Interjúk

Athalay Interjú

A pécsi Athalay a magyarországi industrial black metal jeles képviselője. Meg kell mondjam, nagyon rég nem találkoztam ennyire kiemelkedősen tehetséges, és egyben emberileg is korrekt, kedves zenészekkel, mint ők. A velük való találkozás során három tagot, Dorinát, Elvirát, és Miklóst sikerült mikrofon végre kapnom.

Tulajdonképpen mióta beszélhetünk az Athalay zenekar létezéséről?

Elvira: A zenekar 2000 februárjában alakult, de az igazán jó csapatot (a mostanit) csak 2005 nyarán hoztuk össze, amikor Dorina is csatlakozott a bandához.

Mennyire voltak gyökeres változások a felállásban? Csak te vagy a régi zenekarból vagy vannak többen is?

Elvira: Gyökeres változások voltak! A régi tagok sorban kihullottak különböző okoknál fogva. Amikor a dobosunk külföldön vállalt munkát, magunk kezdtük írni a dobot, mivel nem találtunk helyette megfelelő embert. Azóta is ennél a megoldásnál maradtunk, ami ugyan elég nagy plusz munkát jelent, de megbízható és kis helyen is elfér.

Mit jelent az Athalay, és mit jelent számotokra az Athalay?

Dorina: Számomra az Athalay az a zene, amin felnőttem, már 2000 óta követem a zenekar pályafutását, persze akkor még csak, mint hallgatóság voltam jelen a koncerteken, de mindig is azt éreztem, hogy amit ők sugallnak a színpadról egy-egy koncert alkalmával, azt nekem is át kell élnem, és nem csak, mint zeneélvező, hanem nekem is be kell kapcsolódnom a zene megteremtésébe. Nekem az Athalay azt jelenti, hogy együtt legyek azokkal, akiket szeretek, és együtt hozzunk létre valamit, amiben hiszünk, és ami másoknak is tetszik. Bízok benne, hogy akik lent állnak a színpad előtt, ugyanazt az érzést élik át, mint én anno.

Ki írja a szövegeket, és ki írja a zenét a zenekarban?

Miklós: Korábban a régi énekes írta a szövegeket, a mostani felállásban pedig Elvira és én. A zenét teljes egészében együtt írjuk, mindenki hozzátesz valamit saját magából, és így alakul ki egy-egy dal.

Mit jelent számotokra a metal és mit akartok elmondani vele a közönségnek?

Elvira: Én kicsi korom óta tanulok zenét elméletben és gyakorlatban egyaránt, és úgy gondolom, hogy ez a műfaj meg nem érdemelt módon van háttérbe szorítva és lenézve. Fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson, hogy a metal műfajban is vannak – elég sokan – tehetséges zenészek, előadók és zeneírók egyaránt. Szerintem az a műfaj, amit mi képviselünk, nagyon komplex és mély dolgokat képes kifejezni. Mi is arra törekszünk, hogy a zene segítségével érzéseket adjunk át. Olyan dolgokat, amiket megtapasztaltunk a világból. Lehet, hogy valakinek segít például könnyebben átjutni néhány nehéz pillanaton. A zene képes erre.

Nagyon is képes rá…

Igen, a metal zene erőt sugároz, és erőt ad.

Beszéljünk egy kicsit a jelenről, és a jövőről. Hogy áll a bécsi szavazás, mennyi esélyét látjátok, hogy kijuttok az osztrák sógorokhoz?

Dorina: Én nem vagyok túl bizakodó annak ellenére, hogy sokak segítségével szinte azonnal az első helyre kerültünk a szavazásban, és ezt a pozíciót azóta is tartjuk, ugyanis a szavazatainkat már többször “különös körülmények között” lecsökkentették, összesen már 16%-al. A szavazás lezárása után még négy napig nem hirdetnek eredményt. Az alatt bármi megtörténhet…
Miklós: Azért még kérünk mindenkit, hogy nov. 15-ig szavazzon ránk a www.myspace.com/athalay címen található linkről.

A kérést természetesen tolmácsolni fogjuk az olvasók felé. Távlati tervek? Mikor számíthatunk egy estleges következő nagylemezre?

Elvira: Idén októberben Miklóssal saját hangstúdiót hoztunk össze, ezért innentől kezdve könnyű dolga van a zenekarnak! Decemberre tervezzük egy EP megjelenését, címe “…És Eljön Újra Az Éj” lesz, ami három új dalt fog tartalmazni. Mindhárom a testbe zárt lélek vívódásának témakörét boncolgatja. Az anyag és a szellem összeütközését.

Lehet arra számítani, hogy az első lemez valamikor beszerezhető legyen itthon is? Legjobb tudomásom szerint jelenleg csak Olaszországban kapható.

Miklós: Igen ez így van. Ígéretet kaptunk a Cimitero Records-tól, hogy hamarosan Magyarországon is elkezdik a lemez terjesztését, de ez még várat magára. Addig csak tőlünk lehet beszerezni.

Zárásként azt szeretném kérni tőletek, hogy mindannyian mondjatok egy mondatot, amit feltétlenül szeretnétek megosztani a közönséggel.

Dorina: Eddig ez a legnehezebb kérdés! Majd ha személyesen találkozok velük, akkor elmondom!
Elvira: Én is remélem, hogy hamarosan minél több emberrel találkozunk személyesen a koncerteken, mivel hamarosan láthatóak leszünk az ország több klubjában. Szóval gyertek el, mi ott leszünk!
Miklós: A koncertidőpontokról, és más információkról mindig a www.myspace.com/athalay oldalon tudtok tájékozódni, igyekszünk naprakészek lenni.
Elvira: És ha valaki szeretné, hogy játsszunk a városában, az írjon nekünk!

Köszönöm a válaszaitokat és sok sikert kívánok a továbbiakra. Megérdemlitek majd őket!

Köszönjük szépen! Reméljük, hogy hamarosan újra találkozunk!

Készítette: Esotancos
Web: http://www.myspace.com/athalay

A zenekar első lemezét 1500HUF+postaköltségért cserébe megrendelhetitek az athalaymusic@citromail.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek