Accept Interjú

(scroll down for English Version)

Az Accept varsói koncertje előtt Peter Baltes, a csapat alapító basszusgitárosa állt magazinunk rendelkezésére egy kis idő erejéig.

Helló Peter! Először is szeretnélek üdvözölni a Kronos Mortus olvasói nevében és engedd meg, hogy gratuláljak a Stalingrad nagyszerű listás helyezéseihez.

Helló! Az ötödik helyre gondolsz? Nagyon büszkék vagyunk rá, Magyarország mindig is jó volt számunkra. A németországi 6. helyezésünkre is büszke vagyok.

Mit tudsz elmondani az albumról? Mennyi időbe tellett a teljes anyag megírása?

Tavaly augusztusban kezdtünk el a nótákon dolgozni Wolffal (Wolf Hoffmann gitáros). Október-november táján felvettük a lemezt és decemberben már a keveréssel is végeztünk. Szóval a munka kezdetétől számított 4 hónapon belül már a kezünkben tarthattuk a végleges anyagot.

Mit gondolsz, az új album azért fogy ilyen jól mert a Blood Of The Nations egy kiemelkedően jó visszatérő anyag volt vagy a Nuclear Blast promójának is van azért ehhez köze?

Hát, a Blood Of The Nations tényleg nagyon jó és sikeres album lett. Biztosra mentünk, olyan anyagot írtunk, amit a rajongók kedvelnek, a Blood Of The Nations-szel is jó irányba indultunk. Új, modern hangzás, de megvan benne minden, ami a régi Acceptet is jellemezte. Meg most is, 2012-ben. Számunkra a Blood olyan volt, mint az első album egy teljesen új bandával. És ha új bandád van a második album a legfontosabb. Az első albumot sokan meghallgatják, mert kíváncsiak mit is tudsz, kik is vagytok, de a másodikkal szemben már elvárásaik lesznek. Szerintem mi megfeleltünk az elvárásoknak, ezért szeretik ennyien ezt a lemezt is.

A karrieretek ezen pontján a belső inspiráció a fontosabb vagy amit a közönség elvár tőletek?

Manapság egyértelműen az utóbbi. Volt néhány albumunk, amikor szembementünk ezzel és csak azt tettük, amit kívántunk és ez fontos is, különösen egy metal bandában, de ma már koncentrálhatunk arra, amit a rajongóink hallani szeretnének. Mi már megtettük, amit akartunk és jelenleg nagy kihívás, hogy olyan és úgy írjunk dalokat, mintha újból 18 évesek lennénk. Már nem akarunk kísérletezgetni meg progresszív dolgokat művelni.

Mi az, ami még mozgásban tart? Csak a közönség, még 36 év után is?

Az a két óra, amit a színpadon töltünk. A nap legjobb két órája. Mindig is az volt, nincs is ennél jobb. Ez tart életben, hogy nyomj nekik egy lehengerlő előadást, ami után mindenki úgy távozik, hogy leesett az álla! Ezt nem kapod meg sehol máshol.

Szerinted mi a legnagyobb különbség a metalszíntér 30 évvel ezelőtti és mostani állapotában?

Szerintem a legnagyobb különbség, hogy a rajongók már kissé távolságtartóbbak. De ez minden zenehallgatóra igaz. Nem vesznek sok albumot, nem nézik a borítókat, inkább mp3-akat hallgatnak. Nem bandákkal, hanem dalokkal azonosulnak. Szerintem ez a legnagyobb különbség.

Szerinted hol az Accept helye a mai metal világban? Sok banda mondja, hogy nagy hatással voltatok rájuk. Milyen érzés ez?

Természetesen nagyon megtisztelő. Nagyon sokra értékeljük ezt. De annyi fajta metal van manapság doomtól blackig, de még sincs olyan sok tradicionális heavy metalt játszó banda. De mi visszatértünk, csináltunk két nagyszerű lemezt és ez egyben egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a rajongókkal ismét megismertessük a tradicionális zenéket. Ezért is hiszem azt, hogy ha egy régi banda tagjaként térsz vissza, akkor egy olyan albumot készíts, aminek modern hangzása van, hogy a fiatalokat is megérintse. Nem lehangolt gitárokkal és hörgéssel, hanem normál hangolással és énekkel hódítunk, meg persze igyekszünk a legjobb előadást nyújtani a színpadon. Ezt javasolnánk egyébként a fiatal bandáknak is.

Hol a legerősebb a rajongói bázisotok? Már Németországon kívül…

Őszintén szólva, fogalmam sincs. Mi vagyunk az Accept, valamennyien mindenhol vannak a bulijainkon. Japán, Ázsia, Dél-Amerika különösen erős. De mondhatnám Svédországot is. Nem számít hol játszunk. Egyediek vagyunk, mint a Sabbath, a Maiden, A Priest vagy a Saxon. Ők is ugyanígy vannak ezzel a kérdéssel. A rajongók viszont nagyon hasonlóak még kinézetben is. Tudod, hosszú haj, fekete Maiden póló. (nevet)

Említetted, hogy nincs túl sok új tradicionális heavy metal banda. Követed a színtér eseményeit?

Hogy őszinte legyek, nem igazán. Van két fiam, akik szeretik a metalt, szóval azért néha-néha hallok ezt-azt, de sokszor nem tetszik. Jó riffeket és olyan énekeseket keresek, akik olyan jók, mint Dio. Ezen felül jó dalokat, nagyívű refréneket, himnuszokat. De bármi, amit hallok az vagy nagyon gyors és mélyre hangolt vagy nagyon lassú. Néha az egész inkább egy kísérletre vagy testmozgásra emlékeztet. Mint, amikor a srácok körbe-körbe rohannak. A színpadon is egy csomó hasonló banda van, az összes feketébe öltözve és nem tudsz különbséget tenni közöttük. A rajongók, az új generáció tud, de én sajnos már nem tudok velük azonosulni.

Mi a véleményed az olyan bandákról, mint a Sabaton? Velük turnéztatok is az USA-ban.

Sabaton… Jó banda, de más zene a szintetizátorral, a dallamos közönségénekeltetős dolgaikkal. Engem inkább a Europe-ra emlékeztetnek.

Mit gondolsz az olyan tradicionális német heavy/speed/power bandákról, int a Helloween?

Őket sem hallgatom. Már 26 éve az Usa-ban élek, nincs velük semmilyen kapcsolatom. Ahogy a régi Accept tagokkal sem. Ha ennyi ideig ilyen messze élsz, akaratlanul is eltávolodsz. Ez már csak így megy. De szeretek néhány olyan fiatal bandát, mint például a svéd Grand Magus vagy a Showdown Tennesseeből, akik szintén nagyon jók és southern rockot kevernek a metaljukba. Mindig valami mást, valami egyedit keresek.

36 éve vagy a szakmában, valószínűleg még egyszer ennyi idő már nem adatik meg, mik a terveitek a bandával?

Ezt meg honnan veszed? (nevet és az épp megjelenő Wolf Hoffmanntól megkérdezi, hogy ugye van még egyszer 36 évünk a bandában. Mire Wolf: természetesen és nevet) Ki tudja, mindössze kilencvenvalahány éves leszek. Ez után a két album után most nagyon sikeresek vagyunk, imádunk turnézni, a közönség is szeret minket. Terjeszteni akarjuk a tradicionális metal zenét a fiatalok között és inspirálni őket arra, hogy ők is ilyen zenét játszanak. A kommunizmus bukása előtt is csináltuk ezt Lengyelországban, Csehszlovákiában vagy éppen nálatok. Ezen felül szeretnénk olyan albumokat készíteni, amikről 20 év múlva mindenki klasszikusként beszél majd. Szeretnénk, ha a Stalingrad is odakerülne például a Balls To The Wall lemez mellé. Szeretnénk valami olyasmit alkotni még, amit az emberek nem fognak elfelejteni.

Mit üzensz a magyar rajongóknak?

Már alig várjuk, hogy visszatérhessünk hozzátok. Már megvan az őszi budapesti koncert időpontja is! Tavaly is játszottunk nálatok és arra is tisztán emlékszem, amikor a Sziget fesztiválon játszottunk. Az egész hetet ott töltöttem, elég sok emberrel össze is haverkodtam, szóval már alig várom, hogy visszatérhessek. Csodálatos ország egy nagyszerű fővárossal.

Köszönöm az interjút!

Én köszönöm!

—————————————–

ENGLISH VERSION:

Hello Peter! First of all I want to greet you on behalf of the readers of the Kronos Mortus Metal Webzine from Hungary and let me congratulate you for the great chart positions Stalingrad has achieved.

Hi! Nr5? We are very proud of it. Hungary was always a nice place for us. The other positions are very meaningful too. 6th place in Germany is also very nice.

What can you tell me about the album? How long did it take to write the whole material?

We started to write the material with Wolf (Hoffmann, Accept guitarist) last August. We recorded it in October-November and in December we finished the mixing. So from day 1 it took us about 4 months to get a finished album.

What do you think, the album sells so good because of the previous album, Blood Of The Nation was an outstranding return to the metal scene or it has to do something with Nuclear Blast, your new record label?

Well, Blood Of The Nations was a very good and succesful album. We made sure to write something which the fans would like. Blood Of The Nations was the right direction to go. New, modern sound, but also sounding like old Accept. But of course in 2012. For us Blood Of The Nations was like the first album with a new band and everytime you have a new album or a new band, the second album is the most important! With the first album, everybody checks you out, everybody listens to it, everybody curious what are they, but it will create some expectations. I think we met the expectations, that’s why people like it so much.

At this point are your inner inspirations more important or what the crowd demands?

Today it’s just the crowd demand. We had some many records where we have done what we wanted to do, because it’s important, especially in a metal band, but now we can concentrate on what the fans want. We did that already. But now, for us it’s a great challange to write songs like we are 18 years old. We don’t want to do any experiment, any progressive stuff.

So what gives you the inspiration to be able to do this? Just the crowd? Even after 36 years? What keeps you going?

The two hours every night when we are playing. The best two hours of the day. It’s always been like this, there is nothing better. This keeps you moving, to play a show and after it everybody leaves with the impression that „yeah, this was amazing!”. You don’t get that anywhere else.

In your opinion what’s the difference between the metal scene 30 years ago and nowadays?

The biggest difference in my opinion is that metal fans seem to be a bit distant. Not just metal fans, but music fans in general. They don’t buy records, they don’t look at the covers, they listen to mp3s. They don’t associate with the bands, they associate with the songs. I like this and this one. I think this is the biggest difference.

What’s Accept’s position in the metal world now? Many bands claim that you were a huge influence on them. How does it feel?

It’s very honorable, obviously. We appreciate it very much. But there is a lot of metal out there nowadays from doom to black, but there are not too many bands anymore that play traditional heavy metal. But Accept came back, we made two great album and it’s a great opportunity to re-introduce traditional heavy metal to the fans. That’s why I also think that it’s very important that as you come back as older band, you should make a modern album to reach and attract young fans. It’s not tuned down, it’s regular tuning, it’s singing not growling and we always want to put on an amazing live show. This would be our instruction to the young bands.

What do you think, where are you the strongest in the world?

Honestly I don’t know. We are Accept, we have some following almost everywhere. Japan, Asia, South America is huge. Sweden… really, doesn’t matter where we go. We are very unique. Like Sabbath is unique, Maiden is unique, Priest is unique and Saxon is unique too. We are this 5 traditional metal bands that has the same wherever we go. Like you (the fans) look all the same, wearing black, Maiden shirt. (laughs)

You said there are not so many traditional heavy metal bands. Do you follow the new bands?

To be honest, not really. I mean I have two sons and they listen to metal now. I don’t hear much, sometimes i hear a little bit and I don’t like it. I’m looking for things like a good guitar riff, that one remembers. Hard to find, very rare. I also look for a good singer, like Ronnie James Dio. Also a good chorus, epic anthem. Everything I hear is very fast, very low or really slow. Sometimes it’s more like an experiment, a workout. Liek the kids running in circles. And on the stage very similar bands play, all dressed in black and you don’t know the difference. Fans do, the new generation, but honestly I can’t relate.

What about bands like Sabaton? You’ve toured with them in the US.

Sabaton. It’s a good band, but it’s a different music with the keyboards, the melodic sing along stuff. It reminds me to Europe.

What about the more traditional german heavy/power metal bands like Helloween?

I don’t listen to them either. I live in America for 26 years now, I’m not in contact with them. I like some new bands like Grand Magus from Sweden, it’s a really good group. Showdown from Tennessee, also a very good band, they mix southern rock with metal. I look for something that’s different, what’s unique. But I’m also not in touch with the former members of Accept, if you live in America for so long you are removed. That’s just the way it goes.

You are in the business for 36 years. Probably you won’t have an other 36, what are your future plans with the band?

How do you know it? (laughs, asks Wolf Hoffmann „Hey Wolf, do we have an other 36 years? Of course we have) I mean I’d be only 90something. We are very succesful after this two albums, we love touring, fans love us around the world. We want to spread traditional metal around to convert more young fans and encourage more bands to play traditional metal. We spread the word before the fall of communism in Poland, Czechslovakia and in Hungary. We also want to make albums that in 20 years people will say it is like Balls To The Wall, a classic. We want Stalingrad to be like that. Relevant, something people won’t forget.

What’s your message to the hungarian fans?

We can’t wait to come, we already have a concert scheduled in Budapest in the fall. We played there last year and I remember when we played at the Sziget. It was mazing, I spent a whole week there and in Budapest, I made friends, so I can’t wait to come back. It’s a wonderful country and a great capital.

Thank you very much for the interview!

Thank you!

WEB: http://www.acceptworldwide.com/

Kapcsolódó cikkek

Érkezik az Accept – teljes a FEZEN nemzetközi rock-metal névsora

KMZ

Accept – Megvan a januári koncert vendégzenekara

KMZ

Októberben még egy csokor Accept dalt hoz Udo Budapestre

KMZ

Accept: új lemezével érkezik januárban a német heavy metal legenda

KMZ

Accept: Restless And Live – a listák élén a német heavy metal legenda koncert kiadványa

KMZ

Sabaton, Accept, Twilight Force – The Last Tour 2017: Teltház után új, nagyobb helyszín!

KMZ

Accept helyszínváltozás – A Trackből a Barba Negra Music Clubba költözik a koncert

KMZ

Accept – A »Blind Rage« világkörüli turné folytatódik; új gitáros Uwe Lulis és új dobos Christopher Williams személyében; új videoklip

KMZ

Accept – Blind Rage World Tour

KMZ

ACCEPT – Blind Rage

Dehumanizer

Accept – ‘Final Journey’ (Official lyric video)

KMZ

Accept – ‘Teutonic Terror’ Live (Official live clip)

KMZ

Accept – Wacken – Woodstock: 2014 a nagy pillanatok éve!

KMZ

Hot News: Accept – Video director Dave Blass reports from the ‘Stampede’ shooting

KMZ

Hot News: Accept – Video clip ‘Stampede’ released!

KMZ

Hot News: Accept – More details about »Blind Rage« announced; new release date on August 15th

KMZ

Hot News: Accept – announce »Blind Rage« tour 2014

KMZ

Hot News: Accept – announce new studio-album »Blind Rage«

KMZ

Hot News: Accept – The European tour is starting today in Greece!

KMZ

Hot News: Accept – Connects With True Fans On Mobile Backstage

KMZ

Hot News: Accept – Tour trailer for autumn shows online!

KMZ

Hot News: Accept + Kreator – Teutonic Terror Attack 2012 Tour!

KMZ

ACCEPT – Stalingrad

Darkjedi

Accept – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News: Accept – Debut on the German Album Charts at #6 with “Stalingrad”!

KMZ

Hot News: Accept Fans United! … be part of the Accept collage!

KMZ

Hot News: Accept – Unveil first track from their new album ‘Stalingrad’ and announce additional tour dates!

KMZ

Hot News: Accept – Announce album cover and tracklist!

KMZ

Hot News – Accept: Announce New Album Title!

KMZ

Hot News – Accept: Announce First Dates For Spring 2012 Tour!

KMZ

Hot News – Accept: Big Winners at Metal Hammer Awards!!

KMZ

Accept, Steelwing – Koncertbeszámoló

Southpeace

Accept Interjú

Southpeace

ACCEPT – Blood Of The Nations

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár