Ciocarlia?

Balkán és ska – ezek a hívószavai a műfaj hazai éllovasainak, a Besh o droMnak és a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, valamint a magyar-ukrajnai-német Rotfrontnak is.

Persze semmi kényszerpálya… Idén a világzenei színpadon arat a Quimby együttes is, és nem kérdéses, hogy a fesztivál legnagyobb csemegéi közé tartozik a bajor rezeszenét újraértelmező LaBrassBanda, a marokkói gnawa-rockon alapuló Orchestre National De Barbés és a szakállas görög slágereket felturbózó Imam Baildi is. S ott sorakozik  még megannyi kiváló banda, így a francia-algériai  HK & Les Saltimbanks,  az európai klezmer színtéren meghatározó Amsterdam Klezmer Band, a spanyol Muchachito Bombo Infierno, a mexikói Molotov és a Salamon-szigetekről érkező Narasirato.

 

A38 Színpad

A megújulás jegyében a Sziget egyik legkedveltebb helyszíne, az A38 színpad is egy hatalmas, igen látványos új sátrat kap és a Nagyszínpad mögötti, központi helyre költözik. Ez a helyszín is egy programsávval bővül idén, hajnal  1  és  5  óra  között  az  elektronikus  tánczene  szerelmesei  kapnak  itt  egy  nagyobb  adagot  kedvenc műfajukból – pótolva a meduza okozta hiátust, de annál erősebb nevekkel. Egyelőre ebben a sávban biztos helye van Tiganak, aki a kilencvenes években megreformálta az észak-amerikai klubkultúrát. De itt lesz az éktelen, extra vitális és hihetetlenül energikus live actekben gondolkodó párizsi drum’n’bass- és electro house- alakulat, a Dirthyphonics,  jön a kortárs drum and bass-kultúra  egyik legnagyobb  hatású DJ-je, DJ Fresh, valamint a High Contrast presents “The agony & the ecstasy featuring Selah Corbin & Dynamite MC. A további nevek is javarészt ismertek, kivéve kettőt: a csütörtöki napra érkezik az electro, rock, punk, és dance elemeket zenéjében ügyesen ötvöző francia Shaka Ponk és vasárnap lép fel az A38 színpadon Yonderboi, akit nem  kell  külön  bemutatni.  A  hajnali  partykon  túl,  ez  a  helyszín  hivatott  egyrészt  a  legizgalmasabb  és legaktuálisabb nemzetközi fellépők egy részének a bemutatására is, másrészt ide kerülnek azok közül a sztárok közül is sokan, akik helyhiány miatt nem férnek fel a nagyszínpadra. Az idei nevek közt pedig ott lesz a Los Angeles-i  underground  hip-hop  guruja,  azaz  Flying  Lotus,  a  hangulatos  és  modern  afrobeat,  illetve  roots reggae zenéket előállító The Black Seeds, a Jungle by Night, a zúzós, tempós, kemény, ugyanakkor dallamos punkzenét játszó holland Heideroosjes, a brit énekesnő, dalszerző és gitáros Anna Calvi, a kifinomult, finom és alig  kitapintható  folk-rockos  beütéssel  átitatott  elegáns  gitárzenét  játszó  Wild  Beats,  a  életrevaló,  tempós, pimasz, egyedi indie zenét toló Kakkamaddafakka, a négy, elbűvölően karakteres hangú, szexi és vagány csaj alkotta Katzenjammer, a halhatatlan antwerpeni kult-rock zenekar, a dEUS, az igényes-romantikus és elgondolkodtató számairól ismert Fink, a tavaly új lemezével előállt Lamb, a szintetizátorok, szigorú, gépies gitár riffek, lehengerlő tempó, mindenkit bedaráló üzemi zúzás, azaz a Ministry, az igéző hangú, elbűvölő karizmájú,  Grammy-jelöléssel  büszkélkedő  énekesnő  és  dalszerző  Bebel  Gilberto,  a  lendületes  gumi- gitárpoppal alternatív körökön túl is hódító The Ting Tings. Az A38 vendége lesz a 2006-ban alakult groningeni hiphopformáció, a Dope D.O.D, az elektro és a fidget kirobbanó formában lévő olasz nagymesterei, azaz a Crookers, a legendás német elektronikus zenészpáros, a Modeselektor és az intelligens és ízléses house-, illetve elektropop-slágereket gyártó Azari & III.

 

Arena

A Sziget másik megasátra, az Arena immár négy sávban ontja a programokat, egy nagyobb méretű sátorban. Idén már délután 4-kor kezd ez a helyszín, és az első két sávban a korábbi Európa Színpad struktúrájához hasonlóan, az adott európai ország egy-egy, a hazájában már sztárnak mondható zenekart vonultat fel. Köztük lesz az I Cani Olaszországból, a német Frittenbunde, a francia 1995, a német In Golden Tears, a román Grimus. Ausztriából érkezik az Elektro Guzzi, Hollandiából a Chief’s Special, Olaszországból a Teatro Degli Orroi, Franciaországból a Danakil és Finnországból az Amon Amarth.

A fél nyolcas sáv a live actek sora, az itt fellépő nevek is már korábban napvilágot láttak: az indie pop-rock zene nagy tiszteletnek örvendő csapata, a Saint Etienne, az alternatív tánczenei univerzum páratlan zenekara, a Crystal Fighters és a három dubstep-legenda nevét rejtő Magnetic Man.

Tízkor indul a DJ sáv, ami hajnal 5-ig tart. Itt lesz a japán felmenőkkel  rendelkező,  kaliforniai  elektronikus zenész,  a  szédületes,  megállíthatatlan  és  minden  résztvevőből  a  maximumot  kihozó  elektro  house  partyk nagymestere Steve Aoki, a világ legőrültebb bulijaiban és legnagyobb közönséget vonzó elektronikus zenei rendezvényein fellépő Axwell, Adam Beyer, The Advent vs Industrialyzer live, a dubstepre felesküdött fiatal zenészgeneráció  legtehetségesebb  előadói  közé  tartozó  Flux  Pavilon  és Borgore,  a nagyreményű  DJ  és producer Izraelből.

 

Magyar Nagyszínpad

Természetesen idén is dedikált helyszínt kapnak a magyar alter-pop-rock előadók a Szigeten. A Magyar Nagyszínpad – mint minden évben – a szcéna legjobb előadóit sorakoztatja fel, azonban a korábban megszokott helyett egy új helyszínen. Ez a színpad a Sziget északi részére költözik, a tavalyi Világzenei Nagyszínpad helyére. Bár a program egyelőre képlékeny, az biztos, hogy mint a minden évben, idén sem fog senki csalódni a felhozatalban.

 

ROMA SÁTOR

A Sziget egyik büszkesége a 11 éves helyszín, mely már több mint egy évtizede a kelet-európai és a roma zenei kultúra sokszínűségét élteti, a tradicionálistól a modern műfajokig. A Sziget egyedülálló a zenei fesztiválok között azzal, hogy külön helyszínt dedikál a roma zenei stílusok bemutatásának, a swing manouche-tól az oláh, beás, erdélyi cigányzenéig, a fúvós bandáktól egészen a roma rapig.  A Roma Sátornál egyéb művészeti projektek is bemutatásra  kerülnek,  kiállítás  is kíséri  a zenei programot.  Éjfél  után  világzenei  DJ-k  segítik  a különleges hangulat hajnalig tartó fenntartását.   Idén első alkalommal a Roma sátor minden nap – este 7 és 8 között – helyet ad a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak formabontó koncertjeinek.

A Sziget első napján – az ifjú tehetségek után – ezen a helyszínen az oláh cigány muzsikát játszó Romengo együttes zenél. Majd jön a négytagú “Gypsy Americana “ stílust játszó Fishtank Ensemble Los Angelesből. A szerb és francia származású  tagokból álló O’Djila zenekar repertoárja  azokból a népszerű dallamokból  áll, amelyet  az örökké vándorló romák szinte egész Európa és a Balkán zenei hagyományainak  ajándékoztak. Hajnali negyed 2-kor indul a Besh o droM, utána a népszerű Besh o droM-alapító Barcza Gergely, Somos Péter dobos és DJ 1000 arc segédletével.

Másnap lép fel az autentikus roma muzsika hiteles közvetítője, a Etnorom. A Nadara, magyarul Ne félj! nevű együttes a francia származású nomád énekesnő és harmonikás Alexandra és a szászcsávási prímás, “Tocsila” szerencsés találkozásából született. A melbournei The Barons of Tang a Gypsy Deathcore úttörői, Magyarországon először a Roma Sátor színpadán mutatják be műsorukat. A francia elektro gypsy-zene egyik úttörője, DJ Click két éjszakán át tartó utazásra invitál bennünket, Delhitől Sevilláig. A pénteki programban jön Caci Vorba. A zenekar mesterien keveri a kárpátok zenéjét a cigány és balkáni zenei ritmusokkal. A tavaly alakult Vojasa együttes az urbánus cigány zene egyik legeredetibb tolmácsolója. A Gypsy Hill jól ötvözi az elektronikus zenét a brass band-ek energiájával. Hajnalban pedig ismét jön Dj Click.

A Vodku megannyi zenei hatást olvasztott magába, felismerhetőek a kelet európai motívumkincsek, ismert dallamtöredékek, megelevenedik a falusi kocsmák hangulata a budapesti éjszakában. Érkezik a Söndörgő is. A szentendrei együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai délszláv és balkán zenei palettán. A Naat Veliov & The Original Kocani Orkestar névre hallgató fergeteges fúvós banda Kocani városából hozza el a makedón dalokat, izzasztó táncritmusokat. A három belga DJ, Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers  két  estén  keresztül  arra  törekszik,  hogy  a  “Balkan  Circus”  klubestet  a  Roma  Sátor színpadára varázsolja.

A Sziget  zárónapján  lép fel  a Robert  Lakatos  &  a Rév.  Lakatos  Róbertnek,  a felvidéki  hegedűs-brácsás zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. Repertoárjukban megtalálhatunk felvidéki és kalotaszegi  csárdásokat,  zsidó  dallamokat,  román  forgatóst  és  sok  sok  táncmotívumot.  A  Parno  Graszt zenéjének stílusa továbbra is hihetetlenül feszes ritmusokra, a húrok hangszerek kontrázására és a vokálok összetévesztethetlenül egyedi karcosságára épül  A Fanfara Shavale egy kis kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A nyolc tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyományokkal. És hajnalban ismét jön a Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers.

 

 

MEGÚJUL AZ ÖSSZMŰVÉSZETI HELYSZÍN: KultúrZóna koncepció

 

A 20. fesztivál apropóján izgalmas újításokkal és a Sziget legemblematikusabb sajátosságának, a multikulturalitásnak szem előtt tartásával kap új dimenziót a korábbi MR2 Magyar Nagyszínpad területe. Itt terül el 2012-ben az új összművészeti helyszín, az új nevén KultúrZóna, és találnak új otthonra egymást erősítve a különböző művészeti ágak.

A  KultúrZóna  kulturális  és  művészeti  találkozóhely.  Kortárs  színház  és  tánc,  képzőművészet,  dizájn, klasszikus  zene,  éjjeli  jazz,  irodalom,  slam  poetry,  stand-up  comedy,  új  cirkusz,  kis  utcaszínház produkciók,  artisták,  akrobaták,  mutatványosok,  zsonglőrök,  kerekasztal  beszélgetések,  workshopok, flashmob akciók, joga, tai chi és egyéb műhelymunkák szippantják be órákra a gyanútlan Sziget- látogatót. Izgalmas,  elgondolkodtató,  vicces  és provokatív,  valamint  társadalmi  kérdéseket  feszegető  képzőművészeti installációkat vonultat fel a KultúrZóna, hazai, európai és dél-amerikai művészek tolmácsolásában.

Ez a nagy kiterjedésű helyszín foglalja keretbe az Összművészeti Színpadot, a Kelet-Európa Vurstlit, a Múzeumi Negyedet, a Tarot Labirintust, az Olvasóligetet, a Medence Csoport és a Hello Wood művészeti installációit, vizuális meglepetéseit, valamint az Agora képzőművészeti workshopot.

A 20-ik Sziget KultúrZóna helyszínén megtalálható kreatív alkotó csoportok idei fókusztémája, amelyből megszületendő alkotások, performanszok láthatóak lesznek a fesztivál ideje alatt:

Vállald az arcod! / Show your face!

 

A KULTÚRZÓNA PROGRAMHELYSZÍNEI, PROGRAMELEMEI KELET-EURÓPA VURSTLI

A 2011-es év sajátos attrakciója volt az első alkalommal megrendezett, a hatvanas évek hangulatát megidéző Kelet-Európa Vurstli. A Szigetre érkező fiatalok zöme – nemzetiségtől függetlenül – már olyan korban nőhettek fel, amikor Európa keleti vagy nyugati felén élni csupán földrajzi adottság. Számukra az a természetes, hogy nincsenek  határok,  hogy szabadon  utazhatnak,  tanulhatnak,  barátkozhatnak.  A Kelet-Európa  Vurstli mindenekelőtt nekik igyekezett megvillantani azt a huszonegyedik század Európájában egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik a mindennapjaikat élték.

A nosztalgikus múltidézés idén is folytatódik, a téma nem is lehetne aktuálisabb, a Kelet- Európa Vurstliban

megidézzük a Sziget születésekor még aktívan élő szocialista kempingek hangulatát, a felállíthatatlan és főleg szállíthatatlan Krisztina sátrakkal, a kényelmetlen és rémületesen nehéz csővázas hátizsákokkal, sportfőzőkkel   és   műanyag   dróttal   befont   demizsonokkal.   A   részletekbe   mindannyiunk   „kelet-európai” nagymamája, Lóri néni avat be minket, akinek intézménye, ha nem is egyidős a Szigettel, de jó pár éves múltra tekint vissza, csak úgy mint a Kelet-Európa Vurstli megunhatatlan játékai.

 

ZEUMI NEGYED

A Múzeumi Negyed már ötödik éve sikeresen van jelen a Szigeten.

A legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozása, műhelyfoglalkozások, kvízjátékok, kerekasztal-beszélgetések és performanszok.

Idén a következő intézmények programjaival várjuk a látogatókat:

Aquincumi  Múzeum,  Szépművészeti  Múzeum  és  a  Magyar  Nemzeti  Galéria,  Iparműszeti  Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, MODEM, Petőfi Irodalmi Múzeum Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum, Budapest Galéria, Emlékpont, kArton karikatúra és képregény múzeum, Kiscelli Múzeum, Kresz Géza Mentőmúzeum, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, , Pénzügyőr– és Adózástörténeti Múzeum, Skanzen. Továbbá az INDEX, a művészet helyszínei kiadvány bemutatja Budapest kortárs képzőművészeti helyszíneit, galériáit. Zalka Imre vándorfotográfus közreműködésével korabeli fényképet készíttethet magáról a szigetlátogató.

 

A múzeumok sokszínű kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint augusztusban  kedvezményes,  félárú jeggyel  látogathatóak  a múzeumok  aktuális  kiállításai,  sértetlen sziget karszalaggal érkezőknek!

 

OLVALIGET

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum szomszédságába költözik, árnyas, ligetes olvasótermében a magyar és idegen nyelvű könyvek helyben olvasásra igényelhetőek.

 

TAROT LABIRINTUS

Interaktív önismereti szerepjáték egy nyolcszögletű labirintusban.

Idén is várja látogatóit az Élőkép Színház a Sziget egyik legnépszerűbb helyszínére. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.

 

OCTOPOLY – UPCYCLING INSTALLÁCIÓ Kreatív környezetformálás

 

A Medence Csoport, a Hello Wood és a Sziget szervezésében egyetemi hallgatókkal közös workshopon alakul ki három különböző nagyméretű köztéri installáció, kizárólag újrahasznosított anyagokból.

 

KREATÍV WORKSHOP ZÓNA Kísérleti hangbázis

Interaktív hangkeltő műhely a Bélaműhely vezetésével.

A közönség megismerkedhet a különös alkatrészekből összeállított hangszerekkel, tereptárgyakkal. Talált, ipari és háztartási tárgyak eredeti kontextusukból kiemelve, új egységként jelennek meg.

A  Bélaműhely  Terebessy  Tóbiással  és  a  Medence  Csoporttal  közösen  készít  hangkeltő  eszközöket  ipari

hulladékokból  és  használati  tárgyakból.  Uszadékfákból  és  kődarabokból  xilofon  és  litofon  hangszereket készítenek, láthatóak és hallhatóak lesznek a hangburgerek, bikeofonok, gettósünik, csőszaxik, vízborzolótálak és más különlegességek is. Lesz együttzenélés és karmesterjáték is.

 

Medence RE+Concept Táska workshop

Kreatív design alkotóműhely az újrahasznosítás jegyében.

Reklámfelületeket feldolgozó műhely várja a saját táskáikat elkészíteni vágyókat. A változatos nyersanyagokból mindenki  maga  komponálhatja  meg  táskáját,  szatyrát,  zsákját,  pénztárcáját,  palacktartóját.  A  közönség bevonása az alkotó folyamatba a „Gondolkozz, mielőtt vásárolsz” szemlélet népszerűsítési törekvés része. Az elkészült tárgyak hazavihetők.

 

+Stencil workshop

Napközbeni  kreativitás  a  Sziget  alatt.  Szike,  karton,  kannák,  sablonvágás  és  fújás,  a  műfajban  edzett moderátorok, Harkai Domokos és Gabay Gergő segítségével. Sajátítsd el az utcai művészet technikáját, és oszd meg stencilüzeneted a galériafalon.

 

Medence Concept Store

Környezettudatos, öko-, recycling-, upcycling termékek hada várja a látogatókat.

 

HELLO WOOD

A program 2011-ben mutatkozott be először a Szigeten és az egyedi workshopoknak és kiállításoknak, a különleges látvány- és formavilágnak, a monumentális fainstallációknak köszönhetően rögtön nagyon népszerű lett a látogatók körében. Nem volt kérdés, hogy a programnak ismét a Szigeten a helye és a Hello Wood csapata óriási meglepetés installációkkal készül a 20-ik jubileumi Szigetre.

A 2012-es Szigeten a Hello Wood a július 21-29. között, a Dédestapolcsány melletti Bánvölgye Táborban zajló workshopok eredményeit mutatja majd be, illetve további kreatív workshopokat szervez idén is a Szigetlakók számára. A Hello Wood egy kísérlet arra, hogy összehozza a legtehetségesebbeket,  a résztvevők számára pedig egy lehetőség, hogy egy igazi alkotóműhely tagjai legyenek. A Sziget alatti alkotótáborban a design és építész szakma nagyjai egy hét alatt a lehető legtöbbet hozzák ki a résztvevőkből.

 

AGORA

Az Agora képzőművészeti találkozó és szimpózium. A helyszín kortárs képzőművészek, festőművészek találkozóhelye. Célja, hogy bemutasson különböző alkotói módszereket a kreatív alkotás esetlegessége és a képzőművészeti  kommunikáció  eszközeivel.  A résztvevők  által önállóan  vagy  közösen  létrehozott  művek  a művészi együttgondolkodás nagyszerű példái.

 

ÚJ HELYSZÍN – HOLLAND MEETS HUNGARY SZÍNPAD

A tavalyi Dutch Meeting Point sikeréből és a Sziget kapcsán évek óta tapasztalható egyre élénkebb holland érdeklődésből adódóan idén egy megújult helyszín ad otthont a holland kultúrának. A helyszín a tervek szerint nem egy elszigetelt „holland kirakatként” funkcionál majd, sokkal inkább közös holland-magyar produkciókat mutat be, prominens zenészek közreműködésével. A tervezett program a koncertek mellett kora délutáni beszélgetéseket is tartalmaz, szintén a holland-magyar kulturális összefonódás jegyében.

 

ÚJ HELYSZÍN – PUGLIA SOUNDS – MAMBO SZÍNPAD

A Puglia Sounds – Mambo Színpadon a megszokottól eltérő arcukat mutathatják meg a fellépők. Napközben fél- akusztikus koncerteknek és DJ szetteknek ad helyet, este pedig újságíróknak: interjúk, élő rádió-közvetítések és beszélgetések  helyszíneként  használhatják  majd a világ minden pontjáról érkező sajtósok.  A helyszín a Mambo Italiano étterem nagysátra, a dél-olasz Puglia régió kortárs zenei programjának közreműködésével pedig bemutatkoznak Puglia legjobb együttesei is.

 

TOVÁBBI HELYSZÍNEK, PROGRAMOK

 

NAGY UTCASZÍNHÁZ – COMPAGNIE PIPOTOTAL(F): BASCULOSCOPIA

Világhírű francia utcaszínház társulat monumentális, látványos előadása a Sziget szívében minden este. A Pipototal társulatot 1989-ben Franciaországban, Beauvaisban alapította Philippe Geffroy.

Az utcaszínházi társulat a jellegzetes teátrális szerkezeteiről, óriási gépezeteiről vált világszerte ismerté.

A  Basculoscopia   előadás   egy  álomszerű   buborékba  vonja  a  nézőt,  akrobatikus   eszközökkel   az  élet körforgásáról mesél, a mese egy óriási fémszerkezet körül, illetve azon történik 10 méter magasban, egy monumentális mérleghintán, a Basculoscope-on.

Az akrobaták különböző, a fő szerkezethez kapcsolódó emelvényeken is felbukkannak, kapcsolódó szerkezetek

például a perdületmegmaradás törvényét demonstráló giroszkóp (másnéven pörgettyű) és az óriás mókuskerék. A szerkezet különböző hangszerekkel is felszerelt, melyek az előadást aláfestő és kiteljesítő zenében is jelentős szerepet kapnak.

 

 

UTCASZÍNHÁZAK

Jártukban-keltükben zenélők, táncolók, vicces, színes jelmezekben menetelők, színészek, artisták és mutatványosok, minden előzetes figyelmeztetés és pontos előjelzés nélkül, hirtelen előbukkanva a fák és sátrak közül, ők a világ minden pontjáról a Szigetre érkező utcaszínházak,  utcazenészek, akikkel egész héten a Sziget bármely pontján összefuthatunk.

A nagyszínpadnál minden este a spanyol Cia La Tal együttes Carillo című produkciója tűnik fel a koncertek között, hatalmas órajátékkal mutatva az idő múlását és közben múlatva az időt.

A holland Blaas Of Glory fúvósegyüttes örökzöld metál feldolgozásokat játszik vonulása közben hangszerein, a Teatro Correquetepillo őrült néger táncosa pedig bárhol feltűnhet és óvatlan pillanatunkban elkaphat minket egy táncra, hordozható zenedobozából üvölt a pörgős mambó, az andalító tangó vagy a tüzes foxtrott zenéje és ha nem vigyázunk már boldogan ropjuk is.

A Kelet-Európa  Vurstli közelében üti fel sátrát a Buchty A Loutky Moziautómatája,  amitől mindenki kedve szerint kérheti kedves filmjeit estéről estére.

Természetesen idén sem múlhat el Sziget hórihorgas gólyalábasok, szívderítő vonulós fanfárok és fura lények nélkül sem.

 

HUNGARIKUM FALU

2012-ben már negyedik alkalommal varázsoljuk a főváros közepére a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit,  páratlan  értékeit.  Idén  a  jubileumi  évhez  kapcsolódóan  a  látogatókat  is  párba  szedjük  és  a programok is a PÁROS téma, valamint a megtisztulás köré csoportosulnak.

A  délutáni  táncházban  párosítókat,  páros  táncokat,  párválasztó  és  páros  játékokat  idéznek  meg  egyes tájegységek  szerint  a  szekszárdi  Bartina,  a  Sopron  Táncegyüttes  és  a  pécsi  Tanac  táncegyüttesek vezetésével.

A délutáni fő programok egyike lett az egyes táncegyüttesek viseletben vonulása, a látvány már hozzá tartozik a Sziget színes kavalkádjához.

Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket a Hungarikum Faluban. Esténként  a táncházban  a talpalávalót  a mulatságok  idei ügyeletes  zenekarai  húzzák,  a Poros,  a Somos Zenekar, a Fajkusz Banda és a Vizin Zenekar.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismét kiemelt partnerünk a helyszín programjában és idén a tematikához igazodva páros tárgyakat és menyegzői emlékeket állítanak majd ki.

 

Magyar  Pékek  Fejedelmi  Rendje  újra  megnyitja  hagyományos  pékségét,  ahol  a  tematikához  igazodva minden nap más páros pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket, a hajfonó lányok pedig idén két copfba fonják mindenkinek a haját.

Vasárnap délelőtt a már hagyományos ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket.

 

A megtisztulás és a megújulás jegyében: Szent Iván-i Tűzugrás:

Idén két extra programelemmel bővül a Hungarikum Falu kínálata.

Minden este egy 20 perces Szent Iván-i tűzugrás szertartással ünnepeljük a táncosokkal, a zenészekkel és a Sziget látogatókkal a 20-ik Szigetet. A  magyarok  már  a  XI.  század  óta  gyújtanak  Szent  Iván-i  tüzet,  a  tűzugrásnak  mágikus  jelentőséget tulajdonítanak. Hiteles források szerint nem csak a június 24-én gyújtott tüzet, hanem általában az ünnepi és örömtüzeket Szent Iván tüzének nevezték.

A tűzugrás jelentése a megtisztulás és az újrakezdés.

 

A Levendula:

Ettől  az  évtől  a  Hungarikum  Falu  területén  be  szeretnénk  mutatni  egy-egy,  Magyarországon  is  honos gyógynövényt és a hozzá kapcsolódó népi gyógymódokat. Idén ez a gyógynövény a sokak által finom illatáról ismert levendula. A levendula tulajdonságai: idegerősítő, nyugtató, segít áthangolni a pozitív működésre.

 

BOR- ÉS FRÖCCSKERT

Idén is a Hungarikum Falu közvetlen szomszédságában, a Bor- és Fröccskertben a magyar borvidékek és borozók hagyományai elevenednek meg.

 

WAMP

„Wasárnapi” Művész Piac a Hungarikum Falu szomszédságában. A népszerű vásár idén is kiköltözök a Szigetre, fiatal magyar dizájnerek és iparművészek termékeivel.

 

MAGIC MIRROR

A Magic Mirror fogalom. Tizenkét éve a fesztivál queer helyszíne, a látogatók egyik kedvence. A Sziget egyik legnyitottabb pódiuma. A Berlinale filmfesztivál évek óta szakmai partnere a Szigetnek, mely együttműködés keretében délutánonként fesztivál-díjas   filmek   kerülnek   vetítésre   a   sátorban.   A   vetítéseken   kívül   kerekasztal-beszélgetések, koncertek, revü, varieté és hajnalig tartó partik várják a varázslatra kíváncsiakat.

2012-ben igazi kuriózummal készülünk a 20. fesztivál ünneplésére a Magic Mirror sátorban is, a varieté programjában Kulka János is porondra lép revü műsorszámával. Éjféltől indul a legendás Magic Party, amiről aztán másnap Sziget-és városszerte beszélnek.

 

Magic Talent

A Magic Mirror idén nyáron a fesztivál alatt több fordulóból álló nemzetközi tehetségkutatót szervez, amely során a varieté műfajában három kategóriában (artista, queer, táncos) keressük Európa legtehetségesebb előadóit. Jelentkezni a Sziget aloldalán keresztül, egy rövid videó feltöltésével, 2012. május második felében lehet majd, néhány héten keresztül. A legtehetségesebb jelentkezők a fesztivál alatt esténként élőben versenyeznek a Magic Mirror sátorban, a kategóriák nyertesei pedig a 2012-es Magic Mirror esti varietéprogram záró, azaz vasárnap esti fellépői is lesznek.

 

AFRO-LATIN SZÍNPAD & VILÁGFALU

Az afrikai kontinens, Jamaika és egyéb napfényes zenei produkciók a színpadon, tánc workshopok, kézműves foglalkozások,  thai masszázs  szintén a helyszínen,  valamint az elmaradhatatlan  hangulatelemek,  a vízipipa sátor, az indiai teázó és a jamaikai koktél bár is ismét helyet kapnak.

 

Desert Spirit – A Tuaregek élete

Az Európai Unió harmadik országok felzárkóztatása programjának és a Kultúra 2007-2013 keretprogram támogatásával mali zenészek és a tuaregek életét bemutató programok, kiállítások és workshopok gazdagítják az idei Afro-Latin Színpad & Világfalu programját.

Egy eredeti tuareg sátor varázsolja a sivatagi éjszakák hangulatát és a berberek életét a Szigetnek ebbe a

szegletébe.

 

EUROPEAN MEETING POINT

Interaktív találkozóhely és információbázis az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével és más civil szervezetekkel.

Immár harmadik éve jelenik meg programhelyszínként a European Meeting Point.

Az eredetileg a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi triót bemutató sátor  az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és partnerszervezeteinek helyszínévé vált, ahol a fesztiválozók az intézményi komolyságot nélkülöző,  kötetlen  hangulatban  uniós  kérdésekről  beszélgethetnek,  tájékozódhatnak  és  játékos  formában juthatnak fontos információkhoz.

Idén  a  Roma  Sátor  közelében,  a  tavalyi  évhez  hasonló  formában,  de  még  színesebb  programokkal  vár

mindenkit a fesztivál öt napján a European Meeting Point.

A látogatók a sokszínű program mellett európai uniós szervezetekkel találkozhatnak, információkat kaphatnak például az unión belüli munkavállalásról vagy a külföldi ösztöndíj programokról. Ha esetleg elveszett az útlevelük vagy esetleg bajba kerültek, az EU4U Konzulátus segítséget kínál a külföldi látogatóknak.

 

CIVIL SZIGET ÉS OPEN-CIVIL SZÍNPAD

 

Civil  szervezetek  és  szolgáltatásaik.  Beszélgetések,  előadások,  performanszok,  játékok,  filmvetítések  és rengeteg egyéb kapcsolódó program.

A Civil Sziget története a Sziget első éveiben kezdődött, eleinte egy-két, később egy egész utcányi társadalmi szervezet érezte fontosnak, hogy jelen legyen a fesztiválon programjaival, szolgáltatásaival és közvetlen kapcsolatba kerüljön a fiatalokkal. Az utcából napjainkra már egy egész „sziget” nőtt ki.

A Civil Sziget olyan találkozóhellyé vált, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak, részt vállalhatnak a szervezetek munkájában. Nagyon fontos színtere lett a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének is.

A sok jelentkező miatt évek óta pályázatot ír ki a Sziget Kft. a Civil Szigeten való megjelenésre.

Több száz  jelentkező  közül választjuk  ki azt a kb. 100 társadalmi  szervezetet  és a civil társadalommal

együttműködő intézményt, melyeknek helyet tudunk biztosítani. Néhány éve a Zöld Udvar is a Civil Szigeten szerves   része,   itt   mutatkoznak   be   a   környezetvédelemmel   foglalkozó   szervezetek,   zöld   aktivitások. Ökolábnyom-számítás, fotókiállítások, kerekasztal-beszélgetések, öko-globál aktivista filmek és vitafórumok a programban.

A Civil Sziget közös programterei az Open-Civil Színpad és a Civil Játszótér. Az előbbi színpadon kerekasztal

beszélgetések, táncelőadások, koncertek lesznek, a fő fellépők a magyar klub és underground szcéna kiemelkedő zenekarai, de a helyszín terepet biztosít néhány nemzetközi zenei produkciónak is, míg a Civil Játszótéren interaktív, a szigetlakók részvételére erősen építő színes programok – táncházak, vetélkedők, szituációs játékok – kapnak teret.

 

ABILITY PARK

A hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív kalandpark több, fogyatékos ügyi érdekvédelmi szervezettel karöltve kívánja bemutatni a fogyatékos emberek mindennapjait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel  szembeni  társadalmi attitűdváltást. Az Ability Park mindezeken túl szolgáltató bázisként is működik, napi 24 órában. Itt találhatók akadálymentes  WC-k,  mosdók.  Az Ability Parkban  megjelenő  szervezetek  önkéntesei  biztosítják  a Sziget egész területére kiterjedő non-stop kísérő szolgálatot látássérültek számára, jelnyelv tolmácsokat, mozgássérült kísérőket.

 

CÖKXPON AMBIENT SÁTORKERT

A különleges hangulatú helyszín a fesztivál egyetlen non-stop, chill zenei helyszíne, belépés csak cipő nélkül!

A   Cökxpôn   Ambient   Sátorkert   egy   varázslatos   búvóhely,   különleges   hangulattal,   színes,   textilekkel, szőnyegekkel, párnákkal, látványos éjjeli vetítéssel, illatos italokkal és non-stop zenei programokkal, a középpontban kísérleti, ambient és különböző elektronikus zenei műfajokkal. A helyszín a nap 24 órájában, finoman lüktető zenékkel várja a feltöltődni és lazítani vágyókat. Napközben elektronikus live actek, djk, a fűben kreatív, léleklazító és fejlesztő workshopok: jóga, pránanadi, masszázs, hastánc, kortárs tánc, Bollywood tánc tanfolyam és capoeira.

A speciális tér a kortárs vizuális művészeteknek is otthont nyújt, a programban fontos szerepet kap a zene és a vizuális  művészetek  kapcsolata.  Többek  között  fellép  a  spanyol  Microfeel  (ESP),  aki  egy  különleges felfedezésre invitál az űrbe; a szlovák The Global Optimistic (SK) vetítősei egy hatalmas szobrot keltenek életre a színpadon; a venezuelai-magyar KINZOisHERE (VEN-H) alkotói pedig társadalomkritikus videójukkal és performanszukkal gondolkodtatnak el, de például Los Hermanos (BE) brüsszeli képzőművész is csatlakozik a Cökxpôn vetítősök táborához.

A  hazai  programok  közül  néhány  kiemelés:  az  YntermemorY  produkció  Bernáthy  Sándorra  emlékezik egyedülálló audio-vizuál live act-jével, de szintén egyszeri és nem mindennapi estéket ígérnek a Critical Bulbs és a Fényvető SE. csapatok, akik egész éjjel, 16mm-es filmeket vetítenek, a film hangjainak elvarázsolásával pedig Dr. Analogue és Dj Azaki repíti különböző világokba a nézőket.

Éjjelente kihagyhatatlan party-szekció holland, német, spanyol, észt, belarusz és magyar lemezpörgetőkkel.

 

VOLT FESZTIVÁL TERASZ

A VOLT Fesztivál Terasz 2012-ben is a legnagyobb partiknak ad majd otthont. Bulihelyszín kora estétől élő tánczenével, táncdalfesztivál-sztárokkal és DJ-kkelA Táncdalfesztivál sáv 2012-es fellépői: Aradszky László, Szandi, a Happy Gang, Korda György és Balázs Klári, valamint Soltész Rezső.

 

LOGIKAI JÁTÉKOK SÁTRA

A Hegyvidék Sportegyesület Sakk és Gó Szakosztálya 2012-ben is várja a Szigeten a logikai játékok iránt érdeklődőket. A programból nem hiányozhat a nagy népszerűségnek örvendő sakk. A Rubik-kocka  ismét kiemelt helyet kap a programban.  Hogy ki a leggyorsabban,  egy kézzel vagy csukott szemmel, a lényeg, hogy mindenki pörgesse a helyére a Bűvös kockát.

A teljesség igénye nélkül játékok a kínálatból: sakk, gó, tantrix, térbeli malom, amőba, abalone, backgammon, halma, tangram, pylos, quatro, quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, Rubik-játékok, malom, mankala, katamino, goblett, stb.

Az agytornára vágyóknak több száz logikai játék, sakkszimultán lehetőség nagymesterekkel, Rubik-kocka és pókerbajnokság. Fontos, hogy a szervezők nem támogatják a pókerjáték valódi pénzben való játszását. A póker valódi pénzben való engedély nélküli játékát a törvény tiltja, ezért a sátor és a fesztivál területén is tilos.

 

OLIMPIAI ÉS SPORT HELYSZÍN

Mivel a Szigettel egyidőben zajlanak a londoni Olimpia eseményei is, ezért idén kiemeltebb figyelem esik majd a sportprogramokra. Egyrészt napközbeni aktivitásokkal, játékokkal, sporteszközbérlési szolgáltatásokkal és folyamatos sportolási lehetőségekkel várja a sziget közepére beköltöző helyszín az „aktív” pihenésre vágyó Szigetelőket.   Másrészt  óriás  kivetítőn  keresztül  folyamatosan   nyomon  követhetőek   lesznek  az  olimpia eseményei, sőt a különböző sportszövetségek segítségével számos sportágban megmérkőzhetnek majd a különböző nemzetek fiaiból és lányaiból verbuválódó egyéni versenyzők és csapatok.

...és végül                         

 

A Kossuth könyvkiadó a 20. Sziget okán egy, az elmúlt évek történetét fedolgozó Sziget Könyvet jelentet meg az Ünnepi Könyvhétre. A Jávorszky Béla Szilárd által jegyzett mű az elmúlt 19 évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel…

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek