Interjúk

Augury Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Patrick Loisel válaszolt.

Sziasztok! 2002 környékén alakultatok és 2004-ben jelent meg az első lemezetek. Mit mondanál a csapatról és a debüt lemezetekről?

Előtte már ismertük egymást, legalább 5 éve és mindig is tudtuk, hogy egyszer együtt fogunk zenélni. Amikor elkezdtünk játszani, már tele voltunk számötletekkel és koncepcióval, éveken át csűrtük-csavartuk az agyunkban a riffeket és az eredmény az első albumunk, a Concealed lett. Vannak számok rajta, amit már a korábbi bandáimmal is játszottam. Az új album, a Comparison, sokkal inkább a sajátos bandára lett szabva. Ugyanaz a csapat magja, mint a kezdetekkor: Mathieu Marcotte (gitár), Dominic “Forest ” Lapointe (basszus; 6 húros és bund nélküli), jómagam (Patrick Loisel, vokál és gitárok. Most jött hozzánk egy új dobos, Antoine Baril (Symbolic), lelkesedése friss levegőként hat ránk!

Elég sok dobosotok volt az idő múlásával. Mi ennek az oka?

Etienne Galo, aki minden felvételen játszik, azt kérte, hogy más zenei formában használjuk őt és így más dologra is tud összpontosítani, mint például, hogy fizesse a házát. Felbéreltünk egy másik dobost, aki nagyon jól szerepelt, de nem tudta rendesen megtanulni az összetett számokat, más pedig még annyira sem felelt meg. Így Etienne visszajött, hogy megmentse a stúdiózást és a turnét, de 2008 novemberénél tovább nem tudta vállalni, így valakit találnunk kellett a helyére. Valódi szerencse volt, hogy találkoztunk Antoine Baril-lel, Quebec City környékéről. Messze van tőlünk, de, őszintén, a srác akár Tokióban is lehetne, akkor is őt akarnám a bandába!!

A második lemezetek most fog megjelenni. Öt év telt el a két album között. Kiadókereséssel és koncertezéssel telt ez az időszak?

Pontosan, de a késedelem oka nagyrészt abból fakad, hogy az új dobosnak meg kell mutatni ezeket a számokat és függ még attól is, hogy a közreműködők mennyire szabadok. Nagyon elfoglaltak és néhányuk még turnézik is.

Többszöri hallgatás után számomra érdekesnek tűnt a zenétek, mert egyszerre megtalálható a brutalitás, a progresszív dolgok és a finom harmónia is. Hogyan dobtátok össze ezeket a dalokat?

Mind három húros tag három számot talált ki az albumhoz. Megmutattuk az alapokat egymásnak, majd mindenki elkezdte fejleszteni a saját részét, minden egyes számnál. Van néhány útmutató a többieknek, de általában természetesen csináljuk. Forest ír néhány gitár riffet, közben én gyakran a dob részt írom meg, az előző bandámnál is én csináltam a dob részeket, szóval már hozzászoktam. Mathieu volt az én útmutatóm a hanghoz és ő javasolta a dalszövegek témáját is. A jövőben fel kívánjuk használni Antoine néhány gitáros ötletét, mert ő azon a téren is nagyszerű. A végső munkálatok nagyjából együtt történnek, kitalálunk kiegészítő dallamokat a szerző eredeti munkájához, aztán a végső stúdióhangzás is újabb ötleteket inspirál.

Gondolom lényeges változást éreztek az előző kiadótok és a Nuclear Blast között. Szinte minden adott a sikerhez. Jó album jó hangzással, megfelelő promóció és tökéletes terjesztés. Úgy érzed sikerült az álmaidat elérni?

Hogy világszerte jók legyenek az eladások és a promóció, jobb helyzetet nem is álmodhattunk volna. Valójában nem ez volt a célunk, mivel nem akarunk egyezkedni a művészetünkről, de végül nem is kellett. Így ezen a téren sikeresek vagyunk. Így már olyan helyzetben vagyunk, hogy láthatjuk az igazi erőnket. Személy szerint nevetni tudok azokon, akik, 1985 óta, azt hajtogatják, hogy a metál haldoklik. Mégis, a 20 év alatt befektetett sok pénznek, időnek és energiának, az anyag a legjobb esetben is nevetséges. Reméljük, hogy ez megváltozik, most már sokkal jobb helyzetben vagyunk, hogy ezt meglássuk…

Legnagyobb példaképed? Régóta gitározol?

Nincs külön példaképem, olyan sok művész inspirált. Ha egyet ki kéne emelnem, akkor a King Diamond lenne. Lehetne még a Groovy Aardvark-ból Vincent Peake, aki frontemberként nagy hatással volt rám. 1981 májusa óta gitározok. Jól olvastad, teljes 28 éve gitározok. A korai példaképeim közé sorolnám Dave Murray-t, Rhoads-t, Malmsteen-t, Akira Takasaki és még lenne kb. egy karhossznyi lista.

Kanadában van néhány nagyon tehetséges banda és azt hiszem már ti is közéjük tartoztok! Mennyire segítik egymást a bandák az underground életben? Valakivel vagytok szinte testvéri viszonyban?

Aminek a zenei pályafutásom szempontjából a legjobban örülök, hogy rengeteg nagyszerű emberrel találkoztam, beleértve a volt és jelenlegi bandatagokat is… Közel állunk a srácokhoz a Martyr, Unexpect, Neuraxis, Voivod, Kataklysm stb. bandákban. Segítünk egymásnak, cuccokkal és minden mással is, amikor együtt játszunk. Néhány cuccunk hallható is más albumokon. Ez az egyéni hangzás a hangmérnökök érdeme. A szemem előtt alakult meg a Despised Icon, szobatársak voltunk, mikor elkezdtek játszani. A Quo Vadis pedig a régi zenekarom elő zenekara volt 1995-ben! Láttuk hogyan jönnek és mennek az emberek, aztán ahogy visszatérnek! Olyan ez, mint egy kis falu, a közösség folyton fejlődik.

Játszol más zenekarokban, vagy kisegítesz valahol?

Az Augury-n kívül semmi más zenei dologra nincs időm. Javítok és gitárokat készítek más zenészeknek, és mostanában fogom beindítani a cégemet (Merfolk Industries), a maradék időben pedig főiskolán tanítok. Néha a háttérben vokálozok az Urban Aliens-nél, melyben nagyon sok olyan barátom benne van, aki nem az Augury-ben van. Dobolok is néhány feldolgozásban. Mivel több hangszeren is játszok, idősebb koromban talán csinálok majd egy emberes projectet, de az Augury nagyon valószínű, hogy az utolsó komoly zenei ügyem.

Lehet tévedek, de nekem a gitároknál néha beugrik a Cynic neve is. Mennyire kedvelitek a zenéjüket? Érzel valamilyen párhuzamot a két banda között?

Erről szerintem a többieket kérdezd. Én csak egy számot ismerek tőlük, én a sokkal energikusabb zenéket szeretem! Én mindig a rút kiskacsa vagyok a többiekkel szemben, mikor ízlésről és példaképekről van szó. A korai black metalt szeretem, régiségeket… ijesztő, piszkos felvételeket… nem annyira Cynic-us!!!

Րsszel együtt turnéztok Amerikában a God Dethroned, Abigail Williams, Woe Of Tyrantssal. Európában is lesz később fellépésetek? Mit remélsz ezektől a koncertektől?

Régóta álmodozunk európai turnéról. Csak Forestnek (basszus) volt erre eddig lehetősége, vendégzenészként a Quo Vadis-szal, még Magyarországra is eljutott! Tervek vannak, de még várunk valami biztosra. Ez az első Kanadán kívüli koncertünk, a kanadai turné, minden máshoz képest csak egy séta a parkban; a legtöbb város 10 – 15 órányi távolságra van egymástól! Az első turné délnyugaton kezdődik és északkeleten ér véget, a másik pedig pont az ellentéte. Nagyjából 2 hét szabadidőnk lesz…

Mivel még “fiatal” csapatnak számítotok, gondolom rengetek tervetek van. Mondanál pár dolgot a jövőre nézve?

Lesz még egy 2010-es turné is, amin az új albumot promotáljuk majd, és talán egy videoklip is készül. Aztán megkezdjük az előkészületeket a harmadik album felvételéhez, reméljük most gyorsabban fogunk haladni. Nem vagyunk már olyan “fiatalok”, én 39 vagyok, úgyhogy ha nem gyorsítjuk fel a dolgokat, 45 leszek, mire a harmadik album kijön! A dobos helyzet nélkül is sokáig tartana; néha túlságosan is a tökéletességre törekszünk felvételkor… Én arról fantáziálok, hogy a “Global Metal” c. filmben levő összes helyszínen játsszak és néhány hatalmas európai fesztiválon.

Remélem Magyarországra is ellátogattok hamarosan és megnézheti mindenki a frankó progresszív brutalitásotokat! Köszönöm az interjút!

Nagyon szépen köszönöm a promóciót, hamarosan érkezünk, ne aggódj!

————————-

ENGLISH VERSION:

Answering: Patrick Loisel (vocals/guitars)
Hello gus! You were formed around 2002, and the first album came out in 2004. What would you say about the band and your debut stuff?

We have known each other for at least five years prior to that and we always know that we would end playing together. When we actually started playing, we already had quite a brain full of songs and concepts, so our first album “Concealed” is kind of the result of years of twisting and turning riffs in our minds, I mean they are songs in it that were played live with our previous bands. Our new album, in comparison , was more tailor made for this specific band. There is the same core of strings players/composers since the start : Mathieu Marcotte on guitars, Dominic “Forest ” Lapointe on bass (6 strings and fretless), Myself (Patrick Loisel) on vocals and guitars. We recently recruited drummer Antoine Baril (Symbolic) and his enthusiasm really gave us a breeze of fresh air!

You have had a lot of drummer during the years. What’s the reason for this?

Etienne Gallo, who appears on all our recordings, wanted to devote himself to other forms of music and focus on other commitments, such as paying for his house. We hired another drummer who did very well live, but he wasn’t sufficiently available to properly learn those complex songs and anyone else we tried was even less able to do so. So Etienne came back to the rescue for the recording and touring, but he couldn’t commit further than November 2008 so we had to find a full time replacement. We had the sheer luck to meet Antoine Baril from Quebec City area. It’s far from where we live but, sincerely, the guy could be in Tokyo and I’d still would want him in our band!!

Your second album will be out soon. There are five years between this and the previous one. Did you spent this period with playing live and searching a label?

Exactly, but again, most of the delays were due to the time it takes to show such songs to any drummer, and also the availability of all our collaborators in the recording. They are busy, and some among them do tour as well.

After a couple of listens, your music sounds interesting because it has both brutal, progressive elements and fine harmonies. How did you compose these songs?

Each of the three strings players came with three songs for this album. We show the basis to each other, then we each start developping our own part over every new song. They are some guidelines shown to the other guys but it is mostly made naturally. Forest does write some guitar riffs, while I often write parts on drums, I composed all the drums in my previous band so I am used to it. Mathieu was my guideline for the voice and he suggested lyrics topics as well. In the future we consider using some of Antoine’s guitar ideas because he rules in that area as well. The final arrangements are pretty much made collectively, we add complementary melodies over the composer’s original work and the final studio sound inspired additional arrangements!

I guess you have had a significant change between your former label and Nuclear Blast. So you have everything for success. A good album with good production, appropriate promotion and distribution. Do you feel your dreams have been realized?

As for having a good distribution and promotion worldwide, we couldn’t dream of a better situation. We actually didn’t purposely aim at that because we didn’t want to compromize our art, and we finaly didn’t have to ; so, victory for us in this areas. With the table set, now we are in a position to see our real potential. Personaly, I can laugh at everyone who, since 1985, kept telling me that metal would die . Still, despite the massive amount of time, energy and money invested over 20 years, the material returns remain laughable at best. Hopefully this will change ; we are in a way better position to see…

Who’s your biggest idol? How long have you been playing the guitar?

I don’t have one idols per see, they are so many admirable artists who inspired; if any indivudual could come close, I would say King Diamond. I could also add people like Groovy Aardvark’s Vincent Peake who influenced me a lot as a frontman. I have been playing guitar since May 1981. You read properly, I have been playing for a full 28 years. So my early influences were Dave Murray, Rhoads, Malmsteen, Akira Takasaki and an arm long list!

There are some talented bands in Canada, and i guess you are also among them. How much do you support each other in the underground? Any bands with which you are in fraternal relationship?

It’s actualy one of the things I cherish the most in my musical career, all those great folks, including past and present bandmates…
We are close to the guys in Martyr, Unexpect, Neuraxis, Voivod, Kataklysm etc. We share help, gear and everything when playing together. Some of our gear can be heard on other albums. Some of the individuals therein are our sounds engineers. I saw Despised Icon form in front of my eyes, we were roomamtes when they first started playing. Quo Vadis were opening for my old band in 1995! We see people come, go, and come back again! It’s like a village, a society developping over time!

Do you play in any other band, or do you help out anywhere?

I have no time for anything musical outside Augury. I do repair and build guitars for other musicians and I am starting my company as we speak (Merfolk Iindustries), the rest of the time Iam a teacher in high school. At times, I sing back vocals with Urban Aliens, which include most of my friends who are not already in my band ; I also play drums on a couple of cover songs. Since I am a multi instrumentalist, I might do some one man projects when I’ll be older, but Augury is pretty much my last serious involvment in music.

Maybe I’m wrong but your music sometimes reminds of Cynic. How much do you like their music? Do you feel any parallelism with them?

For this one, I wish you were talking with the other guys. I know only one song from them and I am into far more abrasive music! I am kind of the ugly duckling compared to the others when it comes to tastes and influence. I like early black metal records, oldies… creepy sloppy recordings… not very Cynic-al!!!!

This fall, you’ll be touring America with God Dethroned, Abigail Williams and Woe Of Tyrants. Any European dates in sight? What do you know about those gigs?

We were dreaming about touring Europe for a long time. Only Forest (bass) had the chance as session player with Quo Vadis ; he even came to Hungary! It’s in the plan, we just wait for anything solid to be revealed. This is our first venture outside Canada, even though touring Canada makes everything else look like a walk in the park ; most cities are like 10 -15 hours apart! The first tour starts in the Southwest and ends in the Northeast, the other one is the opposite way. We have like two weeks off in the whole fall…

Since you’re a relatively “young” band, I guess you have a lot of plans.Please tell us about some of these future plans.

We will promote the album with some more touring in 2010, perhaps a video clip. Then we will prepare to record our third album, hoping that things will go faster with that one. We aren’t that “young”, like I am 39 right now, so if we don’t speed things up, I will turn 45 before our third album is actualy out on the market! Even without the drummer music chair thing it would have been long ; sometimes we are a bit too perfectionists when we record…One personal fantasy of mine would be to play every place featured in the movie “Global Metal” and some of those huge european festivals!!!

Hope you’ll come to Hungary soon, and we will have a chance to check out your progressive brutality. Thanks for the interview.

Thank you very much for the promotion, we will come very soon, don’t worry!

WEB: http://www.augurymetal.com/

Kapcsolódó cikkek

AUGURY – Fragmentary Evidence

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z