Interjúk

Armagedon Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Üdvözlet Magyarországról! Gratulálok az új lemezhez, igazán gyilkos anyag lett. Nevetek még nem túl ismert Magyarországon, kérlek, mutassátok be a zenekart.
Talán kevesen tudják, hogy ez már a második hivatalos lemezetek, a csapat a 80-as évek végén kezdte működését. Mesélnél a korai időkről? Milyen volt az akkori metálélet Lengyelországban?

Hello Tamás és minden Kronos Mortus olvasó!
Most először osztunk meg információt Magyar rajongókkal. SZIASZTOK!!
Be kell vallanom, hogy a 80-as évek világa teljesen más volt (különösen Lengyelországban). Nehéz volt a metal zenékhez, hangszerekhez, hozzáférni és támogatót találni, ami miatt elég nehéz volt az életünk. Inkább a túlélésről szólt minden, mint egy rendes életről. Nagyon fiatalok voltunk, de kivételesen motiváltak. Az volt a tervünk, hogy a legjobb lengyel banda legyünk. Akkoriban a küldetésünk az volt, hogy a Metál hírvivőivé váljunk!

Mi vezetett oda, hogy 1994-ben felfüggesztettétek a csapat működését? Hiszen, ha jól tudom, a színtérhez képest sikeresek voltatok. Mivel telt ez az időszak?

Sok negatív dolog történt (magánéleti és a banda körül is) akkoriban. Túl fiatalok és tapasztalatlanok voltunk, hogy jól kezeljük őket. Ezért arra került sor, hogy „szüneteljünk”. Nem az volt a szándékunk, hogy abba hagyjuk. Sajnos a „szünet” kicsit sokáig tartott. 16 rohadt évig. Sosem gondoltuk, hogy eddig elhúzódik. Ezek alatt az évek alatt a magánéletünkre koncentráltunk, de sosem szakadt meg a kapcsolatunk a metál színtérrel és a rajongókkal!

Mi adta a lendületet az újrakezdéshez?

Sok megpróbáltatáson kellett túlesnünk ezek alatt a láthatatlan évek alatt, hogy visszatérjünk, de különböző okok miatt ez nem sikerült. A motiváció még mindig ugyanaz: A metál ami az ereinkben folyik! Most már nem érezzük azt a nyomást, amit fiatal korunkban éreztünk. Sokkal érettebbek vagyunk, mind emberileg, mind pedig zenészként. Örülünk, hogy visszatérhettünk!

Az első lemezetek az Invisible Circle és a második, a Death Then Nothing között, eltelt pár év. Érezni az előrelépést a két anyag között, de a kihagyott éveket nem. Miben látjátok a különbséget az akkori és a mai Armagedon között?

Nos, ahogy előbb említettem, sokkal érettebbek vagyunk. Nem akarunk senkinek bizonyítani. Azt játsszuk, amit szeretünk! Ez egy szenvedély – nem munka. Րszinték vagyunk és igazak a zenét és a dalszövegeket illetően is! Az Armagedon mindig ez volt és mindig ez is marad!

Milyenek a visszajelzések a lemezzel kapcsolatban?

Bevallom, igencsak pozitívan ért. Rájöttünk, hogy a mai világ egészen más, mint 15 éve volt. A kihívás sokkal nagyobb. Ennek ellenére, Lengyelországban minden kritika 80-100% közt volt. Európában még csak most jelent meg és az átlag kritika 75-90%. Mindezen felül rengeteg új metál rajongóval találkozunk, akik csatlakoztak az Armagedon családhoz!

Teljesen új dalok kerültek a korongra, vagy az évek során íródtak nóták?

Úgy döntöttünk: új album – új számok. Úgyhogy csak új számokat vettünk fel a „Death Then Nothing” albumra.

A zenét remekül kiegészíti a borítófestmény. Mit lehet tudni róla? Honnan jött az ötlet? Mit szeretnétek kifejezni vele?

Nehéz volt vizuálisan kifejezni a Death Then Nothing-ot. Beletelt egy kis időbe, mire összejött az általános koncepció. Miután megvolt a vizuális része, megkértük egy barátunkat, hogy vesse papírra. Így kezdődött. Ott van a szimbolikus kulcs (az óra) a bezárt ajtóhoz, amit úgy hívunk „túlvilági örökkévalóság”, ami, véleményünk szerint, nem létezik. Tetszik az általunk megálmodott borító.

Van valami koncepció a lemez dalai között? Mit kell tudnunk a szövegekről? Miről szólnak?

Az összes szám a Death Then Nothing fő koncepciójához tartozik. Ezt különböző módon adjuk át a dalszövegen keresztül.

Az albumcím a világ jövőjére, vagy a személyes végre is utalhat. Egyik koncepcióban sem láttok reményt?

Egy részről a Death Then Nothing (Halál Után Semmi) egy elég egyszerű szófordulat, de időbe telik, hogy az állítást a magadénak érezd. Közel állunk Dawkins az észlelés és a lét elméletéhez. Mindent a „halál után semmi” perspektívából nézünk.

Stílusotokat old school death metal-nak titulálják. Mégis zenétekbe jól beépülnek ettől a stílustól szokatlan elemek. Például a Seeing is Believing című dalban. Itt valódi kórust használtok? Ha igen, mit tudhatunk róluk?

A legelejétől fogva, a zenénkhez olyan „pluszt” akartunk adni, ami jobb atmoszférát és helyet teremt a hangok között. Nem csak a „száraz” zenét akartuk játszani. Néhány korábbi CD-nken találhattok is egy párat ezekből az elemekből. Ezúttal is úgy döntöttünk, hogy a DTN-nel követjük ezt a felfogást. Sajnos azonban, a korlátozott anyagi lehetőségek miatt billentyűs hangokkal kellett ezeket létrehoznunk.

Turnétervek vannak? Esetleg várható, hogy Magyarországon is felbukkantok?

Az év elején játszottunk egy egész nagy lengyel fesztiválon, a Creative Act Of Music turnén. (13 show januárban). Az év hátra levő részére pedig egyéni fellépéseket vállaltunk el Lengyelországban. Tudom, hogy sok rajongónk van Lengyelországban és nagyon szeretnénk nálatok játszani. Remélem, ez sikerül majd a jövőben!

Kikkel fogtok majd fellépni és kik azok akikkel szívesen játszanátok?

Ezt még korai eldönteni. Minden metál meghívásra nyitottak vagyunk. Ez a stílusból fakadóan inkább death vagy black metál bandák lesznek.

Köszönöm a válaszokat. Sikereket kívánok az új lemezhez, és remélem találkozunk a koncerteken!

Köszönöm, Tamás, a lehetőséget, hogy megoszthattuk az információt a KM olvasókkal. Remélem, találkozunk a showkon. Üdvözlet minden magyar metál mániásnak!!

————————

ENGLISH VERSION:

Hello Armagedon!
Regards from Hungary! Congratulations for the new album, it became real „killer”! Armagedon is still not so well-known in Hungary, that’s why I (as an editor of Hungarian site, called kronosmortus.hu) ask you to introduce your band. I was thinking about an online interview, when I first send you some questions and ask you to answer them in some sentences. It would be a pleasure to introduce you to your domestic fans.

Maybe it is not a popular fact, that this is your 2nd official album. The band was formed in the early 80s. Could you please explain about the early times? How was the metal life in Poland?

Hi Tamás and all Kronos Mortus readers !
This is a first time we can share with some info about our band with our Hungarian maniacs and fans. Greatest Hail to all of you !
Coming back to your question, we have to confess, that the world in early 80s (especially its Polish version) was completely different. Difficult access to metal music; to musician equipment; censorship etc. caused our day to day life very hard. It was rather „time of survival” then normal life. We were very young, but extremely motivated people. We did have a plan to become one of the best Polish metal bands. That time our mission was, to be a Metal Messengers !

What was the reason that in 1994 the band was interrupted in spite of the fact that it was very successful. What did you do during the times when the group did not exist?

There were a plenty of negative issues (private and band related) cumulated at that time around us. We were too young and inexperienced to solve all of them in a good way. So, we decided to „hold on” for a while. We did not intent to stop with Armagedon completely. Unfortunately our „not-attendance” took too long 16 bloody years. We never expected this will continue for such long period. During these years we focused on our private things, but we never lost contact with metal scene, shows and our fans !

What was the motivation to start it again?

There were several trials (in these invisible years) to be back, but due to different reasons we’re not able to re-start. Motivation – always the same : Metal that we have running thru our veins ! Moreover right now, we do not feel this pressure from our youth. We are more mature as people and as musicians. We’re glad to be back !

There was quite a long time between the 2 albums (Invisible Circle and Death Then Nothing). Everyone can see the progress and not the break. What is the difference between „the 2 Armagedons”?

Well, as I’ve just mentioned before, we are more mature as people and as musicians. We fell as do not have to prove anything to anyone. We play kind of sounds that we like very much ! This is our big passion – not a business. We are honest and real with our music and lyrics ! This is and this was always Armagedon !

What are your feedbacks regarding the new album?

I have to confess, we are very positively surprised. We have to realize, that today”s world is pretty different from 15 years ago. Competition is much stronger. Despite this, in Poland, all reviews that we scored were between 80% – 100%. In Europe we are just after release and feedback is also positive. Average scores are between 75% – 90%. On top of this we can see many of new metal maniacs from worldwide that joined Armagedon”s family. We are proud of this !

Are the songs absolutely brand new, or are there also songs written before?

We decided : new album – new songs. So, only new songs are recorded on „Death Then Nothing” album.

Are there personal favourites among the songs?

Everyone for us has its favourites from the album set list. Songs that we all like are : Enemy, Dead Code and Death Then Nothing.

The music and the cover painting passes very well. How did you get the idea? What is the story of that, what would you like to represent with that?

It was difficult to express visually the Death Then Nothing idea. It took some time before we concluded in a general concept. After we got the visual idea we asked our friend to put it on paper. And this is how it started. After all we’ve got the symbolic key (the clock) to the closed doors called „after death eternity”, that does not exist – to our opinion. We like what we created as art cover for our music.

Is there any cohesion among the songs? What about the lyrics?

All the songs are connected with our main Death Then Nothing concept. And this idea is captured in a different ways in all of our lyrics on the album.

The title of the album can reflect to the future of the world and to some personal end as well. Don”t you feel the hope?

From one hand Death Then Nothing it is very easy phrase, but it also takes time to get to this statement on your own. We are very close to Dawkins” theory that is in line with our perception of the existence. We look on everything around thru „death then nothing” perspective.

The style of Armagedon can be described as old school death metal. But there are also some elements which are very different from that. Like the choir in the song called „Seeing is Believing”. Is it a real one, what is the story behind this?

From the earliest releases we wanted to make our music with some „additions” that can create better atmosphere and space between the sounds. We did not want to create only the „dry” music. You can find on our previous CD”s few of such elements as well. This time, during producing of DTN we decided to continue with our ideas. Unfortunately, due to limited budget we had to use the keyboard’s sounds.

Are there any plans about tours? Is it possible to pop up in Hungary, too?

At the beginning of this year we played quite big Creative Act Of Music tour in Poland (13 shows in January). For the rest of this year we plan to give some single shows in PL. I know we have many fans in Hungary and we would love to come to you with our gigs. I hope this will be possible in the future !

With which bands would you like step up, or are there any fixed group you are going to play with?

This is too early to say. We are open for any metal initiatives and bands. However due to out style, these are (will be) most likely death or black metal bands.

Are there any parts of Armagedon which you still want to share with your fans?
Thanks for your answers in advance. I wish you good luck for your next album and hope to see you next time at your next concerts!

Thanks Tamás for the opportunity to share with some info about Armagedon with Kronos Mortus readers. We hope to see all of you somewhere during our live shows. Greetings and Hails to all metal maniacs in Hungary!!!

WEB: http://www.armagedon.net.pl/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Armagedon – reveals new track and full tracklist of the Thanatology album!

KMZ

Hot News: Armagedon – new album in October !!!

KMZ

ARMAGEDON – Death Then Nothing

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek