Interjúk

Aorlhac Interjú

(scroll down for English Version)

Helló! Hogy vagytok?

Spellbound: Üdv, jól vagyunk, remélem ti is. Az album pár hete jelent meg, folyamatosan jönnek a kritikák és interjúk, a visszajelzések pedig többnyire nagyon pozitívak, általánosságban véve magabiztosan tekintünk a jövőbe.

Az Aorlhac harmadik nagylemeze, a „L’ESPRIT DES VENTS” idén jelenik meg. Milyen érzéseitek vannak ezzel kapcsolatban?

Spellbound: Mindig különleges érzés, amikor egy album kijön a gyárból, akkor még igazából nem is a te tulajdonod, egyszerre izgalmas és félelmetes! Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy újra a színpadon vagyunk tíz új számmal, ha hosszú út után is, de megérte. Érettebbek lettünk, és alig várjuk, hogy legújabb gaztettünk mögé állhassunk. Könnyebbség az is, hogy pontot teszünk a trilógia végére, tíz éves projektet zárva le ezzel – ezek után már nyugodtabb lélekkel gondolhatunk az elkövetkező anyagainkra, hiszen nem fog minket korlátok közé zárni a koncepció.

Legutóbbi stúdióalbumotok, a „La cité des vents” 8 évvel ezelőtt jelent meg. Mi volt a legfőbb oka ennek a kihagyásnak?

Spellbound: Az élet elválasztott minket, munka, barátnő, magánélet. A klasszikus dolgok, az idő pedig repül… Lehet azt is tudjátok, hogy NKS-nek megvan már a saját stúdiója, aminek az építése rengeteg időt elvitt, ezután pedig a kompozíciókon dolgoztunk, kerestük a releváns témákat, aztán jöttek a felvételek. Tudjuk, hogy a „La cité des vents” és a „L’esprit des vents” közti időszak nagyon hosszú volt; azon dolgozunk, hogy a következő anyagaink esetében ez már rövidebb legyen, ígérem!

Hogyan folyt a kreatív munka?

Az előző albumokhoz hasonlóan NKS felelt a kompozíciókért, én pedig a témákat kutattam és írtam. Most csináltunk demókat is, korábban mindent sietve raktunk össze. A demók által érettebbek lettek a trackek. Szólók is felkerültek Lonn által, ez szintén újdonság részünkről. Az egészet NKS stúdiójában vettük fel, beleértve a basszus és dobszólamokat is. Csak az ének ment külön, sokkal hatékonyabban tudom kiadni magamból az agressziót és melankóliát, ha egyedül vagyok.

Mik a legnagyobb különbségek a „L’ESPRIT DES VENTS” és a korábbi albumok között?

Spellbound: Azt mondanám, hogy zeneileg és koncepció szempontjából fellelhető a folytonosság, de sokkal érettebben és céltudatosabban. Alapvetően nem változtattunk a jól bevált recepten: csak fejlődtünk, és következetesek próbáltunk maradni a trilógia előző két darabjával. Újra a gitár és a vokál a két sarkalatos pont, de itt-ott hagyományos hangszereket és akusztikus gitárt is csempésztünk a zenénkbe. Egy másik említésre méltó újítás még Ardraos (Sühnopfer) által érkezett, rengeteget adott a ritmushoz. A keverés és hangmérnöki munkák NKS-t dicsérik, ez is sokat fejlődött, összességében pedig szerintünk nagyon jól összerakott végeredmény született.

Azt olvastam, hogy Okcitánia, a szülőföldetek nagy hatással van a zenétekre. Mondanátok erről valamit? Kultúra, történelem…

Spellbound: Abban a szerencsében van részünk, hogy a régiónk és az országunk történelemben gazdag – az Aorlhac első célja az volt, hogy szülőföldünk történeteit és legendáit meséljük el, amik így vagy úgy, de hatással voltak ránk. Az Aorlhac zenéje és témái szorosan kapcsolódnak, nem létezik egyik a másik nélkül, mi pedig örömmel vetünk fényt ezekre a történelmi korokra. Okcitánia nyelvében és kultúrájában nagyon gazdag, tele történetekkel, amiket ki is aknázunk a zenénk számára! A lehetőségek végtelen tárháza ez: ha tiszteletünket tesszük a helyi legendáinknak (Cantal és Auvergne) művészetünkkel, akkor az egyetlen határ csak egész Okcitánia!

Mi a helyzet koncerttéren, hol láthatnak benneteket a rajongók?

Spellbound: Jelenleg is dolgozunk azon, hogy visszatérjünk a színpadra, a próbák jól mennek, és vannak figyelemre méltó felkéréseink: ott leszünk például a LADLO fesztiválon, ami a kiadó 10 éves fennállását ünnepli, a teljes jelenlegi és régi felhozatallal – nagyszerű hétvégének nézünk elébe. Éppen nincs a csőben külföldi fellépés, de nyitottak vagyunk bármilyen komolyabb felkérésre.

Lehetséges, hogy eljuttok Magyarországra vagy Szlovákiába is?

Spellbound: Jelen pillanatban nincs lehetőségünk ott játszani, de készséggel megosztjuk és megmutatjuk nektek a világunkat!

A szövegeitek témái milyen hatással vannak az előadásaitokra – különleges jelenetek stb.?

Spellbound: Nem akarjuk túl színpadiasra venni a dolgot, a fellépéseinken inkább a nyers és agresszív aspektusunk kerül előtérbe. Másrészről viszont szeretnénk valami újat vinni a jövőbeli koncertekbe: az öltözék tekintetében egységesebbek és uniformizáltabbak leszünk anélkül, hogy túl tolakodó lenne az eredmény – ez különleges vizuális hatással jár majd.

Ejtenél pár szót a bandán kívüli életetekről?

Spellbound: Ahogy korábban is írtam, szerencsések vagyunk, hogy ilyen nagyszerű vidékre születtünk, márpedig, ha ez a zenénkre hatással van, akkor hatással van az életünkre is: szabadidőnkben szeretünk elmerülni a tájban – remek módja ez a felfrissülésnek, a feltöltődésnek, ihletforrásnak.

Milyennek látod az országotok metál színterét?

Spellbound: Engem személy szerint nem hoz lázba a francia metál szcéna, ennek ellenére persze rengeteg nagyszerű és tehetséges projektet látni. Sokkal jobban érdekel a Skandináv depresszív rock színtér és az olyan bandák, mint a Lifelover, Vanhelga, TotalSelfHatred, Ofdrykkja, Lepra…

OK, ez volt az utolsó kérdés. Köszönjük az interjút, ha pedig mondanál valamit a rajongóknak, itt a remek alkalom.

Spellbound: Köszönjük az érdeklődést az Aorlhac iránt, találkozunk az új album március 2-ai megjelenésén!


Hi! How are you?

Spellbound : Salutations, we are doing fine, I hope you are too. The album was release a few weeks ago, reviews and interviews are flowing, the feedbacks are mostly very positive, generally speaking we are quite confident in the future.

Aorlhac’s third full length album L’ESPRIT DES VENTS will be released this year. What are your feelings about it?

Spellbound : It is always a particular feeling to see an album coming out the pressing factory, at that time, you do not own the music in some way, that is quite exciting and terrifying in the same time ! We are really proud to be back on stage with ten new tracks, it was a very long journey, but it worth it. We gain in maturity and are impatient to defend this new misdeed. It is also a relief to put an end to this trilogy, highlighting a ten years project – that allows us to serenely think about the upcoming discography, without being restrain by specifications imposed by this cross-breed trilogy city / spirit.

This album will be released 8 years after your last studio album La cité des vents. What was the main reason of this hiatus in your discography?

Spellbound : Life has separated us some times, our work, girlfriends, change in personal life. These are classical reasons, and time flies so fast… You might also be aware that NKS owns now its own studio, its construction took a lot of time, then we had to work on the composition, to search for relevant themes, then to record. We are aware that the interval between “La cité des vents” and “La cité des vents” was very long; we will work on reducing this period of time for our next releases, I promise !

What was the process of creation?

NKS was in charge of the composition, as for the previous albums, and as for me, I worked on the writing and was searching for themes. Demos was made, which was our first time, we used to do things in a hurry before that. The demos also allowed the maturation of the tracks. Some soli were also add by Lonn all along the album, which was also new for us. All was recorded in NKS’ studio: the bass parts and drums included. Only the vocals was recorded separately, I am much more effective with I’m on my own to deliver the best of my aggressively and melancholia.

Can you compare L’ESPRIT DES VENTS to your former albums? What are the main differences?

Spellbound : I would say it is a continuity musically and conceptually speaking, but with more perspective and maturity. We did not fundamentally changed our recipe; we just evolved and vary our intentions will being coherent with the two previous opus of the trilogy. Guitars and vocals are once again the keystone of our music, with some traditional instruments our acoustic guitar added here and there. Another great novelty is the help of Ardraos (Sühnopfer) which brought much more soundness to our rhythm than ever before. The work on the mix and sounds handled by NKS was also more advanced, all that for a result that we think is well made.

As I have read, the region you come from – Occitania – has a big impact on your music. Could you tell us something more about it – culture, history…?

Spellbound : We are lucky enough to live in a region and country full of History – Aorlhac’s first goal was to include tales and legends from our land, legends that affect us in a way or another. The music and theme of Aorlhac are linked, one cannot go without the other, we are very proud of enlightening this Historical period. The Occitania is a wide and strong linguistic and cultural region, full of themes exploited for our music! The possibilities are infinite: if we are making a point of honor to speak of our local legends (Cantal & Auvergne), our only limit is the entire region of Occitania!

What about concerts? Where can fans see you?

Spellbound : We are currently working on our come back on stage, rehearsal are going well, we already have some interesting propositions : we are particularly included in the LADLO festival which will celebrate the ten years of the label, with all the present and past roster – a great week-end to come. For now, we have no date in a foreign country but we are looking forward studying any serious propositions.

Is it possible that you will visit Hungary or Slovakia?

Spellbound : We have no opportunity to play in Hungry or Slovakia, but we will be happy to present and share with you our universe !

Does the themes in your lyrics have an impact on your show – special scenes etc. ?

Spellbound : We do not want the concept to be too theatrical, it is rather the raw and aggressive aspect of our music that pops up when we are on stage. On the other hand, we are thinking about bringing something new to our future performance: as a coherence and unity in term of clothing, without falling into something overloaded, this could bring an interesting visual impact.

Could you tell us something about your lives besides the band?

Spellbound : As previously said, we are lucky to be in a majestic region, and if it impacts our music, it definitely also impacts our personal live : when we have free times, we love to be connected with this region, it is a great way to revitalize yourselves, recharge your batteries and get inspiration back.

Could you tell us something about the metal scene in your country?

Spellbound : I am personally not very interested in the French Metal scene, even if this is true we have lots of great and talented projects. I am more interested in the Scandinavian depressive rock scene, with bands as Lifelover, Vanhelga, TotalSelfHatred, Ofdrykkja, Lepra…

Ok, that was the last question. Thank you for the interview, and if you have a message for our fans now is the opportunity to share it.

Spellbound : Thank you for your interest in Aorlhac, see you on March, 2nd, for the album release !

Full stream
https://www.youtube.com/watch?v=sRtk6dm1IS0&t=779s

AORLHAC
https://www.facebook.com/Aorlhac/
https://aorlhac.bandcamp.com/

KIADÓ
https://lesacteursdelombre.net/
https://www.facebook.com/LADLOproductions/
https://www.youtube.com/user/ladloprods
https://ladlo.bandcamp.com/

RENDELÉS https://lesacteursdelombre.net/shop/

Kapcsolódó cikkek

AORLHAC – L’esprit des Vents

Ľuboš

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek