Hírek

Töredék címmel megjelent az OM új nagylemeze – Klippremier: Felszínre vág

Harmadik albumával jelentkezett a 2010-ben indult, ex-Mantra tagok alapította – Vijaya Gauranga das gitáros vezette – OM zenekar. A formáció egy hosszabb szünet után bő két éve aktivizálódott újra – tavaly az Örökkévégtelen lemezükkel tértek végleg vissza -, most pedig itt a folytatás, a jó néhány vendég közreműködésével készült Töredék című nagylemez, amire 12 új dal, plusz 2 régebbi szerzemény remixe került.

A megjelenés kapcsán a Felszínre vág című dalt videoklipként is publikálta a csapat.

OM: Felszínre vág (2022):
www.youtube.com/watch?v=W_Rx8ibXYJs

VGD ajánlója ehhez a szerzeményhez:
“A lemez intró utáni dala, igazi gyalu. Ha csak digitálisan is, de beraktuk Lőrincz Zolit egy börtönbe, ahol a biztonsági kamerákon keresztül nem csak őt, de sok minden mást is láthatunk.”

OM_cover221017

A zeneileg sokszínű anyagon közreműködők:
Lőrincz Zoltán – ének
Abhilasa – ének
Fellegi Ádám – gitár, basszusgitár, ének
Ritzel Ani – ének
Giriraj – ének
Csató Péter / Nitai – ének
Major Róbert – gitár
Kovács Attila – gitár
Kanyó Péter – basszusgitár, ének
Raja Hamsa das – dob
Vijaya Gauranga das – gitár, ének

vijaya_02

VGD dalról-dalra lemezbemutatója:

1. Kuruksetra – Abhilasa (ének)
Eredetileg instrumentálisnak lett szánva ez a szám, ami egyfajta intró a lemeznek. Nagyot dob rajta, hogy nem hagyományos dob van alatta, hanem nagyzenekari, epikus ütősök. Amikor elkészült, éreztem, hogy kell még hozzá valami, hogy ne csak a hangszerek legyenek. Először indiai, női éneket próbáltam ráilleszteni, ami szintén jó volt, de nem illet rá teljesen. Utána jött az ötlet, hogy úgyis vokálozik Abhilasa, énekelje ő fel. A szöveg szanszkrit, a Bhagavad-gíta bevezető sorai, ami passzol is a lemezhez, hisz az emberi élet nagy próbatételeiről, döntéseiről szól.

2. Felszínre vág – Lőrincz Zoltán (ének)
Mindig akartam egy számot, ami már az indításával „lemészárol”, na ez ilyen lett. Nem is volt kérdés, hogy ez lesz a lemez tényleges kezdése. A verze ritmikája egy felgyorsított trap-ritmus, és az éneket is így kértem Zolitól, ami szokatlan tőlünk, de az ő hangjában benne van ez a Clawfinger-hatás, vagy legalább is, én így gondoltam. A szöveget teljes egészében ő írta. A refrén bár elég hosszú, nagyon ragadós.

3. Hol vannak – Csató Péter (ének)
Amikor elkészült ennek a számnak az alapjai, nem volt kérdés, hogy Csató Péter barátomat fogom megkérni, hisz hozzá is nagyon közel áll ez a korai Machine Head-re emlékeztető alap riff. A szöveget is ő írta hozzá, így egy kicsit replikás is lett. Különleges volt a felvétel, mert az eddigiektől eltérően én mentem le hozzá Debrecenbe a cuccokkal, és az igazán természetközeli házában rögzítettük az éneket.

4. Élek – Lőrincz Zoltán (ének)
Hát ez se egy lassú szám… Elmondható, hogy a lemez átlagtempója jóval gyorsabb lett, mint az ezt megelőző Örökkévégtelené volt, de most ez jött ki. Ehhez a kicsit HC/punk hatású számhoz egy igazán pozitív hatású szöveget írtam. Annyi szar történt az elmúlt egy-két évben, valahogy úgy éreztem, hogy ebből ki kell törni. Akkor törjünk ki gyorsan.

5. Velem vagy – Lőrincz Zoltán, Abhilasa (ének), Major Róbert (gitár)
Ez az album balladája. A témája a dallal együtt született, a refrént én írtam, a verzéket Zoli. Ahogy múlik az idő, egyre több embert veszítünk el, vagy a halál választ el minket, vagy csak egyszerűen eltávolodunk. Ilyenkor egyszerre érezzük a közelség és a távolság fájdalmát. Gyönyörű lett a refrén közös vokálja Zoli és Abhilasa által, de a gitárszóló is kilométereket emelt a dalon, amit Major Robi (Rebelfools, Flúg) követett el.

6. Legyen ahogy akarod – Kanyó Péter (ének)
Elsők között született meg a zenei alapja, de sokáig várakozott, talán a nem annyira szokásos dalszerkezet miatt nem tudtam, hogy hogyan fejezzem be. Aztán jött egy szöveg Bittó Zoli barátomtól, amit erre a számra ráigazítottam némi kiegészítéssel. Csináltam hozzá demó-éneket, általában szoktam, de Kanyó Peti váratlanul a „zorkóbb” hangját vette elő a felvételkor a verzében. Én is meglepődtem, bár tudtam, hogy tud ilyet (City of Moon – a tribute to Opeth), de eddig az OM-ban ezt nem vetette be. Szerintem szuper lett.

7. Felnőttél – Lőrincz Zoltán (ének), Fellegi Ádám (gitár, basszusgitár)
Ez teljes egészében Fellegi Ádám, régi harcostársam ajándéka a lemezre, én csak a felvételeket segítettem. Nem csak a dalt és a szöveget írta, de fel is játszotta. A refrén itt is nagyon nagy lett, jobb ha nem mondom meg, hogy hány sávban lett felénekelve…

8. Töredék – VGD (ének), Kovács Attila (gitár)
A lemez címadó dala, ami Radnóti Miklós azonos című verséből született. Amikor először olvastam, akkor annyira szíven ütött, számomra a legkeményebb vers a magyar irodalom történetében. Sajnos a napjainkban is aktuális 100%-osan. Mindig megdöbbent, hogy az emberek mennyire le tudnak alacsonyodni… A zene szerintem visszaadja a szöveg hangulatát, Kovács Attila szólója pedig úgy illik bele, mintha mindig is ott lett volna.

9. Te sem vagy más – Lőrincz Zoltán (ének)
Zenei hangulatában nagyon eltér az előző számtól, de tartalmilag a folytatása, egyfajta megoldást kínál. Nyilván mindenkinek magának kell megtalálni a kiutat a gyűlölet és az erőszak spiráljából, és nincs más választás, meg kell próbálni. A zenei alapja már a Mantra idején megvolt, de valamiért nem használtam fel eddig, talán most érett meg rá.

10. Ott foglak várni – Csató Péter, Abhilasa (ének)
Ez is egy Csató Peti által felénekelt dal. Érdekes, hogy a refrénben mennyire jól kiegészítik egymás hangját Abhilása-szal. Nekem nagy kedvencem a szám második felében a kiállás: egyszerre lett igazi ősmetalos és ugyanakkor modern is. A mondanivaló elég egyértelmű, az életünk elpocséklásáról szól.

11. Hogy szabad legyél – Lőrincz Zoltán (ének)
A dal címét a borító képe inspirálta. Le vagyunk gyökerezve a múltunk, a családunk, a környezetünk, az általunk elfogadott ideológiák és dogmák által. Nem kis dolog ebből kiszabadulni, de a legkisebb előrehaladás is eredmény. Különben folyamatosan ismételni fogjuk a hibákat.

12. Amikor együtt voltunk – Lőrincz Zoltán, Abhilasa (ének)
Ez egy lassabb, majdnem doom-os szám, nagy refrénnel. A szöveg a természettel és egymással való kapcsolatból indul ki. Sokszor nem vesszük észre, mennyi csodálatos, értékes dolog van körülöttünk.

13. Név nélkül / remix – Ritzel Ani (ének)
Az előző lemez sokak által szeretett dala Ritzel Ani énekével, egy fokkal lágyabb, akusztikusabb felfogásban. Mindig érdekes játék, hogy egy más megközelítésben mennyire más lesz egy szám. Talán így nem riaszt el néhány embert a torzítós gitár.

14. Elérlek / remix – Giriraja, Fellegi Ádám (ének)
Ez szintén a tavalyi, Örökkévégtelen albumról származik, rendesen átalakítva. Egy frissen fellelt gitárhangzás inspirált, így egy indusztriális dal lett belőle. Főcsapásként nem csinálnék ilyen zenekart, de egy-egy szám erejéig érdekes kalandozás.

Töredék album az online felületeken:
https://songwhip.com/om-2/toredek2022

Shop:
https://om.hmusic.hu/

OM Facebook-oldal:
www.facebook.com/OMmusic108/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek