Asphyx Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Paul Baayens válaszolt.

Srácok, menjünk vissza egy kicsit az időben. Milyen kritikákat kaptatok visszatérő lemezetekre a Death…The Brutal Way-re? Hogy fogadták az Asphyx rajongók?

A kritikák és a reakciók nagyszerűek voltak. Néhány ember szerint ez az eddigi legjobb albumunk. Megvan az összes, a The Rack-re és a Last One On Earth-re jellemző, tipikus Asphyx elem. Csak reménykedni tudtunk ilyen jó fogadtatásban. Koncerteken észrevettük, hogy az újabb dalok is nagyon népszerűek a régiek mellett.

2010-ben igazán elkényeztettétek rajongóitokat. Egyfelől kijött az Abomination Echoes gyűjtemény és a Live Death Doom cd-n és dvd-n. Ezekről az anyagokról összefoglalóan mit mondanátok?

Az a vicces, hogy ezt a bulit csak azért vettük fel, hogy felhasználhassunk néhány számot a Death… The Brutal Way promotálásához. A közönség azonban teljesen megőrült már az első számtól kezdve, és annyira jó lett, hogy úgy döntöttünk, DVD formájában kiadjuk. Nem történt ráéneklés, vagy ilyesmi javítás, meghagytuk a hibákat, hogy megtartsuk a nyers és csiszolatlan érzést, amiről az Asphyx szól.
Ehhez adtunk aztán dokumentációt és bónusz dalokat. Tényleg nem gondoltuk, hogy ebből DVD lesz.

Ebben az évben változás történt a zenekar tagságát illetően, Wannes Gubbels helyére Alwin Zuur érkezett. Milyen ok(ok) állt(ak) a tagcsere mögött?

Alwin nagyon jól érzi magát az Asphyx-ben. A hangzása és személyisége nagyban eltér az előző basszerosainkétól. Az nem gond, ha az egyének különböznek egy kicsit, de ha folyton úton vagy és együtt vagy másokkal, fontos, hogy meglegyenek a közös célok és legyenek hasonlóságok, különben bukásra van ítélve az egész. Alwinnel ismét egy erős négytagú bandának érezzük magunkat.
Egy ilyen bandában, mint az Asphyx, fontos, hogy a tagoknak legyenek közös céljaik. Alwinnal pedig újra egy csapat vagyunk és olyan brutális basszushangzást hoz, amilyenre az Asphyx-nek mindig is szüksége volt. Úgy éreztük, Wannes más szinten gondolkodik, mint mi. Rövidtávon ez nem gond, viszont hosszútávon egyáltalán nem működik.

Tavaly májusban egy, a finn Hooded Menace-szel közös split kiadványt hoztatok ki, melyre egy vadonatúj dalt tettetek fel a We Doomed You To Death-et. Ez volt az első dal, amit megírtatok az új koronghoz?

Ezt a számot együtt írtuk egy barcelonai hangpróbán. Elég sok ötletünk születik turné közben. A We Doom You to Death a Death… The Brutal Way megjelenése után lett csak kész. Tulajdonképp, a Deathhammer intro része még korábban született, Németországban, 2009 januárjában.

Kijött egy másik split anyagotok is a honfitárs Thanatos-szal, erről mit kell tudnunk?

A múltban a holland bandák mindig vetélytársak voltak. Ez vonatkozik az Asphyx-re és a Thanatos-ra is. Vannak jó kis történetek, hogyan próbálta az egyik banda szétkapni a másikat. Mostanában ezek a bandák már inkább tisztelik a másikat azért, hogy még mindig ott vannak a zenei életben. Ez a 7” split sosem jöhetett volna létre akkoriban. Én már 12 éve vagyok a Thanatos gitárosa is.

Mikor álltatok neki az új lemez megírásának? Könnyen jöttek a témák?

Az új riffeket 2010 őszén és telén kezdtük el írni. A tél mindig sötét hangulatba hozza az Asphyx-et, ekkor általában lassabb dalok születnek. Az első dalok megszületése után Martin felvetette, hogy legyen az új album címe Deathhammer.
Ezen az albumon ismét sok dolgot érintünk. A dalszövegek szólnak történelemről (The Flood), sci-firől (Into The Timewaste), brutális állatokról (Vespa Crabro) és a föld pusztulását okozó hatalmas, szunyókáló és rejtett vulkánról (As The Magma Mammoth Rises). Vannak persze háborús témák is, mint a Minefield and Der Landser).

Ezúttal két stúdióban (Mörser és Harrow) zajlottak a felvételek, meséljetek pár szóban a stúdiózásról!

Ezúttal, a Death… The Brutal Way-től eltérően, organikusabb és direktebb hangzást szerettünk volna elérni. Drummer Bob abban a stúdióban vette fel a dobokat, ahová a banda még a régi szép időkben járt. Dan Swanö-t arra kértük, hogy a gitárokat úgy keverje, hogy a hangzásuk valahol a The Rack és a Last One on Earth közt legyen és adjon hozzá egy csipetnyi Embrace the Death-et is. Dan Swanö tökéletes munkát végzett.
A dob rögzítése után jöttek a gitárjaim. Ez volt az első alkalom, hogy magam végeztem a hangmérnöki munkát a saját stúdiómban, ezért kezdetben egy kicsit időigényesebb volt. Mivel egyre többször hallottam a számokat és intenzíven is dolgoztam rajtuk, elkezdtem aggódni, hogy nem lesznek elég jók. Dan Swanö első keverését hallva viszont úgy tűnt el belőlem minden kétség, mint hó a napsütésben.

A januárban megjelent Reign Of The Brute Ep milyen célokat szolgált? Bónusz anyagnak vagy a lemez felvezetésének szántátok?

Ez a 7” egy amolyan ízelítő, hogy felkészítsünk mindenkit, az album hamarosan meglátja a napvilágot. A B oldalon a Der Landser német verziója hallható, mely egész jóra sikeredett.
A Der Landser egy átlagos német fickóról szól, akit háborúba küldenek. A srác először büszke, hogy egy legyőzhetetlen sereg tagja lehet, később azonban látja, ahogyan bajtársai elhullanak. Úgy érzi, vezetője elárulta és veszni hagyta őt a hóban. Végül a katona hazatér, de nem érez sem becsületet, sem tisztességet, hanem mentálisan teljesen megtört.

Hivatalosan a hónap végén jelenik meg új művetek a Deathhammer, melyek a legfontosabb különbségek az új lemez és a Death…The Brutal Way között?

Először is, nem akartunk még egy hasonló albumot készíteni. Egyszerűen nincs értelme folyton ugyanazt ismételgetni és egy előző albumot lemásolni. A Deathhammernél nem használtunk semmilyen új elemet, viszont visszatértünk az Asphyx gyökereihez. Turnén az első albumunkat, az Embrace the Death-et hallgattuk és úgy éreztük, „nagyon sötét hangzása van és rejtelmes hangulatot áraszt magából, próbáljuk meg elérni ezt az új albumon”. Így néhány számban alacsonyra hangolt gitárt lehet hallani, amivel organikusabb hangzást szerettünk volna elérni. Feltűnhet még, hogy felhasználtuk a már elég idős old school black metál hatásokat is az As the Magma Mammoth Rises-ben.

Klasszikus Asphyx jegyeket magánhordozó, súlyos, brutális anyagot hoztatok össze ezúttal is, ami méltó elődjeihez, ti magatok hogyan jellemeznétek az új korongot?

Az album, egészét tekintve talán nem olyan doom-os, mint a Death… The Brutal Way, de a Der Landser vége minden eddiginél doomosabb. Ezúttal több középtempós rész van és a dalok sokkal egyértelműbbek a kevesebb tempóváltás miatt. Néhány középtempós riff ezen felül sejtelmes hangulatot áraszt magából, ami szintén segít megteremteni a doomos környezetet.
Néhány dal elég hosszú, 7 vagy akár 8 perces is. Ezért az egyensúly miatt úgy éreztük, kellenek gyorsabb és rövidebb dalok is.

A Deathhammer-nek lesz egy nagyon vonzó, rajongóbarát, limitált példányszámú, dupla cd-s kiadása is, ami az utóbbi időben megjelent split anyagaitok és ep-itek dalait tartalmazza, így az összes, a visszatérés óta rögzített Asphyx nóta begyűjthető lesz, igaz?

Így van. A single kiadványok nagyon gyorsan elkeltek és sok rajongó nem tudta beszerezni a saját példányát. Az emberek kérték ezeket a számokat és mi úgy döntöttünk, feltesszük őket bónusz szám formájában.

Zárszóként, mit várhatunk a bandától a jövőt illetően? Mik a jövőbeni terveitek?

Alig várjuk, hogy promotáljuk az új albumot, melyre az Extreme Fest, Obscene Extreme és még néhány nagyobb fesztivál nagyszerű alkalmat biztosít. Két megjelenési bulit szerveztünk. Egyet Hollandiában, egyet pedig Németországban. A Death… The Brutal Way megjelenési buliját is ugyanezen a németországi eseményen tartottuk (itt lett felvéve a Live Death Doom DVD anyaga is). Olyan ütős volt, hogy úgy döntöttünk, muszáj újra megcsinálni.
A banda most fogja ünnepelni a 25. születésnapját. Még nem tudjuk mit fogunk csinálni, de mindenképp valami különlegeset találunk majd ki.

Köszönöm szépen az interjút!

Köszönjük mindenkinek, aki életben tartja a tüzet! Nektek köszönhető, hogy az Asphyx még mindig erős. Reméljük, találkozunk a turnén. Sziasztok!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Paul Baayens.

Guys, let’s travel back to the past a little. What kind of critics did you get on your returning disc, Death…The Brutal Way? How was it received by the Asphyx fans?

The reviews and reactions were great. Some people said it was the best album so far. It captures all the typical Asphyx elements in their glory days during The Rack and Last One On Earth. We could only hope for such response. At live shows we noticed that newer songs are as popular as the classic songs.

In 2010 you guys really comforted your listeners. On the one hand, the Abomination Echoes collection and the Live Death Doom were released on cd and dvd. In a nutshell, what would you tell us about these material?

The funny thing is that we recorded this show just to make a video clip of one or two songs to promote Death…The Brutal Way. In the end the whole show was pretty amazing and the audience went crazy from the first to last song , so we decided to make a DVD. We didn’t do overdubs or whatsoever; we kept mistakes to keep the raw and unpolished feeling that Asphyx stands for.
Later on we thought to include a documentary and add bonus songs. We didn’t plan at first to make a DVD at all.

In this year, a change occured in the composition of the band, when Alwin Zuur replaced Wannes Gubbels. What reason(s) stood behind the change?

Alwin is more than happy doing the job in Asphyx. His sound and personality are way different than our previous bass player. It is no problem when individual personalities differ a bit, but when you’re on the road and together all the time, it is important to have the same goals in mind and have some some similarities; otherwise, it is doomed to fail. With Alwin, we feel like a strong four piece band again.
Being in a band like Asphyx means that all members need to have the same goals in mind. Of course people differ, but long-term. it is necessary that everyone give 100% devotion. With Alwin the band is a group again with the brutal bass sound Asphyx always wanted to have. We felt that Wannes was thinking on another level than the rest of the guys. That is no problem for a short time, but after a while it simply doesn’t work out.

Last May, together with the Finnish Hooded Menace you published a common split release, in which you included a brand new song, ‘We Doomed You To Death’. Was this the first song written for the new disc?

This track we party wrote during a sound check in Barcelona. We usually have a lot of inspiration when we’re on the road. We Doom you To Death was completely finished shortly after the release of Death…The Brutal Way. In fact, the intro part of the song Deathhammer is even older and was written in January 2009 in Germany.

Another split material was released with your compatriot Thanatos. What should we know about that?

In the past Dutch bands were always felt like competitors. That counts for Asphyx and Thanatos as well. There are nice stories about both bands trying to rip off one another. Nowadays these bands seem to respect each other for still going strong. This split 7” would have never happened in the early days.
For 12 years and counting, I have been a guitarist in Thanatos as well.

When did you gather to compose the new plate? Did the topics come easily?

We started writing new riffs in fall and winter 2010. Because wintertime sets a band like Asphyx in a doomy, dark mode, we wrote mainly the slower songs in that time. Martin came up with the idea to title the new album Deathhammer shortly after writing the first songs.
On this album we have a large scale of subjects again. Lyrics deal with history (The Flood), Sci-fi (Into the Timewaste), brutal animals (Vespa Crabro) and the devastation of earth caused by an enormous, slumbering, hidden volcano (As the Magma Mammoth Rises). Of course there are war themes as well (Minefield and Der Landser).

This time, the recordings took place in two studios (Mörser and Harrow), tell us some words about these times.

This time we wanted a more organic and direct sound than the previous album Death…The Brutal Way. Drummer Bob did the recordings on his own drum kit in the same studio as the band did in the good old days. We asked Dan Swano to make a mix of the guitars somewhere between the mixes on The Rack and Last One on Earth, with a bit of the obscure sound on Embrace the Death thrown in. Dan Swano did a perfect job.
After the drum recordings I taped my guitars. It was the first time I did the engineering in my new studio, so it was a bit time consuming in the beginning. Because I heard the songs so often and I worked on them so intensely, I started worrying that it wasn’t good enough; but, after hearing the first mix from Dan Swano, all doubts vanished away like snow in the sun.

What purposes did the Reign Of The Brute Ep released in January serve? Did you intend it to be a bonus material or an introduction for the disc?

This 7” was more or less a teaser and to announce that a new album will see the light soon. On the B side we put a German version of the song Der Landser, which turned out pretty cool.
Der Landser is all about a common German guy who is being sent to war. First the guy is proud to be part of an undefeatable army, but after a while his fellow soldiers die. He feels betrayed by his leader, being left to die in the snow. The soldier comes back home in the end, not with honour and pride, but instead feeling completely mentally broken.

Your new work, ‘Deathhammer’, will be officially released at the end of the month. What are the most important differences between the new album and Death…The Brutal Way?

First of all, we didn’t want to make a similar album again. It simply doesn’t make sense to repeat yourself again and make a copy of a previous album. On Deathhammer we didn’t add new elements, but this time we grabbed back to the very early roots of Asphyx. On the road we’re listening to the first recorded album Embrace the Death. We’re like, ’This album sounds dark and does have a lot of gloomy atmosphere, let’s try that on our new album.’ So some songs have low tuned guitars for a more organic sound, and we even use our slightly old school black metal influence from the past in the track As the Magma Mammoth Rises.

You’ve made a heavy, brutal material carrying the classic Asphyx elements, totally worthy to its ancestors. How would you guys describe the new album?

This album might be a bit less doomy than Death…The Brutal Way, but the end part of Der Landser and Minefield are doomier than ever. There are more mid-tempo parts in it this time and the songs are more straight forward with less abrupt tempo changes. A few mid-tempo riffs have a gloomy and eerie feeling which give the album a doomy atmosphere as well.
Some songs have a long play time of 7 or almost 8 minutes. So we felt that we needed faster, shorter songs to balance it more.

A very attractive, fan-friendly limited edition double cd of Deathhammer is going to be put on market containing your split materials and the songs of your ep-s of the latest times, so all Ashpyx tracks recorded since your return will be available to collect, right?

That is correct. The singles we released were sold out fast and so a lot of fans never got the chance to get hold of a copy. People kept on asking about these songs. We decided to put these tracks on a bonus.

As an afterword, what can we expect in the future regarding the band? What are your future plans?

With Extreme Fest, Obscene Extreme and some other great festivals and club shows coming up, we just can’t wait to promote the new album. We have planned two release shows. One in The Netherlands and one in Germany. For Death…The Brutal Way we did a release show in the same venue in Germany (and which is recorded for our DVD Live.Death.Doom). It was such a blast, that we wanted to do it all over again.
The band will celebrate our 25th birthday. We don’t have a clue yet what we’ll do, but we might do something special.

Thank you for the interview.

Thank you to all who keep the death metal flame burning! Thanks to you, Asphyx is still going strong. Hope to see you somewhere on the road. Cheers!

WEB: http://www.asphyx.nl/

Kapcsolódó cikkek

ASPHYX – Necroceros 

Equimanthorn

Asphyx – “The Rack” és “Last One On Earth” bakelit újrakiadások márciusban!

NorthWar

Hot News: Asphyx – First 2013 Live-Dates / Festivals Confirmed!

NorthWar

Hot News – Asphyx: Premier “Deathhammer” Video Clip

NorthWar

ASPHYX – Deathhammer

Dr. Feelgood

Hot News – Asphyx: “Deathammer” Album Formats Revealed For European Release On February 27th, 2012

NorthWar

Hot News – Asphyx: Reign Of The Brute” 7″ EP Release!

NorthWar

Hot News – Asphyx: Launch First Promotional Song Of Upcoming Album Online; Reveal Tracklisting For “Deathhammer”

NorthWar

Hot News – Asphyx: Unveil Cover Artwork For New Studio Album

NorthWar

Hot News – Asphyx: Issue Update For Upcoming “Deathhammer” Album

NorthWar

Asphyx Interjú

Dr. Feelgood

ASPHYX – Live Death Doom 2CD

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár