Interjúk

Aurora Interjú

Helló Vigi! Örülök, hogy fogadod a kérdéseimet.

Kezemben tartom a “Viszlát Iván” dupla CD-s újrakiadását. Ez egy nagyon jó érzés és valószínű sokan vannak még így. Szerencsére az 1988-as demót is tartalmazza az egyik disk. Sokan keresték ezeket a kiadványokat és azért is döntöttek egy újrakiadás mellett?

Az egyik ok az, hogy 30 éve jelent meg. A másik pedig, hogy kikopott a piacról és igény volt rá. Sok gyűjtőnek nem jutott belőle.

Neked milyen érzés ennyi idő után újra látni ezt a kiadványt? Mit jelent számodra, mi jut eszedbe róla?

Sokat kutakodtam a régi por fedte polcokon, keresve a korhoz illő képanyagot. A borítóját én terveztem, így kézben tartva még büszke is vagyok rá egy kicsit. 🙂 Szerintem jól összeállt. A munka közben sok őrült dolog, emlék villant be. 89-ben hazafele jövet egy pénteki nap volt – az egyik kanyarban elestem az autómmal. Az üvegszilánkok felhasítottak sok helyen, a jobb tenyerem is kapott. Hazaérve a baleseti sebészet után mindenki meg volt rémülve mi lesz az esti lekötött koncerttel. Én meg lefejtettem a kötözést az ujjaimról valahogy kézbe vettem a pengetőt „rápróbáltam” és azt mondtam, meg tudjuk csinálni 🙂 Fájt nagyon, de lement. Persze rengeteg szép emlék is kavarog bennem.

1984-ben már elég sok barátra akadtatok a zenétek kapcsán. Mindent megtettetek, hogy a rendszer ellen tiltakozzatok. Mennyire volt ez rizikós abban az időben?

A fiatalos lendület vitt minket. Óriási szerencse így utólag, hogy minket nem csuktak börtönbe. Bíráltuk az oroszok jelenlétét szidtuk a rendszert. „Hungária Hungária ne lépj ki az utcára – az oroszok menetelnek koszos barna ruhába”

A mai rendszert mennyivel látod jobbnak?

Úgy mondanám inkább egy példával megtámasztva, hogy a nyolcvanas évek vége fele mi sokat játszottunk Ausztriában. Nem nagyon értettük, hogy mi a tüntetésük oka. Azok a fiatalok sokat tiltakoztak, vonultak az utcán mi is velük tartottunk jó párszor. Ők már akkor szembesültek a globalizáció termelte mocsokkal. Nekünk akkor még nem volt ismeretes a jelenség. Akkoriban könnyű volt a helyzet mert tudta mindenki, hogy ki az ellenség. Most ebben a katyvaszban nehéz rámutatni, kimondani.

Az 1988-as demót hol tudtátok terjeszteni, hol lehetett hozzájutni? Kik voltak azok akik segítettek és támogattak?

A kezdetektől fogva már az első demóinkat is egy kereskedő srác másolgatta küldözgette országszerte. RÜTYI néven ismert. 🙂 Mi nem foglalkoztunk az üzleti részével, örültünk annak, hogy ismertek lettünk.

A zenétekkel kapcsolatban milyen levelek érkeztek? Hol volt lehetőség koncertezni?

Rengeteg rajongói levél érkezett. Dicsérték a banda lendületét. Eleinte Budapest volt a visszatérő célállomás, majd országszerte nyíltak klubok. Városról városra törtünk előre, szerezve meg az ismertséget.

1989-ben jött az első lemez a “Viszlát Iván”! Rengeteget adtatok el belőle. Minden számát a mai napig minden Aurora rajongó kívülről fújja. Pusztai Zoltánról mondanál néhány mondatot?

Meg kell említeni, hogy az album még akkor készült – mielőtt az oroszok kivonultak volna az országunkból. Nem volt veszélytelen vállalkozás. Szépen néztünk volna ki ha Pusztai a szövegekért a zenekar meg a hangszerelésért lett volna lecsukva. Könnyen megtörténhetett volna az is. 20000 db-ot magánkiadásban majd későbbiekben a Hungaroton 10000 db-ot adott el belőle. Ez egy magunkfajta zenekartól óriási dolognak számít.

Zolival a múltban sok közös lemezt készítettünk. A közös munkánk eredményeként számos AURORA „sláger” született. Káprázatos dalszövegek kötődnek a nevéhez. Viszlát Iván – Kifacsart citrom – Egy kis anarchia – Nincs térerő – 88 telén – Ez a város – Robin Hood

Hol tudtatok akkor próbálni és milyen lehetőség volt a megfelelő minőség elérésére? Mennyire volt fontos a hangzás az akkori időben?

Találtunk mindig egy „öregházat” és jól belaktuk. A próbák mondhatni mindennaposak voltak. A hangzást? Az minden korban fontosnak tartottuk. Persze pénz kérdése is sok esetben. Mi a kinti kapcsolataink révén kevés pénzből is tudtunk eredményeket felmutatni a 88-as albumnál. Sajnos volt úgy hogy sok pénzből sem sikerült jól megszólalnunk, de tudjuk be annak hogy nem volt meg a kellő rutin, vagy a keverőember elszúrt valamit. 🙂

Melyik dal lett a legnépszerűbb az évek alatt? Melyikre volt a legnagyobb tombolás?

Egyszemélyes háború – Keksz – Ne provokálj – Viszlát Iván – Nem hagyom magam – Kifacsart citrom – Egy kis anarchia – Nincs térerő – 88 telén – Ez a város – Robin Hood … Stb

Mikor volt az első külföldi fellépésetek? Mennyivel volt ott másabb koncertet adni? Milyen visszhangot kapott az Aurora zenéje?

Ausztriában volt egy általunk kedvelt foglalt ház, ott gyakran léptünk fel a kezdetekben kb. 1985-ben. Nagyon szerették a zenekar feszes, dallamos hangzást. A visszhang az volt, hogy sorra érkeztek a meghívások, mi meg örömmel bejártuk Európát. 🙂

Az évek alatt rengeteg albumot adtatok ki és nagyon sokan megismertek. Mennyire élvezed, hogy már manapság sokkal könnyebben megy minden, mint annak idején?

Élveztük a kezdetekben, és élvezzük ma is minden cseppjét. A jó alap, és az hogy nem adták ingyen az megtanított minket a tiszteletre – alázatra. Számít, hogy nincs különbség koncert, és „nagy koncert között” Volt olyan időszak, amikor a Rock’n’Roll nem volt a toppon, kevesen jártak el a koncertekre. Mi annak a kevés látogatónak is ugyanolyan bulit adtuk, mintha teltházzal ment volna. Sok zenekar feloszlott, majd amikor kedvezőbbnek tűnt az idő újjáalakult. Mi mindvégig együtt voltunk és nem törtünk meg. Egy kezdő zenekarnak nem könnyű, de ez régen is így volt.

A Barba Negrában február 1-jén a 30 éves „Viszlát Iván” albumkoncert, hogyan sikeredett? Elégedettségi mércétek maximális volt? 🙂

Telt házzal ment le. Nagyon nagy siker volt. Ki lett tűzve 06.06-án egy Viszlát Iván RÁADÁS koncert a Barba Negra Track-ben. Várunk mindenkit szeretettel.

Folytatódik a turné több helyszínen és júniusban újra visszatértek a Barba Negrába. Mi lesz a ráadás bulin júniusban? A vidékiek mire számítsanak a bulikon?

A koncert úgy zajlik, hogy kevés beszéd, sok zene. 🙂 A Viszlát Iván dalokkal kezdődik úgy, ahogy a lemezre került. Az elsőtől az utolsó dalig végigjátszva. Majd a hátralévő időt a Best off tölti ki közel két órán át. Igen ki lehet mondani, hogy sokaknak ez egy nosztalgiával átitatott dolog. Voltak olyanok akik már csak ritkán járnak koncertekre, de ezt nem hagyták ki. A vidéki városokban is ez a képlet.

A legutolsó lemezetek 2016-ban „Se Félelem” címmel jelent meg. Nyilván a korai időkhöz képest másabb. Mennyire lett kedvelt a rajongók körében? Mit mondanál az album dalairól?

Nagyon jó hangzásvilágú dupla album, sok-sok nóta. Bátor húzás volt duplázni, de be kell hogy valljam ebben a nagy információ áradatban egy kicsit sok lett. Nem tudtuk a figyelmet hosszasan rajta tartani. Készült három klip de vannak olyan kedvencek amelyek árnyékban maradtak. Ha lesz egy kis idő rá akkor visszatérünk és készíthetünk egy-egy videót a kedvenceinkre. Most van más fontosabb dolog.

A jövőben milyen folytatást terveztek az Aurora zenekarnak?

Az titkos, még nem beszélünk róla.

Köszönöm a válaszokat.

Én is Üdv Vigi 🙂

WEB: http://aurora.hu/ 

Kapcsolódó cikkek

Aurora – új videoklip, klasszikus dal: nézd meg a Viszlát Iván dalhoz készült új felvételt

KMZ

Aurora – csütörtökön koncert a Barba Negra Trackben, elérhető a teljes Petőfi TV-s akusztikus koncert felvétele

KMZ

Aurora – ingyenes akusztikus koncert holnap az A38 Hajón

KMZ

AURORA – holnap este a Barba Negrában mutatják be a 30 éves Viszlát Iván lemezt

KMZ

Aurora – 30 éves a Viszlát Iván album, hosszú idő után újra elérhető a ‘88-as demoval együtt

KMZ

Aurora – Friss videoklip egy klasszikusra: „Jó időben”

KMZ

Aurora – Budapesten a 35 év rock and roll, 2 órás koncerttel szülinapoznak a Barba Negrában!

KMZ

Aurora – csütörtökön Előre Kurvák Gengszterek album-újrabemutató koncert, hosszú idő után ismét kapható a klasszikus lemez!

KMZ

“Előre Kurvák Gengszterek” – jubileumi Aurora koncert és limitált újrakiadás

KMZ

Az új Aurora lemez a MAHASZ lista élbolyában, február 4-én dupla lemezbemutató koncert a Junkies társaságában!

KMZ

Aurora „Se fájdalom, se félelem” – Dupla stúdióalbum hazánk legendás punk triójától

KMZ

Auróra – Aktuális hírek

KMZ

Aurora – Nem történik semmi (hivatalos videoklip)

KMZ

Aurora – Ez a város (Akusztikus verzió 2014) video

KMZ

Aurora – „Még nem ez a tréfa vége” lemezbemutató koncertek

KMZ

Klippremier – Aurora: Miért ne lennél

KMZ

KKMH Rockház Budakalász – Leander, CAFB, Aurora, Hollywood Rose – indul a rockbuli!

KMZ

AURORA – Tűréshatáron Túl

xfixbitchx

Auróra Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek