Arckanum Interjú

(scroll down for English Version)

Hail Shamaatae! Most, hogy némi idő eltelt az új album kiadása óta, gondolom, hallottál néhány visszajelzést. Milyenek voltak ezek? Egyáltalán érdekel téged ez? Irritál az, ha az emberek nem értik meg alkotásaidat?

Hell. Az Antikosmos sok pozitív kritikát kapott és az embereknek látszólag tetszik. Számítottam arra, hogy sokan csalódottak lesznek, mert ez nem egy újabb Kostogher, de nem érdekel. Az Arckanum nem fog stagnálni, mert az azt jelentené, hogy én magam stagnálok, és ez számomra rémálom lenne.

Szeretnék valamivel többet megtudni az Antikosmos hátteréről. A negyedik album eredetileg Faunaz Samgang címmel jött volna ki, ám ezt végül megváltoztattad. Gondolom, a lemezanyag is változott valamennyit. Mit tudhatunk erről a folyamatról? Természetes dolog volt, egy hosszabb folyamat? Van köze az általad választott spirituális úton való fejlődésedhez?

Minden az én és az Arckanum fejlődéséhez köthető. A Faunaz Samgang egy Pan nevében készült alkotás volt, és mivel az évek során olyan sokat fejlődtem, egyszerűen mindent meg kellett változtatnom. Ne érts félre, még mindig tisztelem Pant, de a bal oldali ösvényen annyi mindennel találkoztam. 2000 körül kezdtem el az ősi Északi tanulmányaimat és gyakorlatomat, és természetesen ezzel együtt a teljes lényem megváltozott. Az Antikosmos tehát az én filozófiám és vallási meggyőződésem az ősi Északi úton. A lemez körülbelül fele régi zeneanyag a Faunaz Samgang korszakból, a többi pedig új. Majd meglátjuk, mi lesz ez után…

Azok számára, akik nem túl tájékozottak az ARCKANUM koncepcióját illetően, tudnál mondani valamit erről az antikozmikus filozófiáról, illetve nézetekről? Sokan ezt egyfajta Sátánizmusnak tekintik. Számukra mit mondanál?

Ez alapvetően Sátáni a Káosz-Gnosztikus tradícióban, ennél fogva antikozmikus. Igaz Sátánista vagyok, de az ősi Északi utat követem, amelyet a Sátáni és Káosz-Gnosztikus hitembe olvasztottam be. Az antikozmikus Sátánizmust és annak tradícióit követem. Ez nagyon összetett, és nem is várom el mindenkitől, hogy megértse, mert erre, kétségkívül, nem képesek. Ha komoly érdeklődéssel bírsz, addig keresel, míg találsz…

Az ARCKANUM esetében hogy történik a dalszerzés? A zenei és koncepcionális/szövegi elképzelések együtt fejlődnek vagy néha külön utakat járnak?

Egyedül szerzem a zenét, és az összes szöveg a saját mágikus gyakorlatomból és megértéséből keletkezik egy teljesen más atmoszférában.

Az új lemez a Sunlight stúdióban került rögzítésre, amely főként Death Metal lemezei révén híresült el. Hogyan jött ez az ötlet? Szereted az olyan klasszikus, itt készült lemezeket, mint például az ENTOMBED Left Hand Path lemeze, vagy bizonyos DISMEMBER anyagok? Egyébként, szerintem az jó, hogy a lemez nem szól tipikusan Sunlight módra, ha érted, mire gondolok…

A másik bandám, a THE HEARSEMEN dolgozott ott, aztán én és Tomas elkezdtünk beszélgetni, majd eldöntöttem, hogy ez a stúdió tökéletes lenne az ARCKANUM-nak. Szeretem a munkáit, mint például az ENTOMBED vagy DISMEMBER soundját… Tomas pontosan tudja, hogyan kapd meg azt a hangzást, amit keresel, és egy hang-zseni.

A nagylemez előtt egy EP is kiadásra került. Milyen érzés volt ez számodra? Úgy értem, a Necropolis kiadónál minden lemeznek így kellett volna kijönnie, ám ez sosem történt meg…

Hatalmas érzés volt. Olyan, amilyennek eddig is lenni kellett volna.

Ha már erről az anyagról van szó, beszélnél az itt szereplő HOLY MOSES feldolgozásról? Hogyan jött az ötlet? Volt más potenciális dal is esetleg?

Ez egyike a legkedvesebb Thrash Metal dalaimnak, tehát a választás természetes volt.

Ami engem meglepett, az egy másik EP volt Grimalkinz Skaldi címmel. Erről mit tudhatunk? Elég sokat kellett várnunk új ARCKANUM anyagra. Lehet ez az oka ennek a rövid időn belüli három kiadvány megjelenésének? Tudom, hogy ez nem friss anyag, de a kiadása akkor is meglepett. Mesélj erről.

Ezen én is meglepődtem. Ezt NEM én intéztem egyáltalán. Volt a Carnal Records-szal szerződésem a Grimalkinz Skaldi 7″ anyagra, de éveket csúszott. Ugyanez volt a SATAROS GRIEF-fel közös splittel is, ebbe nem volt beleszólásom. Carnal Records meg csak eldöntötte, hogy jó ötlet kiadni mindkét anyagot ugyanabban az évben, amikor az Antikosmos is megjelenik. Tulajdonképpen kissé zsémbes is voltam emiatt.

Szintén újra kijött az első három lemez a Full Moon kiadónál. Րszintén szólva, a borítók és bookletek az eredeti kiadások egy jó minőségű másolatának tűnnek java részben… Úgy volt, hogy lesz egy második nyomás is, jobb minőségű bookletekkel és borítókkal, de semmi nem lett belőle. Erről mit tudsz? Egyébként, az újrakiadások bizonyos mértékig az ebayen elharapózott nevetséges árak miatt voltak?

Igen, teljesen egyetértek. NE TÁMOGASSÁTOK EZT A SEGGFEJET ÉS AZ ÚJRAKIADÁSOKAT! Szégyenkezem ezek miatt a CD-k miatt! Teljesen átvert, és megszegte a szerződésünket azzal, hogy kiadta ezeket a szaros, olcsó, ronda kibaszott CD-ket – mindezt a számok közti szünetekkel, amiket sikerült rátennie!!! Hülye állat. Annyira elkeserítő volt ez az egész, hogy át is akartam repülni hozzá. Mondtam neki, hogy nem árulhatja a lemezeket, és a szerződést felbontottam. És persze mi történt? A kibaszott zsi** dög le sem szarta ezt, hanem árulja… Elég szerencsétlen vagyok ezekkel az újrakiadásokkal! Egy nap, Jon, szembe kell majd nézned velem, és tudod, mi lesz…

Az új lemez most is ARCKANUM-os, bár kissé más, mint az első három album. Furcsa módon azonban, nem tudnám megmondani, pontosan miért és hogyan is különböznek ezek. És te?

Szerintem az új album súlyosabb és “érettebb”. A dalszerkezetek kevésbé kaotikusak és improvizatívak, az ének pedig jobb.

Set Teitan is közreműködött a lemezen valamennyire. Hogyan ismerkedtetek meg? Úgy tűnik, nagyra becsülöd őt.

A Sátánizmus iránti közös elkötelezettségünk kapcsán ismertem meg.

Ha már róla beszélünk, talán nem érdemtelen megemlíteni Jon Nödtveidt esetét sem. Hogyan reagáltál öngyilkosságának hírére? Mit gondolsz a DISSECTION hagyatékáról zenei és koncepcionális értelemben?

Imádom mind a régi, mind az új DISSECTION anyagokat. Heti rendszerességgel hallgatom a bakelit kiadványaikat, valamint hallgatom edzés és vezetés közben. A Reinkaos a legjobb anyaguk, amit valaha is csináltak! Րrülten tökéletes munka. Alig hiszem, hogy látok olyan bandát, aki ilyen lemezt tudna csinálni. Legtöbben nem is látják, mi áll e mögött a lemez mögött…

Utolsó kérdésem: azt hiszem, nem titok, hogy benne vagy a THE HEARSEMEN nevű bandában is. Erről elég keveset tudunk. mesélnél valamit? Mi a felállás? Egyáltalán, milyen zenét játszik a csapat?

Úgy döntöttem, kiszállok a bandából, tehát többé nem vagyok érdekelt ebben. De nézzétek meg a honlapjukat a www.thehearsemen.se címen.

Köszönet az időért és az interjúért!

Köszi a támogatást!
———————————-

ENGLISH VERSION:

Hail Shamaatae! Now that some time has passed since the new album was released I guess you have heard some responses from people. What kind of feedback did you get? Do you care at all about this thing? Does it irritate you when people do not seem to understand your creations?

Hell. Antikosmos have got a lot a good feedback and people seem to enjoy it. I counted on that a lot of people would be disappointed because it was not another Kostogher, but I don’t care. Arckanum will not stagnate, that would mean that I have stagnated and that would be a nightmare for me.

I’d truly like to know a bit more about the background of “Antikosmos”. The fourth full-length album was supposed to be entitled “Faunaz Samgang” but you’ve decided to change it. Guess the material was also changed a bit. What can we know about this process? Was this a natural thing, a long process? Does it have anything to do with your evolution on the conceptual path you’ve chosen?

It has everything with Arckanum’s and my evolution to do. Faunaz Samgang was a creation in the name of Pan, and since I have developed so much more than those years, and simply had to change it all. Don’t get me wrong now, I still adore Pan, but so much more have come across my left-handed path. I started with my Old Norse studies and praxis around 2000, and naturally my whole character changed with it. So Antikosmos is my philosophy and religious believes in the Old Norse ways. About half of the new album is old musical material, from the Faunaz Samgang era, and the rest is new. Antikosmos was the last of Arckanum’s old material. Let’s see what happens next…

For those not too well-versed in the concept ARCKANUM deals with, can you tell us something about the anticosmic philosophy, views? A lot of people seem to view this thing as a sort of Satanism. What can you tell to them concerning this?

It is fundamentally Satanic in a Chaos-Gnostic tradition; thereby anti-cosmic. I’m a true Satanist but I follow the Old Norse ways which I have formed into my Satanic and Chaos-Gnostic belief. I do follow the anti-cosmic Satanism and its tradition. It is very complex and I don’t expect all to understand, because they are not, obviously, capable of it. If you have a serious interest, you’ll search till you find…

In the case of ARCKANUM, how is the creation of the tunes? Do the musical and conceptual/lyrical concept evolve hand in hand or they can walk separate paths at times?

I create music alone, and all lyrics are created from my magical praxis and understanding in a whole other atmosphere.

The new material was recorded at Sunlight which was famous for its DM releases mainly. How did the idea come? Do you like such classic albums recorded at Sunlight like “Left Hand Path” or certain DISMEMBER stuffs? Anyway, it’s great that the album does not sound typically Sunlight if you know what I mean…

My other band The Hearsemen recorded there and I and Tomas start talking and I decided that this studio would fit Arckanum perfectly. I love tis sounds, like that of old Entombed and Dismember… Tomas knows exactly how to get the sound you are looking for and he is a sound-genius.

Prior to the full-length an EP was released. How did it feel to have that out? I mean while you was on Necropolis each full-length should be accompanied by a 7 inch EP but it never happened…

It felt awesome. At last it was like it should have been.

Talking about the EP tell us about the cover track of HOLY MOSES a bit. How did you come up with this idea? Were there other potential tracks for this release?

That is of my all time favorite Thrash Metal songs, so it was just natural for me to choose that one.

What surprised me a bit was the release of yet another EP titled “Grimalkinz Skaldi”. What can we know about this stuff? People had to wait quite some time to get new ARCKANUM material. Could that be the reason for these three releases within such a short period of time? Yeah, I know it’s an older stuff but the simultaneous release was a bit strange.

Tell me about it. I was as surprised. This was NOT my call at all. I had this deal with Carnal Records to release the Grimalkinz Skaldi 7″ ep, and it was delayed for years. The same with the split with Sataros Grief, I had no saying in this. Carnal Records just decided that it was a good time to release them both in the same year and same time that my new album Antikosmos. I was actually a bit grumpy about it.

There are also the reissues of the first three albums on Full Moon. To be honest, the covers and booklets could have been done better. They seem like a good quality copy of the original releases at times… It was said that there’d be a second edition with better quality booklets and covers but so far nothing came out of that. Do you know anything about this thing? By the way, were these reissues done to some extent due to the ridiculous price of early ARCKANUM materials on ebay…?

Yes I agree fully. DO NOT SUPPORT THAT ASS-HOLE AND THOSE RE-ISSUES! I feel ashamed over those CDs! He totally ripped me off and he broke the contract by releasing these shitty, ugly, cheap fucking CDs – and the fucking silent pauses between all songs he managed to add!!! Stupid dog. I was so pissed I was about to take the flight over there. I told him he could not sell them and that the contract was broken. And guess what, the fucking jew-dog didn’t give a fuck and just sells them anyway… I have the worst luck
with these re-issues! Some day Jon, you need to face me and guess what…

The new album is still ARCKANUM though it’s a bit different than the first three full-lengths. Strangely enough, however, I cannot tell why and how exactly they differ from one another. And you?

I think the new album is a heavier one and “mature”. The structure f the songs is less chaotic and improvised, and the vocals are better
arranged I think.

Set Teitan has also contributed to the album to some extent. How did you get to know each other? Seems you have quite some respect towards him.

I got to know him through our same dedication to Satanism.

If we speak about him, maybe it’s not pointless to mention Jon Nödtveidt’s case here. How did you react on hearing his suicide? What do you think of the DISSECTION legacy both musically and conceptually?

I love Dissection’s stuff, both old and new, their vinyls spin weekly in my home, and I both work out and drive car to them. Reinkaos is the best they ever did! Insanely perfected work. I have a hard time seeing any band making an album like that. Most people don’t realize what’s behind this album…

My last question: I guess it’s not a secret you’re involved in another band called THE HEARSEMEN. Very little known about this band so could you tell us something about it? What’s the line-up? What kind of music do the hearsemen play at all?

I have decided to quit the band, so I’m not a member any more. But check them out here: www.thehearsemen.se

Thanks for your time and the interview!

Thanks for your support!

WEB:
www.arckanum.se
www.vexior.se

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Arckanum stream new record ‘Fenris Kindir’!

NorthWar

Hot News: Arckanum stream new song!

NorthWar

Hot News: Arckanum stream new song via Sweden Rock!

NorthWar

Hot News: Arckanum announces new album, reveals details!

NorthWar

Hot News: Season of Mist news – Ken Mode, Imperium Dekadenz, Complete Faillure, Carach Angren, Arckanum

NorthWar

ARCKANUM – Helvítismyrkr

Saint-Savin

Hot News – Season of Mist news: Tsjuder – Sólstafir – Esoteric – Arckanum – Misery Index – Septicflesh

NorthWar

Hot News – Season of Mist news: Tsjuder – Arckanum – Old Silver Key – Esoteric – Morbid Angel

NorthWar

Hot News – Season of Mist news: Morbid Angel – Ghost Brigade – Generation KillI – Arckanum – Old Silver Key

NorthWar

Hot News – Arckanum: Names New Album

NorthWar

ARCKANUM – ÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ

Stillborn

ARCKANUM – Antikosmos

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár