Interjúk

Ad Astra Interjú

Sziasztok! Nagyon örülök, hogy veletek tudok interjút készíteni! A felkérés apropója pedig a megjelent nagylemez, a Crust of Ego. Kaptatok-e már visszajelzéseket a rajongóktól, mert feltételezem, hogy a különböző médiákban visszahangot vert, hogy kijött a korong. Egyszóval milyenek az eddigi észrevételek?

Márk: Köszi szépen a felkérést! A lemezről általában pozitiv kritikákat kapunk, a borítót is sokan dícsérik… Külföldről is kaptunk pár levelet, hogy küldjünk CD-t. Örülünk, hogy sokan érdeklődnek a zenénk iránt 🙂

Peti: Köszönjük a lehetőséget! És valóban, eddig szinte csak pozitív visszajelzést kaptunk a lemezzel kapcsolatban. Mostanra jó pár kritika megjelent már az interneten és elszórtan a nyomtatott sajtóban is (melyek a honlapunkon nagyrészt meg is találhatóak) melyek arról tanúskodnak, hogy többnyire tetszik a kritikusoknak, illetve a rajongóknak is.

Sokáig dolgoztok egy dalon? Úgy értem, mennyi ideig írtátok a lemezt? A teljes No Contact single megmaradt az albumon. Ezeket a nótákat újravettétek?

Peti: A zene összetettségéből adódóan elég sokat szöszmötölünk egy dalon, némileg ez is az oka annak, hogy lassabban íródnak a nóták. Viszont ez a lemezanyag nagyobb részt a régebbi szerzeményeinket tartalmazza, köztük az eredetileg magyar nyelven felénekelt Idegen Arcok EP anyagát (amelyből 3 nóta felkerült az említett No Contact promo cd-re is). Ezeket a nótákat egy-két akusztikus illetve szólógitársávot leszámítva teljesen újravettük, részben az időközben beleszőtt változtatások miatt, másrészt az ütősebb, frissebb hangzás érdekében. Sokan kérdezték, hogy miért vettük újra a régi nótákat, illetve miért van ilyen kevés szerzemény, de ennek megvan az oka. Többek között magyarról angolra váltottunk, így a korábban magyarul rögzített számokat mindenképpen rögzíteni akartuk angol nyelven, meg amint azt említettem, szerettük volna egy igazán erős “nagylemezes” hangzást a korábbi dalainkhoz.

Hogyan jöttetek össze muzsikálni? Hogy alakult, forrott ki a stílusotok? Mely zenekar(oka)t említenétek a honlapon felsoroltak közül a legmarkánsabb hatásnak?

Márk: Volt egy korábbi zenekarunk, a Noir, ahol együtt zenéltünk Petyával és Csabival. Ezt a zenekart egy idő után “kinőttük” és ekkor született meg az AA ötlete. A hatások közül leginkább a Psychotic Waltz, Opeth, Nevermore a legerősebb, de akadnak kevésbé markáns hatásaink is, mint pl. a Death, Cynic, Meshuggah, vagy a Fates Warning.

Peti: A honlapon és még sok más helyen említett bandák mellett amúgy szinte minden hatással van ránk, amit hallgatunk – nyílván nem feltétlenül közvetlenül – az egyszerű nyers ős-rock bandáktól kezdve a modern metal minden műfaján át számos rock zenén kívül ügyködő csapatig. Ez sokkal többet számít a zenei stílusunk kialakításában, mint maguk a sok helyen említett “példaképek”, bár tény, hogy a koncepciót elsődlegesen ezektől a bandáktól “vettük át”.

Tudnátok adni egy képet a szövegvilágról? Mik a fő témáitok?

Márk: Hétköznapi dolgokról írunk általában árnyaltan és elvontabban a megszokottnál. Bármilyen téma előjöhet, amivel kapcsolatba kerülünk, hat ránk és inspirál. A lemez dalai leginkább az emberi kapcsolatokról, elidegenedésről, az értékrendek felborulásáról szólnak, de akad olyan dal is, amely egyszerűen csak egy elmosódott látomás arról, hogy hogyan utazik majd az ember a távoli jövőben a világűrben.

Milyen zenéket szoktatok hallgatni? Meg úgy általában mivel múlatjátok az időt, mikor nem a színpadon vagytok?

Márk: Nálam most épp ezek vannak a “wurlitzerben”: Colorstar, Másfél, AIC, FNM, Eclipse, Velvet Revolver, Bedlam… Ha épp nem zenével foglalkozom, akkor táncolok, futok a szigeten, vagy szervereket és egyéb számítógépeket bütykölök.

Peti: Nálam mindig változó. Most éppen új Meshuggah elég gyakori vendég a hanghordozóimban, az új – még meg nem jelent..:P – Testamenttel egyetemben (eddig az év lemeze gyanús ez a kettős;)), valamint sokat pörög még Strapping Young Lad is, illetve a kíméletlen prágai Down koncert óta a teljes New Orleans-i családfa (Down, Crowbar, COC stb.) kivakarhatatlan az autórádióból. 🙂
A színpadon kívül pedig leginkább ugyanúgy a bandával foglakozom, igazgatom a zenekar dolgait stb., ha pedig éppen ezt sem, akkor tisztes munka gyanánt angol nyelv tudást próbálok beleverni az ifjakba.:)

Mikor alakult ki a jelenlegi legénység? Ha jól tudom, akkor két énekes és kettő dobos is megfordult köztetek, mire megleltétek a jelenlegi tagokat, Morvai Csabát (énekes) és Kliment Mártont (dobos). Mi volt az oka a jövésmenésnek? Maximalizmus?:)

Peti: A mostani felállás 2004-ben stabilizálódott. A legfőbb probléma a megfelelő tagok megtalálása terén egyértelműen a műfaji elvárásokból fakadt. Nehéz volt ehhez a fajta zenéhez a megfelelő képességű embereket megtalálni. És itt nem feltétlenül csak a technikai tudásról van szó, hanem arról is, hogy az általunk elképzelt irányvonalat- már ha ezt nevezhetjük irányvonalnak – mennyire ismeri, érti, érzi stb. Mikor annak idején elkezdtünk embereket keresgélni, még messze nem voltak népszerűek az olyan nevek mint a Nevermore, az Opeth, vagy a Meshuggah, és az olyanok mint a Psychotic Waltz, a Death, a Cynic meg pláne csak egy szűk réteg által volt ismert – és még talán ma is az. Amikor emlegettük a “progresszív” szót, mindenki egyből a Dream Theater és társaira gondolt, mi meg ugye nem.:) Nehéz volt így olyan embert találni, aki tisztában volt a fent említett bandák koncepciójával, és még szereti is. Murphy és Csabi voltak azok, végül akik ugyanúgy gondolkodtak erről az egészről, mint mi, és megmondom őszintén ez jóval többet nyomott akkor latba mint az, hogy mennyire profik, attól függetlenül, hogy megvolt az elvárásunk a zenei tudás terén is.

Péternek és Mártonnak van egy másik csapata, a Megazetor. A progresszivitás itt is és ott is jelen van. Mennyire csináltok másként dolgokat az Ad Astra-ban illetve a Megazetorban? Mikor várható album a zetortól?

Peti: A zetor zeneileg ugye a death/thrash metalból indul ki, és ez némileg jobban behatárolja zenét, így zeneírásnál is más szempontok érvényesülnek. Nem mondom, hogy korlátokat állítunk magunk elé, de jóval határozottabb és könnyebben megfoghatóbb az irány, mint az Ad Astra-nál, így az utóbbinál nyílván többet lehet kísérletezni. Viszont a zetor határait is tágítjuk, és ott sem csak azzal akarunk “progresszívnak” tűnni, hogy komplex dalokat írunk, hanem az egyedi megszólalással. Ennek a bizonyítéka lesz az új Megazetor anyag is, nevezetesen az első nagylemez, ami éppen most hegesztődik a Denevér stúdióban, tehát gyakorlatilag itt van a kanyarban. Reméljük ősszel meg is fog jelenni. Nem kevés meglepetés lesz rajta annyit elárulhatok;)

Mi volt az oka annak, hogy eddig nem láttattátok magatokat a közönség előtt, hogy csak most kezdtetek mozgolódni gyakrabban?

Peti: Nagyjából 2004 óta tudunk tisztességesen koncertezni, előtte a tagkeresés volt a legnagyobb akadály. Azóta viszont igyekszünk lehetőségeinkhez mérten minél többet koncertezni. Ez eleinte ugye nehezebben ment, de fokozatosan beindult, és most a lemez elkészülése/megjelenése végett talán még több lehetőség lesz az emberek elé kerülni.

Távlati tervek közt mik szerepelnek vagy jöhetnek számításba?

Peti: Szeretnénk mielőbb egy klippet a Waves c. számra, egyenlőre pénz kérdése a dolog, illetve koncertek minden mennyiségben, és lehetőleg kijutni külföldre is. Jó lenne kicsit a határon túl is nyomulni és terjeszteni az Ad Astra nevét, csak egyelőre még nem vagyunk elárasztva kontaktokkal etéren, sajnos… Így most ezen dolgozunk. És persze mielőbb megírni a második nagylemezt;) Ebből három nóta már kész, így van rá esély, hogy még a 21. században megjelenik :).

Készítette: Forest
Web: http://www.adastra.tk/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek