Interjúk

Almost Saint Interjú

Üdv. Mivel nem régre nyúlik vissza a zenekar története, meséljetek az elmúlt bő 5 évről. Mi történt ez alatt az idő alatt és, hogyan kerültetek kapcsolatba a zenével? Mi volt a fő elképzelés, mikor először hangszert fogtatok?

Szia!
A zenekar története Gálfy Leventével (gitár/vokál), testvérével Gálfy Richárddal (dob) és unokatestvérükkel Sárfy Georginával (basszusgitár) kezdődött, mint alapító tagokkal. Akkoriban még valamivel lágyabb zenei stílus jellemezte a zenekart, ami 2003 – ban változott meg, amikor csatlakozott a zenekarhoz Bolla Attila (gitár) és Szandi Róbert (billentyű). 2005 – ben Attila kilépett a zenekarból, mivel nem tudta összeegyeztetni a munkáját és a zenekart. A másik gitáros posztot Györgydeák Ivó töltötte be. Nem sokkal később Gina is kiszállt a zenekarból, az ő helyére Attila jött vissza 2005 végén, aki időközben basszusgitárra váltott. Ez a zenekar jelenlegi felállása.

2003 – ban elkészült a demó lemezünk, amely az At The Gate Of Two Worlds címet viseli, és 5 számot tartalmaz. Ez alatt a pár év alatt számtalan koncertet adtunk, eleinte főleg Veszprémben és a környező Veszprém megyei településeken, később több vidéki városban, illetve Budapesten is! 2006 április 1-én a Győri Pop-Rock tehetségkutató fesztiválon Rockinform különdíjasok lettünk, nyáron pedig, a pécsi Rockmaratonon a Local Heroes tehetségkutató színpadon is sikeresen szerepeltünk, első helyezést értünk el, így idén már az egyik nagyszínpadon, a Pécsi Est színpadon léphettünk fel! 2007 tavaszán elkezdtük az EP felvételeit, amely augusztusban látott napvilágot, …For And Against Everybody címmel! Ahogy a biográfiánkban is írjuk, “Zenei elképzelésünkben egy black metal gyökerekből táplálkozó, de attól akár teljesen független, érzelem-gazdag, változatos zene létrehozása szerepelt.” Ezt, úgy érezzük nagyjából sikerül is megvalósítani.

Ha ránézek az ezelőtti anyagotokra az igényesség ott is szembetűnő. Fontosnak tartjátok a külső megjelenést? Honnan jött a jól csengő Almost Saint név?

Köszönjük szépen! Igényesség? Egyáltalán mit is jelent az a szó, hogy igényesség? Hogy az ember a saját munkájával szemben támaszt igényeket? Az a furcsa, ha valaki nem így áll hozzá a munkájához, amit kiad a kezéből! Természetesen, a külsőt is nagyon fontosnak tartjuk, annyira, hogy az eddigi borítótervezőink általában idegrohamot kapnak tőlünk, mire végre teljesen elégedettek vagyunk a végeredménnyel :). De ezek szerint, akkor megéri ennyit foglalkozni vele, mert már nagyon sok elismerő véleményt kaptunk mindkét lemez borítóját illetően! Mi fontosnak tartjuk, hogy ha valaki megveszi a lemezünket, az 10 év múlva is szívesen vegye kézbe, és ne úgy nézzen rá, mint egy tucat zenekar lemezére!

A zenekar neve egy film címe alapján született (Almost Famous), amit amúgy egyikünk sem látott.

Az ezelőtti anyagról az “At The Gate Of Two Worlds”-ről mit kell tudni? Az már egy konkrét zenei elképzelés útján született?

2003 – ban látott napvilágot ez a demó felvétel. 5 számot tartalmaz, melyek közül a címadó dalnak magyar szövege van. A lemez a veszprémi Demoforce Stúdióban került rögzítésre, Mann László segédletével. A lemezről két szám, két válogatás lemezen is szerepel, sőt úgy néz ki, hogy a címadó dal egy most készülő számítógépes játék zenéje is lesz! Természetesen, már itt is megvoltak a konkrét zenei elképzelések, de a stílus annyira még nem kiforrott, mint az új EP-n.

A demo után, most jelent meg az első Almost Saint EP, mely a demohoz hasonlóan szintén 5 számot tartalmaz. Hol került rögzítésre az anyag és a csodálatos borító kinek a munkája volt?

Így igaz, 2007 augusztusában készült el a CD. Dunaújvárosban vettük fel a lemezt, a Gyöngyvér zenekar házi stúdiójában (M&M Stúdió), a keverés és masterelés pedig a szolnoki Denevér Stúdióban készült. Köszönjük az együttműködést az M&M – ből Mazán “Mazi” Attilának, és a Gyöngyvér zenekarnak, a Denevér Stúdióból pedig Cserfalvi “Töfi” Zoltánnak. A borítót Jacsó Balázsnak köszönhetjük, reméljük, majd a nagylemez borítójánál is számíthatunk rá!

Rengeteg hangulati elemből tevődik össze a zenétek, melyben a dallamok mellett a metal durva éle is szerepet kap. Gondolom nem egyszerű egy dal megírása. Közös munka folyik, vagy van egy fő dalszerző a zenekarban?

Való igaz, elég sok elemből tevődnek össze a számok. Hogy mennyire egyszerű? Ha van ötlet, vannak témák, akkor könnyen megy. De ez természetesen nem mindig van így, eléggé változó. Mindenkinek van saját ötlete, amit aztán a próbákon igyekszünk bővíteni és összerakni. Igen, viszonylag sokat ülünk egy dal megírásán, de a kész anyag meghallgatásakor még így is találunk benne olyan részeket, amikre úgy érezzük, hogy jobb lett volna máshogyan csinálni. Előfordul, hogy valamelyikünk konkrét dallal áll elő, amin csak apróbb változtatásokat teszünk, vagy esetleg kiegészítjük, stb. De általában csak témák vannak meg, amikből el tudunk indulni, és mindenki hozzáteszi a saját maga részét, ekkor megvan az alap, és ezt lehet finomítani, kidolgozni, amit szintén közösen teszünk. De olyan is előfordult már, hogy csak elkezdtünk jammelgetni és ebből jött az ötlet.

Számos zenekar forog abban a stílusban, melyben az Almost Saint is. Mit gondoltok ezekről a bandákról? Vagy teljesen máshonnan jön az inspiráció?

Mindenki csinálja a saját dolgát, mi is és a többi zenekar is. Az Almost Saint tagjaira más és más stílusú zenekarok hatottak, ami a zenénkre is rányomja a bélyegét. Ezért nem lehet azt mondani az Almost Saint-re, hogy egy sablon black metal zenekar. Az inspiráció az bárhonnan jöhet. Akár más bandáktól, akár együtt-, vagy külön átélt események, emberi érzések, minket ért hatások, stb. De természetesen más zenekarok is hatással vannak a zenénkre. Mivel különböző zenei stílusokat kedvelünk (nem csak a metálon belül), ezért dalaink több fajta zenei elemet tartalmaznak. Nagyon sokféle zenét hallgatunk mindannyian, ami biztosan érezhető is, mivel próbáljuk a számokat tudatosan minél sokszínűbben és változatosabban megírni.

Az egyéni út megtalálása már az új anyagon is szembetűnő. Gondolok itt a rengeteg váltásra, hangulati elemre stb. Élőben elég nehézkes egy ilyen összetett muzsika eljátszása. Mik az eddigi tapasztalatok az élő fellépések során?

Mivel ennyi zenekar között elég nehéz boldogulni, ezért valami egyedivel, de legalábbis egyedibbel kell előrukkolni. Ennek megfelelően talán tudatosan is törekszünk az egyediségre, de minden nagyképűséget félre téve mondom azt is, hogy ilyen nóták születtek. Nekünk nem tűnik olyan bonyolultnak, valószínűleg azért, mivel mi “belülről” nézzük a dolgokat. De ez olyan, hogy ha megírtunk egy számot valamilyenre, akkor azt játsszuk is el akképpen! Próbálunk arra koncentrálni, hogy amennyire csak lehet, élőben is hasonlóan szólaljunk meg, mint a lemezen. A koncertekről általában pozitívak a visszajelzések, és szerencsére a közönség is egyre bővül, mondhatnánk úgy is, hogy lassan kezd “beérni” a zenekar! A legnagyobb közönség még inkább itt Veszprémben, illetve Veszprém megyében van, de már vidéki koncertjeinken is egyre többen megfordulnak.

Ahogy olvasgattam, elég jó visszajelzéseket kapott az anyag és nekem is nagyon tetszik. Próbálkoztatok külföld felé is, vagy egyelőre marad az elég szűkös magyar szintér?

Elég sok újságnak és webzine-nek elküldtük a lemezt Magyarországon és külföldön egyaránt, és mondhatjuk, hogy nagyon jó kritikákat kaptunk eddig mindenhonnan! A kritikák és az interjúk folyamatosan kerülnek fel a honlapra, ott mindenki elolvashatja őket. Mindent próbálunk megtenni, hogy minél jobban promotáljuk a lemezt, és egyre több helyre eljuttassuk. Ahogy mondod, a magyar színtér ebből a szempontból tényleg elég szűkös, sajnos, a hozzánk hasonló amatőr vagy “félprofi” zenekaroknak nem sok esélyük van egy lemez hazai kiadására, így mindenképpen kell külföld felé is próbálkozni! Hamarosan elkészítjük a promóciós csomagunkat, amit minél több kiadónak el fogunk küldeni, reméljük sikerül felkelteni a figyelmüket és érdeklődésüket a zenekar iránt.


Gondolom, az első nagylemez azért még várat magára, de mégis mikorra várható a következő hanganyag? A kijelölt irány megmarad, vagy lehet számítani valami meglepetésre is?

Egyelőre még a számokat írjuk, de elég jól haladunk velük! Folyamatosan vannak új ötletek és próbálunk fejlődni mind zeneileg mind hangzás terén. Soha nem ragaszkodunk egyfajta irányhoz, de az Almost Saint “íze” mindenképpen megmarad a zenénknek. A stílus sokban nem fog eltérni az eddigiektől, talán kicsivel még több hangulati elemből fognak összetevődni a számok. A kijelölt irány, ami eddig is volt, az, hogy ilyen stílusú zenét játszunk. De hogy a következő hanganyagon mi lesz, azt még mi sem tudjuk egészen pontosan. Írjuk a számokat, ahogy jönnek az ötletek. Hogy lesz-e meglepetés az inkább maradjon titok, különben nem lenne meglepetés!

A közeljövőben gondolom számos helyen szeretnétek bemutatni az új nótákat. Hol láthat benneteket a közönség legközelebb?

Próbálunk minél több koncertet szervezni, kisebb nagyobb sikerrel. Szerencsére, egyre több zenekar hív minket közös koncertekre, és már több klubból felkerestek minket, hogy koncerteznénk-e náluk! Ennek nagyon örülünk, és továbbra is várjuk a felkéréseket, amiknek nagyon szívesen eleget is teszünk. Legközelebbi koncertünk november 3.-án lesz Veszprémben a Padlás Music Pub-ban, a Watch My Dying, a Cadaveres és a Superbutt zenekarok társaságában léphetünk színpadra. A koncertdátumokat is folyamatosan feltesszük a honlapra, ezért érdemes gyakran visszalátogatni!

Köszönöm az interjút és sok sikert az Almost Saint-nak. Üzentek valami az olvasóknak?

Mi is köszönjük szépen a lehetőséget! Várunk mindenkit a koncertjeinken, és vegyétek minél többen a lemezt, ami 1200 Ft + pkg-ért megrendelhető az info@almostsaint.hu e-mail címen, illetve az alábbi telefonszámokon: 70/562-3669 , 70/262-8038 , 70/776-3378!

Web: http://www.almostsaint.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek