Interjúk

Aetherius Obscuritas Interjú

A kérdésekre Arkhorrl válaszolt.

Üdvözöllek!
Örülök, hogy ismét interjút készíthetek veled, természetesen egy újabb nagyszerű lemezed kapcsán. Szerintem a Ventus is kiemelkedő alkotás, a hazai haldokló black metal színtérnek szüksége van rád. Gondolom nem kis erőfeszítésedbe kerül az, hogy ilyen minőségű felvételeket készíts önerőből. Mesélnél kicsit arról, hogy történik egy lemez anyagának rögzítése? A hangmérnöki feladatokat most is te láttad el? Szoktál más zenekaroknak is segédkezni?

Köszönöm szépen Zson nevében is! Sajnos valóban nem kis erőfeszítés, amit akár át is fordíthatunk arra, hogy nem kevés pénz. Egyre kevesebb lemez fogy, egyre kevesebb pénzt lehet visszaforgatni… Szóval ez akár egy felhívásnak is tekinthető; Jómagam sem hallgattam hifiben lemezt vagy ezer éve, 99%-ban számítógép előtt, 1%-ban autóban. De aki szereti és megteheti, vásárolja meg a lemezt, ez az egyetlen módja, hogy elismerjétek a munkánkat és támogassátok azt. Pusztán szenvedélyből nem tudunk minőségi lemezt készíteni, ahhoz pénz is kell. Ezért nem kizárt, hogy ha a „Ventus” eladásai csúfosan alacsonyak lesznek, ez lesz az utolsó lemez. Sajnos egy bizonyos szint felett a pénz mozgat mindent, tudjátok jól.
Általában jegyzetként rögzítem az ötleteimet, amiket később dallá gyúrok. Amint összeállt, feldemózom, stúdióba vonulunk, ahol felvesszük a dobokat. Ez a felvétel legidőigényesebb része, mivel a teljes dobjáték a stúdióban van kitalálva, és szerencsére Zson nem csak az alapokat hozza. A hangmérnöki feladatokat, mint mindig, ezúttal is én láttam el, de az egyes próbaverziók megítélésébe másokat is bevontam. Igen, más zenekaroknak is segítek különféle dolgokban, újabban a vokálokra van nagyobb igény egy-egy stúdiófelvételnél, de ezek nem metal zenék.

Milyen a viszonyod a kiadóddal? Nagyon kíváncsi vagyok rá, milyen pluszt tud nyújtani egy ilyen méretú külföldi underground kiadó, ami itthon abszolút nincs meg? Mennyien veszik a lemezeidet tengeren innen, és tengeren túl? Példának okáért a Fekete Orvosság terjesztésével mennyire vagy elégedett?

Mike-kal nagyon jó a viszonyunk, számíthatok rá bármiben, a kiadó-zenekar kapcsolaton túl is. Én is tudom, ő is tudja, hogy az eladások a nullát súrolják. Éppen ezért találtam ki, hogy online megjelenés lesz a „Ventus”-ból, de Mike annyira szereti a korongot, hogy ragaszkodott a hagyományos CD-s megjelenéshez, remélem megéri nekik. A „Víziók” lemez elképesztően jól fogyott, de ne felejtsük el, hogy akkor még 2007-et írtunk! A „Fekete Orvosság” mutatóiról csak annyit, hogy a megjelenés előtt 1 héttel, ha beütötted keresőbe a zenekar nevét és az album címét, az első 15 oldalon csak torrent és egyéb letöltési találatok voltak. A Ventus-t is bárki letöltheti, aki egy kicsit is szemfüles, biztos vagyok benne, hogy már most is sokan hallgatják, és csak remélni tudom, hogy meg is vásárolják…
A terjesztéssel teljes mértékben elégedett voltam és vagyok, a kiadó remek munkát végez. A promotálásban még a zenekar tudna többet tenni azzal, ha aktívan koncertezne.

A Ventus-on szinte csak magyar nyelven énekelsz. Ez az anyanyelv felé való eltolódás tudatos, vagy csak jobban ki tudtad így fejezni magadat?

Egyszerűen így jött ki a lépés. Nincs konkrét célközönségünk, nem akarunk megfelelni senki elvárásainak, a kiadót sem zavarta a magyar nyelv, miért is erőltetnénk az angolt.

A lemez hangulata mind zeneileg, mind szövegileg számomra kicsit borúsabbnak és reménytelenebbnek tűnik, mint az eddigiek. Te milyennek látod? Hasonló dolgok ihlettek, mint eddig, vagy érzel valamilyen jellegű változást?

A zenei ötletek 2007 és 2009 között születtek, így annyira nem friss a dolog, mint amennyire látszik. A szövegeket illetően, mindig próbáltam kerülni a kliséket, és olyan dolgokról írni, amik éppen foglalkoztatnak, és kicsit életszerűbbek. A „Még az élet előtt” pl. akkor íródott, mikor egy közeli ismerősöm elvetélt. A perinatális gyász nem egy gyakori téma ebben a műfajban, de a sátánhalálháborúnál mindenképpen jobbnak találom, haha!

Régi klasszikus szerzeményeid is újradolgozásra kerültek. Szerintem rendkívül sokat sikerült így hozzáadni az eredeti értékhez. Miért döntöttél úgy, hogy kerüljenek ilyen feldolgozások a lemezre, és van-e valami különös oka, hogy pont ezeket a dalokat választottad?

Ezek voltak azok a dalok, amiket koncerten is játszunk, és eredetileg elég hitványul is szólnak az eredeti felvételeken. A koncertes felállás egy olyan pluszt adott a daloknak, hogy úgy gondoltuk, megérdemlik, hogy eképpen őrizzük meg őket. Újra felvett anyagoknál felmerülhetnek viták, hogy jobb avagy rosszabb lett –e mint az elődje. Számunkra jobb lett: Mi elsősorban nem zenerajongókból összeállt csapat vagyunk, nem az a „Hú, te is szereted a Carpathian Forestet, csináljuk egy bandát!” dologról van szó, mi sokkal inkább tanult zenészek vagyunk, és a ZENE miatt csináljuk amit csinálunk. Biztosan vannak még hozzánk hasonló vájfülűek, akik a necro hangzású dolgokat legszívesebben kivágnák az ablakon – ők várhatóan elégedettek lesznek az újra felvett változatokkal.

Koncertfronton az elmúlt időszak jóval aktívabban telt, mint a bandától eddig megszokott kétévente 1-2 fellépés. Úgy érzed, most nagyobb az igény arra, hogy az emberek élőben is hallgathassanak benneteket, vagy egyszerűen csak több lehetőség adódott?

2010-ben valahogy így jött ki a lépés. Nagyon klassz év volt! Hogy most nagyobb lenne –e az igény? Nem. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán beszélhetünk –e bármiféle igényről. A legutóbbi koncerten, amin jártam, neves zenekarok léptek fel, a közönség pedig csupán az éppen nem játszó bandák tagjaiból állt. És ennek nem csak az az oka, hogy laposak a pénztárcák, hanem az érdektelenség is. Elkeserítő.

A Fekete Orvosság album megjelenésekor készült interjúban megszellőztetted, hogy van pár olyan felvétel a tarsolyodban, amelyeket nagyon szeretnél előbb utóbb kiadni, mert ikonikus black metal személyiségek közreműködnek rajta. Ezek a felvételek a fiókban várnak a következő albumig?

Nem tervezek csinálni semmit ezekkel a hanganyagokkal amíg aktív a csapat. Ez továbbra is a jövő zenéje marad, figuratív és literális értelemben is.

Kicsit személyesebb kérdés következik, nem muszáj rá választ adnod. Mi a véleményed a vallásról és a hagyományokról? Szerintem mi lesz a vége annak a folyamatnak, amibe a nyugati civilizáció, benne kis országunkkal halad gőzerővel? Mit gondolsz, mi lehetne a megoldás a modern nyugat értékválságának megszűntetésére?

Véleményem szerint a megoldást egy soha nem látott, mindenre kiterjedő mélypont hozza majd el, addig is ássuk magunkat egyre lejjebb eme pont felé…

Aetherius Obscuritas koncert várható a 2012-es évben, vagy megint a régiekhez hasonló, élőben kevéssé aktív időszak következik? Mennyire sűrűn kaptok felkérést fellépésre?

Jelenleg a saját helyzetem is elég bizonytalan, így nem merek a koncerteket illetően sem előre tervezni, bár nagyon szeretném. Először a nyári fesztiválszezont szerettem volna megcélozni, de ahhoz már most el kellene kezdeni próbálni, ami nem megoldható. 2007-ben, a Víziók megjelenésekor kaptuk a legtöbb felkérést; koncertekre és fesztiválokra egyaránt. Nemet kellett ,hogy mondjak, ismertetve a zenekar nézeteit az élő előadásokra vonatkozóan. Így mára már nem igazán keresnek ezek a szervezők, mert ismerik az álláspontunkat, és tudják, hogy ha aktuális lesz egy fellépés, mi időben jelentkezünk náluk. Bár külföldről (Olaszország, Csehország, Lengyelország, Norvégia, Hollandia.. ) sok megkeresés érkezett, itthonról, Magyarországról egyetlen egy sem. Ennek egyértelműen az az oka, hogy a szervezők nem az adott zenekar népszerűségét és a bennük rejlő potenciált nézik, hanem benyomják a programba a régóta státuszukat foggal-körömmel megtartani próbáló, általam csak „presztízs zenekaroknak” nevezett médiás bandákat. Ez magyarázat lehet arra, hogy miért volt pl. a Sear Bliss produdukcióján kb. feleannyi néző, mint a miénken a 2010-es Rockmaraton-on – igazából itt derül ki a csúf igazság, amit a propaganda már nem tud elnyomni. Félreértés ne essék, nem a saját környezetemet sztárolom és ez NEM egy népszerűségi verseny, ha az utóbbi érdekelne akkor nyilván nem ezzel a műfajjal kezdtem volna, viszont sok olyan csapat van, akik soha nem nyaltak be senkinek, netán a szerencse is elkerülte őket és nem élvezik pl. hazai magazinok támogatását sem valamint nincs saját tőkéjük, amit bele tudnának injektálni az iparba, zenéjükkel mégis kiemelkednek a hazai átlagból. És természetesen vannak olyan bandák, akik továbbra is joggal és okkal szerepelnek többet a köztudatban, de el kell fogadni, hogy a black metal térképe is változik, ahogy minden más, és legyen ez a zárómondat.

Köszönöm az interjút! Sok sikert neked és Zson-nak a továbbiakban is!

Mi köszönjük a lehetőséget és a kérdéseidet! További sok sikert a site-nak!

WEB: http://www.arkhorrl.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek