Interjúk

Auróra Interjú

Az Auróra zenekarnak megjelent a 14. albuma, amely egyben jubileumi lemez is, méghozzá a huszonötödik. A ‘Tűréshatáron túl’ c. legújabb kiadványukról és egyéb érdekes dolgokról olvashattok az interjúban.

Üdvözöllek benneteket! Nagy öröm számomra, hogy készíthetek veletek interjút! 25 év nagy idő. Mennyire is változott a zenekar 25 év alatt zeneileg és más egyéb dolgokban?

A Punk zenéből mára Punk Rock lett. Egyesek szerint mára meg tanultunk zenélni.

A „Tűréshatáron túl” című lemez egy igazi jubileumi album, ami meglehetősen jól sikerült. Jól bevált punkos lendülettel előadott dallamos zenétek biztos, hogy meg fogja győzni a rajongóitokat. Beszélnél a dalokról, hogy, hogyan is készültek, mert ha jól tudom, akkor egy kicsit másképpen állt össze a 12 dal, mint máskor!

A mostani Tűréshatáron Túl albumra a zenét közösen készítettük Galával. Az ő ötletei, agyafúrt riffjei is egyfajta új színfolt. Nincsenek nagy titkaink. Annyi az egész, hogy megpróbáltunk jó harmóniákat kitalálni. Az énektémák is jó feeling – esre sikerültek, és az előző albumainkkal ellentétben volt sok zenekari próba a lemez felvételét megelőzően. Itt már említést kell tennem a dobos cseréről. A Monori Koiskováccsal sajnos a távolág miatt csak kevés zenekari próbát tudtunk megejteni. A helyzet úgy hozta, hogy házon belül a két régi tag Békis és Galacs megtalálta a megoldást. „Kisrórát” Norbit fiamat bevették a zenekarba. Ր egyébként mint segítő már régóta velünk járt a turnékon. Kéznél volt és annyit próbáltunk amennyit csak lehetett. Ez is dobott a jelen album minőségén.

A borító és a booklet is külön figyelmet érdemel. Honnan is jött az ötlet, hogy a csengersimai festett kazettás mennyezet alapján készítsetek borítót?

Valami mást akartunk már a borítón is látni. A sok csillagos Róra logóból már elegünk lett egy kicsit. Így jött a rovásírásunk gyé betűje, ami a Győr városunk kezdőbetűjét jelenti számunkra. Ebből lett elkalandozva. Nekünk tetszett az ötlet.

A dalok mondanivalója ismét sok igazságot elárul a mai helyzetről. Mennyire látod tragikusnak a helyzetet? A ’80-as években is hasonló témákról énekeltetek, honnan is merítettek bátorságot, hogy abban az időszakban ezeket elénekeljétek a Magyar népnek!

A helyzet nagyon rossz, de nem reménytelen. Mindig is bevállalósak voltunk. A mostani helyzetet is megpróbáltuk korhűen ábrázolni. Ha valaki majd nagy sokára ráakad egy poros Auróra korongra, egy koros korábrázolást fog kapni. Sajna „Az a nagy helyzet” .

A zenekart már rengetegen megvádolták mindenféle szélsőséges dolgokkal, de ha jól tudom ez mind téves, mert számotokra csak a zenélés a fontos és a függetlenség. Semmilyen buzdítást nem akartok és erőszakos cselekedetet sem. A mostani lemezeteket is keményen támadták különböző okok miatt. Mit mondanál erről?

A Borítót néhányan nem vették jó néven. A fő problémájuk az volt, hogy eltűnt a csillag. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha már igénylik – akkor elmondjuk mit is akartunk ezzel a borítóval ábrázolni. Volt egy körlevelünk, amit már sok helyen publikáltunk. Csatolom. :

Zenekarunk miként a múltban, úgy a jelenben sem kíván egyik politikai oldalhoz vagy csoportosuláshoz sem csatlakozni – függetlenségünket továbbra is megtartjuk. Látjuk mindkét oldal hibáit és ezeknek hangot is adunk. Nagyobb perspektívából szemlélve a világ mostani állapotát ellentmondunk, ellenszegülünk a kifejezetten káros és agresszív globalizációs folyamatnak.

Néhány gondolat a szimbólumokról:
A kettős kereszt számtalan helyen és környezetben szerepel; Magyarország, sőt Szlovákia címerében is megtalálható. Így e jel fasiszta szimbólumnak semmiképpen sem nevezhető. Az új logó „ó” betűjében nem kettős kereszt van, hanem a latin betűs írásunkat megelőző, kereszténység előtti korból való rovásírásunk „Gy” betűje, mely egyben Győr városunk kezdőbetűje is. Ezzel zenekarunk a városhoz való kötődését, győri mivoltát kívánta jelezni.
A mostani dalok szövegei nem utalnak semelyik oldalhoz való átállásra, csatlakozásra – még fél szó erejéig sem. Erről a szövegek fordítása után bárki meggyőződhet, mint ahogyan arról is, hogy a jelenlegi helyzetnek megfelelően, igencsak társadalomkritikusak lettek a nóták.

Ismét saját magatok jelentettétek meg a lemezt. Ez a megoldás a legjobb számotokra, mert így teljesen függetlenek lehettek? Mennyire is előnyösebb így kiadni egy lemezt?

A múltban is fontosnak tartottuk, hogy az albumaink saját kézben legyenek. Volt olyan idő, amikor nem volt elegendő anyagi forrásunk egy új album kiadására. Akkor kiadó segítségével jelentettünk meg lemezt. Fáradságos volt míg a zenekar visszaszerezte a kiadóktól a saját albumainak kiadói jogát. Utólag már azt mondjuk hogy megérte. Nem függünk e téren se senkitől. Utána alakítottunk egy lemezkiadót Aurora Records néven. Jelenben a kialakult kapcsolatrendszerrel könnyedén le tudunk vezényelni egy megjelentetést.

Szeptember 20-án lesz az Avalon Club-ban a lemezbemutató koncertetek. Hogyan is fog kinézni ez az este? Mit kapnak a rajongók?

Szeptember 20. Budapest, Avalon. Igazából az új lemeznek a dalait először hallhatja a közönség így egyben. Lemezbemutató lévén az új albumról szinte minden nótát el szeretnénk játszani. Szerintünk az ország egyik legjobb klubja. Minőséges hang, nagyon jó fények. Rajta leszünk, hogy élményszámba menjen a buli. Nagyjából ennyi.

Ez már a 14. albumotok és én úgy érzem, hogy szinte soha nem fog elfogyni a lelkesedésetek a zenével kapcsolatban. Melyek azok a tényezők, amitől most is nagyon fontos neked a zenélés?

Nincs két egyforma buli. Azok az impulzusok, amit a közönségtől kapunk varázslatosak. Az ilyen és hasonló dolgok viszik előre a csapatot.

Köszönöm az interjút! Mit üzensz a rajongóitoknak?

A buliba járóknak azt, hogy találkozzunk valamelyik aurora turnéállomáson.
Akik már nem járnak koncertekre azokkal majd találkozzunk a mennyben vagy a pokolban.

A letöltéseknél hallgassatok bele az új albumba.

WEB: http://www.aurora.hu/

Kapcsolódó cikkek

Aurora – új videoklip, klasszikus dal: nézd meg a Viszlát Iván dalhoz készült új felvételt

KMZ

Aurora – csütörtökön koncert a Barba Negra Trackben, elérhető a teljes Petőfi TV-s akusztikus koncert felvétele

KMZ

Aurora Interjú

KMZ

Aurora – ingyenes akusztikus koncert holnap az A38 Hajón

KMZ

AURORA – holnap este a Barba Negrában mutatják be a 30 éves Viszlát Iván lemezt

KMZ

Aurora – 30 éves a Viszlát Iván album, hosszú idő után újra elérhető a ‘88-as demoval együtt

KMZ

Aurora – Friss videoklip egy klasszikusra: „Jó időben”

KMZ

Aurora – Budapesten a 35 év rock and roll, 2 órás koncerttel szülinapoznak a Barba Negrában!

KMZ

Aurora – csütörtökön Előre Kurvák Gengszterek album-újrabemutató koncert, hosszú idő után ismét kapható a klasszikus lemez!

KMZ

“Előre Kurvák Gengszterek” – jubileumi Aurora koncert és limitált újrakiadás

KMZ

Az új Aurora lemez a MAHASZ lista élbolyában, február 4-én dupla lemezbemutató koncert a Junkies társaságában!

KMZ

Aurora „Se fájdalom, se félelem” – Dupla stúdióalbum hazánk legendás punk triójától

KMZ

Auróra – Aktuális hírek

KMZ

Aurora – Nem történik semmi (hivatalos videoklip)

KMZ

Aurora – Ez a város (Akusztikus verzió 2014) video

KMZ

Aurora – „Még nem ez a tréfa vége” lemezbemutató koncertek

KMZ

Klippremier – Aurora: Miért ne lennél

KMZ

KKMH Rockház Budakalász – Leander, CAFB, Aurora, Hollywood Rose – indul a rockbuli!

KMZ

AURORA – Tűréshatáron Túl

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek