Interjúk

Avsky Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre AE válaszolt.

Hailz! először is el kell mondanom, hogy az új album tökéletesen illeszkedik a diszkográfiátokba. Tehát ti láthatóan nem vagytok a következő EMPEROR, és nem várhatunk tőletek egy “Prometheus…”-t, feltételezem. Szerinted a radikális változás a Black Metal ellensége?

Nem, nem igazán. Amíg az általam kedvelt bandák jó zenét játszanak, a fejlődéssel nincs problémám. Imádom az olyan bandákat, mint az ULVER, akik minden lemezükön másképpen szólnak, még akkor is, ha már régen nem BM-t játszanak. Az AVSKY hangzásában viszont ne reméljetek radikális változást.

Neked mennyire tetszik személy szerint az új lemez? Elégedett vagy a végeredménnyel, beleértve az artwork-öt, szövegeket, zenét, hangzást, általános atmoszférát?

Igen, elégedettek vagyunk. Persze van pár dolog, amivel kapcsolatban úgy érzem, lehettek volna jobbak is. De szerintem ez minden album kiadásánál így lesz mindig is. Az artworkkel is nagyon elégedett vagyok, bár, mivel még a példányainkat még nem kaptuk meg, nyomtatásban nem tudom, hogy fog festeni.

A nagyszerű dolog az AVSKY-ban, hogy megkülönböztethető hangzással és zenével rendelkeztek. Ezt hogy sikerül létrehoznotok, és szerinted mi ennek az esszenciája, mik az AVSKY fő elemei?

Nem tudom. Bár azt nagyon jó hallani, hogy szerinted a hangzásunk megkülönböztethető. Szerintem az AVSKY azon bandák egyike, akik leghatékonyabban tudják megeleveníteni a korai ’90-es évek érzését. A nélkül, hogy azon időszak bandáinak totális másolását nyújtanánk.

Manapság, amikor a Black Metal annyiféle alfajra bomlott szét, pl. religious BM, pagan BM, depressive BM, NSBM, stb., hol áll az AVSKY a scene-ben, ha létezik egyáltalán ilyen? Vagy egyáltalán nem érdekel a scene, és nincsenek is barátaitok?

Az AVSKY zenéjét Black Metalként adjuk meg. Nem többként, nem kevesebbként. Túl sok alfaj van, amit követni kellene. Az AVSKY-t a svéd BM scene részének tekintem, habár elég kevés banda van, akivel kapcsolatban állunk. A depresszív BM-t nem nagyon szeretem, totál elegem van a nyafogásból, és az önsajnálatból. Ennek semmi köze a Black Metalhoz.

Megtudhatjuk, hogy mely elsőgenerációs (értsd VENOM, BATHORY és társaik) csapatok voltak hatással az AVSKY zenéjére? Mi a helyzet a második generációs alakulatokkal, mint például a SAMAEL, ABRUPTUM, vagy a NECROMANTIA?

A korai BATHORY egyike a kedvenc BM bandáimnak, és nagy hatással volt ránk, a HELLHAMMER/CELTIC FROST-tal egyetemben. De az igazán nagy hatást a korai ’90-es évek jelentették (BURZUM, DARKTHRONE stb.). ezeken a bandákon nőttem fel, és ezeket a Black bandákat szeretem még mindig leginkább.

Szövegeid mély gyűlöletet tükröznek az emberisséggel kapcsoltban. Tudsz arról beszélni, mi ennek a gyűlöletnek az alapja? Szerinted ez jó vagy rossz dolog? Úgy értem, legalább is zenei értelemben, előnyös lehet a gyűlölet. Az AVSKY segít kiélni ezt a gyűlöletet?

Az AVSKY egy afféle csatornaként működik a gyűlöletünk és undorunk számára. Természetesen a személyiségeink más oldallal is rendelkeznek. Az AVSKY a legsötétebb gondolataink és elképzeléseink tükörképe. Gyűlölöm azt, hogy az emberek azt képzelik, hogy minden más értünk van teremtve. Hogyan képzelhetjük magunkat a teremtés koronájának? Az emberiség valójában egy csőd.

A gyűlölet egy dolog, de a Black Metal lényege a Sátánizmus és a Sötétség? Ezekkel a témákkal mi a helyzet?

Mindig arra törekszünk, hogy a sötétség jelen legyen a zenében és a szövegekben. Ez egy fontos elem a számunkra. Ami a Sátánizmust illeti, ez érdekes téma lehet, de ezt mi nem gyakoroljuk, és nem a zenénk része.

A zenétek nem a BLASPHEM és társai vonal felé tendál, vagyis nem olyan extrém gyors, hanem inkább lassabb, középtempósabb klassz, majdnem fogós riffekkel, de megfelelő hangulattal. Szerintem ti nem gondoljátok, hogy gay dolog fogós riffeket írni, ugye? És ugye a beteg dallamok rendben vannak a Black Metalban.

Én mindig jobban szerettem a lassabb BM-t a hipergyorsnál, amik egy idő után unalmassá válnak. Olyan Black Metalt írunk, amit szeretünk hallani. A beteg dallamok pedig tökéletesen tudják növelni a Black Metal sötétségét.

Az új lemezről a kedvenc dalom a nyitó As the Mountains Collapse is felvonultat kitűnő témákat, riffeket (néhány ezek közül egészen tradicionális megközelítésű), de jó lenne néhány dolgot megtudni a koncepciójáról, illetve szövegéről. Miről szól ez a dal?

Ez a dal apokaliptikus témát dolgoz fel. A szöveg a világ végével foglalkozik, és ugyanezt az érzést próbáltuk a zenében is megfogni.

Csak tisztán kíváncsiságból, manapság, amikor annyi minden megjelenik bakeliten, az AVSKY-nak miért nincs még hangzóanyaga ezen formátumban?

Erről, azt hiszem, a Moribundot kellene kérdezned. Úgy volt, hogy mind a Scorn, mind a Malignant kijön bakeliten: én személy szerint jobban szeretem azt a formátumot, mint a CD-t, és nincs ebben a formátumban anyagunk. Legalább is, tudomásom szerint.

Ha már kiadványokról beszélünk, ha szabadon készíthetnél egy split kiadványt, melyik bandát választanád?

Ha olyan bandát kellene választanom, akik ma is aktívak, akkor a CRAFT-ot mondanám, akik egy nagyszerű banda és a barátaim.

Végül, köszönet az idődért, remélem, a kérdések nem untattak halálra. Mi a csapat következő lépése?

Köszönet a támogatásért. Jelenleg nincs tervünk, meglátjuk, mi fog történni.

————————–

ENGLISH VERSION:

Hailz! First, I have to tell you that your new album fits perfectly your discography. So seemingly you are not the next EMPEROR and we cannot expect from you a “Prometheus…” album I suppose. Do you think that radical musical progression is an enemy of Black Metal?

No, not really. As long as the bands I like still make good music progression is fine with me. I love bands like Ulver who chance their sound for every album they release, even if they haven’t played black metal in long time. But don’t expect any radical changes in Avsky´s sound.

How do you like your new record yourself? Are you fully satisfied with the final result, including artwork, lyrics, music, sound, general atmosphere?

Yes we’re satisfied. Of course there are some things I feels could have been done better. But I guess it always going to be like that when you release the album.
I also really satisfied with the artwork. We haven’t received any own copies of the album yet though, so I haven’t seen the how the artwork looks in print.

The great thing with AVSKY is that you have quite a distinguishable sound and music. How did you manage to form this, in your opinion what is the essence of this, and what are the main elements of AVSKY?

I don’t know. I great to hear that you think we have a distinguishable sound though. I think that Avsky is one of the bands that most effectively re-capture the feeling of the early nineties. Without being a total rip-off off those early bands.

Nowadays, when Black Metal has been divided into so many subgenres like religious BM, pagan BM, depressive BM, NSBM etc., where does AVSKY stand in the scene if there is such a thing at all? Or do you not care of the “scene” at all, and you have no friends?

I label Avsky’s music as black metal. No more, no less. There are too many subgenres to keep track of.
I do consider Avsky as a part of the Swedish black metal scene even if there’s only a few other bands were in contact with.
I don’t like DSBM however, I’m really fed up with all the whining and feeling sorry for yourself. That has nothing to do with black metal.

Can we know which first generation BM bands (I mean VENOM, BATHORY and others) did have an impact on AVSKY’s music? What about the second generation with acts like SAMAEL, ABRUPTUM, NECROMANTIA and similar bands?

Early Bathory is of my favorite black metal bands and is a big influence on our music, together with Hellhammer/Celtic Frost. But the early nineties (Burzum, Darkthrone etc.) really had the biggest impact on Avsky. It was those bands I grew up listening to and the black bands I still like the most.

Your lyrics reflect your deep hate towards mankind. Can you speak about what is the basis of your hate? Do you think it’s a good or bad thing? I mean, at least musically, I think BM can benefit from hatred. How do you bear this feeling inside you? Can AVSKY help you to some extent to live out this thing?

Avsky works as a channel for our hate and disgust. Of course there are other sides to our personalities. But
Avsky is a reflection of our darkest thoughts and ideas.
I hate how mankind assume that everything else in the world is created just for us. How we consider ourselves to be the crown of creation. Mankind is indeed a failure.

Hate is one thing, but the essence of Black Metal is also Darkness and Satanism. How do you feel about these subjects?

We always strive to have darkness present in our music and lyrics. It’s an important element to us. When It comes to Satanism it can be an interesting subject but it’s nothing we practice and it’s not a part of our music.

Your music is not of the line that BLASPHEMY and others doing, I mean it’s not that extremely fast, but slower or midpaced with cool, almost catchy riffs but with the right feeling. I believe you do not think that to compose catchy riffs is gay, do you? Also, sick melodies are perfectly okay for Black Metal. Please comment.

I always liked slower black metal better than the hyper fast bands, which tends to get a bit boring after a while.
We write the black metal we’d like to hear.
Sick melodies is a perfect way to further enhance the darkness in black metal.

My fave song off the new album, the opener as the Mountains Collapse has also great themes and riffs (among them, some riffs of a more traditional approach), but would be great to know something about the concept and lyrics. What does the track all about?

That particular song has an apocalyptic theme. The lyrics deals with the end of the world, and we tried to get that same feeling in the music as well.

Just out of pure curiosity, in the age when so many materials got released on vinyl why there is no AVSKY stuff available in that format? Or there is, but it escaped my attention maybe?

I guess you will have to ask Moribund about that one. Both “Scorn” and “Malignant” were supposed to be released on vinyl as well. I definitely prefer that format over CD, and no there’s no Avsky material available on vinyl. At least not to my knowledge.

Speaking of release, would you like to make a split release with some other band, if you could choose freely?

If I have to choose a band that’s still active I’d like to make a split release with Craft. a great band and friends of mine.

At the end, thanks for your time, hope my questions didn’t bore you stiff. What’s next for AVSKY, by the way?

Thanks for the support. We don’t have any plans for the moment, I guess we just have to wait and see what happens in the future.

WEB: http://www.myspace.com/avskyband

Kapcsolódó cikkek

AVSKY – Scorn

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z