Interjúk

Autumn Twilight Interjú

Amióta meghallottam ezt a nevet és a hozzátartozó dallamokat (úgy 2004 nyara óta), figyelemmel kísérem a zenekar munkásságát. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy nem hallottam még sok hasonlót magyar földön, mint amit ők produkálnak, épp ezért örültem az interjú lehetőségének. Ezúton is köszönöm a rászánt időt és energiát mindenki részéről.

Ha valaki az első albumotok, az As Light Suffers Colours után a lejátszóba teszi a másodikat, a Dream Seeks Dreamert, annak a legfeltűnőbb különbség első hallásra a női ének hiánya lehet. Volt különösebb oka Bálint Orsolya távozásának a zenekarból?

Leginkább hozzáállásbeli gondok miatt kellett távoznia. Egyszerűen elvesztette a lelkesedését. Másrészt sok kritikát is kapott. Tehát mindkét félben érlelődött már ennek a lépésnek az ötlete, talán nem is kellett volna ennyi ideig várni ezzel. Amúgy a történtek ellenére jó kapcsolatban váltunk el egymástól, nincs harag, mindenkinek jobb így.

Nem egyszer történt tagcsere, illetve változás a felállásban a zenekaron belül. Mennyire zajlott mindez zökkenőmentesen? Könnyű volt összeszokni és együtt dolgozni?

Sajnos tagcserék mindig is lesznek. Egyet megtanultunk már: mindenkit lehet pótolni. A változásnak természetesen nem örülünk, de elég jól jöttünk ki a tagcserékből eddig. Egy-egy tagcsere üdítő hatású is lehet. Mielőtt Győző, az előző gitárosunk kiment volna Angliába, betanította Csabinak a nótákat. Az összeszokással nem volt probléma, mert már ismertük egymást. Igazából 2002 óta ez volt az egyetlen tagcserénk, úgyhogy egész jók vagyunk. 🙂

A mostani felállás állandónak mondható?

Igen, reméljük. Csabi eredetileg kisegítőként került a csapatba, de mostmár ez a négy ember jelenti az Autumn Twilight-ot.

Valószínűleg sokadszorra halljátok a következő kérdést… Hogy látjátok, miben különbözik az aktuális anyagotok az előzőtől?

Az előadó mindig a legutóbbi anyagaira a legbüszképp, nyílván mert az a legérettebb… De nem csak a mi véleményünk, többen is mondták már, hogy ők is ezt vélik az első Twilight anyagnak. Én személy szerint a kezdetektől egy ilyen anyagra vágytam. Az As Light… albumot így utólag túl kaotikusnak érezzük, és a hangzás sem sikerült valami erősre. Most egy igazán egységes lemez született, jó hangzással, lendületes, fogós dalokkal, szellősebb is lett a zene. A borító is jól passzol a zene hangulatához.

Vannak olyan zenekarok, zenék, amelyek nagy hatással voltak mind rátok, mind a zenétekre? Vannak példaképeitek?

Példaképeink nincsenek, de kedvenceink természetesen vannak. Rám, mint fő dalszerzőre leginkább a klasszikus gothic-rock csapatok hatottak: Fields of the Nephilim, Mephisto Walz, Garden of Delight és társaik. Megvannak a bandán belüli személyes és közös kedvencek. Utóbbiak közül például Type O Negative, Clan of Xymox, Killing Joke, U2, The Sisters of Mercy.

Milyen témákat dolgoztok fel, miből merítetek; mi az, ami megihlet egy szám vagy egy szöveg megírásakor?

Ha van egy jó gondolat, vagy egy kép megragad, vagy születik egy jó dallam, akkor azt rögtön lejegyzem. Az ötletek folyamatosan jönnek, az ember gyűjtögeti, formálgatja, aztán a végén összeállnak csokrokba ezek az ötletek. Egy alkotás épp annyira írja magát, mint a szerző. Ezért idő kell hozzá. A dalszövegek egyrészét könyvek, filmek, másrészét személyes élmények ihletik. Elég sok szimbolumot, metaforát és képet használok a szövegekben. Ezek kicsit emelkedettebbé ugyanakkor érthetőbbé is teszik a mondanivalót. Érdemes a szövegeket kicsit „közelebbről” megnézni, mert van mit olvasni a sorok között…!

A koncertjeiteken többször hallottam egyes dalaitokat magyarra fordított szöveggel. Van ennek különösebb oka?

Sokan javasolták, hogy legyenek magyarul a szövegek, mert segítene a zene befogadhatóságán. Az lemezfelvétel előtt kipróbáltuk a dalokat magyarul néhány koncerten, de nem voltunk elégedettek a végeredménnyel, ezért inkább maradtunk az angolnál. Az Örömtűz demo idején is próbálkoztunk már magyar szöveggekkel, de a rock zene anyanyelve az angol.

Láttok esélyt arra, hogy a következő anyagotokra magyar nyelven íródott számok is felkerüljenek?

Nem, több ilyen jellegű próbálkozásunk nem lesz. A mai napig gyakori ez a javaslat, de megoszlanak a vélemények. Most már elköteleztük magunkat a két angol nyelvű albummal.

Milyen volt a visszhangja a Dream Seeks Dreamer albumnak? Én alapvetően pozitív kritikákkal találkoztam.

Hála Istennek eddig nem húzták le sehol. A közönség fogadtatása pedig csak most fog kiderülni, az elkövetkező koncertek során. De az eddigi visszajelzések minden oldalról pozítívak.

Mikorra várható a következő munkátok? Vannak már ötleteitek, íródnak már az új dalaitok?

Ötletek mindig vannak, jegyezgetem is fel, nehogy elfelejtsem, de nem dolgozom ki őket. Úgy vagyok vele, hogy nem szeretem halmozni a nótákat, mert mindig az újakat akarnánk akkor mutogatni. Előbb ezzel az anyaggal akarunk egy kicsit koncertezni. Új lemez tehát legközelebb 2008-ra várható.

Köszönöm. További sok sikert az elkövetkezőkben!

Mi köszönjük a lehetőséget!

Készítette: Plastic_Puppet

Web: http://www.autumntwilight.hu/

Kapcsolódó cikkek

Autumn Twilight / Clue / Camp Fire Melancholy Acoustic / Sentio Ergo Sum – hálás vagyok, hogy a része lehettem

KMZ

Nevergreen / Dying Wish / Autumn Twilight / Tengerszem – élmény volt játszani

KMZ

Autumn Twilight – új videó: „Cyclic”

KMZ

Autumn Twilight Interjú

Esotancos

AUTUMN TWILIGHT – Sequel

A honlap alapértelmezése

Holt Költők Társasága, Autumn Twilight – Koncertbeszámoló

medea

AUTUMN TWILIGHT – Dream Seeks Dreamer

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek