Interjúk

Autumn Twilight Interjú

A magát kereken tíz éve hallató Autumn Twilight a hazai dark zenei világ egyik legmeghatározóbb csapata. A Nyíregyházáról elindult zenekar, ahogyan 2001-ben, idén is kislemezzel lépett a közönség elé. Erről és az elmúlt tíz évről kérdeztem Kiss Péter énekes-frontembert, legutóbbi, szegedi koncertjük után.

Éppen tíz év telt el a zenekar első kiadványának napvilágra kerülése óta. Milyen érzésekkel tekintesz vissza az elmúlt időszakra?

Pár éve azt mondtam volna hogy vegyes érzésekkel, de az életem és a zenekar életének jelenlegi összegzésében többnyire elégedettséggel és büszkeséggel. Attól függ honnan nézzük az eredményeket… A kamaszkori álmainkat bőven túlszárnyaltuk. Bőven…

Mit jelent számodra az elégedettség?

Azt hogy a lehetőségekhez mérten mindent megtettünk, és vannak dolgok a szakmaiságon túl, amik főleg bizonyítják a közvetített értékeket.

Mit gondolsz? Mi az a lényeges változás, ami a 2001-es Örömtűz, és a most megjelent Alteration között végbement a zenekar életében, leszámítva a nyelvváltozást?

Igazából már az Örömtűz is kétnyelvű volt. A 2002-es autóbaleset alapjaiban változtatta meg mindegyikünk életét. Más gondolkodású emberekké váltunk, akik nem csupán zenélni akartak már, hanem üzenetet közvetíteni. Kialakult idővel egyfajta küldetéstudat, egy szellemiség, ami lemezről lemezre vált egyre tudatosabbá és érettebbé. Ez nyilván befolyásolta a zenét és a szövegeket is. Hiszek a sorsszerűségében. Magam sem vagyok biztos abban hogy enélkül eljutottunk volna idáig, legalábbis időben biztos nem.

Három nagy és négy kislemezen van túl a zenekar. Mikor voltál zenekaros énedben a legbüszkébb, legboldogabb?

Most. Úgy vizsgálom ezt a kérdést mindig, hogy visszarepülök gyereknek. Persze az álmaink mindig tökéletesek, és a legszebbet ígérik, de mint tudjuk nincsen rózsa tövis nélkül. Viszont ha a 16 éves kori szememmel nézem a történetet, akkor úgy érzem, most érett meg a dolog, eddig csak formálódott. És minden változásra, tapasztalatra szükség volt ahhoz, hogy olyan lehessen, amilyennek ideaként megálmodtam.

A zenekar egyik jellemvonása a spiritualitás. Mi ihleti a dalokat? Egy Autumn Twilight rajongó hogyan képzelje el egy dal vagy egy szöveg születését?

Az évek során kialakult egy értékrendszerem, egy életfelfogásom, világlátásom. Ha van egy ebbe beilleszthető gondolatom, megpróbálom megfogalmazni egy olyan objektív szimbólumrendszerbe foglalva, ami valamennyire vizualizálható, de a lényeg hogy a gondolat megőrizze mondanivalóját. Mivel ezek a gondolatok nagyjából egységesek, innentől kezdve inkább a szám hangulata határozza meg hogy melyik sor melyik dalba kerüljön.

Hol tudnád elhelyezni az Autumn Twilight-ot a magyar zenei underground-ban? Egyáltalán mit gondolsz a magyar dark élet jelenéről és jövőjéről?

Nem tudom hogy egyáltalán a jelenben beszélhetünk-e magyar dark életről… Alapból késve gyűrűzött be Magyarországra, és azt hiszem itt már le is futott. A meglévő rajongói réteg pedig folyamatosan öregszik, fogyatkozik, még underground szinten is. De nem szebad kiindulni az itthoni helyzetből. Az internet segítségével állandó külföldi póló és cd rendeléseink vannak a letölthetőség dacára, interjúra és fellépésekre való felkérések. Sajnos az anyagiak miatt a fellépésekből eddig nem valósult meg semmi, mert hiába hívnak minket például gothic fesztiválra Spanyolországba vagy Görögországba, ha csak útiköltséget kérünk, már az is akkora tétel a fesztivál finanszírozását tekintve, amelyből több helyi, vagy szomszédos ország béli bandát tudnak hívni.

Nemrég került napvilágra Alteration címmel legújabb kislemezetek. Ha jól emlékszem, úgy volt beharangozva, hogy immár hagyománynak nevezhető az album előtti maxi. Ebből kiindulva: mikorra várható új lemez?

Ez ügyben nem mondanék semmi konkrétumot, mert még szavamon fogsz. A jelenlegi alkotási fázist meg kellett szakítanunk, mert a zenekar másik alapítótagja (a basszusgitáros Csekk Tamás) egy időre külföldre távozott. Igaz, ez idő alatt is bevállalunk egy-két koncertet, de előrelépés ezen a téren csak Tomi hazaérkezése után várható.

Mi lenne az az egy mondat, amit azoknak üzennél, akik olvassák ezt a beszélgetést?

Azt hogy gondolkodjanak sokat, csak az igazi értékekkel törődjenek, nehogy bedarálja őket a korszellem! A fejünket igen, a lelkünket nem vehetik! Valamint azt, hogy jöjjenek el január 7-én Budapesten a Nekromantika rendezvényre a Szabad az Á-ba, mert ott leszünk legközelebb hallhatók-láthatók.

Köszönöm…

Kapcsolódó cikkek

Autumn Twilight / Clue / Camp Fire Melancholy Acoustic / Sentio Ergo Sum – hálás vagyok, hogy a része lehettem

KMZ

Nevergreen / Dying Wish / Autumn Twilight / Tengerszem – élmény volt játszani

KMZ

Autumn Twilight – új videó: „Cyclic”

KMZ

AUTUMN TWILIGHT – Sequel

A honlap alapértelmezése

Holt Költők Társasága, Autumn Twilight – Koncertbeszámoló

medea

AUTUMN TWILIGHT – Dream Seeks Dreamer

KMZ

Autumn Twilight Interjú

Plastic_Puppet

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek