Anacrusis Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Kenn Nardi válaszolt.

Üdvözöllek Kenn Magyarországról! Hogy vagy mostanság? Mit csináltál mielőtt nekiálltál megválaszolni a kérdéseimet?

Jelenleg a jövő évi koncertekre próbálunk, beleértve a júniusi ROCK HARD fesztivált is.

Egészen pontosan mikor tértetek vissza? Egyáltalán mi késztetett benneteket arra, hogy feltámasszátok az Anacrusist?

2009-ben kezdtünk el újra próbálni egy újjáalakulás és a KEEP IT TRUE bulikra (mindkettő áprilisban volt). Egy évet szántunk az új és régi dalok újratanulására, az első két albumunkat pedig az eredeti felállással vettük fel újra. Mikor meghívtak a német fesztiválra, úgy gondoltuk, jó lesz ismét együtt játszani és megragadtuk az alkalmat az albumok újbóli felvételére is. Mi ezt nem főállásban csináljuk, de élveztük a két bulit.

Az Anacrusis a ’90-es évek közepe táján oszlott fel, kapcsolatban maradtatok egymással a feloszlás után? Mi minden történt veletek a feloszlás és az újjáalakulás között?

Igen, közeli barátságban maradtunk az évek során, és gyakran lógtunk együtt meg ilyesmi. A dobosunk folytatta a zenélést, de John, Kevin és én gyakorlatilag csak dolgoztunk. Néhány éve John és Kevin összehozott egy feldolgozásokat játszó bandát, én viszont 1994 vagy 1995 óta nem igen zenéltem.

A csapat ¾-e, azaz te, Kevin Heidbreder gitáros és John Emery basszusgitáros mind a négy Anacrusis lemezen játszottatok, a dobos posztján azonban voltak tagcseréitek, könnyű volt megnyerni Mike Owent a visszatéréshez? Mi újság a másik kettő egykori dobossal, Chad Smith-szel (aki a Manic Impressions lemezen játszott) és Paul Miles-zal (aki a Screams And Whispers-t dobolta fel)?

Mike a tanulmányai miatt, 1990-ben elhagyta a bandát és a tengerészethez csatlakozott. 2008-ig San Diegoban élt, majd visszaköltözött St. Loiusba. Megint elkezdtünk együtt lógni és mikor felkértek minket, hogy alakítsuk újra a KIT-et, elhatároztuk, hogy elkezdünk megint játszani. Mivel mindig nagyon jól kijöttünk Mikekal, aki gyilkos dobos, elhatároztuk, hogy az eredeti négy taggal játszunk majd. Chad is nagyszerű dobos, és mindketten jelen voltak az újraalakulás bulin. Chad játszott Geezer Butler második GZR albumán, Paul pedig helyi bulikon játszott a régi ANACRUSIS előtti bandájával.

Tavasszal felbukkantatok pár fesztiválon Európában, hogy fogadtak benneteket a rajongók? Korábban jártatok már Európában?

Csak az áprilisi KEEP IT TRUE fesztiválon játszottunk, a visszajelzések pedig elképesztően nagyszerűek voltak. A legmerészebb álmaimban sem reménykedtem volna ilyen fogadtatásban. A rajongók csodálatosak voltak és izgatottan várták a bulit. Ez volt az oka, hogy adunk még néhány koncertet a nyugdíjazás előtt.

Saját kiadásban idén újra megjelentettétek a Suffering Hour-t és a Reason-t, tehát az első kettő Anacrusis albumot, miért nem két önálló kiadványként láttad napvilágot? Így gazdaságosabb?

Nem teljesen csak újrakiadások. Mindegyik albumot teljes egészében, az elejétől felvettük, az eredeti tagokkal. Egy dupla albumba csomagoltuk, melynek címe: “HINDSIGHT: Suffering Hour & Reason Revisited”.

Ami a Suffering Hour újra kiadott változatát illeti, lemaradt a Black Sabbath feldolgozás, az N. I. B., de felkerült rá az Apocalypse, ami az eredeti verzión nem szerepelt, erről a dalról mit kell tudni?

A „N.I.B.”-t nem akartuk rátenni a SUFFERING HOUR-ra. Néhányan mondták, hogy láttak olyan CD-t, melyen szerepel, nem tudom. Ha léteznek is ilyen példányok, csak bootleg másolatok lehetnek. Azt a számot az SH alatt vettük fel, de sosem terveztük igazán megjelentetni az albumon.
Az „Apcalypse” egy régi bandám száma, melyet még a korai ANACRUSIS-os időkben játszottunk. Nagyon sikeres volt a rajongók körében. A SUFFERING HOUR-ra nem tettük rá. Most viszont úgy gondoltuk, feltesszük.

Megfigyeltem, hogy a Death Angel komoly hatással volt rátok, főleg, ami az énekedet illeti, erről mi a véleményed?

Igen és nem. Az első DA albumnak nagy rajongói vagyunk, de az ének már így volt előtte is. Érdekes az egyezés, de én már akkor így énekeltem és „sikítottam”, mikor még nem is ismertem a bandát és lehet, hogy Mark másolt engem, haha. David Wayne és Jon Oliva nagyobb hatással voltak rám.

Tervezitek, hogy a Manic Impressionst és a Screams And Whisperst is újra megjelentetitek? Egykori kiadótok a Metal Blade, nem vállalta volna be a lemezek újrakiadását?

Gondoltam rá, hogy újra kiadjuk az albumokat, megspékelve egy kis videó anyaggal, de a jogok még a Metal Blade-nél vannak. Megkörnyékeztem őket az ötlettel, de nem volt türelmem kivárni a herce hurcát és elvetettem az ötletet. Olyan bonyolult lett volna, hogy az már nem éri meg nekem.

Hogyan foglalnád össze a csapat karrierjét, fejlődését az első demótól a Screams And Whispersig bezárólag?

Szerintem mindig próbáltunk albumról albumra fejlődni. Számomra ez egy természetes fejlődés volt. Talán a teljesen eltérő anyagok miatt tűnt olyan hirtelennek a változás, különösen a REASON után a MANIC, de szerintem az SH és a REASON új verziói megmutatják majd, nem is változtunk olyan sokat, mint az sokan gondolják.

Menjünk vissza egy kicsit a múltba, mikor, hogyan jött létre az Anacrusis? Hogyan festett a tagság a kezdetekkor? Kik/Mik, milyen zenék voltak a legnagyobb hatásaitok? Mindannyiotoknak az Anacrusis volt az első zenekara?

Kevin és John tovább játszottak néhány új számot és Metallica, Ozzy, Maiden feldolgozásokat. Mike is egy feldolgozás bandában játszott. 13-14 éves korom óta bandázok és mindig a saját zenémet írtam. A HEAVEN’S FLAME bandám (amiben Chad Smith is játszott, aki később a MANIC albumra csatlakozott hozzánk) teljes mértékben igazi metál játszott, melyekből sok került át az ANACRUSIS-ba is. Kevin és a többiek láttak minket játszani és valami hasonlót akartak csinálni, úgyhogy mikor vége lett, velük kezdtem el játszani és nagyon jól sikerült.
Hasonló bandák hatottak ránk, mint a KISS és a SABBATH, PRIES, MAIDEN, METALLICA és SLAYER, stb. John, a basszerosunk egy kicsit idősebb, ő inkább a ’70-es évek prog bandáit kedvelte, mint a RUSH vagy a YES. Mind szerettük a PINK FLOYD anyagokat és próbáltuk azokat az érett elemeket kombinálni súlyos és gyors zenével. Később Mike és én nagyon megkedveltünk sok punk/hardcore bandát, mint például a THE CURE.

Első demótokat, az Annihilation Complete-et a Metal Forces olvasói az év demójának választották meg, sőt megjelent a magazin Demolition… Scream Your Brains Out! Válogatásán, ez nagy lökést adott nektek?

Teljen mértékben. A METAL FORCES nagyban hozzájárult, hogy a banda ismertebb legyen. Különösen tengerentúlon. Ez vezetett ahhoz is, hogy még mielőtt leszerződtünk a METAL BLADE-del kiadtuk a SUFFERING HOUR-t és a REASON-t is.

Miért készült belőle két verzió annak idején? A demóra felfigyeltek a kiadók is?

Mindig nagy híve voltam a felvételeknek és folyamatosan vettem fel demokat a régi bandáimban és az ANACRUSIS-ban is. A demo eredeti verzióját bekapta a magnó és elhatároztuk, hogy újravesszük őket és rakunk rá új számokat is. Azt hiszem az egyetlen szám, melyet nem Kevin, vagy én írtam a régi bandáimban, az az „Imprisoned”.

Miért az Active Recordshoz szerződtetek annak idején? Mit tudsz mondani erről a kiadóról?

Ahogy említettem, A METAL FORCES-t még Bernard Doe felügyelte és mindig nagy támogatónk volt. Gyűjtötte a bandákat az AXIS (később Active) Recordsnak. Miután feltette két számunkat az MF válogatás albumra, leszerződtünk vele két albumra. A kiadóról nem sokat tudok mondani, mivel nem közvetlen velük dolgozunk. Bernard volt az összekötőnk, ő viszont nagyszerű munkát végzett a promotálással, az SH-t viszont akkorra már felvettük a saját pénzünkön. Mikor felvettük a REASON-t, már aláírtuk a szerződést a Metal Blade-del.

Most, hogy újra együtt vagytok, tervezitek új lemez megjelentetését? Írtatok-e esetleg vadonatúj dalokat? Élvezitek a közös muzsikálást?

Azt tervezzük, hogy adunk még néhány koncertet, és néhány hónapig még írjuk és elpróbáljuk az új anyagot. Több, mint 20 számunk van, reméljük, még a ROCK HARD Fesztivál előtt sikerül őket felvenni. Személyes dolgok miatt, most nem tudok annyira koncentrálni erre a témára, szóval lehet, hogy sikerül, lehet, hogy nem.

Kenn, köszönöm az interjút, remélhetőleg a közel jövőben Magyarországon is felbukkantok. Jó egészséget és sok sikert kívánok! Kérlek oszd meg olvasóinkkal utolsó gondolataidat!

Köszönöm. Nem tervezünk turnét, de talán néhány olvasó el tud jönni Németországba a ROCK HARD Fesztiválra. Mint mindig, most is szeretném megköszönni a támogatást és, hogy ilyen sokáig életben tartottátok az ANACRUSIS-t.

—————————-

ENGLISH VERSION:

Kenn Nardi answered the questions.

Kenn, greetings from Hungary! How are you nowadays? What have you been doing before answering my questions?

We’ve just been rehearsing for a couple more shows next year including an appearance at the ROCK HARD Festival next June.

When exactly did you guys have your return? What was it that made you revive Anacrusis?

We got back together in 2009 to rehearse for a reunion show and to play at the KEEP IT TRUE Festival (both last April). We spent nearly a year re-learning the old songs and re-recording our first 2 albums with the original line-up. After we were invited to Germany for the festival we decided it would be fun to play together again and decided to take that opportunity to re-do the old albums as well. It is not a full-time thing for us or anything, but we really enjoyed the 2 shows we played.

Anacrusis disbanded around the mid-90’s, did you guys keep in touch after the end of the band? What events happened to you between the break up and the reunion?

Yes, we all remained pretty close friends over the years and often spent time together just hanging out or whatever. Our drummers all continued to play music in one band or another, but John, Kevin and I basically just worked normal jobs for most of the time between then and now. John and Kevin started a cover band a few years ago just for fun and to make a little money, but I hadn’t really done anything with music since 1994 or 1995.

Most of the band, namely you, guitarist Kevin Heidbreder and bassist John Emery played on all four Anacrusis albums, but you had member changes for drummers, was it easy to convince Mike Owen for the reunion? What about the two previous drummers, Chad Smith (who played on Manic Impressions) and Paul Miles (the drummer on the album Screams And Whispers)?

Mike left the band on very good terms in 1990 to continue his education and eventually to join the Navy. He lived mostly in San Diego over the years and just moved back to St. Louis at the end of 2008. We began hanging out together again and had decided to play some music together just for fun when we were asked to reunite for KIT. We always got along great with Mike and he is a killer on the drums. We decided to do the reunion with the 4 original members rather than with either Chad or Paul on drums. They are both great drummers as well. Chad and Paul were both our local reunion show and we have all kept in touch over the years. Chad appeared on Geezer Butler’s 2nd GZR album a few years ago and Paul has been doing local shows with his old pre-ANACRUSIS band for a couple years now.

At spring we could see you at some festivals in Europe, what was the reaction of the fans?

We only played the KEEP IT TRUE festival in April and the response was unbelievably great. Not in my wildest dreams could I have imagined a better welcome-back. The fans were amazing and were just as excited to see us play as we were to be there. It was because of this response that we decided to play a couple more shows before we retire the band again.

This year the first two Anacrusis albums, Suffering Hour and Reason have been published again. Why aren’t they two separate issues? Was it more cost effective this way?

They are not really re-releases. We have completely re-recorded both albums entirely from scratch with the original members. We packaged them together as a double album called “HINDSIGHT: Suffering Hour & Reason Revisited”.

The Black Sabbath cover, N. I. B. is missing from the republished Suffering Hour, but there’s a new track on it, Apocalypse, what can we know about this song?

“N.I.B.” was never included on the official release of SUFFERING HOUR. Some people have said they have seen CDs with the song included, but I have never seen one. If it does exist this way, it is definitely a bootleg copy. We did record that song during the SH sessions, but never really planned to include it on the album.
“Apocalypse” was a song from my old band that we used to play in the early days of ANACRUSIS. It was also very popular with the fans of the original demos which included it. We didn’t record it for SUFFERING HOUR and the song was dropped. We thought it would be cool to include it on the new album as something a little special.

As for the music and your vocals, Death Angel’s vocalist Mark Osegueda and the band as a whole was a great influence, correct?

Yes and no. We were big fans of the first DA album, but this came after were already playing together for some time. I thought the similarity in our vocals was interesting, but I had already been singing and doing my “scream” for a long time before I ever heard of them and I though maybe mark was copying me, haha. David Wayne and Jon Oliva were much bigger influences on my vocal style in the early days.

Are you planning to republish Manic Impressions and Screams And Whispers, too? What about your ex label Metal Blade, didn’t it do the republishing?

I had considered re-packaging both albums together in a nice collection along with some vintage video stuff from that period, but Metal Blade still owns the rights to those albums. I did approach them about possibly re-releasing them, but I don’t have the patience to mess with labels these days and basically just dropped it because it is too complicated and not worth the trouble to me. Everyone involved with the albums would have to agree to everything including the other 2 drummers, plus the label and so they will likely just remain out-of-print for now.

How would you summarize the career and development of the band, from the first demo up until Screams And Whispers?

I think we always tried to grow from album to album. To me the progression was very natural. The wildly different production from album to album tends to make the changes seem more abrupt than they were, especially from REASON to MANIC, but I think the new versions of SH and REASON show that we hadn’t changed as much as some people thought.

Let’s go back a bit to the past, how did Anacrusis form? What was the band like in the beginnings? Who/what were the biggest influences? Was Anacrusis the first band for all of you?

Kevin and John had played together for a while doing a couple original songs mixed with some covers like Metallica, Ozzy and Maiden. Mike had played in a cover band for a while before joining with them shortly before we all got together. I had been in a couple bands since I was about 13 or 14 and had always written my own music. My band HEAVEN’S FLAME (which also featured Chad Smith who would later join us for the MANIC album) was playing all-original metal around town for a year or two including much of what would become the bulk of the early ANACRUSIS material. Kevin and the other guys had seen us play a few times I believe and wanted to do something similar, so when we broke up, I started jamming with them and we all hit it off really well.
We all had very similar influences from KISS and SABBATH to PRIEST and MAIDEN to METALLICA and SLAYER, etc. John, our bassist is a few years older and was really into the ‘70s Prog bands like RUSH and YES. We also all loved stuff like PINK FLOYD and wanted to combine those mellow elements with very heavy and fast music. Later on Mike and I especially were also into lots of punk/hardcore bands along with stuff like the CURE.

Your first demo, Annihilation Complete was chosen to be the demo of the year by the readers of Metal Forces, and it was on the selection of Demolition… Scream Your Brains Out! Magazine, was it a big push for you?

Definitely. METAL FORCES was instrumental in getting the band known to many people, especially overseas. This also led to us being signed and releasing SUFFERING HOUR and REASON before signing with Metal Blade since Bernard Doe was the editor of METAL FORCES.

Why was there two versions made back then? Did the publishers notice your demo, too?

I had always been a recording enthusiast and I was constantly recording demos in my old band and in ANACRUSIS. The original version of the demo was destroyed by the tape deck we were using to make copies of and we decided we wanted to re-do it anyhow in order to add a couple newer songs we had written after the band was together. I believe “Imprisoned” was the only song from the original version that was not written either by Kevin before I joined them or by me in my old band.

Why did you sign to Active Records back then? What can you tell about this label? Some years ago I interview Kelly Shaefer of Atheist and he didn’t tell any good things about this label…

As I mentioned, Bernard Doe was editor of METAL FORCES and he was a big supporter uf ANACRUSIS from the very beginning. He was scouting for bands for AXIS (later changed to Active) Records and after he put 2 of our demo songs on the MF compilation, he signed us to Active for 2 albums. I can’t say much about the label because we didn’t work with them much at all. Bernard was great at promoting us through MF, but we had already recorded SH with our own money when we signed with them. By the time we recorded REASON, we had singed a distribution deal with Metal Blade and had already begun working more closely with them.

Are you planning to make a new album now that you are together again? Did you write new songs? Are you enjoying making music together?

John, Mike and I are planning on playing a few more shows together and the 3 of us have been writing and rehearsing new music for a few months. We have more than 20 songs in the works and hope to have a CD recorded before we play at the ROCK HARD Festival next June, but I can’t say for sure. Some personal matters have come up recently which have taken my focus away from writing new music, so it may or may not happen.

Kenn, thanks for the interview, hopefully we’ll see you guys in Hungary soon. I wish you all the best and a lot of luck! You can share your final thoughts with the readers!

Thanks. We aren’t planning on touring or anything like that, but maybe some of your readers can make it to Germany next June to see us at the Rock Hard Festival. As always I want to thank everyone for keeping the name ANACRUSIS alive for so many years.

WEB: http://www.anacrusis.us/

Kapcsolódó cikkek

ANACRUSIS – Hindsight: Suffering Hour & Reason Revisited

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár