Interjúk

Autumn Interjú

A 2000-ben alakult Autumn zenekarral beszélgettünk, hogy mi is történt velük mostanában. Utoljára az idei Chromized Land Fesztiválon, Debrecenben láttalak titeket, mi történt azóta?

Hát.. nem mondhatnám, hogy pörögnek az események. Még mindig az albumon dolgozunk, ami And We Trust címmel fog megjelenni kb tavasszal.

Hogyan osztjátok meg a zeneírással kapcsolatos teendőket?

Általában egy gitár, vagy egy szintitéma van kész először, aztán játszunk-játszogatunk, míg a végén mindenki hozzáteszi a magáét. Nagyon sok ötlet a kukában végzi, kb minden tizedik téma marad meg egy-egy dal végleges verziójában. Néha komoly vitákba torkollik egy nóta megkomponálása, de ez talán így van rendjén, – ha csak nem egy “egyszemélyes” zenekarról van szó. Azt hiszem, a végeredmény viszont arról tanúskodik, hogy érdemes lejátszani, ezeket, a kis meccseket.

Milyen nem zenei hatások motiválnak titeket, milyen élmények?

Ezt nem tudom pontosan megmondani. Szerintem mindenkit más és más dolog motivál, Én és a basszusgitárosunk Czeglédi László, illetve egy régi haverunk, aki már rég nincs a zenekarban, úgy 13-14 éves korunkban kitaláltuk, hogy alakítunk egy rockzenekart. Nem rendelkeztünk se hangszeres tudással, se hangszerekkel, de lelkesen tervezgettünk, és azóta ez lett az álomból. Tudom nem sok, de több mint, ami akkoriban legmerészebb képzelgésünkben megfordult a fejünkben. Mára – úgy érzem – a zenélés teszi teljessé az életünk. Szükségletté vált.

Melyik volt a legrosszabb koncertélményetek?

Úgy három éve játszottunk Pécsett ahol a harmadik számunk közepén, megérkeztek a rendőrök, és közölték, hogy a helynek nincs engedélye efféle rendezvények lebonyolítására, úgyhogy pakoljunk össze, és menjünk haza. Mondhatom, kellemes volt egész nap utazgatni, a sok cuccal, világ másik végére a semmiért.

És a legjobb?

A Chromized Land-os bulik szoktak a legjobban sikerülni, Debrecenben. – Jól meg van szervezve. Feltétlen meg kell még említenünk a pozsonyi bulinkat, ami azt hiszem sokáig, emlékezetes marad számunkra. Ott a Galadriel zenekar vendégei voltunk. Megdöbbentő volt a hozzáállásbeli különbség, mind a hangosítást, mind pedig a közönséget tekintve. Itthon úgy működik, hogy ki kell nyalni minden “utolsó kellékes” seggét ahhoz, hogy valahogy megszólaljon egy zenekar, ott pedig alánktoltak mindent, amit lehetett! Nem is beszélve arról, hogy egy undergrund bulin, én még itthon sosem láttam annyi embert, mint ott! Kb. 7-800 -an lehettek.

A megalakulás óta több tagcsere is lezajlott, milyen kapcsolatban vagytok a korábbi tagokkal?

A mai napig tartjuk a kapcsolatot minden volt zenekartaggal. Senkitől sem haraggal váltunk el. Ez a zenekar mindig is baráti alapon szerveződött, soha nem a “profi” zenészekre vadásztunk. Általában előbb voltunk barátok, mint zenésztársak. Fógel Tamással a volt énekesünkkel például, a mai napig együtt zenél Bódi Attila – gitárosunk, és Wágner István – dobosunk, egy Pentaconcordia névre hallgató tribute formáció keretein belül, amely doom zenekarok feldolgozásaival nyomul, pl. MDB, Anathema, stb., de a régi dobosunk – aki most Japánban él -, és a régi gitárosunk – aki azóta családot alapított Pesten – például gyerekkori barátaink. Én magam – Sándor László szinti – pedig a dobos szerepkörén kívül, már minden poszton megfordultam a zenekarban, de ez nem tagcsere.

Mivel foglalkoztok “civilben”?

“Jómunkásemberek” vagyunk. 🙂 Semmi komoly. Hát ennyi.

Mik a jövőre nézve a terveitek?

Jó lenne egy klip végre. Csak az a baj, hogy k…va drága! Amúgy meg csak zenélgetünk, aztán majd lesz valami, ha lennie kell, ha meg nem lesz semmi, akkor az azt jelenti, hogy a kutya sem kíváncsi arra, amit mi csinálunk. 🙂

Hallottuk, hogy a feloszláson is gondolkoztatok. Mi most a jelenlegi állásfoglalás ezzel kapcsolatban?

Hozzáállásbeli problémákat véltem felfedezni mind magamnál, mind a zenekar többi tagjánál, így aztán elbeszélgettünk néhányan arról, hogy van-e értelme folytatni ezt a dolgot ebben a formában. (jellemző, hogy a beszélgetésnél, nem volt minden tag jelen) A választ pedig, majd megadja az idő. Minden esetre, pozitív elmozdulást tapasztalok, de lehet, hogy csak hallucinálok! 🙂 – Azóta túl vagyunk egy pesti, és egy szegedi bulin, ami talán kicsit összekovácsolta a zenekart.

Mi a véleményetek a hazai metál zenei színtérről?

Hűha! Én speciál kevésbé ismerem a terepet, de az a véleményem, hogy itt csakis attól függ a zenekarok sorsa, esetleges előremenetele, hogy ki kinek az ismerőse, netán ellensége. Lehet, hogy túlságosan naiv vagyok, de azt gondolom, hogy ennek nem így kellene működnie. – Bár sajnos, ezen a világon minden így megy.

Milyen koncertélmények fűznek titeket Debrecenhez és Budapesthez?

Nagyjából annyit játszunk Pesten, mint Debrecenben, de mindig Debrecenben vannak jobb bulijaink. Pesten játszottunk már a Deicide előtt is, de nem volt valami nagy durranás, bár nem is vártunk túl sokat a dologtól. Nem egyezik a műfaj. A Vörös Yukban viszont jó bulik szoktak lenni!

Korábban jártatok már Szegeden? Milyen élményeitek fűződnek a városhoz?

Igen. Még a kezdetek kezdetén 2002-ben. Akkor még egy teljesen más formációval. Jó buli volt! Azóta is keresem azt a három gyönyörűséges angyalkát, akikkel ott találkoztunk. Az egyiket Editnek hívták, azt hiszem a másikat Évának, a harmadikat pedig sajnos nem tudom. Testvérek voltak, és csodaszépek! -De ezt már mondtam. Ezúton is csókoltatom őket! Összegezve, Szegeden gyönyörűek a lányok!!!

Kikkel együtt léptetek fel?

Nem tudnék mindenkit felsorolni, kihagyni pedig nem szeretnék senkit, ezért nem mondok neveket. Általában hazai zenekarok társaságában játszunk, – néhány kivétellel.

Mi a véleményetek az előttetek játszó zenekarokról? Hallottátok már őket?

Sajnos csak a Librára értünk oda, de ők igen ötletes, ha úgy tetszik, egyedi zenét játszanak. Cseréltünk hanganyagot is, úgyhogy, ahogy hazaértünk, meg is hallgattam őket. Így cd-n még jobb, mint koncerten, bár az élő zene varázsát, semmilyen hificucc nem pótolja!

Mit üzentek a Sentio Ergo Sum-nak mint kezdő együttesnek?

Sok-sok kitartást, és szerencsét kívánunk nekik, és várjuk a hanganyagot, amit ígértek. + üdvözletünket küldjük, és ezúton is szeretnénk megköszönni nekik a meghívást! Reméljük, hogy tudjuk valahogy viszonozni!

Mi a véleményetek erről a koncertről, a közönségről?

Nagyon tetszett a hely is, és a közönség is. Teljesen feltöltődtünk a koncert után. Nagyon barátságos volt mindenki. Csók a szegedi lányok hasára! A tiétekre is!

Köszönjük még egyszer, és legyetek rosszak!

Köszi! Azon leszünk!

Készítette: theowina, darkfeelings
Web: http://autumn.uw.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek