Interjúk

Andras Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Ecthelion válaszolt.

Hell! 1994-ben alakult a zenekarotok. Ez idő alatt biztosan sok mindenen keresztül mentetek. Többek között a kezdő bandából már csak Nightsky található. Bemutatnád a jelenlegi felállást és, hogy mi is történt mostanában veletek?

Üdv! Az Andras jelenlegi felállása: C.D. Nightsky gitáros, Shardik dobos, Adversarius billentyűs és Ecthelion vocal. Az elmúlt 15 év során kiadtunk öt nagylemezt és néhány demót. Az első demót a 90-es évek elején írtuk, amikor még az Andras nyers black metalt játszott. Ebből az időszakból már csak egyedül C.D. Nightsky maradt a bandában. Az évek során rengeteget változott a zenénk, nagyívűbb, agresszívabb lett és mindannyiunk hangszeres képességei is fejlődtek, ahogy idősödtünk. Szóval hosszú út van már a banda mögött és nem fogunk megállni…

Az “…Of Old Wisdom” sok mindenkinek elnyerte a tetszését. Igazából akkor változott meg a csapat, hiszen több epikus pogány melódiát találhatunk a dalokban, mint korábban. Miért is volt akkoriban ez a váltás?

2000-ben adtuk ki a “Quest for deliverance” lemezt, onnantól kezdve a zenénk egyre atmoszférikusabb lett. Az “…of old wisdom” lemeznél szállt be Adversaries és én is. A zene akkor kezdett a black és epic pagan metal keverékévé válni, erőteljes heavy metal gyökerekkel. Ezt a stílust tovább fejlesztettük az “Iron Way”-jel, ami szerintünk az eddigi legjobb zenei teljesítményünk, szerintünk így kell játszani az agresszív és epikus metalt! Nagyon sokat tanultunk a zeneszerzésről és megtanultuk, hogy ezt hogyan tudjuk rögzíteni a stúdióban, szóval már képesek voltunk zenei tudásunkat és inspirációinkat az új dalokba helyezni, ahogy azt az Andras kezdetén még nem tudtuk.

A “Die Rückkehr der dunklen Krieger” óta ismerem a munkásságotokat. Րszintén megvallva, akkor még nem igazán nyerte el a tetszésemet maximálisan a zenétek, de nem is olyan rég egy nagyon jó albummal jelentkeztetek, az “Iron way”-vel. Hogyan készültetek az új albumra?

Az “…of old wisdom” kiadása után több tagcserével kellett megküzdenünk, mint mindig. De már van egy kemény magja az Andrasnak, ami már sok éve együtt van, szóval képesek vagyunk az új dalokon dolgozni a körülöttünk lévő változások ellenére is. A dalokat teljesen a próbateremben írjuk. Együtt dolgoztunk az ötleteken és apró részleteiből építettük fel a számokat. Tudjuk, hogy a többiek hogyan gondolkodnak és hogyan fejezik ki magukat a játékukban, szóval ez egy jól működő csapat és a végén minden magától összeáll. A fő inspiráció a minket körülvevő csodálatos tájból érkezik. Csak lélegezd be, aztán fújd ki…

Ez már az Einheit Produktionen-nél jelent meg. Miért is váltottatok kiadót? Mi az, amiben jobbnak találod az ő munkájukat?

Meg vagyunk elégedve az Einheit Produktionen munkjával. Az “…old old wisdom” lemez után kiadót váltottunk abban a reményben, hogy az új lemez már megkapja a kellő promóciót és támogatást, ami szükséges. Eddig minden tökéletesen működik!

A stúdió felvételek során, mennyire sikerült megvalósítani az elképzelésetek? Elegendő volt a pénz és az idő, hogy elérjétek azt a színvonalat, ami számotokra megfelel?

A lemezt a saját stúdiómban a “7th door studios”-ban vettük fel. Szóval senki sem szólt bele, hogy mit hogyan csináljunk. Ezt csinálom, amióta zeneszerzéssel foglalkozom, szóval minden egyes kis hangot vagy effektet ismerek, ami az albumra került. Ez megadja a tökéletes irányítás lehetőségét, de rengeteg pénzbe kerül és sok idegeskedés jár vele. Azonban nem gondolunk a zeneszerzés során többet a pénzre, mint amennyi abszolút szükséges. Mindannyian dolgozunk, hogy meglegyen a lemezkészítés lehetősége.

A CD borítója is kimondottan szépre és hangulatosra sikeredet. Szerintem ez a legjobb borítótok eddig. Mit mondanál erről?

Igazad van, mi is így gondoljuk! Egy jó barátunk készítette a képet. Az ötlet a zenekartól származott, a srác nagyszerű munkát végzett! Pontosan tudja, hogy mit szeretnénk, mert ő is a szülőföldünkről származik, és ugyanúgy látja a hazai tájakat mint mi.

A dallamosabb énekhang hallatán nekem a Vintersorg neve ugrik be. Mennyire látsz ebben párhuzamot? Mihez hasonlítanád a zenédet?

Érdekes, hogy a Vintersorghoz hasonlítod, mert nincs egy lemezem se tőle. Ismerem a Borknagar néhány számát, szóval ismerem a hangját. Megtisztelő, hogy ilyen bandákhoz hasonlítanak, de ők nem hatottak a zenénkre.

Nem is olyan régen a Nocturnal Empire fesztiválon felléptetek, ha jól tudom. Hogy sikerült és hogy fogadták az új dalokat a rajongók?

Igen, játszottunk azon a fesztiválon. Nagyszerű este volt. A közönség reakciója is hatalmas volt. Jóban vagyunk a fesztivál szervezőjével, évek óta barátok vagyunk, szóval ez egy hosszú este volt jó zenével és sok itallal!

Az évek során rengeteg pogány metal album jelent meg, megemlítenéd egy-két kedvencedet és ajánlanál valami friss reményteljes pogány metal zenekart?

Sokkal inkább hallgatjuk a black és heavy metalt, mint az új pagan metalt. Nem hallgatunk túl sok pagan zenét. Ha valami zenét kellene ajánlanom, akkor valószínűleg a Bathoryt vagy a WASP-et mondanám.

Mit üzensz a magyar rajongóknak?

Hatalmas üdvözlet a Magyar metal mániákusok hordáinak! Itt, Kelet-Németországban tudjuk, hogy örökre össze leszünk kapcsolva és nem csak a német újraegyesítés körüli dolgokra gondolok.

————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Ecthelion

Hail! Your band was formed in 1994. Since then you’ve surely been through many things. For instance, Nightsky is the only original member. Could you introduce the line-up and tell us about the happenings around the band?

Hail! Andras now consists of C.D.Nightsky on guitars, Shardik on drums, Adversarius on keys and me, Ecthelion on vocals. Over the last 15 years we released 5 full length albums and several demos. The first demo was written in the early nineties when Andras was completely into raw black metal. From this period only our guitarist C.D.Nightsky is still in the band. Over the years it changed so much, the music was getting more epic and even aggressive and for sure also the skills on instruments improves while all musicians growing older. So there is long way behind the band and we won’t quit marching…

“…Of Old Wisdom” was highly appreciated by many. Probably, that was the turning-point for the band because since then we have found more epic and pagan elements in your songs than before. What’s behind the change?

After the first albums of Andras, we released “Quest of deliverance” in 2000. From that point on the music was getting more atmospheric. With the “…of old wisdom” Album and the start of Adversaries on keys and me on vocals, the music was changing into a mixture of black und epic pagan metal with a lot of roots in old heavy metal. That style is now further developed in the new opus “Iron Way”, which is the best musical result we achieved so far in our opinion. This is our interpretation of aggressive and epic metal music. We learned a lot of the process of writing our stuff and we learned how to banish these feelings on tape in the studio. So we were able to put all our musical knowledge and inspiration into the new songs in a way we weren’t able in the beginning of Andras .

I’ve known your work since “Die Rückkehr der dunklen Krieger”. Honestly, that release didn’t absolutely appeal to me but you’ve just released a really great album ‘Iron Way’. How was the preparation of this full-length?

After we released “..of old wisdom” we had to face a lot of member changes..as usual. But there is a hard core of Andras, that fits together now for many years and so we were able to work on the new songs besides all the changes around us. The songs are completely built in our rehearsal room. We worked together on ideas and build the songs from part to part. Through the years we know exactly how an other musician think and mean his ideas and themes he play, so it’s a good working team and all fits in the end automatically.
The main inspiration of our songs comes from the wonderful landscape around us. You just have to breath it and let it out..

This one was released by Einheit Produktionen. Why did you decide to change label? What is in their favor?

We are very satisfied with the work of Einheit Produktionen, a german Paganmetal label. We changed the label after the “..of old wisdom” album and hope the get the promotion and support from our new label and the new Album “Iron Way” that we need. But till now everything fits perfectly!

Could you record everything you’ve wanted? Were the money and time enough to make the outcome as great as it was planned?

We recorded it in my “7th door studios”. So nobody talked into the music or production-process. I’ve done it so since I began to make music and so I know every little sound or effect that is on the album. It gives you the perfect control over the result but also costs a lot of nerves, hairs, time and of course money. We don’t think of money more than absolutely necessary, when making music. We do our normal jobs to have the opportunity to make records..

The artwork of the CD is also really beautiful and atmospheric. In my opinion, this is your best cover so far! What do you think about that?

You are right, we think! A good friend of us paint the picture. The Idea of the scene came from the band because it should show something related to the lyrics and that guy did a great job painting it! He knows exactly what we want because he also comes from our homeland, the ore mountains and so has the same vision in mind as we from a scene of our landscape.

The clean vocals remind me of Vintersorg’s vocal themes. Can you see any similarities? What is your music like?

It’s interesting to hear comparisons to Vintersorg so much because I don’t have any Album from Vintersorg. I know some stuff from Borknagar and so I know Vintersorgs voice. It’s an honour to be compared to such bands but there is really no influence on our music that we know.

As far as I know you’ve just performed at Nocturnal Empire festival. Was it successful? What was the response of the fans to the new songs?

Yes, we played for example on the Nocturnal Empire. It was a great evening. The response of the people was great. We are in good contact to the man behind the festival and we are friends for many years now, so it was a long night with good music and a lot of drinks!

So far high amount of pagan metal albums have been released so could you mention any of your favorites and would you recommend us any promising band of nowadays’ pagan metal scene?

We are more into the black and heavy metal scene than in that new pagan metal scene. So we don’t listen so much pagan-stuff. If we should recommend some music then we probably would say some Bathory or good old classics like WASP.

Please tell something to your Hungarian fans!

A big hail to the horde of hungarian metalmaniacs! In east-germany we know that we will always be bound with you, not only through the historical things that happened around the reunion of germany.

Thanx for the interview and support of honest music! Stay dark my friends! Visit us in web www.andras.de.vu or myspace http://www.myspace.com/andraserzgebirge !!

Kapcsolódó cikkek

Andras Interjú

Saint-Savin

ANDRAS – Warlord

Saint-Savin

ANDRAS – Iron Way

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek