Interjúk

Asagraum interjú

Asagraum Logo231022

Nincs is attól szebb reggel, mint amikor egy sátáni csajos zene ébreszt fel minket. Természetesen nem csak attól vagytok figyelemre méltóak, hogy női tagokból álló Black Metal zenekar vagytok, hanem igenis sok értéket képvisel az Asagraum! Kérlek a fontosabb dolgokat írd le összefoglalva!

A 90-es évek végének és a 2000-es évek elejének legendás black metal albumain nőttem fel – azért alkottam meg az Asagraumot, hogy az ilyesfajta fekete művészetek méltó folytatása legyen. Spirituális sátánista zenekar vagyunk, amely a bal kéz útját és mindazt reprezentálja, ami ezzel jár.

Szóval eddig két albumot ismerhettünk meg tőletek és most jön októberben a harmadik Edged Circle Productions jóvoltából. A kezdeti zenéhez képest nyilván nincsenek gyökeres változások, de mindig fejlődtetek. Valahol talán a Gorgoroth, Marduk, Immortal környékén képzeljük el a helyeteket. A mostani kiadvány némileg talán dallamosabb lett az elődjénél, de továbbra is agresszív és 100% Black Metal! Mit mondasz erre? Ki közeledjen felétek?

Nagyra értékelem, hogy ezekkel a már sok-sok éve létező, nagyszerű black metal bandákkal hasonlítasz össze minket! Az új kiadványunk valóban dallamosabb lett, és egyszerre fókuszál a hipnotizáló, rituális hangulatra, valamint a kétségbeesés és a nihilizmus kísértő érzéseire. A célközönségünk? Természetesen a tradicionális, régisulis black metal közönség. És mindenki, aki érdeklődik irántunk, és van annyi esze, hogy megértse és értékelje a zenénket, illetve a bal kéz útjának ideológiáját.

Ez a nyolc dal miként jött létre? Mi kellett hozzá, hogy megszülessen, leginkább mikor jött az ihlet? Sokat szoktál rágódni és változtatni az első elképzelésen?

Az elmúlt években sok személyes változáson mentem keresztül és szokatlan élményben volt részem: ezeket a „Veil of Death, Ruptured” zenéjében és szövegében egyaránt kifejezésre juttattam. Azt hiszem, furcsa munkamódszerrel dolgozom. Általában minden dalt egy szál gitáron írok, és A. Morthaemer-rel a doboknál elpróbálom őket. Aztán miután felvettük a dobokat, megváltoztatom a főbb részeket – néhány dalban az elsőként felvett összes gitárt –, aztán elkezdek felrögzíteni mindent, megírom és felveszem a második gitárt, meg a basszusgitár részeit, a szöveget és az éneket is, 2-3 hónap alatt, rettentő fókuszált módon. Ez idő alatt szokatlan lelkiállapotba kerülök, és nem is igazán foglalkozom mással. Olyan, mintha a végeredmény a spirituális világból érkezne hozzám ezekben a hónapokban.

A stúdióban töltött időről mit mondanál? Könnyen teljesült a vágyad 🙂 ?

Mindent, amit jónak tartok, felveszek a laptopomon, szóval persze, hogy könnyű… Dirk Verspaget rögzítette a dobokat, Bas de Rooy a mixet, a Tide Studio London pedig a masteringet csinálta: valamennyiüktől rendkívül kielégítő eredményt kaptunk.

Asagraum Cover231022

Kicsit most eltér a lemezborító a korábbiakhoz képest, mert ugye ti vagytok rajta. Miért gondoltad ezt jó ötletnek?

A „Veil of Death, Ruptured” témáját és szövegét tekintve sokkal személyesebb, mint az elődei voltak – ezért gondoltam arra, hogy a borítón is egy személyesebb kép lenne helyénvaló. Úgy pózolunk ott, akár a „Witte Wieven” a holland mítoszból: se nem holtak, se nem élők, csak a mocskos, rohadó víz, meg a halottak csontjai.

Aki nem szereti a Black Metal-t szerinted mennyire lehet ijesztő neki, ha meglát és meghall? Civil életben volt már ebből problémátok, aki megtudta, hogy lány létetekre milyen zenészek vagytok? Mennyire neveznéd buta gondolkodásnak, aki elveti az ilyesféle művészetet?

Nem vagyok biztos benne, hogy általában mit gondolnak a black metal színtéren kívül álló emberek erről a zenekarról – azok viszont, akiket először vezettem be a black metalba, egyáltalán nem rémültek meg tőle. Volt, aki furcsának tartotta, és volt olyan is, akinek tetszett. Mondjuk én általában olyan emberekkel lógok együtt, akiknek van némi intelligenciájuk, így aztán el tudom képzelni, hogy mindenféle vallásos idióták meg piti kis hópihék biztosan beijednek vagy megsértődnek, különösen 2023-ban. Szerencsére az életem minden területén független vagyok, és a messzemenőkig el tudom kerülni az efféle embereket.

Egyébként hogyan jutottatok el idáig? Miért vált szimpatikussá a Black Metal? A zeneszeretetek rögtön ennél a műfajnál kezdődött?

Igen, a zene iránti szeretetem egyértelműen ezzel a műfajjal kezdődött! A Gorgoroth, a Mayhem, a Dark Funeral, a Dissection, és néhány más nagyszerű skandináv zenekar hallgatása a 2000-es évek elején meghatározta a zene és a black metal iránti szeretetemet.

Mely bandákkal szimpatizáltok? Kiket neveznél jó barátnak akivel szívesen töltitek az időtöket? Mennyire vagytok nyitottak a kapcsolatok terén?

Sokat turnéztunk és sok barátot szereztünk az egész black metal színtéren. Azt hiszem, a turnézásban és az élő zenélésben az öröm nagy részét az adja, hogy az ember hasonló gondolkodású zenészekkel találkozhat.

Nagyon sok koncertet adtatok már az évek alatt. Mivel csak ketten vagytok a zenekarban, megemlítenéd a többieket, hogy kit szoktatok felkérni a koncertek alkalmából? Idővel válhatnak ők teljes jogú taggá?

Szándékosan döntöttem úgy, hogy az Asagraum két fős zenekar maradjon. Azért van ez így, mert nem érzek késztetést arra, hogy a basszusgitár és a gitár-részeket másokkal írjam meg vagy vegyem fel. Emellett meg így könnyebb annyi élő koncertet adni, amennyi még kellemes és egyúttal szükséges ahhoz, hogy a közönségünk olyan mértékben növekedjen, amennyire én szeretném, miközben változó felállással, koncertzenészekkel dolgozunk. Számos zenésznek munkahelyi és családi kötelezettségei vannak, és változó élő felállással ez nem jelent korlátokat a zenekar számára.

Láttam, hogy jövőre a Wacken fesztiválon is felléptek. Mire számítasz a fellépéssel kapcsolatban? Ezen kívül hol és hány helyszínes turné várható az új lemez kapcsán?

A Wacken fantasztikus lesz: nagyszerű lehetőség ez arra, hogy új lelkeket nyerjünk meg az igazi sátáni black metal számára! Számos ajánlatot kaptunk egy latin-amerikai turnéra. Még fontolgatjuk a lehetőségeket, de nagyon valószínű, hogy ez 2024-ben be fog következni, néhány USA-beli koncertdátummal kombinálva.

Az ördög legyen veletek mindig, aki vigyáz arra, hogy jó irányban tartsa a zenekart! Köszönöm a válaszokat!

Köszönjük az időtöket és az érdeklődést! Hail Satan!


WEB:

https://www.facebook.com/asagraum
https://www.instagram.com/asagraum

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2023/10/22/asagraum-interview

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek