Interjúk

Avian Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Lance King válaszolt.

Sziasztok! Először is gratulálni szeretnék a lemezhez, nagyon jól szólal meg! Nem akarlak halálra dicsérni benneteket, de akkor sem tudom megállni, hogy azt ne mondjam, kiváló a zene, amit játszotok, és a stílus kirívó gyöngyszemét raktátok le az asztalra!

Nagyon szépen köszönjük és nagyon örülünk, hogy tetszett ez a kis moltant slab metál.

Ki/kik voltak a lemez fő dalszerzői? Nyilvánvalóan mindenki beletette a magáét rendesen, érezhető is a korongon mindvégig. Milyen inspiráció vezetett ezekhez a dalokhoz?

Nos, az élet, összeesküvés elméletek, jó sztorik, még több összeesküvés elmélet és a metál szeretete! Mi lehetne még?

Mennyi időt töltöttetek az alapok megírása után a témák felépítésével, kicsiszolásával? Mennyi időt tudtok közösen, teljes létszámban próbálni?

Nos rengeteg időnk van, sokkal többet vagyunk együtt, mióta Yan abba a városba költözött, ahol én is lakom és így Jerry-vel és Brian-nek együtt, a zenészekkel egy regionális bandát csináltunk. Bill messze lakott, de a csapat központja itt van, így tudunk jammelni és élőben játszani.
Az album megírásának időtartamát tekintve pedig, egy év alatt sikerült időt találni rá.

A stúdiómunka is kiváló, hol rögzítettétek az anyagot, és ez a munka mennyi időt vett igénybe?

Körülbelül 3 hónapig tartott felvenni az albumot, a dobot egy helyi dobstúdióban, Minneapolis-ban vettük fel, és nagyon tetszett, hogy napokon belül készen lett, aztán már csak a sávok maradtak, sok gitár, billentyű és ének sáv van.

Milyen volt a hangulat közben, mi a véleményetek a végleges formáról, mennyire vagytok elégedettek?

Azt hiszem tökéletes a hangzás, pont olyan, amilyet akartunk! Határozott, csiszolt, csupasz, mégis epikus metál!

A borító érdekes darab, egyszerre tekint a múltba és a jövőbe. Ki volt az ötletgazda, és ki valósította meg mindezt? Könnyen tudtatok ebben egyeztetni, közösen dönteni a zenekaron belül?

Az Yan ötlete volt, nagyon sokat gondolkodik a zenén és a történeten, az üzenet mögött rejlő koncepción; hónapokon át dolgozott Mattia Norén-nel, hogy a borító tökéletes legyen.

A szövegeket ki írja, és beszélhetünk-e bármilyen koncepcióról az egészet (zene és szöveg) tekintve? Mit szeretnétek a zenétekkel és a szövegekkel átadni a hallgatóknak?

Feltétlenül van koncepció, történet is, de rajtatok múlik, hogy erre rájöjjetek, miért mondanám meg nektek a történetet? Yan találta ki a történetet és a tompa dalszövegeket, aztán finomítottam rajtuk, hogy illeszkedjenek a zenébe és a dallamokba, amiket a számokhoz találtam ki.

Mi motivál benneteket ilyen téren?

MEEEEEEEETTTTTTTTAAAAAAAALLLLLL, mi más?

Milyen zenekarok voltak rátok hatással, vannak-e abszolút kedvencek? Magánéletetekben mennyi időt tudtok zenehallgatással tölteni, jártok-e koncertekre kedvtelésből?

Nos, a Nightmare Records az enyém, albumok 100-ait hallom minden héten és sok közülük csodálatos, így borzasztóan nehéz kedvencet választani manapság. De megemlíthetek egy-két örök kedvencet.
AC/DC – BACK IN BLACK / METALLICA “BLACK” / RUSH ” 2112″ / DREAM THEATER “IMAGES AND WORDS” QUEENRYCHE “OPERATION MINDCRIME”. Ezek a kedvenceim, de van még 1000 másik is, nincs hiány csodálatos zenékben, csak nézzétek meg a web-boltot a www.NightmareRecords.com címen és ahol streamek 100-ait hallgathatjátok meg, majd meglátjátok, miről beszélek.

Mi a véleményetek a mai feltörekvő zenekarokról, a scene mai helyzetéről, a koncertezési lehetőségekről?

Nehezebb, mint volt, több a banda és így több a szórakoztatási lehetőség is.

Az ingyenes netes letöltések korát éljük, mennyire befolyásolja ez az eladási számaitokat, hogy érzitek?

Feltétlenül, a világháló nagyszerű hely, ahol promotálhatod a bandáidat, néhány oldal promócióval foglalkozik (Myspace) és néhány, hogy továbbítsa a zenéidet (torrentek), a torrenteknek nincs joguk továbbítani mások zenéit, de néhány ember úgy véli, joga van ehhez a szabad zenéhez, mivel ott van és más is letölti. De bárki feltölthet albumot torrenten és már magában ez a tény nyilvánvalóvá teszi, hogy ez nem helyes. A letöltők úgy vélekednek, hogy ez jó dolog, mivel, ha szeretik az albumot, elmennek és megveszik, és nagyon kis százalékuk így is tesz. De a legtöbb nem, ha így tennének, látnám a számokon, mivel van egy kis lemezcégem. Nézegettem a torrent seed-eket és letöltéseket, hogy lássam, milyen arányban áll a letöltés, a vásárlással. Ha letöltések 50%-a elkelne album formájában is, senki sem panaszkodna. De átlagban a torrentezők kevesebb mint 5%-a, általában 2-4%-a veszi meg az albumot is.

De tényleg, miért ne tennék, ha megkapják ingyen?

Nem gondolom, hogy mindenki rossz, aki letölt, ott van, megteheted, miért ne tennéd? (ez a legtöbbeknek a mentalitása, aki letölt) Nem a rajongókat keresném, akik letöltenek, rögtön a torrenteket és az azokat üzemeltető szervereket keresném. Valójában ők azok, akik törvényt szegnek és teszik ingyenesen elérhetővé más ember tulajdonát a világ számára, mindenféle hivatalos megegyezés nélkül. Ne érts félre, ha egy banda feltölti a saját albumát, azzal a céllal, hogy az emberek ingyen letölthessék, és ezzel reklámozzák magukat, az teljesen más dolog. De őszintén nem ezek teszik a letöltések legnagyobb százalékát, kivéve “Trent Raznor-t”. A bandáknak, akik sok pénzt és időt költenek a zeneszerzésbe, saját joguk kell, hogy legyen, hogy ingyenesen elérhetővé teszik-e azokat. A legtöbb banda manapság örül, ha a lemezből bejön egy újabb stúdióra való összeg, hogy egy új albumot csinálhassanak, de ez már ritkán valósul meg.

A lemeznek lesz-e külön turnéja? Merre voltatok utoljára játszani, és kikkel? Milyen további terveitek vannak az idei évre nézve? 

Az Avian épp most játszott egy (képzeld csak el) egy koncertszervező esküvőjén, aki a barátunk, elég másfajta buli volt, de ugyanúgy jó kedvvel csinálták. Az USA közép-nyugati részén fogunk játszani a Primal Fear-rel és Edguy-jal, szeretnénk még játszani fesztiválokon és/vagy egy rendes turnén, de ezeknek még nem jártunk utána.

A korábbi lemezhez képest észrevehető némi változás, ami előnyére vált a zenekarnak. Mi a véleményetek, ha összehasonlítjátok a két albumot?

Az egyetlen dolog, ami itt különbözik, hogy én a kezdetektől fogva a vezetőülésben ültem, és rögtön albumként vettük fel, ahelyett, hogy egy pár számot felvettünk volna demónak. A másik dolog, hogy most játszottam billentyűn is, a minimalista, atmoszférikus dolgokra mentem rá (ez mégiscsak egy metál lemez)
Az első albumot különböző stúdiókban vettük fel az évek során, sok különböző rész és felszerelés volt.

Civilben mi a foglalkozásotok, a zenélés mellett foglalkoztok-e valamilyen más művészeti tevékenységgel?

A lemezcégen, játékon, fesztiválszervezésen és albumok masterelésén kívül sok időt töltök a családommal, a fiam szereti a hegedűt, dobot, baseball-t, így támogatom őt ezekben, sok ideje járunk harcművészetet tanulni, ezt is együtt csináljuk. Önkéntesen jelentkeztem a sportközösségbe, de a Nightmare records miatt, most kevés időm van rá.

Az önkifejezés minden ember számára fontos dolog, gondolom rátok ez hatványozottan igaz, hiszen a zenélés is ide tartozik. Kinek mi a hobbija?

Muay Thai, futás, hajózás, motorozás, rollerblade, lesiklás, kempingezés, azt imádjuk az erdőben.

A mai zenei dömpingben nem könnyű sem érvényesülni, sem ötletes, határozott, karakteres zenét játszani, piacra dobni. Hogyan tudjátok erősíteni a helyeteket, milyen eszközökkel próbáljátok a zenéteket eljuttatni, megismertetni a közönséggel?

Ez igaz, sok eredendő stílus van most, amikor igazán friss stílust hallok, az inspirál, manapság ez nagyszerű és nem szokványos. Egyébként csak személyiségi okok akadályozhatnak abban, hogy ne törekedj az új hangzásra. Millió hangzás van, amik nem kerültek még felvételre, ezek segíthetnek az új hangzás elérésében és, hogy az akkordokat/hangokat ne a mások által már megszokott sorrendben játsszák és ez segít a stílusodnak is.

Végezetül egy “kötelező” kérdésem maradt már csak: mit üzentek a rajongóitoknak?:)

Mint minden albumnak, az Avian üzenete nagyjából ez: Ébresztő, birkák! Sok dolog történik a világban, ami hatással van ránk, a felszínen is, és a felszín alatt is, amit már csak akkor veszünk észre, mikor már túl késő. A közösség dolgozó méhekké változtatott minket, hajtjuk a pénzt, hogy kifizessük a számláinkat, befizessük az adót, és minél többet dolgozunk, annál több lesz. Nem döntésképes embereket akarnak, hanem parasztokat, ez az ábra. Túl elfoglaltak vagyunk, hogy meglássuk nem csak azt, ami minket érint, hanem gyerekeinket és az elkövetkező generációkat is. A legfontosabb, hogy együtt meg van az erőnk, hogy megváltoztassuk ezt…hogy legyen hozzá közünk!

Köszönöm az interjút, további jó munkát!

Köszönöm, remélem újra lesz alkalmunk rá, kérlek, nézzétek meg a következő címeket, ahol számainkból találhattok mintákat.

www.NightmareRecords.com
www.AvianBand.com
www.Myspace.com/AvianBand

—————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Lance King.

First of all, let me congratulate you on your latest record, it is really great. Actually, I don’t want to tell you holy compliments, but I cannot help saying that your music is one of the nicest piece among the ones in this genre.

Thank you very much, we are all glad you enjoyed the moltant slab of metal that it is.

Who were the main composers? Obviously, everybody in the band took his part during the work. What were the things that have motivated you to write such great songs?

Well Life, conspiracy theories, good stories, more conspiracy theories and the love of metal! what else is there?

How much time have you spent on building the songs from the basics? Do you have many occasions to work and play music together?

Yes absolutely we have time, it’s been something we have a lot more of together since Yan moved to my city and we built a regional band out of it with live musicians from the area with Jerry and Brian, Bill was the guy that lived far away, but we have the nucleus of the group here so we can write and jam and play live.
Regarding the length of time to write the album, it happened over the course of a year when we could find the time.

The sound is really correct. In which studio did you record the new album and how much time did it take? Did you have a good time during it?

It took about 3 months to record this album, we did the drums at a local drum studio in Minneapolis that we really liked got those done in a day, then it was all about the layers, and there are many layers of guitars, keyboards and vocals on this.

What are your opinion about the result; are you satisfied with it?

I think it sounds perfect, just what we wanted! It’s gritty, yes polished, bare bones yet epic metal!

The cover art is quite interesting: it reflects the past and the future at the same time. Whose idea was it and who was the author who created it?

That was Yan’s idea, he spends a lot of time just thinking about the music and stories and concepts behind the messages of the songs and worked with Mattias Norén over several months to get the artwork perfect.

Who writes the lyrics, and is there any concept behind the whole structure – music and lyrics? What is your message to the audience through the music?

Absolutely there is a concept, and a story, but it’s for you to figure out, why would we want to spoil the story? Yan created the story and the ruff lyrics, and I then I refine them to fit the music, and the melody I come up with for the songs.

What motivates you in this field?

MEEEEEEEETTTTTTTTAAAAAAAALLLLLL, what else?

Which bands are your idols and favourites? In your personal life, how much time you have to listening to music or going to concerts?

Well I own Nightmare Records, I hear 100s of CD’s every week and many of them are amazing, so I find it extremely hard to have favorites these days. However I do have some all time favorites that could perhaps be quoted. ACDC – BACK IN BLACK / METALLICA “BLACK” / RUSH ” 2112″ / DREAM THEATER “IMAGES AND WORDS” QUEENRYCHE “OPERATION MINDCRIME” These are a small bit of my favorite albums, I have 1000’s though, there is not a shortage of wonderful music out there, just check my webstore at www.NightmareRecords.com and listen to the streaming samples of 100’s of albums and you’ll see what I mean.

What are your opinion about nowadays’ young bands, the present situation of the musical scene and the gig-opportunities?

It’s harder than it used to be, there are more bands, and more entertainment options for fans.

This is the age of the internet – in what way are you influenced by the free downloads of music? Does it have any effect on the number of the sold pieces of your records?

ABSOLUTELY it does, the web is a wonderful place to promote your band, some websites cater to promotion (Myspace) and some cater to giving your music away (Torrents) the torrents have no legal right to give away others music, but people believe it’s their right to this free music, because it’s there and others are doing it. But anyone can upload an album to a torrent, and this fact alone should be obvious that it isn’t right.
Downloaders argue it’s a good thing, because if they like the album, they’ll go and buy it, and a very small percentage of people actually do.
But most don’t, if they did I would see the numbers, because I own a small record company. I’ve watched the torrent seeds and downloads to see how many there are compared with actual sales. If albums sold 50% as much as the torrent downloads for it, absolutely no one would be complaining. But typically it’s that less than 5% 2-4% average that download from a torrent actually buy an album.

But really, why would they, they have it free?

It’s not like I think everyone that downloads is bad, it’s there, and you can do it, so why not? (this is the mentality of most that do it) I wouldn’t ever go after fans for doing this, I would go after the torrents and the server companies that host them directly. Those are the people that are really breaking the law and providing other peoples property to the world free without any formal agreements with anyone. Don’t get me wrong, if a band uploads their music because they “want people to download it free” to promote and create a buzz for themselves, that is a totally different thing. But honestly those aren’t the files that that are
getting downloaded for the most part unless it’s “Trent Reznor”. For the bands that have spent a lot of money & creative time into creating the music, I think it should be their choice if they give it away is all. Most bands these days are just happy to recoup the costs of recording so they can make another album for the world, but that is rarely the case anymore.

Are you planning a tour in connection with the album? Where did you have the latest gig? What are your other plans for the future?

Avian just played (believe this) at a private wedding for a concert promoter friend of ours, it was a very different gig but fun just the same. We’ll be playing shows in the Midwest of the United States with Primal Fear and Edguy, we’d like to do some festivals and or a solid tour but we haven’t gone looking for those.

There are some differences on the new album to the previous record – these are positive changes, I think. What can you tell me about the comparison of these two records?

The main thing that is different here is that I was in the drivers seat from day one of the recordings and it was being recorded as an album rather than a few songs at a time being demo’ed up. Another is, I played keys on this one, I went for minimalistic, atmospheric for the most part (this is a metal band after all) The first album we had recorded in several studio’s over a couple years, we had many different sessions and some of the gear used when recording wasn’t the optimal set up because it was just meant for us. For instance Yan used a POD sans amp for the guitars on “From the Depths of Time”. For “Ashes and Madness” I made him go out and buy a Mesa boogie (Triple rectifier), this combined with tracking the drums at a great drum studio all at the same time, and doing all the other parts all the same way, made for a lot more consistancy when mixing, making my job a lot easier to get the sound I was going for.

What do you do as a citizen? Do you have any artistic spare time activities besides music?

We’ll besides the record label, playing music, promoting a festival and mastering albums, I spend the little time left over with my family my son enjoys violin, drums, baseball so I support these events, he and I have been doing martial arts for a long time and that is something else we get to do together. I used to volenteer my time in the community for sports, but lately I’ve been too busy with Nightmare records for this.

Self-expression is a very important thing for each person. What are your hobbies?

Muay Thai, running, boating, motorcycles, roller blading, downhill skiing, camping, love it out in the woods.

The present situation of the musical life offers the audience many bands and styles. It is a hard thing to play special and original music.

That is true, there are many derivative styles going on, when I hear a truely fresh sound I’m inspired, it’s such a great and unusual find these days. However, there is no reason other than personal preference that people are not able to “try harder” to sound original. There are millions of sounds not recorded into music yet that could be utilized, this would help the sound to be more original, and trying not to play notes/chords in the same typical order as others and invoking style in what your doing helps as well.

Finally, I must have ask you: what are your messages to your fans?

With both albums, Avian’s message is pretty much this:
Wake up sheeple! There are many things going on in the world that effect most of us, both on the surface, but much more just under the surface that we don’t see until it’s too late. Society has turned us all into worker bee’s, scurrying around to get just enough money to pay our bills and our taxes, and the harder we work the more we owe. (more money for the ones creating this paradigm) The bigger picture of what is going on is dumbing us down to just be their pawns…not people that make the decisions. We’re too busy and involved in our lives to see the big picture of what is going on that effects not only us, but our children and generations to come forevermore. And most importantly we together have the power to change it…. TO BE INVOLVED!

Thank you for the interview and I wish you many success for the future.

Thank you, hope to do it again sometime, please take time to check our samples of our album on www.NightmareRecords.com /www.AvianBand.com and www.Myspace.com/AvianBand

Lance King out!

Kapcsolódó cikkek

AVIAN – Ashes And Madness

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z