Interjúk

Archaic Interjú

Hell! Üdvözlöm az Archaic zenekart a KronosMortus Webzinen. Mivel nem olyan régre nyúlik vissza az Archaic története, kérlek, mesélj egy kicsit a kezdetekről. Mikor ismerkedtetek meg a metal zenével és minek a hatására kezdtetek el zenélni?

Üdv!
A gyökerek a Braindeath-ben keresendőek, ami gyakorlatilag az Archaic előfutára volt. 2001-ben alakult majd nem sokkal később megszilárdult a felállás ami akkor így nézett ki Máté Zoltán ének- gitár, Püski László vokál-gitár, Takács Dávid bőgő, Szabó Csaba Zoltán dobok. Néhány évig ezen a néven üzemeltünk sok koncertet adtunk itthon és külföldön egyaránt, a bandák amelyekkel többek között játszottunk Casketgarden, Tremor, Megazetor, Messenger, Remorse stb. Ebben az időben nagyjából kialakult a hangzásvilágunk ill., hogy milyen irány az amit a legjobban szeretünk játszani. 2003-ban kihoztunk egy demót „A good day to die…” címmel, ami teljesen pozitív visszhangot kapott a legkülönbözőbb orgánumokból egyaránt. 2004-ben Máté Zoltán kilépett a zenekarból utána hármasban folytattuk tovább a „missziót” :), és Taki ( Takács Dávid ) vette át az énekesi posztot a bőgő mellett. A legutolsó koncert négyesben a „Thrash never dies” fesztiválon volt Budapesten a Vörös Yukban 2004 őszén. Ezzel a koncerttel tettünk pontot a Braindeath végére, és innentől számítjuk Archaic létezését. Hogy mikor ismerkedtünk meg a zenével? Mihelyst megismerkedtünk a metál zenével rögtön elkezdtünk játszani, az persze más kérdés, hogy az mennyire volt élvezhető.:) Szerintem aki metal zenét hallgat abban mindig megmozdul valami, hogy ezeket a dolgokat, témákat ő is eljátssza, tehát a kettő szorosan összekapcsolódik. Tehát a metal magával hozza a vágyat, hogy az ember maga is hasonlót csináljon. Szerintem:)

Mivel elég fiatal tagokból áll a banda, volt esetleg más formáció is, amiben játszottatok?

Igen, a közös pont gyakorlatilag a „BRAINDEATH „(2001-2004), ebben a formációban hárman játszottunk együtt a mai felállásból (Laci, Csabi, Taki). Tekinthetjük az ARCHAIC előörsének. Itt nagyjából már kialakult, hogy milyen zenei irányvonalat szeretnénk képviselni a későbbiekben. Ezen kívül Laci részt vett a „MYTHOLOGY” nevű project létrehozásában, néhány évig a BRAINDEATH mellett párhuzamosan üzemelt. Csabi ezen kívül több bandában is kínozta a bőröket pl: „INTEARS”, „ARGOR MORTIS”, „SOULTRIP”, illetve Olt Ákos, aki már a lemez felvételei után csatlakozott a csapathoz, a „CHAOS MEANS ORDER” oszlopos tagja volt, mindemellett egy saját projectet is létrehozott „PSYCHOSIS” néven.

Ha jól láttam, a honlapotokon az ezelőtti lemezetek egy bizonyos „Braindeath – Good day to die…” volt, mit kell erről tudni? Ha jól, tudom magyar és angol dalok egyaránt hallhatóak rajta. Ez valami előszele volt az Archaic munkásságának?

A Braindeath gyakorlatilag az Archaic béta verziója volt. Igen jól tudod ezen a korongon egy intró, két angol és három magyar nyelvű szám szerepelt. Mint említettem elég pozitív visszajelzéseket kaptunk az anyaggal kapcsolatban, mindemellett ez csak egy próbálkozás volt. Ez természetesen hallatszódik is a lemezen, a körülmények elég mostohák voltak a felvételkor, de ebbe most nem megyünk belle. :)) Egyébként a felvételek 2003.01.03-05. között zajlottak egy pincében egy home-made stúdióban.:)

Nagyon tetszik a bemutatkozó lemezetek, a „Time has Come to Envy the Dead”. Egy igazi thrash remekmű lett. Hogy valósul meg egy Archaic szerzemény, ki felel a szövegekért és ki a zenéért? Mi inspirál benneteket egy-egy dal megírásakor?

Igazából nincs megszokott számírási szisztémánk. A számok gyártásáért rendszerint Laci és a gitárja a felelős. A legtöbb ötlet próbán szokott előjönni, szinte pillanatok alatt, aztán utána mégis „évekig” szoktunk szórakozni a számok véglegesítésével. Ezek alól persze akadnak kivételek is, az „Eternal War” vagy a „Memories” pl.a stúdiózás előtt 1 héttel lettek teljesen megírva, gyakorlatilag rendesen elpróbálni sem tudtuk őket. Jellemzően a zene előbb szokott megszületni, mint a szövegek. Ezeket felváltva szoktuk összehozni, ki-ki az aktuális hangulata vagy valamilyen konkrét téma, történet alapján. Gyakorlatilag az inspiráció bármiből jöhet egy film, egy könyv, egy történet tehát bármi.

A hangzás nagyon profi lett és a borító is tetszetős. Hol vettétek fel az anyagot, és ki készítette a frontképet? Elégedettek vagytok a végeredménnyel?

Köszönjük. Igyekeztünk minél többet kihozni a lehetőségeinkből és örülünk, hogy olyan partnereket találtunk ehhez a munkához mint Kiss Attila aki fantasztikus teljesítményt nyújtott a borító terén. Várhatóan a következő lemez borítóját is Ő fogja elkészíteni. A felvételek ill. a keverés is Szolnokon a Denevér stúdióban készült. Töfi nagyszerű munkát végzett, úgy gondoljuk hogy minden tőle telhetőt megtett, hogy a hangzás olyan legyen amilyen, tehát elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Nyilvánvaló, hogy az idők végezetéig lehetett volna keverni az anyagot, hogy minél profibb legyen mindemellett úgy gondolom, hogy elértük azt a hangzásvilágot ami célként volt kitűzve.

Nem sok zenekar mozog Magyarországon ebben a stílusban. Esetleg jóban vagytok olyan bandákkal, mint a Remorse, Morfium, Tremor? Egyáltalán mit gondolsz a mai magyar metal színtérről? Szerintetek sok feltörekvő banda létezik?

Természetesen ismerjük az említett bandákat, a magyar underground szűk világában nagyon nehéz valahogy nem kapcsolatba kerülni egymással. 🙂 Ugyanakkor mégis nagyon sok metal együttes van magyarországon, sok tehetséges is, de nem könnyű kitörni a kisebb klubbik világából. Számos banda épít arra, hogy minél technikásabban, gyorsabban, nehezen követhető váltásokkal teletűzdelt zenét játszon. Thrasht arányában valahogy kevesen játszanak a metal bandák közül (nagyjából 5-ről tudunk), mi valahogy mégis azt látjuk, hogy egy koncerten az emberek inkább beindulnak a fogós, húzós riffekkel teli témákra, mintsem a blastbeat-es arpeggiokra másodpercenkénti ritmusváltásokkal. A néha előforduló thrash partykon mindenki nagyon jól érezte magát, úgyhogy sok ilyet kell még csinálni!

Ahogy elnéztem a www.archaic.hu-t , szinte minden angolul van. Miért? Ennyire külföld felé orientálódtok? Kaptatok esetleg külföldről visszajelzéseket az album kapcsán?

Most megfogtál minket! Igazából két oka is van az angol nyelvű oldalnak. Eredetileg angolul kellett megcsinálni a kiadó miatt, aztán egyszerűen lusták voltunk lefordítani az egészet magyarra. A legtöbben talán így is megértik, de ezúton is elnézést kérünk, akinek ez kellemetlenséget okozott! Az oldal egyébként teljes dizájnváltás alatt van éppen, és a továbbiakban majd természetesen a magyar nyelv is választható lesz. Külföldről elég pozitív visszajelzések érkeztek, több helyről jelezték, hogy nemzetközi szinten is sok lemezt maga mögé utasít a korong. Ebben természetesen igen nagy része Töfi és a Denevér Stúdió felkészültségének. Ezúton is mindenkinek köszönjük a támogatást és a bátorító gondolatokat!

Kitől származik a Tormentor feldolgozás ötlete? Egy jó nótának tartjátok, vagy csupán a zenekar előtti tisztelgés motivált benneteket?

Igazából mindannyian szeretjük a Tormentort. Büszkék vagyunk rá, hogy magyar együttesként ilyen komoly nyomot hagytak maguk után a metál világában, és arra, hogy egy kicsit talán mi is feleleveníthetjük ezeket a dolgokat. Attilát (Csihar Attila – Tormentor, Mayhem) egyéb elfoglaltságai miatt sajnos nem sikerült megnyernünk, hogy ő is szerepeljen a Tormentor feldolgozásban, de nagyon rendes volt és szabad kezett adott nekünk a munkát illetően. Így kicsit „archaikosítottuk” a muzsikát, a magunk képére formáltuk, és végül Laci énekelte fel a lemezre. Egyébként buliból készítettünk egy oroszul felénekelt verziót is, amelyet elsősorban az ukrán piacra szántunk, de lehet, hogy hamarosan közzétesszük egyéb helyeken is. Nagyon vicces 🙂

Összessen hány koncertje volt eddig az Archaicnak? Koncerten saját számok mellett szoktatok feldolgozásokat is játszani? Ha igenm akkor melyek ezek?

Ez egy nagyon jó kérdés pontos számot nem tudunk mondani. Kb. 40-50 koncerten lehetünk túl, tehát még van hova fejlődni.:) Elsősorban saját nótákat szoktunk játszani, de ha a közönség és a hangulat megkívánja akkor ezeket is be szoktuk dobni élőben:
Slayer – Raining Blood (volt)
Testament – Into the Pit
Tormentor – Tormentor

Dalaitokban mi kap hangsúlyosabb szerepet, a dallam vagy a szöveg? Mikről szólnak az Archaic dalai?

A történelmi, misztikus vagy legendás témáktól kezdve a pusztuló világon át a belső, meghitt gondolatokig mindenről van szó, hiszen ahogy zeneileg, úgy az ideológiában sem szeretnénk egy témánál, egy skatulyában leragadni. Úgy érezzük, hogy mindenért maga az ember a felelős, legyen szó akár jó, vagy rossz dologról, és ezt próbáljuk némileg a számokban is kifejezni. Pont ide illik egy híres idézet: „Mindenki meg akarja változtatni a világot, de senki nem akarja megváltoztatni saját magát.” Talán megvan egy újabb szám témája? :)) Annyit azért el lehet mondani, hogy a mostanában készülő szerzemények zeneileg sokkal direktebbek, közvetlenebbek, a szövegileg pedig kiforrottabbak, előremutatóbbak lesznek.

Csodálkoztam, hogy szerzői kiadásban jött ki a lemez. Miért? Nem találtatok megfelelő kiadót vagy esetleg jobbnak láttátok, ha saját magatok intézitek a dolgokat?

Az köztudott, hogy megbízható kiadót találni meglehetősen nehéz feladat, pláne ha az ember thrash metalt játszik ami nem éppen a legdivatosabb zenei irányzat manapság.:)) Miután körbejártuk a lehetőségeket úgy döntöttünk a legkézenfekvőbb, ha saját kiadásban jelentetjük meg a lemezt. Ez után jött a meglepetés; a holland VIC RECORDS felkeresett minket és egy meglehetősen korrekt szerződést ajánlott, tehát a lemez hivatalosan 2007 első felében fog megjelenni az ő gondozásukban. Ismét nagy köszönet Havancsák Gyulának a SIN OF KAIN zenekarból a segítségért.

Egy thrash csapatnál muszáj feltennem ezt a kérdést. Mi jut eszetekbe, ha azt mondom Slayer – Reign In Blood?

Igen, valahol mintha már láttuk volna azt a filmet. Mi is volt benne? 🙂

Mik a távolabbi tervek a zenekar életében? Esetleg új lemez? Formálódnak-e az új dalok, ha igen marad-e a kijelölt ösvény vagy egy kicsit másabb lesz az Archaic második korongja? Készültök -e turnéra, vagy hol láthat benneteket a közönség legközelebb?

Tavasszal és nyáron koncertek, bulik, úgyhogy szívesen fogadunk felkéréseket ha valahol szükség volna egy kiadós fejrázásra. :)2007 második felében fogjuk a második lemezünket rögzíteni, erről most folynak egyeztetések a kiadóval. Pár szerzemény már most készülőben van, ezeket élőben is fogjuk nyomni. Ami a bulikat illeti, legközelebb a Pecsában láthat a közönség az Ensiferummal április 21-én, majd április 27-én a Vörös Yukban a „Let the Zetor Roll no2.” partyn. Szeretettel várunk mindenkit, jó bulik lesznek!

Köszönöm az interjút és további sok sikert a zenekarnak. Esetleg üzensz valamit a KronosMortus olvasóinak?

Thrash on!

Web: http://www.archaic.hu/

Kapcsolódó cikkek

Archaic – Lines – új live videó / tavaszi turné

KMZ

Grima, Aether, Archaic, Kylfingar – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

Steve

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

Archaic – megjelent a „The Endgame Protocol”!

KMZ

Archaic interjú

KMZ

Archaic – The Endgame Protocol exclusive támogatói csomagok

KMZ

Új dal és videoklip az Archaic zenekartól!

KMZ

Archaic / Divided / Reason / Skyabove – jó érzés volt tomboló arcokat látni

KMZ

Archaic – megjelent a budapesi thrash banda szöveges videója a Behind című új dalra

KMZ

Archaic – szeptember 11-én koncert a Robot-ban a PMA és az Atrox Trauma zenekarokkal!

KMZ

Archaic – jótékonyság

KMZ

Archaic – Pénteken a Wacken fesztiválon lépnek fel!

KMZ

Új Archaic EP – Lyrics videókkal

KMZ

Gary Holt üzenete az Archaicnak

KMZ

Archaic klippremier – a ‘Two Minutes Of Hate’ dalhoz forgattak videót a thrasherek

KMZ

Archaic – Last Man Standing (Official video)

KMZ

Triple Thrash Thursday – Stonedirt, Archaic és Vesztegzár koncertek csütörtökön a Dürer Kertben!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek