Interjúk

Abortion Interjú

Üdv grinderek! Kezdjük rögtön azzal, hogy amikor elindult az Abortion a 90-es évek elején, mi inspirált titeket a zenélésre, zenekar alapításra és egyáltalán arra, hogy ezt a stílusú zenét műveljétek?

Lepra> Tehát üdv mindenkinek. Nos valahol 1989/90 táján alakult a ABORTION, és miért pont Grindcore? Nos a grindcore abban az időkben azt a stílust jelentette, ami szabadságot adott a zenében. Keverheted a stílusokat, és még mindig Grindcore-nak hívhattad. Mert a Grindcore-ban ott a punk, HC, death metal, Doom, tehát mindazok stílusok, amiket szerettünk.

Már majdnem 20 éves zenekar vagytok, ami elég szép teljesítmény! Miben látod az Abortion erejét, hogy még ennyi idő után is jelen vagytok, koncerteztek, stb…?

Az ABORTION ereje, a koncertek. Legalábbis az emberek reakciója szerint. Persze kell hozzá még egy pár bolond a zenekarba, akik végigcsinálják veled azt a húsz évet. Kell hozzá még életstílus változás, ugyanis az egész életed a zenekarhoz kell beállítanod. Mindent! A barátnődet, hogy szokja meg, hogy te a szombatokat a koncerteken töltöd el, és vasárnapokat átaluszod. Munkahelyed az nagyon szarul fizetett, mert soha nem vagy hajlandó bemenni hétvégére, tehát minden szar, de a barátok a zenekarokból és a emberek akik lejönnek a koncertedre ezt mind pótolják!

Miben látjátok a főbb különbséget, mondjuk az első 98-as ‘Murdered Culture’ és a ‘The Gonzo Music’ lemez elkészítésében, munkálataiban?

Hát mindenben. Jobbak voltak a stúdiók, a munka a stúdióba ezer százalékkal egyszerűbb volt. Ha belegondolok, hogy milyen körülmények között vettük fel a Murdered Culture CDt és a utolsó Gonzo Music-ot, akkor kb., egy galaxis különbséget látok. Zeneszerzés is már jobban megy, ugyanis megtanultunk egy picit jobban játszani, hehehe.

Áruld már el nekem, hogy kinek az ötlete volt a Gonzo album borítója? Elég beteg lett! Egyáltalán nem hasonlít a hangulata egyetlen előző albumotok borítójához sem!

Ez Chymusnak az Isacaarum énekesének ötlete volt (ép úgy mint az előző CD borítója is, a “Gonna Be Worse”), de elsőre nem igazán voltunk oda az ötletért, ugyanis nem teljesen a mi témánk, és nem igazán szeretném ha valamilyen hülye pornogrinddal összetévesztenének minket. De ha más szögből veszed az egészet, akkor rájössz, hogy ez a kép nagyon sok más gondolatot is ábrázol.

Mi a véleményed a mai underground színtérről? Miben látod a főbb különbséget a 90-es évek elejei és a mostani underground élet között? Nyomon követed az új bandákat és anyagaikat?

Mindjárt itt az internet. Ez egy nagy fejlődés volt mindenben. Képzeld el a zenekarokat, amikor még nem volt semmi: nincsenek e-mailek, weboldalak. Eltudnád, ezt képzelni? Tehát így működött az underground a 90-es években. Megírtad a levelet, és vártál kb. egy hónapot a válaszra, ami néhányszor nem is jött meg. Rá voltál szorulva a fanzinekre, mert csak is onnan jöttek az információk az új bandákról. Most sok fiatalnak ez elég primitíven hangzik, de megvolt a varásza, ugyanis megbecsülték minden bandát, akinek visszaírtak és szerepelhettek a fanzineban. Most jelenleg a webzinek fele nem is képes válaszolni az e-mailre! Még az is a különbség, hogy mostanában a bandák száma 1000% kal szapordott. Ami elég szar, mert a 80% igazán nemér semmit sem!

Szoktál olvasni fanzineket,esetleg webzineket? Szlovákiában mennyi fanzine készítő mániákus van?

Nálunk sajna elég kevés ember foglalkozik ilyennel, pedig az új generáció és a mániákusok innen tudnák legjobban beszerezni a friss infókat! Itt nálunk kihalóban vannak a klasszikus fanzinek. Én a ’90-es években szerkesztetem egy DEATH FIST nevű fanzinet, és most csak úgy passzióból újra csináltam egy számot, és 2 hónap alatt elfogyott a 200 darab! Vannak itt is webzinek, de nekem sajnos egy sem tetszik, ami a kivitelezést és interjúkat illeti. Van egy pár klasszikus fanzine is, de nagyja már úgy néz ki, mint egy nagyobb kiadó CD katalógusa, sajnos. Szeretem nagyon a klasszikus fanzineket. Jelenleg ilyen téren Csehországban a legjobb! Ott igazán vannak igen minőségi fanzinek, amik 500 példányba jelennek meg, mint például a HLUBOKÁ ORBA, TRHAVINA stb.

Nemtudom nálatok hogy van, de itt nálunk a kisebb underground bulikon elég kevesen vannak és általában ugyanazok az arcok, de a nagyobb koncerteken viszont teltház van! Tehát nem az anyagi gondok vannak ennek hátterében, hanem a mentalitás, hozzáállás! Nálatok mi a helyzet ilyen téren?

Sajnos ezt már én is megfigyeltem, ha Magyarországon játszunk. Ti nem tudjátok megbecsülni az olyan bulikat, ahol kisebb bandák játszanak. Ezért nálatok az összes banda, már 2 év után a legnagyobb kiadónál szeretne megjelentetni CDt, a legnagyobb fesztiválokon szeretne játszani. Sajnos itt nálunk mindenki a hülye EKTOMORF bandátokon nevet. Az a banda tükrözi a scenetek jelenlegi állását. Sajnos. De elég, ha ránéztek például a Human Error bandára, akik a magyar scenenben igen jó nevet csinálnak, világ szerte. De ott a többi banda is, mint a Long Pig, Jack, Step On It stb. Nem mondom, hogy nálunk nagyon jó a helyzet, de a tiétekhez hasonlítva sokkalta jobb. Ehhez csak meg kell kérdezni a Human Error-t, akiknek már itt Szlovákiában csináltunk pár bulit. Itt nálunk elég sokan azt szeretik, ha a banda kevésbé ismert, minél újabbnak számít annál jobb!

Mit jelent számodra a grindcore?

Egy élet stílust. Anti-raszista, rendszerek ellen küzdő élet! Soha be ne dőlj a pénznek!

Hogyan zajlik le egy Abortion koncert? Szoktatok utána partyzni, iszogatni vagy inkább egy kiadós alvás a jobb megoldás számotokra?

Hát már nincs akora bulizás mint valaha, de néhányszor eléggé elengedjük magunkat. Az ABORTION híres volt a buli utáni piálásairól, de hát ebbe is belelehet fáradni/öregedni, hehehe. De manapság már nem játszunk olyan gyakran, mint régen, így jobban élvezük a bulit, és mindent ami bele fér. Tehát a piálást is. Vannak nagyon vagány sztorik ezekről a piálásokról, amiből egy nagyon érdekes film lehetne, hehehehehehe.

Mit csináltok a hétköznapokban, mikor nem a hallójáratokat roncsoljátok? Mi a tisztességes foglalkozásotok? Van családotok, gyerekek, ilyesmi?

A dobos Charlie, kétszer elvált, vagány: jelenleg Dániában dolgozik, két gyereke van. Libor a gitárosunk csak 23 éves, pont 10 ével fiatalabb nálunk. Főiskolára jár, és ezen kívül taxi sofőr a hazájában. Én Lepra, csomagkézbesítő vagyok a postánál, egy éve nős vagyok, és most 2 hónapja született a gyerekem. Edgar A. Varga névre hallgat, tehát most ennek vagyok a rabja.


Vannak hazátokban elég jó death-grind zenekarok (Perversity, Sanatorium, Dementor, Embolism….). Bemutatnád a szlovák death-grind undergroundot? Sok death-grind buli van felétek?

Fúha. Nos a EMBOLISM pár éve nem létezik, a Dementor-nak totál új a felállása, már senki sincs ott az régi tagok közül. SANATORIUM jelenleg a legnagyobb, ugyanis világszerte turnéznak. ATTACK OF RAGE egy jó grindcore banda, nemrég jelent meg a debütáló CD-jük, “Grindpeace” néven, igen sűrűn koncerteznek. IDIOTS PARADE egy gyors fastcore banda, női énekkel, igen energikus koncertjeik szoktak lenni. Ez a két banda nagyon jó barátaink is, de itt van még a DOGMA Inc., Thrash/HC, Brutal death/Grind bandák mint: TYPHOID, MOONFOOG, NOMENMORTIS? CRUENT, OBLITERATE, CRANIOTOMY, KILLCHAIN, PROTEST, ETERNAL BLEEDING, DIFTERY és még nagyon sok banda, akik most nem jutnak az eszembe. Buli, van minden hétvégén mindenhol az országban, kisebb-nagybob fesztiválok. Van három “nagyobb” kiadó is mint Metal Age Rec., Forensick Music., Hrom Rec., egy két webzine, és semennyi fanzine, hehe. De a szlovák scene nagyon együtt van a cseh scenevel. Ugyanis a szlovák bandáknak 90%-ban cseh kiadók jelenítik meg a CD-jüket. Cseheknél, mondhatnám minden úgy működik ahogy működni kell egy scenenek!

Utlsó kérdésem: Mik a jövőbeli tervek az Abortionnal?Koncertek, lemez, ilyesmi?

Nos jelenleg keveset bulizunk, ugyanis a dobosunk Charlie kint van Dániában, de ha hazajön, akkor koncertezünk. Jövőre nagyon sok tervünk van. Amit nem tudom, hogy hogyan fogunk összehozni. 2008-ban több bakelit lemez megjelenést is tervezünk. Ugyanis a terveink közt az alábbi kislemezek szerepelnek: ABORTION/WOUNDED BY LIFE (Brazil grindcore) split 7″EP, ABORTION/MESRINE (Canadai horror grind) split 7″EP, ABORTION/IDIOTS PARADE (Szlovák Fastcore banda, női énekkel) split LP. Nyáron fesztiválok, mint Obscene stb. Tehát terv van bőven, csak idő/pénz nincs, hehehe.

Köszönöm válaszaidat és további sok sikert az Abortionnak! Végül pedig üzenj valamit a Kronos Mortus olvasóinak!

Legyetek saját magatok, nehigyetek a pénz kultuszába! Kösz a interjút, és sok sikert!

Készítette: Akrabu
Web: http://www.webpark.sk/abortion/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek