Hírek

Underground Zajok a Mátra sűrűjében

Augusztus 16-19-ig ismét Fekete Zaj Fesztivál a Sástó partján

Egy hónap múlva már a Mátrában, az idilli Sástó partján élvezhetjük a zenei műfajok komplex sokféleségét a Fekete Zaj Fesztiválon. Barangoljunk együtt az underground ösvényein augusztus 16-19. között!

A keményebb zenék rajongóinak kedvez a Zaj metalhangsúlyos nyitása – szerdán ránk nem jellemző módon homogénebb lesz a fesztivál programja, amit a Pelagic Records zenekarai biztosítanak kellemes post-rock, post-metal, doom és atmoszférikus hangulatú zenéikkel: fellép a The Ocean, a Messa és a NYOS is, majd egy noise rock / industrial kanyarral a HEALTH zárja a nagyszínpad programját. A Törzs új lemezen és egy doboscserén dolgozik, de a Zaj kedvéért megtörik a csendet, ráadásul a Delta színpadon teszik majd ezt. A keményebb hangvételt az Osztálykirándulás színpad ellensúlyozza viszonylag szélsőséges módon; itt többek között a kortárs hip-hop ügyet képviselő Bongorral és a magyar underground és progresszív zene egyik folyamatosan megújuló formációjával, a Tudósokkal is találkozhatunk. A fesztivál ikonikus színpadán, a Deltán eközben olyan izgalmas előadók mutatkoznak be, mint Elizabete Balčus a maga neo-pszichedelikus álompopjával.

A csütörtöki napot szintén a Pelagic Records egyik előadója, az Årabrot teszi izgalmassá stoner/grunge/goth rock elegyével, mellette Celeste a súlyos kortárs post-metalt, a norvég multi-instrumentalista Sylvaine pedig black metalból táplálkozó atmoszférikus világát mutatja be. A Zaj programjában már évek óta hagyomány, hogy teret kapnak a keményebb, darálósabb magyar underground bandák is; idén ez inkább a hardcore műfajába tolódik el olyan előadókkal, mint az Anchorless Bodies vagy a BIPØLARIS, de mellette kicsit nu-metalosabb, indusztriálisabb hangulatok is bejönnek az Acid Empire és a S.N.O.T. által. A programot tovább erősíti a kultikus, szomorú zene egyik megtestesítőjeként számon tartott Leafblade, és a 30 éves múltra visszatekintő dark metal Reason is.

Pénteken az Edges, a Ploho és a Boy With Apple egységes post-punk hangulatot teremt a Delta színpadon, miközben az Osztálykiránduláson a sötét elektropop dominál a Lengyelországban már óriásprodukciónak számító kortárs art pop Baasch, illetve a ’90-es évek goth-rock stílusában alkotó holland-magyar Light By The Sea előadásában. A nagyszínpadon két szomszédos ország, két egyformán legendás életutat bejárt zenekara, a Laibach és a és a Vágtázó Halottkémek találkozik, illetve idén is fellép a Zajon az Óperentzia. A súly és a darálás persze nem marad el, az este első felében a Darkmess, a Tiansen, a Cvlt of Grace és a Harmed üvölt majd az arcunkba, míg a másik felében a kissé letisztultabb dark zenék kapnak szerepet, mint az elektropop Beat Dis. A Kacsatónia és a Kilátó színpadokon mindeközben felváltva mennek majd a koncertek, fellép például a black metal Stoneblood, amit Czakó Dani a tragikusan elhunyt frontember hátrahagyott dalszövegei mentén épített fel, élőben pedig a Junkies legénységével visz színpadra.

A magyar avantgárd metal ikonikus zenekara, a Thy Catafalque koronázza meg a szombati napot, mellette az attitűdben hasonló Autumn Nostalgie és Kalandra fokozza a hangulatot. Árnyalja a programot Zanias és a Hocico koncertje is, illetve merészen különbözik a programtól a piros maszk mögé bújó Hundred Sins. Az Osztálykiránduláson olyan indie zenékre táncolhatunk, mint a Mayberian Sanskülotts, vagy a retro futurista elektro mïus. A fesztivál egyik színfoltja lesz Eliën produkciója, aki a 4 nap alatt több helyszínen ad 6-8 fő számára zártkörű koncertet a saját furgonjában – mindezt megkoronázva szombaton egy, a Kacsatóniára kiterjesztett koncerttel. A Kilátónál nálunk áll össze újra az orosz pszichedelikus rock Lucidvox, illetve a tavaly közönségkedvenccé avanzsált Sturle Dagsland zárja az estét… ez már majdnem a teljes lineup, hamarosan érkezünk az utolsó bejelentéssel!

A zenei program mellett idén is installációkkal, kóstolókkal, kiállítással, workshopokkal és további nappali programokkal várunk mindenkit, na meg a festői Mátra is kitűnő terepet ad a természetjárásra.

A fesztivál előtt még kétszer találkozhatunk egy kis bemelegítésre: július 20-án a Dürer Kertben tartjuk az éves budapesti Warmupot, ahol az Actors, a Post Analog Disorder és a Man+Machine (DJ set) koncertjei mellett kötetlen főzéssel, merch cuccokkal és Mad In Black sörökkel is készülünk.

Augusztus 5-én pedig a VALYO által átformált rakpartra szervezünk egy Fekete Zaj bulit; itt a Stone SoberSallai Laci, az Amber Smith és a Hundred Sins (DJ set) lép fel, valamint Borbás Robi (Grindesign) kiállításában is gyönyörködhetünk. A belépés mindkét eseményre ingyenes!

Fekete Zaj Fesztivál
2023. augusztus 16-19. Mátra, Sástó Kemping
Négynapos bérlet elővételben 36.990 Ft
Napijegyek elővételben 11.990 és 13.990 Ft
https://tixa.hu/feketezaj2023
https://tixa.hu/feketezaj2023_szallas
https://facebook.com/feketezaj
https://instagram.com/feketezaj

Legyen Zaj!

Kapcsolódó cikkek

Szerdán startol a Fekete Zaj Fesztivál

KMZ

4 nap az underground jegyében – Idén is lesz Fekete Zaj Fesztivál

KMZ

Indul a Fekete Zaj Fesztivál – Sástó, aug. 16-19.

KMZ

Minden korábbinál színesebb a Fekete Zaj Fesztivál programja

KMZ

Fekete Zaj Fesztivál – Tribulation, Katla. és Pink Turns Blue az első fellépők között

KMZ

Téli Fekete Zaj Fesztivál a Dürer Kertben

KMZ

Egy hét múlva Fekete Zaj Fesztivál

KMZ

Fekete Zaj Fesztivál – Egy hónap múlva közös megborulás a Mátrában

KMZ

Zenészek nyilatkoznak a Fekete Zaj Fesztiválról

KMZ

Budapestre költözik a Fekete Zaj Fesztivál

KMZ

Fekete Zaj Fesztivál 2012 – Koncertbeszámoló

Hermes

Fekete Zaj Fesztivál 2011 – Koncertbeszámoló

Hermes

Fekete Zaj Fesztivál 2009 – Koncertbeszámoló

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek