Interjúk

Amon Amarth Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Fredrik Andersson válaszolt.

Üdvözlünk a Kronos Mortusnál! Szeretném ha válaszolnál néhány kérdésre, még mielőtt elindulnátok az új turnéra. Először is: milyen volt a nyaratok? Tudom, hogy rengeteg fesztiválon léptetek fel (köztük a Rockmaratonon is, Magyarországon) és gondolom soha nem tartottatok szünetet. Melyik koncertek tetszettek a legjobban?

A nyarunk nagyszerűen telt el, de elég sűrű volt, ahogy te is rámutattál. De rengeteg remek show-n és fesztiválon vettünk részt. Mindig élvezzük, ha olyan új helyekre látogathatunk, ahol még sosem voltunk, így ez a része eléggé szórakoztató volt. Idén nyáron ezek a helyek Litvánia és Szerbia voltak. Azt hiszem a legemlékezetesebb a Wackenes és a Summer Breeze-es fellépésünk volt, leginkább az ottani grandiózus színpadképnek köszönhetően.

A Rockmaratonos koncertetek egyszerűen lenyűgöző volt! Én is az első sorokban voltam mint nagy rajongótok, és láttam, hogy a sűrű turnéprogram ellenére maximális energiával játszotok, és lentről úgy nézett ki, hogy jól is érzitek magatokat. Honnan szereztek ennyi energiát egy ilyen nehéz turnén? Ez bámulatos…

Köszönjük. Azt hiszem az a leglényegesebb, hogy nagyon szeretünk élőben játszani, ez egy olyan dolog, amit mindig is szerettünk csinálni, és ami miatt kitartottunk ennyi éven át. Általában a közönségből nyerjük az energiát, úgyhogy minél jobb a közönség, annál jobbak vagyunk mi is a színpadon. Azt hiszem a dalaink élőben szólnak a legjobban, ugyan nagyon szeretem az eddigi CD-inket is, de mégis azt mondom, hogy mindegyik szám élőben előadva sokkal jobban hangzik.

A színpadon teljesen hitelesen formáljátok meg a viking harcosokat. De még három éve koncert után (amikor lejöttetek a közönség közé a koncert után) és sok videófelvételen is láttam, hogy valójában kedves és jó fej emberek vagytok. Fontos számotokra, hogy a zenei életstílust elválasszátok a mindennapi életetektől?

Nos, mi nem vagyunk mások, csak néhány átlagos fickó. Nem akarunk olyannak látszani, ami nem mi vagyunk. Nem bújunk szőrös ruhába vagy hasonlók. Csak egy csapat olyan srác, akik szeretnek metalt játszani. És ahogy mások is, mi is szeretünk szórakozni és jól eltölteni az időt, úgyhogy ilyen téren próbálunk mi is mindent beleadni. Azt hiszem, élőben nagyon beleéljük magunkat a dalainkba is. Mindhez személyes emlék kötődik, néha ez az emlék tele van érzelmekkel, ami hat ránk, miközben előadjuk őket, ezért lehet, hogy egy kissé másnak tűnünk a színpadon, és másnak azon kívül.

Beszéljünk egy kicsit az újrakiadásokról! Kinek az ötlete volt az első három album újra megjelentetése? A tiétek vagy a kiadóé?

Azt hiszem, eredetileg ez a kiadónk ötlete volt. A legutóbbi pár albumunkból több mint kétszer annyi fogyott, mint a régiekből, úgyhogy ez egy jó ötlet volt arra nézve, hogy az újabb rajongóinkkal tudassuk, sok régebbi lemezünk is van, és talán így később ezekről is több számot belevehetünk a koncertprogramba.

  

Hallottam, hogy a ‘The Crusher’ újrakiadása felkerült a kanadai toplistákra. Mit gondolsz erről?

Ez király! Persze ez nem befolyásol minket semmiben, de jó érzés megbizonyosodni arról, hogy vannak hűséges rajongóink.

Még csak a ‘The Crusher’-nek az újrakiadott verzióját hallottam ebből a sorozatból, és ha jól emlékszem, ez volt az a kiadvány, amivel megismertem a neveteket. Úgyhogy nem csoda, hogy nagyon izgatottan vártam a lemezt, amikor meghallottam, hogy nem csak újra megjelentetitek, de új keveréssel és egy bónusz lemezzel áruljátok majd. Kinek az ötlete volt az újrakeverés és a számok élőfelvétele?

Nos, amikor elkezdtük megbeszélni az albumok újrakiadásait, szerettünk volna valami különlegeset csinálni, nem csupán egy egyszerű újrakevert anyagot adni az embereknek. És miután úgy éreztük, hogy ezek a számok az évek alatt fejlődtek, alakultak ahogy minél többet játszottuk őket élőben, úgy gondoltuk volna, hogy király ötlet lenne, ha felvennénk élőben az összes számot az albumról, és egy bónusz live cd-ként adnánk ki.

Ennek a live lemeznek egyébként szintén stúdióminőségű hangzása van, és néhány szám jobban szól, mint az eredeti! Tervezitek, hogy esetleg valamelyik későbbi albumotokat is kiadjátok ilyen formában? Vagyis egy bónusz diszkkel, ami az album számait tartalmazza élőben felvéve.

Egyelőre nincsenek ilyen jellegű terveink. Főként azért, mert ez egy kissé drága mulatság. Ha mégis felvennénk élőben számokat, azt valószínűleg egy új DVD vagy hasonló kiadvány miatt tennénk. De semmi ilyesmit nem tervezünk mostanában.

A kiadványaitok kinézete mindig nagyon igényes, úgy tűnik, törődtök azzal, hogy a rajongóitok mit kapnak a kezükbe. Jómagam is közéjük tartozom, én mindig a limitált verziót veszem meg a lemezeitekből, és mit mondhatnék, a tavalyi album könyvformátuma színtiszta művészet! Semmi kétség, ez a gyűjteményem legszebb darabja. Kinek az ötlete volt ez a könyv-kinézet?

Ez igaz, mindig sokat törődtünk a CD-ink csomagolásával. Mindig szerettünk volna biztosak lenni abban, hogy a CD-ink nagyszerű booklettel és kinézettel kerülnek a boltokba. Ez részben azért van, hogy megmutassuk a többi bandának, hogy mi milyen igényesen összeállított CD-ket szeretnénk tőlük látni, részben azért, hogy az, aki megvásárolja ezeket az lemezeket, valami különlegeset kapjon. Azt hiszem a könyvformátum ötlete egy jó barátunktól származik, aki valahol már látott ilyet.

Ha egy “CD kontra MP3” vita közepén lennék, a ti könyvszerű kiadványotok az egyik legjobb érvem lenne a CD mellett. Mi a véleményed a zene fizikai és virtuális terjedéséről/terjesztéséről?

Az én véleményem szerint az MP3 szabvány soha nem fog felérni a CD minőséggel. Minden tömörítődik, ami néha ahhoz vezet, hogy nem azt kapjuk, amit szeretnénk, és torzítja a hangot. Általában betöltöm a CD-imet az Itunes-omra, és az Ipodomon hallgatom őket amikor repülök vagy utazok, mivel ez kényelmes, de ha tényleg meg szeretnék hallgatni egy albumot, akkor az igazi CD-t rakom be. Az MP3 semmilyen téren nem veheti fel vele a versenyt!

A “magyar vikingek” (ahogy egyszer hívtatok minket) alig várják, hogy újra láthassanak titeket. Szerettek Magyarországra jönni? Tervezitek a közeljövőben, hogy erre járjatok?

Szeretem Magyarországot, különösen Budapestet, ami egy nagyszerű város. Első alkalommal, amikor ott voltunk, elmentünk abba a középkori étterembe, ahol az ételt egy nagy tálon szolgálják fel, és ezen a tálon mindenféle hús megtalálható. Úgyhogy akárhányszor lehetőségünk nyílt rá, mindig visszatértünk oda, az egy nagyszerű étterem! Ráadásul éppen most szeptemberben töltötte Budapesten a vakációját Johan Hegg, és azt mondta, hogy remekül érezte magát! Hiszek neki. Az egy gyönyörű város. Egyelőre nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy Magyarországon játszanánk, de remélhetőleg hamarosan ez változni fog! Muszáj visszatérnünk abba az étterembe azokért a remek húsokért!

Köszönjük a válaszaid, és jó turnézást kívánok!

Köszönöm!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Here’s the answers of Fredrik, the drummer.

Welcome to Kronos Mortus! I would be grateful if you would answer a few questions before you start your new tour. First of all, how was your summer? I know that you were playing at a bunch of festivals (included Rockmaraton in Hungary) and you almost never took a break, did you? Which gigs did you like the most?

Summer was great, very busy as you point out. But there was a lot of great shows and festivals. We always enjoy going to new places we haven’t been to before so that was fun. This summer it was Lithuania and Serbia. I think most memorable though would have to be at Wacken and at Summer Breeze, much thanks to the big stage set-up we had there.

Your concert at Rockmaraton was simply awesome! As a great fan of yours, I was also in the first lines of the audience and I saw that despite the many tour dates you were playing with maximum energy and it seemed that you had fun. How can you gain so much power while you’re on a heavy tour? It’s amazing…

Thanks. I think the main thing is that we really enjoy playing live, it’s something we’ve always liked doing and it’s what has kept us going for all these years. We get the energy from the crowd usually, so the better the crowd is the better is our performance. I think our songs are best live, even if I like the Cd’s we’ve done I still think they all sound better live.

On the stage your viking-warrior image is absolutely authentic. But I saw it after the concert three years ago (when you came down to the crowd after the gig) and on many video footages that you are kind and funny people. Is it important for you to separate your musical lifestyle from your everyday’s life?

Well, we’re just a bunch of regular guys. We don’t pretend to be anything else we’re not. We don’t dress up in furry clothes or anything. We’re just a couple of guys who enjoys playing metal. And like any other guys we like to have fun and having a good time so we try to have fun as well. I think we also get into the songs a lot live. They’re all personal to us and sometime very emotional so the affect us also when we play them therefor maybe we can seem a little bit different on stage compared to off stage.

Now let’s talk about the new re-issues. Was it your idea to re-release the first three albums or was it ordered by the label?

I think originally it was an idea from our label. Our latest couple of albums have sold more than twice as much as the old ones so it was a good idea to make the newer fans aware of the fact that we have a lot of older albums, hopefully that way we can also mix in more older songs in our live set.

I heard that ‘The Crusher’ re-issue landed on the Canadian charts. What do you think about it?

That’s cool. It doesn’t really affect us in any way though, but it’s a nice confirmation that there are some loyal fans.

I’ve only heard ‘The Crusher’ one from this re-release series and as far as I can remember this was the release that made your name familiar to me. So I was really excited when I heard that you not just re-released it but remastered and extended it with another disc. Whose idea was to think this album’s sound over and to record these tracks live?

Well, when we started talking about re-releasing the albums we wanted to do something special not just giving them a new sound with the re-master. And since we felt that a lot of these songs had evolved other the years we’ve played them live we thought it would be a cool idea to re-record all the songs and release them as a bonus live cd.

The sound of the live disc is also in studio quality and some of the songs sound better than the original! Do you plan to re-release some of your later albums in this format in the future? I mean with a bonus disc which contains the album’s tracks recorded in live.

We have no plans like this right now. Mainly cause it’s a pretty expensive thing to do. If we were to do a live recording it would probably be for a new Dvd or something like that. But there are no plans right now.

The lookout of your releases are really of high standard, it looks like that you care about what your fans will get in their hands. As a huge fan of yours, I always bought the limited edition version of the albums and what can I say, the book edition of the last year’s album was a piece of art. It’s the most beautiful piece in my collection, no doubt! Whose idea was this book format?

It’s true we’ve always thought about the packaging for our Cd’s. We’ve always wanted to make sure that there’s a nice booklet and artwork coming with our Cd’s. This is partly cause this is how we would want all other bands to release their albums, but also since we think our fans who buys them should get something special. I think the idea about the book format came from a good friend of ours who had seen it somewhere.

If I would be in the middle of a “CD vs MP3”-argumentation, one of my best arguments would be that book-like release. What is your opinion of the physical and the virtual distribution of music?

For me personally the Mp3 standard can never live up to real Cd quality. Everything gets compressed and sometimes it doesn’t work well and it distorts the sound. I usually put all my Cd’s in my Itunes, and listen to my Ipod when I fly or travel just because it’s convenient, but if I want to really listen to some album I put the real Cd in. There’s just no way the Mp3 can compare to it.

The “Hungarian Vikings” (as you called us once) can’t wait to see you again live. Do you like to come to Hungary? Do you plan to come here again soon?

I love Hungary and especially Budapest which is a great city. First time we were there we went to this medieval restaurant where you get the food served on a giant plate and it’s all different sorts of meats. So we have returned to this place everytime we had the chance since, it’s a great restaurant! Actually, Johan H spent his vacation in Budapest now in September and he said he had a great time. I believe him. I’t a beautiful city. There are no plans right now for playing in Hungary again, but hopefully sometime soon! We need to return to that restaurant to get some great meat!

Thank you for your answers and have a nice tour!

Thank you!

Cheerz,
Andreas

WEB: http://www.amonamarth.com/

Kapcsolódó cikkek

AMON AMARTH és TRIVIUM nyáron – együtt, újra a Barba Negra Track-ben!

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Amon Amarth augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

AMON AMARTH – Jomsviking

Cryonus

Amon Amarth „Deceiver Of The Gods” videó a Metal Hammer Germany-n

KMZ

Amon Amarth, Hypnos, Heroic – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father of the Wolf’!

KMZ

Amon Amarth koncert május 2-án a Barba Negra Klubban

KMZ

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father Of The Wolf’ at Las Vegas show the 17th and online the 18th of January!

KMZ

Hot News: Amon Amarth launch ‘As Loke Falls’ lyric video; currently on European headliner tour!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Deceiver of the Gods European headline tour announced!

KMZ

Hot News: Amon Amarth score their strongest chart impacts around the World with their new album Deceiver of the Gods!

KMZ

AMON AMARTH – Deceiver Of The Gods

ST. Toma

Hot News: Amon Amarth – Deceiver Of The Gods Streaming In Its Entirety Courtesy Of Ultimate-Guitar

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Track-By-Track Video Premiere Hosted By Metal Insider!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Final Segment Of Three-Part Mini Documentary Revealed

KMZ

Hot News: Amon Amarth post second of three-part mini documentary online!

KMZ

Hot News: Amon Amarth post first of three-part mini documentary online!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Three-Part Mini Documentary Trailer Revealed

KMZ

Hot News: Amon Amarth to unleash new studio album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z