Interjúk

Agathodaimon interjú

A kérdésekre Ashtrael válaszolt.

Hi Ashtrael. Szeretnék kérdéseket feltenni a hamarosan megjelenő új album és a zenekari történésekkel kapcsolatban. Megalakuláskor nem voltál jelen, de gondolom beszélt a korai korszakról Sathonys. Miért vált szimpatikussá Sathonys világa? Milyen volt a belépés?

Miért léptem be a bandába? Nos, amikor Frankfurtba költöztem 2004-ben még Dél-Angliából akkor új bandát kerestem. Volt egy zenefórum, ahol énekest kerestek, de elég furcsa volt, mert nem volt bandanév meg semmi sem kiírva. Gondoltam miért ne. Amikor elmentem a meghallgatásra mondhatni, fogalmam sem volt mi lesz, vagy hogy kikhez megyek, de végül kiderült és nem volt belőle semmi gond. Elég vicces, hogy pont hozzájuk mentem, mert megvettem még az első albumukat is. A lényeg, hogy fogalmam sem volt hova fogok kerülni.

A „Phoenix” és az „In Darkness” albumban működtél közre. Mit adott neked ez a két mű? Mennyire hozta meg az elvárt sikereket?

Ez egy nehéz kérdés. Nem igazán próbálkozok sikerre szert tenni az albumokkal. Szerintem a „Phoenix” egy ilyen ízelítő volt, mert akkor kapcsolódtam a többiekhez először meg minden, és mivel az albumot már megírták nélkülem dalokkal és szövegekkel együtt, nem igazán tudtam beletenni annyira magam. Amint beléptem pár hét múlva már vettük is fel, de az „In Darkness”-re sem mondanám azt, hogy meghozta nekem a sikereimet. Talán személyes szinten igen, mert annál az albumnál sokkal inkább éreztem magam tagnak, mint előtte. Jobban bevonódtam a dalírási és szövegírási folyamatokba. Habár rengeteg tapasztalatokat szereztem belőlük.

A zenekar megszűnését követően 2014 után mennyire lett üres az életed? Hogyan pótoltad ezt a kiesett űr? Zenéltél valahol addig is?

Nehéz megmondani. Pillanatnyilag jó döntésnek tűnt, hogy szétváljon a banda. Mindenki így volt vele. Kellett egy kis idő, hogy helyrerázzuk az egyéni életeinket. Valamennyien már házasok vagyunk, valakinek gyereke is van, szóval szerintem jó döntés volt egy kicsit elvágni a szálainkat, mert már nem élvezetből csináltuk a bandát. Aztán pár éve személy szerint nagyon elkezdtem hiányolni.

2020-ban törtétek meg a csendet több év szünet után. Hogyan valósult meg az újjászületés? Az új tagokról is beszélj légyszi!

Martin és én mindig is kontaktban maradtunk. Mindig írtunk egymásnak és találkozgattunk is néha. Amikor újra új tagokat kellett találnunk írtunk az internetre, és az első aki válaszolt Nakhateth volt, a gitárosunk. Tetszett a Youtube csatornája, aminek RISTRIDI a neve, a témák amiket írt és a gitárok amiken játszott. Ő állt kapcsolatban Mortos-sal, szóval megegyeztünk, hogy találkozunk vele és egész királyul mentek a dolgok. Remek dobos, vicces arc, de szerintem Yanesh volt az utolsó aki belépett volna. Mintha meghallgatásokat szerveztünk volna mondhatni.

Idővel elkezdtek születni az új dalok és a hetedik album összeállt. Mennyire volt most más, mert ugyebár újjáalakulás után vagytok, másféle nyomás volt rajtatok és 3 új tag is bekerült a zenekarba?

Nem igazán volt másféle a nyomás, mert már sok albumot megírtunk. Az egyedüli új tényező az az, hogy ez egy koncept album, és az eddigi legjobb teljesítményeinket akartuk belerakni, ezért nagyon sok energiát fektettünk bele. Mindenki hozzájárult a számokhoz és mindenki a lehető legtöbbet dolgozott rajta. Szerintem az Agathodaimon mindig is a diverzitásról szólt bármelyik albumáról is lenne szó. Sosem írtunk még egy ugyan olyan hangzású albumot. Mindannyiunknak van egy kis piros vonala amihez próbáljuk tartani magunkat és új dolgokat pakolni mellé, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el. Ahogy eddig is csináltuk amennyire lehetséges volt.

Miben változott a zene a korábbi évekhez képest? Mit érdemes tudnunk a „The Seven” című lemezről? Az új tagok is sokat hozzáadtak a műhöz?

Igen, persze. Az Agathodaimon zenéje mindig is a változott, mert a tagok változtak benne. Az egyedüli alapító tag Sathonys. Szóval igen, és mint ahogy mondtam mindenki kivette a részét a számok írásának feladatából és próbáltunk kitalálni valami új stílust is hozzájuk. Nagyon sok death metálos témánk lett. Persze vannak benne tiszta énekes részek és dallamok is, de szerintem ez most inkább egy death metál album lett, mint egy black metál.

Egyébként az újjáalakulásotok éve kissé összeesik a pandémiával. Van ennek valami köze hozzá? Megváltozott az életetek és több szabadidőtök lett?

Nem. Nincs több szabadidőnk sajnos, mert a munkáink nem engedik meg még ebben a pandémiás helyzetben sem. Mind folyamatosan dolgozunk és nincs plusz időnk a számok kidolgozására vagy, hogy többet tudjunk beléjük tenni. Szóval erről az oldalról változatlan minden. Az egyedüli dolog ami változott, hogy még koncerteket sem tudunk adni. Persze reménykedünk, hogy ez meg fog változni és elő tudjuk majd adni az új szerzeményeinket is, és hogy természetesen az új tagjaink is be tudnak majd mutatkozni.

Ellentétes vallási témák szerinted mennyire elgondolkodtatóak? Mi lehet az igazság?

Őszintén nem igazán érdekelnek ezek a dolgok. Hagyom, hogy csinálják a saját dolgaikat ameddig engem nem bosszantanak. Mindegy is. A vallások el vannak baszva szerintem. Nem érdekel, hogy kereszténység-e vagy sem. Mind egy félrevezetés.

A vallásokon kívül, ti miben hisztek leginkább?

Ember, mekkora kérdés. Én abban hiszek, hogy sok sajttal kell enni a pizzát. Nem vagyok vallásos és nehéz ezen kívül másra gondolni. Talán abban, hogy szedd össze magad és éld az életed a lehető legjobban, hogy egy nap majd meghalhass.

Most, hogy márciusban megjelenik az album, mi várható tőletek a folytatásban? Turné, fesztiválok, további célok?

Igen, vannak terveink! Remélem mindet be is tudjuk váltani, mert még mindig vírushelyzet van. 14 nappal később lesz valami új, vagy majd akörül valahogy. Még egy részletet megosztunk az albumunkról single formában. Azután koncertezni szeretnénk. Először Németországban legfőképp. Kisebb nagyobb fesztiválokon, és télre turnét tervezünk. Ezek mind csak próbálkozások még, mert senki nem tudja, hogy mi hogy fog alakulni. Szerintem a következő év jobb lesz. Legalább is remélem.

Mivel elég sokszínű a zenétek egyértelműen nem lehet bekategorizálni. Én valami olyasmit tudnék mondani, hogy ez valami „igényes sötét” zene. Te hogyan határoznád meg a legújabb albumotokat?

Igen, mi még mindig német sötét metálnak hívnánk. Így is kezdődött és mindenki így jellemzi az Agathodaimon-t, hogy sötét metál. És én sem kategorizálnám máshová. Ez csak valami sötét cucc. Engedd meg magadnak, hogy meglepjen.

Köszönöm a válaszokat. Mindig jó beszélni egy sikeres zenésszel. Minden jót kívánok a csapatnak!

Köszönöm szépen! Nagyon élveztem. Nem is tudom mit kell mondanom. Istenem, már évek teltek el azóta, hogy interjúztam valakivel. Furcsa ismét más zenészekkel, interjúsokkal és magazinosokkal beszélgetni, de már nagyon izgatott vagyok, hogy megmutathassam nektek az új albumunkat és az új tagokat is persze! Reméljük hamarosan találkozhatunk majd koncerteken. Nagyon remélem, hogy a Covidnak minél hamarabb vége lesz és végre felszabadultan érezhetjük magunkat. És a legjobbakat kívánom a magazinotoknak. Remélem megtalál majd pár embert akinek tetszik, és akinek nem. Majd meglátjuk. Sziasztok!


https://www.facebook.com/agathodaimon

https://www.instagram.com/agathodaimonofficial/

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=63936

Készült: 2022. február 28.

Kapcsolódó cikkek

Agathodaimon vége – legalábbis egy időre

KMZ

AGATHODAIMON – In Darkness

Cryonus

Hot News: Agathodaimon Videoclip

KMZ

Agathodaimon Interjú

KMZ

Agathodaimon – In Darkness Pre-Listening

KMZ

Hot News: Agathodaimon reveal album title, artwork and release date

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek