Asphyx Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Paul Baayens válaszolt.

Paul, milyen indíttatásból tért vissza az Asphyx 3 évvel ezelőtt? Mi motivált benneteket, hogy újra életre keltsétek a zenekart?

Hello!
A Party San fesztivál sok ajánlattal állt elő a múltban, de a banda nem állt újra össze, mivel Eric Daniels nem akart a hat húros baltán játszani. Eltelt néhány év, mikor Martin és én egy 2006. novemberi Hail of Bulletses ivászaton elkezdtünk az Asphyxről beszélgetni. Én folyamatosan csak kérdezősködtem, és arra jutottunk, hogy ha én játszanék gitáron, akkor megpróbálnánk. Az összejövetel, csak egy bulira szólt, a Party San fesztiválon, ami azért lett volna különleges, mert a banda pont az ő 2000-ben tartott bulijuk előtt oszlott fel három nappal. Nem gondolkodtunk a folytatásban, vagy új számok írásában, de olyan jó volt élőben játszani, hogy nem oszlottunk fel.

Hogyan jött össze a felállás? Wannes Gubbels korábban már dolgozott a zenekarral, de te hogy kerültél a képbe? Régóta Asphyx fanatikus vagy? Megtiszteltetés volt számodra, hogy a zenekar tagja lettél?

Természetesen megtiszteltetés Asphyx tagnak lenni, mivel évek óta hallgatom az albumokat. Az elején magam sem hittem el, hogy csatlakoztam. Haha!

Az Asphyx-ot az egyik legklasszikusabb, legbefolyásosabb zenekarnak tartod? Inspirálólag hatott az Asphyx a mai death metal generációra?

A Death Metalnak manapság sok változata és alfaja van, de a death/doom műfajban az Asphyx egy meghatározó banda. Sok banda hív fel azzal, hogy nagy hatással van rájuk az Asphyx, ami tök jó!

Könnyű volt rávenni Martin Van Drunen énekest, hogy csatlakozzon a csapathoz? Eric Daniels gitáros miért nem vett részt az újjáalakulásban? Mivel foglalkozik Eric manapság?

Martin Eric, én, Martin, Bob, Chris Reifert, Jorgen Standstrom és Theo van Eekelen egy The Company Undertakers nevű bandában vagyunk. Eric már írt néhány riffet és két számot is. Remélhetőleg jövőre kiadhatunk egy albumot.

2007-ben a Bad Berka-ban rendezett Party-San Open Air-en tértetek vissza, ekkor mutattátok meg magatokat a közönségnek élőben először, hogy sült el a koncert?

Különleges buli volt, mert nem tudhattuk, hogy az emberek szeretik-e még az Asphyxot. De rengeteg ember jelent meg, sikítottak és támogattak… Csodálatos volt! Szerencsére sikerült kiadni egy élő felvételt tartalmazó bónusz DVD-t is a Death…The Brutal Way CD-hez.

Tavaly jelent meg a visszatérő korong a Death…The Brutal Way, amely összességében az Asphyx hetedik albuma, milyen fogadtatásban részesült a korong? Beváltotta a hozzáfűzött reményeket?

Nem számítottunk semmire, mert a felvételeket csak demóhoz akartuk használni, de annyira jól sikerültek, hogy felraktuk az albumra. A legtöbb számot első vagy második próbálkozásra vettük fel, sőt, volt olyan szám, amit a felvétel előtti percekben csináltunk meg. Talán ezért tartalmazzák a felvételek, az Asphyx érzést.
Nagyon büszkék vagyunk arra, amit elértünk, és örülünk, hogy a rajongók is annyira szeretik az albumot, mint mi.

Idén elkényeztettétek az Asphyx rajongókat, lévén megjelent az Echoes Of Abomination vinyl box set és a Live Death Doom koncertlemez. Ami a vinyl gyűjteményt illeti, kinek az ötlete volt a kiadvány? Korlátozott példányszámú anyagról van szó? CD-n is napvilágot lát majd vagy csak kizárólag vinyl-en történő megjelentetés szerepelt a terveitek között?

Mi magunk is szeretjük a bakelitet és azt hiszem, az old-school érzés miatt, az Asphyx teljesen illik egy lpre. Persze, korlátozott példányszámú és csak bakelit megjelenés.
Remélhetőleg az élő Live Death Doom albumot is sikerül kiadni bakeliten. Erről még nincs megállapodás.

A koncertfelvétel minőségével elégedettek vagytok? Mely fellépéseket örökítettétek meg? Hűen adja vissza az Asphyx letaglózó, brutális élő erejét?

Az élő DVDt az esseni (Németország) bulin vettük fel. Tele volt a hely őrült és lelkes metálfejjel.
Teljesen igazad van. Nem használunk kettőzést vagy szerkesztést, így a hibák és piszkos játék benne van a pakliban.
Inkább legyen nyers és igazi, mint hogy csaljunk bármivel is.

Basszusgitáros fronton változás történt, Wannes Gubbels helyett Alwin Zuur került a zenekarba, Wannes miért szállt ki? Barátilag történt a válás? A Pentacle-ről vannak esetleg friss információid?

Wannes egy nagyszerű fickó, de nem fért be a bandába. Egy ideig működött, de két év után úgy döntöttünk, elválnak útjaink. Wannesnak most több ideje jut a családjára és a Pentaclere. Valójában már nem igazán tartjuk vele a kapcsolatot. Szóval nincsen bennfentes információm a Pentacleről.

Mind te, mind Martin Van Drunen érdekeltek vagytok a Hail Of Bullets-ben is, melynek új lemeze októberben jön ki, nem üti egymást a két zenekar működése? Egyformán fontos nektek a HOB és az Asphyx?

Egyébként a Thanatos nevű thrash/death formációban is játszom. Eddig nem jelentett problémát. Megvan a napirend mindegyik bandánál, úgyhogy nincsenek egymásra szervezett bulik, vagy hasonló gondok.
A Hail of Bullets és az Asphyx teljesen különböző bandák, bár mindkettő old-school death metal. Mindkettőben szeretek lenni, így nem tudom egyiket a másik elé helyezni.

A dalszerzés folyamán, hogyan döntitek el, hogy mely ötletek passzolnak a HOB-hoz vagy az Asphyx-hoz? Zeneileg megegyezik a két zenekar vagy lényeges különbségek vannak köztük?

A Bullets H-ra hangolva játszik, az Asphyx pedig D-re. A riffek, hangolástól függően, tök máshogy szólhatnak. Néha mindkét gitáron meghallgatom a riffet és kitalálom, melyik hangzik jobban.
A bandákra más dolgok hatnak és különböznek a dalszerzési módszereink is. A dalokat gyakran otthon szerezzük, míg az Asphyxszel mindent a próbateremben csinálunk.

Mikor lesz új Asphyx stúdió lemez? Vannak már új témáitok, esetleg új nótáitok?

Ezen a hétvégén kezdtünk el új számokat írni. Sok riffünk van és már nagyon várjuk, hogy túlszárnyalhassuk a Death…The Brutal Way-t. Remélhetőleg márciusban elkezdhetjük felvenni az anyagot Frankkel, a Sonic Assault Studio hangmérnökével.

Paul, köszi az interjút, utolsó gondolataidat oszd meg kérlek olvasóinkkal!

Köszönöm az érdeklődést! Kérlek, nézzétek meg a honlapokat további információért: myspace.com/officialasphyx és facebook.com/officialasphyx

Remélem, még találkozunk. Sziasztok!

——————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Paul Baayens.

Paul, what motivated you to bring Asphyx back to life 3 years ago?

Hey! What”s up?
The Party San festival did several offers in the past, but the band didn”t reunited because former guitarist Eric Daniels didn”t want to play the six string axe again at that time. And so a couple of years passed by until Martin and I talked at a Hail of Bullets drinking session in November 2006 about Asphyx. I kept on asking about the band and we came with the idea to give it a shot when I would handle the guitars. The reunion was ment to do an one time only show at the Party San festival, which was special for the band because Asphyx split up 3 days before their show in 2000. So it was to make it up and put things straight. We never thought about doing more shows and writing songs but we have so much fun in playing live that quitting wasn”t an option.

Have you been an Asphyx fanatic for a long time? Was it an honor for you to become a band member?

Of course it”s an honour to be in Asphyx, since I”m listening to the first albums for years. In the beginning I couldn”t believe it myself that I joined the band. Haha!

Do you consider Asphyx the most classic and influential band? Do you think Asphyx inspired today’s death metal generation?

Death metal nowadays has a lot of varieties and sub genres. But in the death/doom genre Asphyx is an influential band for other metalheads indeed. A lot of bands contact us to say that they are inspired by Asphyx, which is pretty cool!

Was it easy to ask Martin van Drunen singer to join? Why didn’t Eric Daniels guitarist joined the band? What does Eric do nowadays?

Martin Eric, me, Martin, Bob, Chris Reifert, Jorgen Standstrom and Theo van Eekelen are doing a project called The Company of Undertakers. Eric already wrote some riffs and two songs are ready. So hopefully we are able to release an album next year.

You returned on Bad Berka’s Party-San Open Air in 2007, you showed yourselves live for the first time. What was the show like?

The show was really special, because we couldn”t tell if people were still into Asphyx. But so many people showed up, screamed along and supported us… It was amazing! Luckily we were able to release the live recordings as a bonus dvd along with the Death…The Brutal Way cd.

Your album Death… The Brutal Way was released last year which is the seventh album of Asphyx. What are the feedbacks like? Does it live up to your expectations?

We didn”t expect anything because the recordings were actually just ment to be used as a demo, but it turned out that great that we used it for the album. Most songs were recorded in 1 or 2 takes and two songs we even arranged just the minute before we put it on “tape”. Maybe that”s why the recordings captured the Asphyx feeling.
We are very proud of this achievement and we are really happy that the fans like this album as we do.

You indulged the fans this year, since Echoes of Abomination vinyl and Live Death doom are out. Who”s idea was the vinyl? Is it a limited edition? Are you planning on releasing it on CD as well, or is it only for vinyl?

We like vinyl ourselves a lot and I think that Asphyx fits perfectly on lp”s, because of the old school feeling. It is limited and only on vinyl indeed.
Hopefully the live album Live Death Doom will be released on vinyl as well. But so far the plans aren”t worked out for that.

Are you satisified with the quality of the live recording? Which shows did you record? Does it represent the devastating brutal power of Asphyx?

The live dvd is recorded at the Turock venue in Essen, Germany. It was completely sold out and the venue was packed with crazy and enthousiastic metalheads.
You are completely right. We didn”t do overdubs or editings. So mistakes or sloppy playing is included.
We rather like it the way it was, raw and to the bone, instead or faking it.

There are changes regarding bassist, Alwin Zuur plays the bass in Wannes Gubbels stead, why did Wannes quit? Have you parted ways as friends? Do you have any news about Pentacle?

Wannes is really a nice guy, but didn”t fit in the band. I did work out for a while, but after two years we decided to split ways. Wannes has now more time for his family and Pentacle.
Actually we haven”t that much contact with Wannes anymore. So I don”t have inside information and news about Pentacle.

You and Martin Van Drunen are interested in Hail of Bullets, which releases it’s new album in October. Does the fact that you have two bands cause any problems? Are HOB and Asphyx equally important to you?

I”m playing in the thrash/death formation Thanatos too by the way. So far it doesn”t give any problems. We have a agenda for all bands we are in, so that we don”t have problems like double bookings and stuff like that.
Hail of Bullets and Asphyx are completely different bands, although they both are oldschool deathmetal. I am having fun with both bands, so there is no priority for one of them at all.

Regarding songwriting, how do you decide which songs goes for Asphyx and which for HOB? Are the two bands similar in musicality or are there major differences?

The Bullets are playing in B and Asphyx in D. Riffs can come out very different when you play them at a different tuning. Sometimes I check out riffs at both guitars and find out what sounds best.
The bands have slighty different influences and a different writing process. Songs are often composed and arranged at home while Asphyx arranges songs in the rehearsalroom.

When will you release a new Asphyx studio album? Do you have new ideas or songs?

In fact, this weekend we started to compose new songs. We have a lot of riffs ready and we can”t wait to make the new album even better than Death…The Brutal Way. Hopefully we start recording in March again with our soundengineer Frank at the Sonic Assault Studio”s.

Paul, thanks for the interview, please feel free to add anything to the interview!

Thanks for your time man! Please check out our sites for more info at myspace.com/officialasphyx and facebook.com/officialasphyx
Hope to see you on the road. Cheers!

Kapcsolódó cikkek

ASPHYX – Necroceros 

Equimanthorn

Asphyx – “The Rack” és “Last One On Earth” bakelit újrakiadások márciusban!

NorthWar

Hot News: Asphyx – First 2013 Live-Dates / Festivals Confirmed!

NorthWar

Asphyx Interjú

Dr. Feelgood

Hot News – Asphyx: Premier “Deathhammer” Video Clip

NorthWar

ASPHYX – Deathhammer

Dr. Feelgood

Hot News – Asphyx: “Deathammer” Album Formats Revealed For European Release On February 27th, 2012

NorthWar

Hot News – Asphyx: Reign Of The Brute” 7″ EP Release!

NorthWar

Hot News – Asphyx: Launch First Promotional Song Of Upcoming Album Online; Reveal Tracklisting For “Deathhammer”

NorthWar

Hot News – Asphyx: Unveil Cover Artwork For New Studio Album

NorthWar

Hot News – Asphyx: Issue Update For Upcoming “Deathhammer” Album

NorthWar

ASPHYX – Live Death Doom 2CD

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár