Interjúk

Arkona Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Masha „Scream” válaszolt.

Üdvözöllek Magyarországról! Most jelent meg legújabb lemezetek, a Slovo (Az Ige), mely szerintem minden eddigi anyagnál erősebb lett. Te és a zenekar hogy látjátok ezt? Milyen a hallgatók és kritikusok visszajelzése?

Minden új lemez kedvencem, mivel az érzések, amikről énekelek rajta, a legfrissebbek és legaktuálisabbak. Tehát nem meglepő, ha azt mondom, „Slovo” a legjobb anyag az Arkona eddigi történetében. Változatosabb, mint az előzők, több népies rész van benne. Elkezdtünk több hangszert használni, új témáról énekelni. Nem állunk egy helyben és fejlődünk – ez a fő célunk.

Az új lemezen ismét sok vendégzenész szerepelt. Pontosan kik, melyik dalokban és miért pont ők?

A hegedűszólókat nagyon jó barátom, az Meri Tadic (az Eluveitie-ből) rögzítette. Ő egy nagyon jó ember és nagyon örülök, hogy talált időt soha véget nem érő turnézása közben és energiát fektetett a lemezünkbe.
Most először használtunk hárfát és cimbalmot. Ezeket Anna Kalinovskaya (a Rodogostból) és a jól ismert hárfás, a több díjjal is rendelkező Pavel Lukoyanov rögzítette.
Cimbalmot az Arkaimban, a Bolno mne-ben, a Leshiy-ben, a Zaklyatie-ben, a Tam za tumanamiban és a Slovoban használtunk.
A Zimushkában Tatiana Narishkinaval és Dariana Antipovaval éneklünk együtt a Vedan’ Kolod’ szibériai népi zenekarból. Felkértük őket, hogy együtt énekeljük ezt a dalt.
A tangóharmonikás részeket a Leshiy-ben Ilya „Hurry” (a Svargából) rögzítette, a Stenka Na Stenkun pedig Aleksandr Oleynikov (a Kalevalából).
A mulatságos kórusrészeket a Stenka na Stenkuban Ilya „Wolfenhirt”-tel (a Svargából) és Aleksandr „Shmel”-lel (a Rarogból) együtt csináljuk.
Én írtam a részeiket az elejétől és tudtam, kiket fogok felkérni arra, hogy játssza ezeket.

A sok vendégzenész mellett kamarazenekar és akadémiai kórus is szerepel az albumon. Mondanál erről pár szót?

Szerencsések vagyunk, mint mindig. A felvételek kezdetén még a fele sem volt meg azoknak az ötleteknek és kivonatoknak, amik a felvett albumon hallhatóak.
A Rarog zenekar vokalistája, Alexandra Sidorova a Moszkvai Konzervatórium diákja. Mondta nekünk, hogy tud elég diákot szerezni, akiket érdekelne a lemezünkön való részvétel. Tehát volt egy teljes professzionális kórusunk (a Goi, Rode, Goi-on csak női kórus volt, a férfikórust két ember rögzítette, egymástól függetlenül).
A Ruyan zenekar gitárosa segített nekünk a nagyzenekarral. Mondta, hogy a barátnője a Kazanyi Konzervatóriumban tanul és sok diákot érdekelne egy metal lemez felvételein való részvétel. Elmentünk Kazanyba és felvettük az album nagyzenekari részeit.
Mindkét esetben szakmabeliekkel dolgoztunk, a klasszikus zene orosz iskolájából, ami az egyik legjobb a világon.
Nem volt semmi gond a felvételekkel, minden zenész tökéletesen játszotta a saját részét, ami a kottában volt.

Hogyan zajlottak a felvételek és meddig tartott az album elkészítése, a stúdiómunkák?

A „Slovo”-n igen sokáig dolgoztunk, a felvételeket november elején kezdtük és június elején fejeztük be.
Minden részletet alaposan átgondoltam és most részt vettem az albumhoz kapcsolódó minden munkálatban. A felvételek munkálatainak sok ötlete tőlem származott. Emellett el akarom mondani, hogy ez az első album, amit pontosan azon a módon rögzítettünk, ahogy előre elképzeltem, amikor megírtam a dalaimat. A stúdióban néha idegesítő volt a légkör, mivel nem minden zenekartag értett egyet az ötleteimmel, de végül bíztak bennem.

Az új dalok ismét sokféle témát járnak körbe. Bár az előzetesben röviden minden dalról olvashattunk (kivéve a két átvezetőt), pár szóban bemutatnád a dalokat illetve a főbb inspirációkat?

A dalaim nagyon sok témáról és eseményről szólnak, de ha a dalszövegeim általános ötletéről és jelentéséről beszélünk, elmondhatjuk, hogy elsősorban az ősi kultúra és ősi hitem felélesztésével vannak kapcsolatban. Sok témát érintünk, olyanokat, melyekről korábban énekeltünk és persze vannak új ötletek is. Úgy gondolom, nincs okom minden egyes dalról külön beszélni – jobb, ha elolvassátok a leírásokat a bookletben és még jobb, ha érzitek a lelketekben. Néha többet érthettek ebből, mintha elolvasnátok a leírásokat.

Elég nagy teljesítmény ilyen komoly turné alatt egy ilyen erős lemezt összehozni, gratulálok. Milyen volt a nyári fesztivál időszak? Melyik koncertek voltak a legjobbak, a legnagyobb élmények?

Nagyon köszönjük! Elmondhatom, hogy a turnéink hozzák létre bennem azokat az érzéseket, amiket az albumra rakok. Mivel sok új ember volt, akikkel találkoztam és olyan körülmények, amelyek megtörténtek és ezek mind különleges légkört teremtettek bennem, amiket aztán a „Slovo”-n megvalósítottam.
A koncertekről nehéz beszélni, mivel minden koncert egyedi és fontos számunkra.

Ősszel ismét turnéra indultok, a Heidenfest 2011 egyik fellépőiként Európa nagy részét bejárjátok. A Heidenfest után lesz önálló vagy egyéb turnétok? Ha igen, merre és milyen zenekarokkal?

Sok tervünk van és a Heidenfest után lesz egy kanadai turnénk, de hogy kikkel fogunk menni, még nem tudom.

Sokfelé koncerteztek az utóbbi években. Más szlávoknak játszani, akik nagyjából értik a dalaitokat és rokonaitok és más nem-szlávoknak?

Szinte nincs különbség, csak Oroszországban többet kommunikálok a színpadon. A külföld bonyolult számomra, mert nagyon rosszul beszélek angolul, de tanulom!
De a legfontosabb, hogy mindent szívből csinálj! Az emberek érzik ezt az atmoszférát, még akkor is, ha nem értik a szövegeket.

Az állandó turnézásnak azért megvannak a hátrányai is. A családtagok hogyan viselik, hogy ilyen sűrűn úton vagytok?

Édesanyám felügyel a gyerekekre, amikor Sergey-jel turnézunk, és ismét nagyon szeretnénk ezt megköszönni neki! Természetesen ez nehéz számára, de kap támogatást a rokonoktól és a babysittertől, aki több mint egy éve velünk dolgozik. Édesanyám és a gyerekek nincsenek meglepődve az új turné miatt és teljesen normálisnak veszik. De persze boldogok, amikor visszaérünk egy turnéról és otthon maradunk pár hónapig vagy hétig!

Egyébként gyakran a pogányságról énekelsz, a zenekar tagjai részt vesznek pogány szertartásokon? A gyerekekbe belenevelitek őseitek hitét?

Nem veszünk rész semmilyen szertartáson. A legfőbb szertartásnak belül kell lezajlania és nem szeretem ezt a cirkuszt, amit a modern pogány közösségek csinálnak.
A gyerekeim maguk fogják kiválasztani életük útját és a világnézetet, amit akarnak. Lehetetlen valakinek világnézetet tanítani. Az évekkel ez kialakul. De megpróbálok mesélni nekik az istenekről, emberekről és életről. Megpróbálom elmondani, mi a miénk, mi az ősi.

Visszatérve az új lemezre: a Goi, Rode, Goi! albumhoz több klip is készült, a Slovo-hoz eddig egy látott napvilágot, az előzetes EP címadó dalára, a Stenka Na Stenku-ra. Várható-e másik dalra is, és ha igen, melyikre és mikor jelenik meg?

Akartunk klipet készíteni a Nikogdára, már elkészítettem a forgatókönyvet is, de sajnos nincs elég időnk rá. Talán a jövőben visszatérünk erre a kérdésre.

Mik a zenekar jövőbeli tervei rövid és hosszabb távon?

Jelenleg nem szeretnénk a terveinkről beszélni (rossz ómen), de mindenkinek elmondhatom, akit érdekel: figyelje a weboldalunkat, mindig kirakjuk az új híreket oda!

Köszönöm az interjút és további sok sikert! Befejezésül mit üzentek olvasóinknak?

Viszlát a bulikon, srácok és mindenkinek sok szerencsét!

————————————

English version:

Answers by Masha „Scream”.

Greetings from Hungary! Your last album, Slovo (The Word) is just released. I think this album is the strongest one up to now. What do you and the band think about this? What are the responses of the fans and the reviewers like?

Each new album for me is my favorite, because feelings, about which I singing on it, is the most fresh and actual. So, it will be not surprise, if I will tell, that “Slovo” is the best from all Arkona’s history. It is more diverse, than previous, it has more folk parts. We started to use more instruments, started to sing about new themes. We are not staying on one place and to develop – it’s our main aim.

There are many guest musicians on the new album again. Actually who are they, in what tracks and why did you choose them?

Violin solo parts were recorded by my very good friend Meri Tadic (from Eluveitie). She is very good person and I’m happy, that she found a time between her neverending tour and put her energy in our album.

For the first time we used the harp and tsymbaly. It was recorded by Anna Kalinovskaya (from Rodogost) and wellknown harper, who have many awards – Pavel Lukoyanov.

We used tsymbaly in Arkaim, Bolno mne, Leshiy, Zaklyatie, Tam za tumanami, Slovo.

Zimushka – we sing together with Tatiana Narishkina and Dariana Antipova from Siberian ethnic band Vedan’ Kolod’. They were offered to sing this song together.

Accordeon parts recorded by Ilya „Hurry” (from Svarga) in Leshiy, and on the Stenka na Stenku – Aleksandr Oleynikov (from Kalevala).

A funny choir parts in Stenka na Stenku we are doing together with Ilya „Wolfenhirt” (from Svarga) and Aleksandr „Shmel” (from Rarog)

I created their parts from the beginning and I knew to whom I will offer to play it.

Beside many guest musicians, a chamber orchestra and an academical choir also participated on the album. Can you say some words about this? 

We are lucky, as always. At the beginning of the recording we didn’t have even half of those ideas and arrangements, which we have on recorded album.

Vocalist of Rarog band, Alexandra Sidorova – a student of the Moscow Conservatory. She told us that she can get enough students who would be interested to participate on our album. So we got a full professional choir (on Goi, Rode, Goi was only a female choir, male choirs was recorded by 2 people separately).

Guitarist of Ruyan band helped us with the orchestra. He said, that his girlfriend is studying at the Kazan Conservatory, and many students would be interested to take part in the recording of a metal album. We went to Kazan and recorded orchestral parts for our album.

In both cases we worked with professionals, the Russian school of classical music – one of the best in the world.

We have no problems on the recording, each musician play perfectly his own part, which he have in notes.

How was the recordings and how long did the making and the studio works take?

We worked on „Slovo” for a long time, we started recording in early November, ended in beginning of June.

I carefully thought about every detail and this time I took part in every process associated with this album. Many ideas in recording process came from me. Also I want to tell that this is the first album, which recorded exactly the way I saw it before, when I created my songs. The atmosphere in the studio was nervous some time, because not all band members were agree with my ideas, but in the end they trusted me.

The topics of the new songs are also manifold. Although we can read about the new songs briefly in the teaser (except about the two interludes), can you introduce the songs and the main inspirations in a few words?

My songs tell about so many topics and events, but if we talk about the general idea and meaning of my lyrics, then we can say, that in the first place it is connected with the revival of native culture and my native faith. We touched many topics, about which we sang before, but also have new ideas. I think it have no reason to speak about every song – better read all descriptions from booklet, and even more better – to feel it with your soul. Sometimes, you can understand more from it, than read descriptions.

It’s a very great thing to create such a strong material during this massive tour, congratulations! What was the festival season of the summer like? What gigs were the best, what were the biggest experiences?

Thanks a lot! I can tell, that our tours create these emotions in me, which I put in album. Because of a lot of new people, which I met and some circumstances, which happened, were created a special atmosphere inside me and I realized in Slovo.

About shows it’s difficult to say, because every show is individual and important for us.

In the autumn, you’re going to another tour. With Heidenfest 2011 you’re going round most of Europe. After Heidenfest will be another tour? If yes, where and which bands with?

We have a lot of plans and after Heidenfest there is a Canadian headliner tour, but with whom we will go I even don’t know.

You’ve played at many places in the previous years. Is it different to play for Slavs, who are your relatives and mostly understand your lyrics and different to play for non-Slavs?

Almost no difference, just in Russia I’m communicating more on stage. Abroad it’s difficult for me, because I’m speaking English very bad, but I’m studying!

But the most important to do all from heart! People feel this atmosphere, even when they don’t understand lyrics.

There are disadvantages of the constant touring, of course. How do the family members bear that you’re on road so much?

My mother taking care about children when we are on tour with Sergey and we want to say big thanks to her again! Of course, it’s difficult for her, but she getting support from our relatives and babysitter, who work more than year with us. My mother and children are not surprised about our new tour and they take it normal. But of course they are happy when we are coming back from tour and staying at home some months or weeks! 

Anyway, you often sing about Paganism, do the band members participate on Pagan ceremonies? Do you inculcate the faith of your ancestors upon your children?

We are not taking part in any ceremonies. The main ceremony must be inside you, and I don’t like this circus, which making modern pagan communities.

My children will choose their life path and worldview how they will want it. It’s impossible to teach worldview to someone. It will appear with years. But I’m trying to tell them about Gods, people and life. Trying to tell, that it is ours, native. 

Returning to the new album: you made more music videos to the album Goi, Rode, Goi! To Slovo, only one video came forth yet, to the title-song of the EP, Stenka Na Stenku. Should we count on other music video and if yes, to which song and when is it going to be released?

We wanted to make video on Nikogda, I even created scenario for it, but, unfortunately, we have not enough time for it. Perhaps, in future we will return to this question.

What are the band’s future plans for short and for long term?

Now we don’t want to speak about our plans (bad token), but I can tell to all, who are interested: check our website, we always put new information there!

Thank you for the interview and good luck! At last, what would you like to say to our readers?

See you on our shows guys and good luck to each of you!

WEB: http://www.arkona-russia.com/

Kapcsolódó cikkek

Jön az Arkona, a Batushka és az Aeternam!

KMZ

Arkona – novemberben a Delain vendégeként érkeznek Budapestre

KMZ

Arkona lemezbemutató és Dalriada Szelek 10 éves születésnapi közös koncert a Barba Negrában

KMZ

Az Arkona bejelenti európai headliner turnéját!

KMZ

Az Arkona bemutatja a ‘Zov Pustyh Dereven’ vadonatúj videoklipjét!

KMZ

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Arkona és Illnes bakelit spit

KMZ

Hot News: Arkona On Tour!

KMZ

Arkona, Percival Schuttenbach, Silent Stream of Godless Energy, Helroth, Netherfell – Koncertbeszámoló

Lothwen

ARKONA – Yav

ST. Toma

Hot News: Arkona Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Arkona – Artwork of the new album

KMZ

Therion, Arkona, Heavenshine, Sound Storm – Koncertbeszámoló

Lothwen

ARKONA – Decade of Glory

ST. Toma

Hot News: Arkona – Live Clip

KMZ

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

ARKONA – Slovo

ST. Toma

Hot News – Napalm Records news: Arkona – Svartsot – Hellsaw

KMZ

ARKONA – Stenka Na Stenku EP

ST. Toma

ARKONA – Goi, Rode, Goi!

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek