Interjúk

Avantasia Interjú

(scroll down for English Version)

Helló Tobi! Üdvözlet Magyarországról a Kronos Mortus olvasói nevében! Számtalanszor mondtad a sajtóban, koncerteken is, hogy nem lesz Avantasia koncert most meg mégis egy élő Avantasia DVD kapcsán beszélgetünk…

Üdv! Hogy őszinte legyek, amikor egy ilyen projektet csinálsz nem számítasz arra, hogy turnéra indulsz vele. Ez elég valószínűtlen, ezért nem is gondoltam rá, sőt, nem is akartam gondolni rá, mert tökéletesen boldog voltam azzal, hogy az Edguy-jal járhatom a világot és van egy kis stúdiós mellékprojektem, az Avantasia, amivel bármikor kiadhatok egy lemezt, ha éppen úgy érzem jónak. Szóval nem hazudtam, teljesen biztos voltam benne, hogy sosem fogunk turnézni az Avantasiával. De amikor 2007-ben bejelentésre került, hogy új Avantasia lemez készül (a Scarecrow- DarkJedi), akkor ajánlatot kaptunk, hogy főbanda lehessünk a világ legnagyobb heavy metal fesztiválján (Wacken Open Air- DarkJedi). Nem is pénzügyi okokból vállaltuk, bár jó ajánlat volt, hiszen mindig is bombáztak jobbnál-jobb ajánlatokkal, csak játszunk végre élőben is Avantasia dalokat. A pénz nem motivált, de hirtelen ott volt a lehetőség, hogy a kis stúdió projektem főzenekar legyen Wackenben. Ez volt az a pillanat, amikor meggondoltam magam és azt mondtam, hogy ezt nem kellene kihagynunk, mert minden bizonnyal örök életre szóló élmény lenne. Fiatal zenészként mindenki erről álmodik és nem sűrűn kapod meg a lehetőséget, hogy valóra váltsd ezeket az álmokat! Szóval beszéltem Sascha Paeth-tel (gitáros és producer), kíváncsi voltam ő hogy látja a dolgokat, lát-e rá esélyt, hogy egy nagy, epikus show-val szolgáljunk a közönségnek, anélkül, hogy bohócot csinálnánk magunkból a színpadon vagy musicalbe váltana át az egész. Ő azt mondta mindenképpen meg kell csinálnunk, sok énekessel, így duettekre és különböző énekes „csatákra” kerülhet sor egy hatalmas színpadon, szóval hirtelen azon kaptam magam, hogy együtt tervezzük az egészet, hogyan tudnánk működőképessé tenni az egész elképzelést. Így már nem hagyhattam ki a lehetőséget. Egész életemben bántam volna, ha visszautasítom a fesztivál ajánlatát, hiszen nem hivatalosan 100 ezren vannak azon a fesztiválon, szóval nagy erővel rá kellett vennem magam, hogy komolyan elgondolkozzam a lehetőségen.

Szóval amikor az ajánlat megérkezett, akkor még csak arra az egy koncertre készültetek vagy már egy turné terve körvonalazódott a fejedben?

Először csak Wacken volt a biztos, egy évvel a 2008-as fesztivál előtt be is jelentették. Engem is meghívtak a sajtótájékoztatóra, de pont előtte való napon kellett a vakbelemet műteni. Rossz időzítés! (nevet) Szóval először csak a wackeni koncert volt biztos, de hát amit Wackenben bejelentesz azt egy szempillantás alatt mindenki tudni fogja, hiszen akkor az egész metal világ oda összpontosítja a figyelmét. Futótűzként terjedt a hír és utána a telefon megállás nélkül csengett. Nem mondhatom, hogy erre nem készültem fel! (nevet) Mindig is rengeteg ajánlatot kaptam, hogy lépjünk fel az Avantasiával. Mindig visszautasítottam, de amikor mindenki tudta, hogy most tényleg lesz koncert hirtelen mindenki akart magának egy sajátot is! Szóval igen, tulajdonképpen már egy világ körüli turnéra készültem! (nevet)

Mennyi ideig készültetek a turnéra? Gondolom összeszervezni a zenészeket, próbálni nem lehetett kis meló.

Igen, nem volt egyszerű, amikor ilyen terveid vannak, ahol ennyi zenész és az ő időbeosztásuk ütközik, akkor nagyon nehéz bármit is összehozni. De én nagyszerű helyzetben vagyok, mert a szervező cégem levette a terhet a vállamról, ők szerveztek rengeteg mindent, telefonálgattak, minden eshetőségre felkészültek. Mert ilyen esetben kell alternatív megoldás is, ha valami nem úgy megy, ahogy terveztük. Példának okáért Bob Catley csak Európában tudott velünk fellépni, mert a Japán és dél-amerikai koncertek idején éppen a stúdióban volt a Magnummal. Ott nekem kellett énekelni az ő részeit is. Mindösszesen 3-4 hónap telhetett el a felállás véglegesítésével, de természetesen utána még próbálnunk kellett, meg kellett határoznunk, hogy milyen dalokat játsszunk, melyik énekes melyik számban szerepeljen. A próbák összesen két hétig tartottak. Meg akartuk teremteni egy valódi banda illúzióját. Az ilyen all-star felállások nem turnéznak, legjobb esetben is csak egy koncertet adnak. Ez sokszor érződik is rajtuk, nem olyan feszesek a színpadon, mint egy összeszokott banda. Tudtuk, hogy hosszasan kell gyakorolnunk, hogy ezt a hatást elérjük, de azt is, hogy minden egyes próbával töltött nap az egész produkció színvonalát emelni fogja. Végül ez kifizetődött, hiszen jók voltunk már akkor, amikor először színpadra léptünk együtt Svájcban.

Szóval gondolom nehezebb volt, mint a 2010 decemberi turné.

A mostani annyival volt könnyebb, hogy tudtuk, működni fog. Az első lépést már megtettük, élőben is megmutattuk, hogy erős az Avantasia. Egyedül az volt nehezebb, hogy most már nem számíthattunk a fesztiválközönségre. Hidd el nekem, Wackenben attól függetlenül eladják az összes jegyet, hogy az Avantasia játszik-e ott vagy sem! (nevet) Persze tetszett nekik a buli és nagyszerű látvány volt a színpadról a megszámlálhatatlanul sok kéz a magasban és hogy együtt énekelték velünk a dalokat. A legnehezebb része az volt a turnénak, hogy nem tudtuk biztosan, hogy kiket fog érdekelni egy Avantasia koncert. A 2010-es turné ráadásul csak három hetes volt, nem olyan hosszú mint az első, amikor 10 héten keresztül jártuk a világot. A csillagok együttállásának köszönhetően mindenki rendelkezésre tudott állni. A második azért is volt rövidebb, mert annyi elfoglalt bandát kellett összeegyeztetni: Gamma Ray, Magnum, Masterplan és persze az Edguy, hogy a többiek bandáit ne is említsem és persze Sascha rengeteg produceri teendőjét. Iszonyatosan nehéz volt olyan időpontot találni, amikor mindenki ráért folyamatosan több hétig.

Tervezed, hogy a második turnéról is kijön majd egyszer egy koncertfilm?

Nem, már sokszor kérdezték, de most jelent meg egy DVD, ami nagyon jó és teljesen bemutatja milyen az Avantasia élőben. Azt a pillanatot kapja el, amikor stúdiós hobbi projektből valódi zenekarrá vált. Megvalósítottunk olyasmit, ami azelőtt lehetetlennek tűnt. Eredetileg a 2010-es turné előtt jelentettük volna meg és a turnét is a DVD reklámjának szántuk. Ez sajnos nem valósulhatott meg néhány nagyon idegesítő produkciós galiba miatt: egyre több időt vett igénybe az elkészítése, de én nem akartam 90%-os anyagot kiadni, így inkább halasztottuk a megjelenést. Arra is gondoltuk, hogy felveszünk egy koncertet a 2010-es koncertkörúton is és hozzácsapjuk a dvd-hez, de ez borította volna az egész koncepciót. Végül nem vettünk fel egy koncertet sem, így újabb Avantasia DVD biztosan nem lesz a turnéról!

Vissza a 2008-as turnéhoz. Miért a Masters Of Rockot választottátok Wacken mellett, hogy szerepeljen a filmen? Miért nem egy Japán vagy dél-amerikai koncert került rá?

Mert így egyszerűbb volt. Sokkal könnyebb mindezt Európában megcsinálni. A MoR-on például ott volt a saját kamera csapatunk és a fesztiválé is, egyszerre 14 kamerával vették a koncertet. Ilyet Japánban iszonyú nehéz lett volna megszervezni, főleg, hogy mindösszesen 36 órát töltöttünk ott a turnén. Imádom az ottani közönséget is, de egyszerűen nem volt elég időnk ilyesmire. Ugyanez áll Dél-Amerikára is. Minden fesztivál más, sok helyen alig töltöttünk némi időt, szóval a Masters Of Rock jó választás volt.

A DVD-n hogy oszlanak el a dalok? Mennyi van Wackenből, mennyi a Mastersről? Azért is kérdezem, mert ott voltam mindkét bulin és a Masters Of Rockos hosszabb volt.

Most megfogtál, hirtelen nem is tudom. Talán 60% Wacken, 40% Masters, de az is lehet, hogy 50-50. A Masterses tényleg hosszabb volt, ott játszottuk a No Returnt, az Inside-ot és az I Don’t Believe In Your Love-ot is. Minden dalt szerepeltetni akartunk, ezért is vegyítettük a két koncertet. Wacken igazán különleges, ráadásul a hazámban van, de nem akartam egy Wacken DVD-t. Ezen felül volt némi technikai problémánk is Wackenben és most nem Jorn Lande mikrofonjára gondolok, ami nem szólt a közönség felé, mert a felvételen tökéletesen szól. Voltak más koncertről is felvételeink, de úgy döntöttünk nem használunk fel túl sok buliról anyagot a filmhez, de mindenképpen meg akartunk mutatni minden számot, amit az Avantasia ezen a turnén játszott.

Ezek mellett melyik volt a legemlékezetesebb koncert számodra a turnén?

Azt kell mondjam, a wackeni. Nem, azt hiszem inkább az első koncertünk, mert nem tudtam mire számíthatok. Rengeteget koncerteztem már az Edguy-jal, olyan szupersztároknak nyitottunk, mint az Aerosmith, a Scorpions vagy az Iron Maiden, mindezt hatalmas stadionokban, azt hittem már mindent láttam. Ideges is voltam, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy másik bandával lépek színpadra. A Sweden Rock fesztiválos koncertünk is emlékezetes volt: lemenő Nap és a 25000 ember a színpad előtt, akik mind megőrültek, ahogy színpadra léptünk. Aztán a turnézáró koncert Magyarországon is nagyon emlékezetes, bár egyben szomorú is. Amikor befejeztük az utolsó dalt, azt gondoltam ennek nem lehet még vége!

Ha már utolsó magyar koncertek szóba kerültek: az Edguy-jal játszottatok a Fezen fesztiválon és a „főzeléker” szót kiabáltattad a közönséggel. Azelőtt és azóta se hallottam, ez tényleg egy létező német szó, aminek a főzelék az eredetije?

Nem igazán, ez egy nagyon csúnya dologra hasonlít német nyelven, amit most nem ismételnék meg! (nevet) Elég gonosz volt, hogy ezt üvöltettem az emberekkel, de hát úgy éreztem ezt kell tennem, hogy megnevettessem a gitárosokat! Dirk, Eggi és Jens is könyörgött, hogy ne csináljam! (nevet) Ilyen formában nem rossz, de hasonlít egy nagyon csúnya szóra, amit mi mindenféle szexuális praktikákra használunk. (nevet) Olyasvalaki, aki nem a mi környékünkről származik nem is nagyon értheti a hasonlóságot, szóval ez inkább egy belső poén volt.

Már említetted, hogy az Avantasia esszenciáját a 2008-as turné adta, de a 2010-es is egy metaltörténeti mérföldkő, hiszen Michael Kiske 16 év után ismét metalt énekelt színpadon.

Számomra is nagyszerű volt! Emlékezetes, nagyon jól éreztük magunkat, nem is akarom a történtek jelentőségét csökkenteni. Legendás ami ott történt: Kai Hansen és Michael újra együtt a színpadon miközben Michael azokat a metal himnuszokat énekli, amik azzá tették Avantasiát, ami ma. De mint mondtam ez egy más korszaka már a bandának, a 2008-as turnén nagyszerű felállásunk volt, a lelkesedés az egekben, minden nagyon-nagyon jó volt. Azt hiszem 2010 más volt. Nem mondanám, hogy jobb vagy rosszabb, de más volt. André Matos nagyszerű munkát végzett Michael dalainak éneklésekor, hogy boldog voltam, hogy mindkét verziót hallhattam többször!

Az igaz, hogy ti ketten először a turné próbáin találkoztatok?

Igen, hosszú évek óta kapcsolatban voltunk, rengeteget leveleztünk, telefonáltunk, de ez volt az első alkalom, hogy ténylegesen szemtől-szemben álltunk egymással. Négy nagyszerű hetet töltöttünk együtt, azelőtt csak egy munkatárs volt, de most már azt hiszem mondhatom, hogy egy valódi barát. Nagyon furcsa volt, hiszen kb 11 éve dolgozunk együtt, de egyben vicces is, hiszen hiszed, hogy ismersz valakit, de ugyanakkor azt is gondolod, hogy egyáltalán nem, mivel most látod először. Olyan ez mint néhány hollywoodi film, de itt le kell szögeznem, hogy nem feküdtünk le egymással! (nevet)

Jó tudni! 😀 El tudod képzelni, hogy lesznek még Avantasia turnék?

Hogy őszinte legyek, nem tudom. Szeretnék még csinálni ha lesz reális lehetőség rá. Mondjuk úgy, ha mindenki megkeresne, hogy „Hé, figyelj! Van hat szabad hetem itt, ráérek, miért nem csinálunk egy turnét?”, akkor gondolkodás nélkül belevágnék. De annyi elfoglalt bandára kell tekintettel lenni, hogy nem hinném, hogy ez mostanában összejön. A már korábban említett bandák nagy része évente egyszer körbeturnézza a világot, némelyik akár kétszer is, alig van idejük a tagoknak másra. Mint mondtam, szívesen csinálnám, de nagyon valószínűtlennek tartom és nem vagyok optimista azt illetően se, hogy egyáltalán lesz még turnénk.

Ha már szóba kerültek az elfoglaltságok, mik az Edguy tervei a közeljövőben?

Új albumon dolgozunk, ami augusztusban jelenik majd meg. Utána egy 100-120 állomásos világ körüli turnét tervezünk.

Az Edguy-ból Felix mindkét Avantasia turnén dobolt, de a többiek nem jutottak szerephez, pedig szerepeltek az első két lemezen. Hogyan viszonyulnak ők az Avantasiához?

Nem tudom. Azt hiszem, bár ez nem biztos, hogy mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az Avantasia sikere segít az Edguy-nak és fordítva. Dirk ott volt a Wacken koncerten 2008-ban és biztosan gondolta is magában, hogy ő is oda tartozik, arra a színpadra. De először is, mi az Edguy-ban mindannyian barátok vagyunk és persze intelligensek. Mármint a többiek (nevet)! Tudjuk, hogy mindkét csapat csak profitál a másik sikereiből. Vegyük csak a Scorpionsos példát: Rudolf Schenker szerepelt a Scarecrow lemezen és most az Edguy nyit a Scorpions búcsúturnéjának német állomásain. Ez 12-13 koncertet jelent 12-15 ezer ember előtt, nagy arénákban.

Egy utolsó gyors kérdés, mert az időnk a végéhez közeledik: Mik a legjobb vagy legviccesebb emlékeid Magyarországról? Mit üzensz a magyar rajongóknak?

Nagyon jól emlékszem az országotokra, hiszen számtalanszor játszottunk ott. Amikor először voltunk nálatok, akkor a Rhapsodyval játszottunk a Petőfi Csarnok melletti szabadtéren és utána egy nagyon durva afterparty kerekedett a Wigwamban. A Rhapsody-val közös dobtechnikusunkat másnap reggel meztelenül találtuk meg az utcán! (nevet) Mindig nagyszerű volt ott lenni, szeretem Budapestet, szeretem a várost és nagyon várom már, hogy remélhetőleg az év végén újra nálatok játsszunk! Addig is remélem mindenki a gyönyörű Avantasia DVD-vel múlatja az időt, ami egy olyan turnét örökít meg, aminek az utolsó nagy durranása Magyarországon volt!

—————————

ENGLISH VERSION:

Hello Tobi! Greetings for Hungary! You told several times in various interviews even on stage in the past that Avantasia will never perform live, but here we are talking because of the new Avantasia live DVD.

Greetings! To be honest with you when you do a project like that you don’t expect a tour to happen. It’s not very likely so I didn’t think about it, I did not want to think about it, because I was perfectly happy touring the world with Edguy and having my little studio project, Avantasia to do albums whenever I felt like doing it. So I wasn’t lying, I was confident that a tour will never happen. But when we announced the Scarecrow, the second coming of Avantasia in 2007 we got the offer to headline the biggest heavy metal festival in the world. And it wasn’t for financial reasons, it was a good offer I always had great financial offers for Avantasia to play live but it was never the reason for me to do it but all of a sudden we had the opportunity to headline Wacken. That was the moment when I changed my mind, when I said we shouldn’t leave out that opportunity because it’ll make great memory for the rest of my life. As a young musician this is what you dream about. You don’t get that chance too often. So I talked to Sascha Paeth (guitar player and producer) and I just wanted to know if he saw a good chance that we wouldn’t make fools out ourselves on stage, playing a musical on stage. But if we saw a good chance to make it a big, epic show, but not a Broadway musical. He said yeah, sure, we’re gonna have many singers, vocal duetts, vocal battles and big stage and all of a sudden we came to develop the vision together how it could work and then I would not leave out that opportunity. I’d have regretted it for the rest of my life if I turn down the headliner position with unofficially 100000 people. I had to force myself to seriously consider to do it.

So when the Wacken offer came in you just started preparing for only one show or you had a tour plan already in your mind?

Wacken was confirmed and when they announced it one year earlier. I was invited to the press conference but the day before that I had an appendix surgery, I had to have it removed in a city close to Wacken. Bad timing! (laughs) First it was only the Wacken show but when you announce something in Wacken all of the metal scene will know it in a blink of an eye, because that time Wacken is the Mecca for the whole genre. So the news spread like wildfire and all of a sudden the telephone constantly rang. I can’t say I wasn’t prepared for that in advance.!(laughs) I always had many offers to play Avantasia live shows. We always turned down, but when we announced everybody knew it would actually happen, that organizers will call and want a show for themselves as well. So yes, I was prepared to do a little world tour! (laughs)

How much time did it take to prepare for the tour? To get the musicians together, to rehearse the songs…

It was little bit difficult, when you do a thing like that you have so many musicians who has their own schedules with their own bands so it was really hard to organise everything. I’m in a great position because I have a booking agency what took the painful work off my shoulders: making phone calls, booking everything, organising everything but you always have to work with alternative solutions if things doesn’t go well. Like we couldn’t take Bob Catley to South America, bacause he was in studio with Magnum at that time so he could do the European dates, but not Tokyo, Russia and South America. There I had to sing his passages. It took 3-4 months to put he line-up together and of course after that we had to rehearse, decide the setlist, which singer would appear during which song. The rehearsals took two weeks. We wanted to create the feeling that this is a real band. Which is very rare, first of all because all star projects don’t go on tour they only gather to play one night together. This is why they never sound so tight as a real band. We knew we had to set up long rehearsals just like how a band would go on a world tour, we knew that every aspect of the tour would benefit from every additional day of rehearsal. It paid off, because when we went on stage in Switzerland for the first show as a band we were good.

So it was harder than the tour you just finished in December?

The easier thing about the last tour that I knew that it’d work. The first step was done, I knew Avantasia on stage would work. The only harder aspect was that it was our own tour we just couldn’t rely on festival audience. Believe me Wacken is sold out no matter Avantasia plays there or not. (laughs) Of course they appreciated the show and it was a great sight from stage: so many thousand people waving their hands, singing along. The most difficult thing with our own tour was that we didn’t know who would come. The 2010 tour was just 3 weeks long, it was a different situation because we didn’t have the time frame we had in the first tour. The first tour was 10 weeks in the festival summer. The stars aligned it was the time when everyone was available. The second tour was only 20 days because there was so many bands involved: Gamma Ray, Magnum, Masterplan and Edguy of course their schedules. It was really hard to find a time window when everyone is available for couple of weeks in a row.

Do you plan to make a DVD out of the second tour?

No. I’ve been asked that question many times but we have just released a DVD which is very good and represents Avantasia. I wanted this DVD to capture what Avantasia live is, it captures a very important era of Avantasia when it became a real live band, not a studio project. We made something looked impossible, possible. We wanted this DVD out before the 2010 tour, we wanted that tour to support the DVD. It didn’t work because some things that had to do with the production team. It really pissed me off, I have to say. It took longer and longer and it was so important for me to make it just 90% and release it a little sooner. So I decided to release it after the 2010 tour. We thought to shoot one show and include it in the just released DVD but it’d have ruined the whole concept. So we didn’t even record a show on that tour so there won’t be a Dvd.

Back to the 2008 tour and the DVD. Why did you choose Masters Of Rock to shoot parts of the DVD? Wacken was an obvious choice but why not include footage of a japanese or south american concert?

Because it was easier. Easier in Europe. For instance we had our own camera crew at the MoR and we alse had the camera team of the festival there. So we had 14 cameras, it’s hard to organize things like that in Japan especially when we were only there for 36 hours. I love the audience there but we had so little time there to organize something. Same with South America, we didn’t have the time to fly in few days earlier and every festival is different and we had so little time for some of them, so Masters Of Rock was a good choice.

How many of the songs featured on the DVD are from the Wacken and how many songs are from the MoR show? I was at both show and the Masters Of Rock show was longer.

I don’t know it right out of my mind, but I’d say 60% Wacken, 40% Masters Of Rock. Maybe it’s 50-50. The Masters Of Rock concert was longer, it featured Inside, No Return and I Don’t Believe In Your Love. We wanted to include every song that’s why we decided to melt this shows together.
Wacken is special, Germany is my home country but we didn’t want to make a Wacken DVD. Besides that we had some technical difficulties in Wacken and I don’t mean that Jorn Lande’s microphone couldn’t be heard during his first 1,5 songs. It happened to the audience only but it was completely recorded. But we had some other concerts to choose material from but we decided not to include too many shows in the concert film, so we decided to include every song that was played in either show. So basically on this DVD you can see every song Avantasia ever played on that tour.

Besides these two concerts which one was the most memorable to you?

I have to say it was Wacken. No, I think playing the first show was great because I didn’t know what to expect. I’ve played so many shows with Edguy, even supporting such superstars as Aerosmith or Scorpions, stadium shows with Iron Maiden, I thought I had seen it all. I was nervous because that was the first time I was ever on stage with a different band. Sweden Rock was also memorable, the sun was setting, 25000 people, all went crazy when we hit the stage. The last show in Hungary was pretty memorable as well. It was a little bit sad. I thought this can not be over when we finished the last song.

Speaking about last shows in Hungary. Edguy played here in September and I was wondering if „főzeleker” is an actual german word. I’ve never heard about that before or ever since, but you made the crowd chanting it.

Not really, it sounds very similar like something very very nasty in German, which I won’t repeat. (laughs) It was just bad taste for me to make the people sing that, I thought I had to do that in order to make our guitar player laugh! Dirk, Eggi and Jens all said: please don’t do this!:) It’s not real mean, but it’s close to a real mean expression about sexual practice. (laughs) Someone who’s not from our region would not understand the similarities, so it was an insider joke.

You mentioned earlier that the essence of Avantasia was the 2008 tour, but you made the 2010 tour an other milestone in heavy metal history, because Michael Kiske returned on stage after 16 years singing metal.

It was great for me as a fan! It was memorable, we had so much fun together, I don’t want to dewnscale the importance of the event. It’s legendary what happened there, that Kai Hansen and Michael was both on stage, playing together, Michael sang the anthems what made Avantasia what it is today. But as I said it’s a different era of Avantasia, on the 2008 tour we had a great line-up, the spirit was high, everything was really-really great. I think it was different in 2010, I can not say it was worse or better but it was different. Andre Matos did such a great job singing Michael’s themes so I was happy to witness both versions of Avantasia both with Michael and Andre.

Is it true that you two have only met for the first time during the rehearsals?

Yes, we had been in touch for years, we e-mailed many times, we spoke on phone many times, but it was the first time we actually faced with each other. We had four great weeks together, he was a working colleague before that but I think I can say he’s a real friend now. It was weird for us, since we’ve been working together for 11 years or so. It was funny, because you think you know somebody yet at the same time you think that you don’t know him because that’s the first time you meet him. It’s like those Hollywood movies, but I have to say we never had sex! (laughs)

That’s good to know! 😀 Can you imagine doing an other tour with Avantasia?

To be honest, I don’t know. I’d love to do if there’d be a realistic option doing it. Let’s put it this way: If everybody would come up to me and say, listen up I’ve got 6 free weeks here, I’m available, why don’t we make a tour, I’d do that immediately. But there are so many occupied bands and people involved, so I doubt it will happen in the near future. Most of the aforementioned bands tour the world once or twice every year. As I said I’d want to do it but it’s very unlikely and I’m not optimistic it will happen again.

What are the plans of Edguy for the near future?

We’re doing a new album it’ll come out in August. We’ll do a world tour with around 100-120 shows.

You shared the stage with Felix from Edguy during both tours. What are the other guys’ feeling towards Avantasia? They were playing on the first two albums but they didn’t play on the tour.

I really don’t know. I think, although it’s not sure, that we are all aware that the success of Avantasia helps Edguy big time and the success of Edguy helps Avantasia. They both push each other. Emotionally it might be difficult to see them. Dirk was there to watch the Wacken show in 2008, it must be hard to stand there and think „I belong on that stage”. But first of all, we in Edguy are all friends, we’re intelligent I mean at least the others (laughs) and we all know that both projects benefit from each other. You just have to take the example of Scorpions. Rudolf Schenker played on The Scarecrow album now Edguy supports Scorpions on several dates on their farewell tour in Germany in front of 12-15000 people in big arenas.

One final question because we are running out of time: What are your best or funny memories about Hungary? What’s your message to the hungarian fans?

I remember Hungary very well, we played there many times. The first time we played there was with Rhapsody in an open area next to Petőfi Hall and we had a real bad after show party in Wigwam. The next morning they found our and Rhapsody’s drumtechnician naked in the streets. (laughs) It has always been great, I love Budapest, I love the city, I’m looking forward to coming back with Edguy towards the end of the year. I hope everybody enjoys the time till then with the beautiful Avantasia DVD portraying a tour which had it’s final big bang in Hungary.

WEB: http://www.tobiassammet.com/

Kapcsolódó cikkek

Hétfőn Avantasia koncert – itt az összes vendégénekes listája!

KMZ

Avantasia Interjú

KMZ

Avantasia – The Raven Child: „Karácsonyi puding”, súlyos mondanivalóval

Muszka Zsuzsanna

Avantasia – Új lemez és budapesti koncert jövő májusban

KMZ

Avantasia koncert a Barba Negrában

KMZ

KME videók: Avantasia, Motus Tenebrae, Votum, Idol Of A Broken Mind, Necrosavant etc.

KMZ

KME videók: Motus Tenebrae, Avantasia, Charm Designer, Greenleaf, Pilgrim, Imminence

KMZ

Az Avantasia visszatért; új album és világkörüli turné hamarosan!

KMZ

Hot News: Avantasia – W:O:A Warm-Up Show 2014

KMZ

AVANTASIA – The Mystery Of Time

Darkjedi

Hot News: Avantasia – Full Album Stream Available!

KMZ

Hot News: Avantasia – New Album Out On Friday!

KMZ

Hot News: Avantasia – “Sleepwalking” Single And Video Available Now!

KMZ

Hot News: Avantasia Shoot “Sleepwalking” Video Clip & Release New Single

KMZ

Hot News: Avantasia New Album Trailer and More Tour News!

KMZ

Hot News: Avantasia – First New Track „Invoke The Machine”

KMZ

Hot News: Avantasia – Bob Catley to Join As Guestsinger on the Album and the Tour

KMZ

Hot News: Avantasia – The Mystery Of Time Album Artwork Revealed

KMZ

Hot News: Avantasia – Song Titles And More Guests Announced!

KMZ

Hot News: Avantasia – Eric Martin Of Mr. Big Joins As Guest Singer!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z