Interjúk

Alestorm Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Christopher Bowes válaszolt.

Szervusztok heavy metal kalózok! Üdv a fedélzeten
Először is hagy gratuláljak az új Alestorm albumhoz, a Black sails at midnight-hoz! Én 10-ből 10 pontot adtam a promóra. Egyedülálló anyag!

10/10? Nagyszerű, köszönjük szépen! Én egy chorizo kolbászt értékelnék így! Tényleg nagyon örülünk neki!

Végignézve a banda eddigi fellépéseit, rengeteget turnéztatok az első lemez, a “Captain Morgan”s revenge” megjelenése óta. Milyen változások következtek be az életetekben ebben az időszakban? Ahogy olvastam, neked matematikából van BSC diplomád, Dani Evans pedig biomedikusnak tanult az egyetemen. Nem volt szükség arra, hogy feladjátok az eddigi tanulmányaitokat/munkátokat az új életformátok miatt?

De, én feladtam a további matektanulmányaimat, hogy tudjam csinálni a dolgokat a bandával, és Dani is hasonlóképpen tett. A másik két srác nem tud írni/olvasni, soha nem jártak iskolába, szóval nekik nem volt olyan nehéz dolguk. Ennek ellenére úgy gondolom, jó döntés volt a zenekart választani az egyetemi tanulmányok helyett. Persze annyira jól nem keresünk, viszont nagyon jól érezzük magunkat és járjuk a világot!

Mikor az Alestorm a Ragnarok’s Aaskereia fesztivál keretében játszott 2008-ban Budapesten, még Dani Evans basszusgitározott, és volt egy nagyon fiatal, tehetséges koncertgitárosotok. A dobos Ian Wilson nem sokkal a turné kezdete előtt csatlakozott a bandához. Azóta milyen tagcserék történtek? Dani miért döntött a gitár mellett. A mostani felállásban kik szerepelnek. Miért Gareth Murdock-ra esett a választásotok, mint új basszerre?

Szóval, Ian már régóta a dobosunk, csak pár hónapra hagyta ott a bandát 2008 nyarán. Véleményem szerint nagyon fontos fellépések voltak, amiket kihagyott. Most már azt kívánja, bár ne lépett volna ki soha! Mikor az előző gitárosunk távozott, úgy döntöttünk, Dani váltson gitárra, mivel fantasztikusa játszik, és nagyon jól tudja az Alestorm dalokat. És bevettük közös jóbarátunkat Gazz-t a Waylander nevű ír black metal bandából. Nagyon jó munkát végzett ott, úgyhogy tudtuk, hogy nekünk is tökéletesen meg fog felelni. Véleményem szerint a jelenlegi felállás a legjobb!

A Black sails at Midnight-ot megelőző Leviathan EP-n szerepel a “Wenches&Mead” német nyelvű változata. Honnan jött a “Weiber und Wein ötlete? Egy másik feldolgozás is szerepel a Captain Morgan”s revenge albumon, a Flowers of Scotland. A barátnőm szerint az egész banda részeg volt, mikor felvettétek azt a számot. Lehetséges ez?

Haha, Igen, mind be voltunk rúgva! Amúgy ez egy dal felvételének legjobb módja. Így Sokkal jobb szórakozásnak tűnik az egész. A Weiber und Wein ötlete a producerünktől jött, mivel ő német. Lefordította nekünk a szöveget, aztán már egyszerű és gyors dolog volt az új verziót rögzíteni a stúdióban. Amúgy ez nagyon jól jött le Németországban! Sok szempontból csinálok szívesen egy dalt egy teljesen más nyelven őőő talán magyarul! haha!

Honnan jött a kalóz metál ötlete? Magatokat az egyetlen igaz kalóz metál bandaként jellemzitek. Léteznek más kalóz metál bandák is? Talán a Running Wild-ot lehetne “kalózok által inspirált metal zenekarnak” nevezni, de ők teljesen más tészta.

Igen, mi teljesen mások vagyunk, mint a Running Wild. Րk egy tradicionális heavy metal banda, mi meg inkább egy folkos/power metalos dolgot csinálunk. Ez olyan, mintha a Chorizo-t kellene összehasonlítani a Cumberland kolbásszal. A mi inspirációnk egy csomó epikus metal zenekartól jön, mint a Bal-Sagoth, és folkos bandáktól mint a Skyforger és a Korpiklaani. A dalszövegek fogalmam sincs, honnan jönnek… csak felbukkannak valahogy a fejemben, ha-ha!

Személy szerint egyáltalán nem ismerem a skót metál színteret. Mi a helyzet nálatok? Tudsz nekem mondani pár jó helyi bandát?

Hát, nem igazán történik sok minden a színtéren. Azt hiszem, a legnagyobb skót bandák rajtunk kívül az “Alba Gu Brath” black/folk metál banda, és az “Ascension” nevű power metal zenekar. Egyikőjük sem csinál mostanság sok mindent, de még mindig ott vannak az underground színtéren.

A myspace profilodon írod, hogy szerinted a sci-fi metal a jövő. Szeretnéd megvalósítani ezt az elképzelést a jövőben? Mit gondolsz, milyen a sci-fi metal? Esetleg meg tudsz nevezni néhány bandát, akik közel állnak az általad kigondolt koncepcióhoz?

Engem teljesen elbűvöl a csillagászat és a világűr, és nagyon szívesen csinálnék egy bandát, ami ezekről a dolgokról szól. Azt hiszem, valahol az Arcturus, a Bal-Sagoth (főleg a Power Cosmic album) és a holland Ayreon közötti hangzás létrehozása lenne a célom. Rengeteg őrült, földöntúli szinti, és dalszövegek galaxisokról meg szupernovákról. Sokkal jobb, mint a kalózok!

Vannak egyéb bandáid/projektjeid az Alestorm-on kívül?

Úristen, rengeteg! Lássuk csak… egy Splen nevű szintipop banda, egy Olde nevű folkmetál banda, a Förstskög nevű black metal banda, egy experimental noisecore banda, a Gaylord Tennis, a Flaming Guffs punkzenekar, egy Technochrist nevű dance/techno projekt, és egy fantasy power metal zenekar, a GloryHole. A legtöbb fent van a MySpace-en, keress rá ha mersz!

Dani Evans MySpace profilján olvasható idézetként egy magyar mondat, “Az Isten bassza meg!”. Nem tudod, mért használja ezt? Amúgy vannak jó tapasztalataitok Magyarországról?

Hú, nem tudtam hogy ez magyarul van. Azt hittem csak valami zagyvaság. Minden nap tanul valamit az ember. Egyébként igen, szeretem Magyarországot. Szlovéniával együtt, a kedvenc országom Európában! Budapest egy gyönyörű város, mindenki kedves, és olcsó a pia. Mi többre vágyhatna az ember?

Budapesten az egész banda nagyon barátságos volt a rajongókkal. Emlékszem, Dani megkínált a Jack Daniels’-éből, mert látta hogy vettem egy Alestorm pólót. Manapság is tudjátok tartani ezt a szoros kapcsolatot a rajongóitokkal? Általában hány ember megy el egy koncertre az Alestorm miatt?

A fellépéseink közönsége egyre és egyre népesebb! Különösen Nagy-Britanniában és Belgiumban, ahol a nemrégiben rendezett turnénkon több százan jöttek el kalóznak öltözve a teltházas koncertjeinkre. Természetesen még mindig szakítunk időt arra, hogy a rajongókkal beszélgessünk. A legjobb része az egy fellépésnek, mikor koncert után csapunk egy részeg bulit mindenkivel, akivel ott találkozunk! Remélem az emberek nem kezdenek el ránk úgy gondolni, mint rocksztárokra vagy ilyesmi. Mi egyáltalán nem vagyunk azok!

Köszönöm az interjút. Nemsokára találkozunk Budapesten, szeptember 28-án!

Viszlát ott! Már alig várom!

———————————

ENGLISH VERSION:

Hail heavy metal pirates! Welcome on board! First and foremost, I’d like to congratulate on your new album, Black sails at Midnight. I rated the promo disc 10/10. Awesome work!

10/10? Awesome, thank you very much! I”d rate a chorizo sausage the same. We”re very pleased with it ourselves, yeah!

As we can see on the band’s past gigs, you have toured a lot since your first album “Captain Morgan’s revenge” has been released. What sort of changes have been going on in your lives in this period? I have read that Chris has a BSC degree in mathematics, and Dani studied biomedical science at the university. Don’t you need to give up job/studies to do this lifestyle?

Yeah, I gave up doing further studies in Mathematics to do the band thing, Dani had to do the same. The other two guys can”t read or write, they never went to school. So it”s not so hard on them. But I think it was a good decision for us to do this instead of academic studies. Sure, the money isn”t as good, but we get to have great fun and travel the world.

When Alestorm played in Budapest at The Ragnarok’s Aaskereia festival in 2008, Dani was the bass player, and there was a very young, talented session guitarist. Ian Wilson, the drummer had joined the band straight before the tour started. Since then, how many line-up changes have happened? Why did you (Dani) prefer to guitar? Why did you choose Gareth Murdock as the new bass player?

Well, Ian had been our drummer for a long time, he only left the band for a few months during the summer of 2008. I guess those were very important gigs that he missed, though. Now he wishes he had never left! We”ve not had that many line-up changes since. When our previous guitarist left, we decided to get Dani to move to guitar since he”s a fantastic player and knows the songs well. And so we hired our good friend Gazz from the Irish metal band Waylander. He”d done some good work with them, so we knew he”d be perfect for us. The current line-up is the best, in my opinion.

On your previous EP, Leviathan, the Wenches&Mead song was performed in German. Where did the idea of “Weibe und Wein” come from? There is an other cover in the “Captain Morgan’s Revenge”, the Flowers of Scotland. In my girlfriend’s opinion, the whole band was drunk when recorded the track. Is that possible?

Haha yes, we were all drunk! It’s the best way to record a song. Makes it seem so much more fun. The idea for Weiber und Wein came from our record producer, since he is German. He translated the lyrics for us, and it was an easy and quick thing to record in the studio. It”s gone down really well in Germany. I”d love to do a song in a different language at some point… maybe Hungarian! Haha!

Where did the idea of “Pirate Metal” come from? You describe the band’s style as “true scottish pirate metal”. Does any other pirate metal band exist? Perhaps I can identify Running Wild as “pirate inspired metal”, but it is another pair of shoes.

Yeah, we’re nothing like Running Wild. They’re more of a traditional heavy metal band, we’ve got a folky/power metal thing going on. It’s like comparing chorizo to Cumberland sausage. Our inspiration comes from a lot of epic metal bands like Bal-Sagoth, and folkier bands such as Skyforger and Korpiklaani. I have no idea about where the lyrics come from… they just appear in my head somehow, haha!

Personally, I absolutely don’t know the scottish metal scene. What is it like in your country? Can you tell me some good local bands?

Hmm, there’s not really much of a scene. I guess the biggest bands coming out of Scotland apart from us are the black/folk metal band “Alba Gu Brath” and a power metal band called “Ascension”. Neither of them are doing anything much, but they’re still there on the underground.

In your MySpace profile you write that in your opinion the sci-fi metal is the future. Would you like to materialize this idea someday? What dou you think under “sci-fi metal”? Can you name some bands, who are close to your conception?

I’m totally fascinated with astronomy and outer space, and I’d love to start a band that sings about stuff like that. I guess I’m aiming for a sound somewhere between Arcturus, Bal-Sagoth (on the Power Cosmic album), and the Dutch band Ayreon. Loads of crazy astral synths, and lyrics about supernovae and galaxies. Even more fun than pirates!

Do you have any projects/bands aside from Alestorm?

Oh god, hundreds! Let me see… a synthpop band called Splen, a folkmetal band called Olde, a blackmetal band called Fröstskög, an experimental noisecore band called Gaylord Tennis, a punk band called The Flamin Guffs, a dance/techno project called Technochrist, and a fantasy powermetal band called GloryHole. Most of them are on myspace, look them up if you dare!

In Dani’s Myspace, there is a Hungarian phrase “Az Isten bassza meg!” That means “God fucks that!” Don’t you know, why does he use this? Have you got any good experiences about Hungary?

Hah, I didn’t know that was Hungarian. I just thought it was gibberish or something. You learn something every day. But yeah, I love Hungary. Along with Slovenia, it’s my favourite country in Europe. Budapest is a beautiful city, everyone is lovely, and the drinks are cheap. What more could you want?!

In Budapest, the whole band was so friendly with the fans. I remember that Dani offered me his Jack Daniel’s, because I bought an Alestorm T-shirt. Can you keep this straight contact with the fans nowadays? How many people support the gigs usually, who directly go for the Alestorm?

The gigs are getting more and more crowded! Particularly in the UK and in Belgium/Netherlands, on our recent headlining tour, there were hundreds of people dressed as pirates coming to sold out shows. We still take the time to talk to fans, of course. That’s the best bit about a gig, getting to have a drunken party afterwards with all the people we meet. I hope people don”t start to think we are rockstars or anything. That’s not us at all.

Thanks for the interview! And see you soon at the 28th of September in Budapest.

See you there! I can’t wait!

Interview taken by Christopher Bowes (keys/vocals)

WEB: http://www.myspace.com/alestorm

Kapcsolódó cikkek

Alestorm – június 24-én különleges magyar kiadásban érkezik az új album, június 3-án koncert a Barba Negrában!

KMZ

Dalriada – Debrecenben az Alestorm és a Skálmöld vendégeként!

KMZ

Alestorm – Pontosan 1 hónap múlva Debrecenben a Skálmöld társaságában!

KMZ

Alestorm – Októberben koncert a Barba Negrában!

KMZ

Alestorm – Magnetic North (Official Video)

KMZ

Alestorm, Brainstorm, Crimson Shadows, Troldhaugen – Koncertbeszámoló

ST. Toma

ALESTORM – Sunset On The Golden Age

ST. Toma

Alestorm és Crimson Shadow közös turné!

KMZ

Hot News: Alestorm – Unveil Album Preview Video

KMZ

Hot News: Alestorm – Unveil New Music Video

KMZ

Hot News: Alestorm – “Storming Across Europe 2014” with Brainstorm and Troldhaugen!

KMZ

Hot News: Alestorm Reveal Title, Track Listing & Release Dates Of Their Upcoming Album!

KMZ

Hot News: Alestorm – Announces

KMZ

Hot News: Alestorm – Live at the End of the World

KMZ

Alestorm, Ex Deo, Lagerstein, Bornholm – Koncertbeszámoló

Jillian

Alestorm – Sabaton jeggyel akár ingyen is bejuthatunk a koncertre

KMZ

Hot News: Alestorm – New Clip & Merchandise

KMZ

Hot News – Alestorm: Useless Drunken Bastards Tour

KMZ

ALESTORM – Back Through Time

Menegroth

Sabaton, Alestorm, Steelwing – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár