Interjúk

Amorphis Interjú

(scroll down for English Version)

A Brutal Assault során Tomi Koivusaari-t, az Amorphis gitárosát kérdezgettük az új albumról, a Violent Solution-ról és egyéb, privátabb dolgokról.

Az első és igazán kézenfekvő kérdés: 2015-ben mutattátok be a tizenkettedik stúdióalbumotokat. Mi a helyzet most, van valami előrelépés?

Ez nagyon jól jött ki, ez egy nagyon fontos album volt a számunkra, sokat mentünk és koncerteztünk, több mint 200 koncertről van szó. Még mindig hátra van egy turné, és ha azzal végeztünk, akkor elkezdünk koncentrálni az új albumra.

Igen, ez a legizgalmasabb kérdés: mi a helyzet az új albummal? Az utolsó 2015-ben jelent meg  – az újat idénre várhatjuk, vagy a jövő évben fog megjelenni? Kérjük, ossz meg bármilyen új információt az olvasókkal!

A terv az, hogy valószínűleg áprilisban vagy májusban adjuk ki. Az idei év végén megyünk stúdiózni, aztán majd meglátjuk.

Maga az album az ’Under the Red Cloud’ vonalán fog haladni, vagy esetleg van bármilyen változás, amit várhatunk?

Fogalmam sincs, nem játszottuk még össze az új dalokat. Mindenkinek vannak ötletei és demói, és eddig még nem is hallottam semelyik dalt egészben.

Hogyan dolgoztok? Van valaki, aki meg írja a zenét, vagy közös munka nyomán születik?

Nos, mindannyian beledolgozunk természetesen, de leginkább Santeri-nek és Esa-nek van hihetetlen mennyiségű ötlete. Aztán egy adott ponton elkezdjük összerakni a dalokat a próbahelyen. Maguk a dalok természetesen mindig változnak egy kicsit, hiszen mindig mindenki hoz valami saját ötletet.

Honnan származik az inspiráció? Mi inspirál téged?

Nehéz mondani, azt hiszem, mindent, amit teszünk, inspiráló, mint a zenei és a természet, minden, azt hiszem. Nem igazán tudnék kiemelni egyetlen fő inspiráló dolgot.

Tehát mindent, amit láthatsz a környezetedbe, belül átalakul zenévé?

Minden attól függ, nehéz így megmondani. Néha nincsenek ötleteid a fejedben, máskor hirtelen jön tíz, és nem tudom megmondani, honnan származnak, talán valami érzésből, érzelemből.

Menjünk csak kicsit vissza a múltba: tizenkét éves voltál, amikor elkezdtél játszani az Violent Solution-ben. Van valami zenei képzettséged?

Nincs, nincs.

 

Csak fogtad a gitárt és elkezdtél zenét játszani?

Igen. Vettem egy gitárt, alakítottunk egy zenekart, szerveztünk néhány koncertet, majd elkezdtem gyakorolni. De ezek igazából mindenféle garázsokban meg pincékben rendezett koncertek voltak, családtagokkal és barátokkal.

A Violent Solution-ben többé-kevésbé ugyanazok játszanak, mint az Amorphis-ban, legalábbis többé-kevésbé, fele-fele. Mi változott? A név? Vagy a stílus?

Szerintem minden. Azt a zenekarral Jan-nal, a dobosunkkal alakítottam, és amikor otthagytam, akkor jött Esa a helyemre. És még egy csomó más zenekarunk is volt. Mi hárman még mindig ebben a zenekarban vagyunk…az meg igazából egy gyerekbanda volt. Olyan fiatalok voltunk, nem hiszem, hogy a Violent Solution egy komolyan vehető zenekar volt.

Tehát nincs zenei képzettséged, csak kezdted játszani magad.

Igen, igen, kedvenc dalok gyakorlásával, mint például a Dio vagy Iron Maiden.

És szükséged van bemelegítésre, mielőtt a színpadra mégy?

Nem igazán. A dobosunk a show előtt egy órát melegít, de számomra nem szükséges.

Milyen érzés 15000 ember előtt játszani? Kell hozzá némi exhibicionizmus, nem?

Azt hiszem jó, ha kicsit ideges leszel a show előtt, akkor mindig jobb lesz a fellépés.

Évente több száz koncertet tolsz végig, így azért elég jó gyakorlatod van.

Nos, igen, azt hiszem, hozzászoktam persze, de mindig egy kicsit ideges vagyok a fellépés előtt, és ezt hiszem, hogy ez jó így.

Metálzenész vagy, és ez nem egy könnyű pálya. Van családod?

Igen.

És hogyan fogadják ezt az életmódot? Elfogadják ezt az életstílust?

Hát, most váltunk el, de nem ez volt az oka. Nos, azt hiszem, elég jól viselték, már régóta csinálom, teljesen természetes volt, és igazából ez a munkám.

Már tizenkét évesen hasonló zenét játszottál, talán kicsit agresszívabbat. Most negyvennégy éves vagy, és újabb harminckét év múlva hetvenhat éves leszel. Hogyan látod a hetvenhat éves Tomi-t?

Hát, tizennyolc éves koromban el sem tudtam elképzelni, hogy negyven évesen ezt csinálom… de soha nem tudhatod. Azt hiszem, akkor már nagy valószínűséggel nem fogunk nagy fesztiválokon játszani, hetvenhat vagy mittudomén hány évesen, de ezeket soha nem láthatjuk előre.

Van valami olyan zenei ötleted,  amit eddig még nem tudtál megvalósítani?

Nem igazán. Persze folyamatosan jönnek új ötletek, de ezek csak ötletek maradnak javarészt, mert az Amorphis kitölti minden időmet. Itt vannak még persze a projektzenekarok mint az Abhorrance például, de ezek csak akkor működnek, amikor az Amorphis mellett szabadidőnk van, és az most nincs túl sok.

Nos, egy másik magánjellegű kérdés: van bármilyen vallásod? Hiszel valami természetfeletti erőben?

Nem, nem. Ebből csak inspirációt merítek, de számomra nem olyan, mint bármilyen vallás. Lehet, hogy van valami felsőbb erő, de nem igazán tudom, és azt hiszem, senki sem tudja. De nem, nem hiszek Istenben, vagy bármi ilyesmiben.

Tehát semmilyen isten, sem a Kalevala nem befolyásolja az életedet?

Nem, nem…ezek csak inspirálnak, de nem olyanok, mint bármilyen vallás.

Köszönöm az interjút a KronosMortus nevében!


Tomi Koivusaari of Amorphis has been interviewed during the Brutal Assault about the new album, Violent Solution and other private things. 

First and really obvious question: in 2015, you have presented your twelfth studio album. What about the way forward?

It has been very good to us, I think, it has been a very important album to us and we have toured a lot that, like over 200 gigs I think, and we will still have one tour to go and then we start to concentrate on the new album.

Yes, that’s the question: what about the new album? The last one was in 2015, so can we expect it this year, or next year? Please, share any kind of new information!

The plan is to release it in April or May, I’m not sure, but we are going into the studio late this year again, and we’ll see.

Right, and in the same way as in the case of the ‘Under Red Cloud’, or any changes are planned, what can we expect?

I have no idea, we haven’t practice the new stuff together, everybody has some ideas and demos, and so far I haven’t even heard the songs in whole.

How you are working together? Is anybody specified in writing of the music, or you are doing together?

Well, most of us are doing songs but mostly Santeri and Esa are having like shitloads of songs, and at some point, we start to take them together in the rehearsal place, the songs are a little bit changing, of course, and everybody brings own ideas.

Where your inspiration is coming from? What is inspiring you? Where the songs are coming from?

It is hard to say, I think everything, what we really have done is inspiring, like musical ones and the nature, and…everything, I think. I cannot name any, like one thing, inspiring.

So everything, what you can see surrounding you will transform inside yourself into music?

I think it depends, it is hard to say. Sometimes you don’t have any ideas in your head, and suddenly, you have like ten of those and I don’t know where it comes from, maybe some feelings from somewhere.

Just a little bit moving towards the past: you have started to play in ‘Violent Solution’ when you were 12. Do you have any specific musical education?

Ah, no, no.

You just managed to pick up a guitar and started to play music?

Yes, yes. I bought a guitar and we formed a band and booked some gigs and then I had to start practicing, but these gigs were like in the basement and blah-blah-blah, with family and friends.

OK, but the composition of Violent Solution is more or less the same as Amorphis now, more or less, fifty-fifty. What has changed? The name? Or the style?

Everything, I think. I formed that band with Jan, our drummer, and when I left the band then Esa come to replace me, and then we had several bands…I don’t know…we are three of us still in Amorphis, but I cannot…I think that was more like…a band…of children I mean (laughing). We were so young, so I cannot think that as like a serious band.

So you have zero musical education, nothing, you just started to play on your own.

Yes, yes, practicing favorite songs like Dio and Iron Maiden.

And do you need any warp-up before going to the stage?

No much, actually. Our drummer is warming like one hour before the show, but to me, it is not necessary.

What about the feeling playing in the front of 15000 people – I think it needs some exhibitionism? How it does work?

I think it is good to be like a little bit nervous before the show, and then it makes the gig always better. If you feel I’m just I’m going there and start to think the shopping list for the next week, it is not good.

You are doing couple of hundred gigs a year, so you have quite a good experience.

Well, yeah, I think you can get used to it, of course, but I am always a little nervous just before the show and it is good.

I think to be musician, especially in the extreme metal, it is not an easy way. Do you have a family?

Yes.

And do they like this lifestyle? Can they accept your lifestyle?

We just divorced, but it wasn’t the reason. I think they have taken it good because it has been…I have been doing this so long, is was just natural, it is my work.

You started to play this kind of music, a little bit more aggressive one, when you were 12, and now you are 44, and in 32 years, you’ll be 76. How can you see Tomi being 76?

When I was 18 I couldn’t imagine that I would do this after around 40 years…so you never know. I think we’ll not play in big festivals when we are 76 or something, but you never know.

Do you have any kind of specific musical plans what you have not been able to release so far?

I don’t know…all the time, some ideas come, but they are only ideas, because I’m so busy with this band, and also we have a couple of project bands like Abhorrance, and those bands are only working when we have free time from Amorphis, so not too much time has left for that.

Another private question: do you have any kind of religion? Do you believe anything supernatural or anything like that?

No, no. I only have inspiration from that, but it is not like any kind of religion or something like that to me. There might be something, but I don’t know about it and nobody knows I think, but I don’t believe in God or anything like that.

So neither any deity nor Kalevala is influencing your life?

No, no. I just have inspiration from that but it is not like any kind of religion, it is something like that to me.

Many thanks for the interview on behalf of KronosMortus!

WEBhttp://www.amorphis.net/

Kapcsolódó cikkek

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Co-Headline turnéra indul az Amorphis és az Eluveitie az év végén Budapesti állomás is lesz: december 12-én a Barba Negrában

KMZ

AMORPHIS – Halo

Equimanthorn

Amorphis + Soilwork – Közös turné keretében Budapesten is fellép a két északi csapat, vendég a Jinjer és a Nailed to Obscurity!

KMZ

Amorphis – Koncertbeszámoló

Cryonus

Amorphis: saját turnén tér vissza a finn zenekar

KMZ

KME videók: Surgical Meth Machine, Amorphis, Deathkings, Dperd, Heresy of Dreams, Mirror, Corners of Sanctuary, Rebaelliun, Criminal

KMZ

Nightwish, Amorphis és Arch Enemy az Arénában

KMZ

AMORPHIS – Under The Red Cloud

Saint-Savin

Amorphis – Death Of A King (Official video)

KMZ

Az Amorphis bemutatja a ‘Sacrifice’ videoklipjét

KMZ

Az Amorphis kiadja a ‘Death Of A King’ dalszöveges videóját + digitális single-jét!

KMZ

Az Amorphis szeptember 4-én kiadja »Under The Red Cloud« című új albumát!

KMZ

Amorphis – Stúdióba vonul, új album szeptemberben!

KMZ

Relapse bejelenti 25. évfordulós bakelit kiadványait – Amorphis, Human Remains, Pan-Thy-Monium, Incantation

KMZ

Amorphis „Tales From The Thousand Lakes 20th Anniversary” turné

KMZ

Amorphis, Hamferð – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amorphis – announce support for upcoming European tour

KMZ

Hot News: Amorphis – announce to continue »Circle« – World Tour

KMZ

Hot News: Amorphis – »Circle« European Tour starts soon!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek