Interjúk

Andras Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Üdvözlet Magyarországról! Gratulálok az új lemezetekhez. Számomra az album változatossága adja a legnagyobb varázsát. Eszméletlen, ahogy egy nyugis részt pár pillanat alatt szétzúztok egy nagy tekeréssel!

Hello, Shardik vagyok az Andrasból. Jó hallani, hogy Németországon kívül is vannak, akiknek tetszik az új album, a “Warlord”. Sok munka volt vele, de végre kész.

Még megjelenés előtt van a lemez. Mit várhatnak a rajongók az anyagtól? Milyenek a szakma reakciói?

Október 29-én került kiadásra. Az előzőhöz hasonló albumot próbáltunk készíteni, de valami újat. Nem akartunk megint az érc hegységről legendákat és mondákat mesélni, mert ezt az előző „…of old wisdom”-on és az „iron way”-en már megtettük. Talán egyszer befejezzük a trilógiát, de most másfajta zenei érdeklődésünk van. Az „iron way” durvaságát és az „…of old wisdom” dallamosságát és epikus mozzanatait próbáltuk ötvözni a korábbi Andras lemezek lírai elemeivel. Ez keresztény-ellenes és templom-ellenes témákat jelent.

Már 16 éve működik a zenekar. Nem kevés idő. A kezdeti vonaltól már kissé eltávolodtatok, bár egyes stílusjegyek maradtak. Mi volt a hajtóerő, ami annak idején létrehozta a zenekart és mi az, ami még most is űz előre benneteket?

Elsőként ott volt a Demoniac. Egy nyers black metált játszó banda az Érc Hegységből, melyet 1993-ban alapítottunk. A nézeteltérések miatt a banda feloszlott és 2 tag megalapította a Moonbloodot, míg másik két tag az Andrast. Az Andras mindig tag problémákkal küzdött, az új ember pedig, új hatásokkal járt. A „Quest of Deliverance” albumon eléggé megváltozott a stílus. Mikor az énekes, Ecthelion, az epikus hangjával csatlakozott a bandához, vége lett az Andras akkori zenei stílusának. Mára már szilárdabb a felállás. Sokkal magasabb szinten játszunk és minden tag beleadja a dalokba a kreativitását.

Mindig is érdekelt egy nagy kérdés a csapattal kapcsolatban. Honnan jött a zenekar neve?

Andras egy démon, az alvilág hercege. A Necronomiconban található meg.

2002-ben a CD korszak közepén a Legends… demótokat kazettán jelentettétek meg. Miért volt szükség erre a lépésre? Akkor már 3 nagylemezen túl voltatok, mégis mintha a 80-as évek undergroundjába cseppentetek volna vissza.

A „Quest of Deliverance” kiadását követően, sok probléma után, az Andrasnak és a Last Episode kiadónak szétváltak útjai. Ezért úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a kezdetekhez és kiadunk egy kazettát, azért is, hogy meglássuk, mely kiadó gondolja komolyan a hagyományos metál zenét. Miután Ecthelion belépett a bandába a zene eléggé megváltozott, a banda pedig úgy döntött, hogy kiadja a „Legends…” c. demot. A „Perverted Taste”-tel való együttműködés után végre leszerződtünk az Einheit Produktionen kiadóval, ahol lehetőséget kaptunk, hogy újrakezdjük, és nagyobb hallgatósággal tudjuk megismertetni a zenénket.

Az új lemeznek kész elképzeléssel vágtatok neki, vagy spontán alakultak ki a dalok arcai? Volt valami fő inspiráció, ami meghatározó volt a lemeznél?

Ezúttal sokáig tartott elkészíteni a számokat. Adversarius, a billentyűs, Nightsky, a gitáros és én írtuk a számokat a próbateremben, és nagyjából két évig tartott. Ecthelion a háttérben producerkedett. Objektív rálátása volt a dolgokra, és vezető szerepet töltött be, átkarolta a banda dolgait. Szóval megírtuk a számokat és demot vettünk fel belőle. Aztán kielemeztük, változtattunk néhány dolgon. Ahogy mondtam, két évig tartott mire stúdióba vonultunk. A második gitárosunk Kerberus, csak a számok nagyjának megírása után csatlakozott, így csak szóló részeket készített az anyaghoz.

Mennyire szoktátok lazára venni a stúdiómunkát, van helye bulizásnak is vagy szigorú munka zajlik?

Nagyszerű helyzetben vagyunk, hogy a „7th door studio”-ban dolgozhattunk, melynek tulajdonosa, az énekesünk, Ecthelion. Így sok időnk volt stúdiózni, és nem kellett aggódnunk a költségek miatt. Így néhány mozzanat ott készült a stúdióban. A „Portrait” c. dal például teljes egészében a stúdióban készült, miután már mindent felvettünk. Mindig a lehető legjobb tudásunk szerint dolgoztunk, viszont hazudnék, ha azt mondanám, mindig higgadtak voltunk.

Van már a kedvenc nóta a lemezről? Ha igen, bemutatnátok a dalt?

Ott van a nyitódal, a „The eye of the seer”, ami szerintem egy tökéletes példa a sokszínűségre. Vannak epikus szinti részek, kemény cselló mozzanatok és blast beatek, halk középrészek, melyet nagyszerűen ad elő Ecthelion. A második dal, „Heathen Vengeance” inkább egy black metál dal. Gyors riffek, erőteljes sikítások, blastbeatek és dallamos kórus. A black metál beütése miatt ez a kedvenc számom. A „Flag of decline” egy másik epikus dal, akusztikus gitárral, tiszta, dallamos énekkel és jó kis üvöltésekkel, valamint epikus szintivel. Ez egy igen karizmatikus dal és a legtöbb ember kedvence is. A címadó dallal, a „Warlord”-dal folytatódik a sor. Ez egy másik pogány beütésű dal, harci kiáltásokkal és ritmikus illetve blastbeat részek váltakozásával. A „Bastards forward” egy mocskos kis trash dal. Rövid, trashes, imádom. A „Schwertgenossen” az egyike a két német számnak. Közepes tempójú, pogány stílusú dal, power metal részekkel és Kerberus nagyszerű szólójával. Van egy doom számunk is, az „In Oblivion”. Nagyon epikus, lassú és ezen van a legjobb tiszta ének, mély atmoszférát teremtve. A lassú és doomos dal után jön a „Bastion Felsenheim”, ami egy gyors black metal és a második német szám. A két utolsó szám a „Portrait, ami egy akusztikus átvezető a „Nemesis”-re. Ebben a számban egy torzított csellót és jól megjegyezhető riffek vannak gyors blast beattel megtörve a közepén. Egy tökéletes szám az album lezáráshoz és ez is a kedvenceim közé tartozik.

Készül esetleg videó klip valamelyik dalhoz?

Nem.

Ha jól tudom, az album megjelenik egy speciális verzióban is, ami egy DVD mellékletet takar. Mi található majd ezen a lemezen?

A lemezen megtalálható még a 2010-es Chronical Moshers fesztiválon felvett bulink is. Az utolsó három albumról játszunk számokat és egy grave digger feldolgozást. Van rajta egy album is, képekkel és a teljes diszkográfiával.

Mostanában elég divatosak a folk és pogány irányzatok. Mit gondoltok, ez vajon egyfajta reagálási mód, a fenntartható fejlődés, és egyáltalán a gyorsuló technikai civilizáció ellen? Az egyensúly megőrzésének módja, a természet-közeli, a miszticizmus és a modern technika között?

Először is el kell különítenünk az igaz bandákat és a követőket. A követők nem tudják, miről szól ez az egész, csak követik az általad is említett unalmas trendeket.
Az igaz bandáknál viszont arról van szó, amit te is mondtál, az őszinteségről, a zenészek valódi természetéről és a velük született mély spirituális tapasztalatokról.

Meg tudtok élni a zenélésből, vagy kénytelenek vagytok mellette mást is csinálni? Ha igen, mivel foglalkoztok?

Van munkánk és családunk. Jelenleg kizárt, hogy a zenélésből éljünk meg. De nem igazán szeretnénk a magánéletről és a munkáról beszélni. Meg kell húzni a határt a zenélés és a magánélet közt.

Vannak már turnétervek? Merre felé lesztek láthatók? Várható, magyarországi fellépés?

Jövőre tervezünk egy német turnét. Mindent megtalálhattok a myspace oldalunkon: www.myspace.com/andraserzgebirge . A munkánk miatt nem volt lehetőségünk tavaly turnézni. De talán egy nap máshogy lesz. Szeretnénk külföldön játszani, például Magyarországon. Ha valaki szeretne meghívni minket, lépjen velünk kapcsolatba a MySpace-n keresztül.

További sikereket, izzó hangulatú koncerteket kívánok!

Köszönjük és köszönet a támogatásért!

Egge schegge dre vagyis proszit, ahogy mi Németországban mondjuk.

——————————-

ENGLISH VERSION:

Hello, greets from Hungary! Congratulations for your new album. For me the biggest strengths of this disc is its diversity. It is incredible that after some silent parts you suddenly start to smash!

Hail,this is Shardik of Andras. Nice to know that there are people outside of Germany that like the new album “Warlord”. It was a lot of work and now finally it’s done.

The album is before being published. What can be the expectation of the fans? What are the reactions of the colleagues and the industry?

The release was on 29th of October. We tried to make an album that can be compared to our last releases, but has something complete new. We didn´t want to tell stories and legends about the ore mountains again. We did that on the last two albums “…of old wisdom” and “iron way”. Maybe one day we finish it to a complete trilogy but now we just had other musical and lyrical interests. We tried to mix the harshness of “iron way” with the melodic and epic moments of “…of old wisdom” with the lyrical elements of the former Andras releases. That means anti-Christianity and anti-Church themes.

The band has being formed 16 years ago, which is a longer period of time. You are a bit further from the original style, but some part of it is still on. What was the first motivation to form the band, and what is new one which gives you new impulses?

Originally there was the band demoniac. A raw black metal band from the Ore Mountains founded in 1993. After some disputes between the members the band split up and either two of the members formed the band Moonblood, while two other members formed the band Andras. Andras had always a big line-up problem during the years so that there were always new people that brought new influences. So with the “Quest Of Deliverance” album they slightly changed their style. When Ecthelion the vocalist joined the band with his epic voice there was a cut in the musical style Andras used to play. Today we have a tightened line-up. Now we play one a much better musical level and we are all integrated into the process of writing songs so that every member give his impulses of creativity.

I was always curious about one thing: what is the origin or the story of the band’s name?

Andras is a demon and a prince of the underworld. You can find him in the necronomicon.

In 2002 – in the middle of the CD-period – your „Legends…” demo was published on cassette. Why was it necessary? You were after the 3rd album and it seemed to return to he 80’s underground…

After the release of the “Quest Of Deliverance” album Andras and the label Last Episode quit their collaboration after a lot of problems. So Andras thought its time to start as in the good old days and release a cassette, also to see which label count on the real basics and roots of traditional metal music. After the entry of vocalist Ecthelion the music quite changed and the band decided to record this demo “Legends…”. After collaboration with “Perverted Taste” we finally signed by “Einheit Produktionen” where we had the chance to start again and publish our music to a wider audience.

During making the new album, did you have clear-out ideas, or was it absolutely spontaneous?

This time we had a very long process of creating the songs. The keyboarder Adversarius, guitarist Nightsky and I wrote and created the songs in our rehearsal room during about two years. Ecthelion was like a kind of producer in the back. He had a really objective view on the things we tried to create and was like some sort of a leader inside the band, keeping the things together. So we wrote the songs and recorded it a view times in a demo-style. Then we analyzed them and changed things. Just like I said, that took about two years and then we went to the studio. Our second guitarist Kerberus joined the band after we had written already the most of the songs, so he just created lead- and solo parts for the song material.

How does the studio work look like? Is it kind of limsy, or you pay maximum attention and soberness?

We are in the great situation to work and record at “7th door studio” where the owner is our singer Ecthelion. So we have the chance to stay a long time within the studio and can make everything as perfect as we want without bother with stuff like the running time and the costs. So sometimes a few moments within the songs are created while recording and working in the studio. The song “Portrait” for example was completely written in the studio after we had recorded all of the other stuff. Of course we pay maximum attention but it would be a lie telling that we´ve always been sober.

Do you already have some favorites from this new album? Could you please shortly introduce them to the fans?

Ok, there is our opener “The eye of the seer”. I think this song is a perfect example for our diversity. You have epic key parts, rough parts of double bass and blast beats and a quiet middle part with a great performance of our singer Ecthelion. The second song “Heathen Vengeance” is more a black metal song. You have fast riffing, harsh screams, blastbeats and a melodic chorus. This is one of my favorites because of his black metal touch. Then there is “Flag of decline”. Another epic one with acoustic guitars, clean melodic vocals mixed with good shouting’s and epic keys. This is a real charismatic song and a favorite of the most people I`ve heard. Goes on with “Warlord”, the title track. Again a pagan/ heathen like song with angry battle-screams and alternation between rhythmical parts and impulsive blast parts.
Next is “Bastards forward”, a filthy little trash song. Nothing more to say about this song. Its short, its trash, I like it. After that we have the song “Schwertgenossen”, one of the two German tracks on the album. It’s a midtempo song in pagan style with some power metal parts to the end and a great solo by Kerberus. Than there we have our doom song “In oblivion”. It’s very epic, slow and comes with one of the best clean vocals creating a deep atmosphere. After that slow and doomy song there is “Bastion Felsenheim” a fast Black Metal Bastard and the second German song on the album”. The last two songs are “Portrait” an acoustic connecter to the last song “Nemesis”. This song comes with a driving doublebass and riffs that have a good recognition value. Again interrupted by a fast blasting middle part. It’s just a perfect song to end the album and also one of my favorites.

Are you planning to make clips to some of the songs?

No.

If I know it well, this album will also have a special version with a DVD supplement. What can we find on this disk?

On this disk you can find a professional recording of our complete gig at the Chronical Moshers festival in 2010. We played songs of the last three albums and a grave digger cover song. Also there is a slideshow, album trailer and view of our complete discography available.

Folk and pagan motives are really trendy nowadays. Do you think this is a kind of reaction, a sort of sustainable development against rapid technical civilization? Does it act as balance between mysticism and modern life techniques?

At first I think we have to differentiate between honest and inspired bands and followers who haven’t any real inspiration of what this is all about. With the second bands there isn’t of course anything with a reaction of an over-technical world or loss of deep spiritual experiences. They do it because it is the boring trend you mentioned!
By the first kind of bands, I think the aspects you said come to effect on the one hand and on the other hand it is the true and honest expression of a nature- and ancient-bounded spirit of the musicians.

Is it profitable to be a musician as a full time job or do you also have other professions in the real life? What are these?

We all have jobs and family beside our music. There is just now way to live from music at this moment. But we don`t really want to talk about our private life, jobs etc. You always have to keep a border between that.

Do you have any plans for your tour? Where can we find you? Is it possible to have a concert in Hungary, too?

We have some gigs planed in Germany for the next year. You can find everything on our MySpace site. Because of our jobs there was just now chance to play a tour in the last years. But maybe it is possible one day. We really would like to play abroad, so in Hungary for example. If there is anybody that is interested in Andras playing in your country you can contact us via MySpace.

I wish you further success and flaming concerts!

Thank you for that and thanks to all the people supporting us in Hungary.

Egge schegge dre or Prost like we call it in Germany.

WEB: http://www.myspace.com/andraserzgebirge

Kapcsolódó cikkek

ANDRAS – Warlord

Saint-Savin

Andras Interjú

KMZ

ANDRAS – Iron Way

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z