Interjúk

Babylon Interjú

Sziasztok. Egy kissé meglepődtem, amikor meghallottam a zenéteket és emiatt döntöttem, úgy hogy készítek veletek interjút. Mutasd be légyszi a zenekart. Mikor alakultatok?

Lea: Csöcs Minden Olvasónak! Gitárosunk Borbély Csaba (BoCsA), basszeron Cserdi Imre, doboknál “Fruity Lajos” alias foX, és jómagam Köteles Leander (ének, gitár, zongora). Nagy tapsot kérünk. 🙂 Csabával kb. 4 éve ismertük meg egymást, elkezdtünk ketten számokat írni, majd 2005 vége felé csatlakoztak a többiek és indult a rock&roll.

Imi: Azóta minden évben megjelent egy kislemezünk és törünk egyre feljebb, mint a talajvíz! a fejlődéshez, illetve az egyre jobb minőségű produkciókhoz persze nagyban hozzájárult, hogy 3 éve, mióta megalakultunk, azóta a felállás nem változott.

Mióta foglalkoztok metal és esetleg más stílusú zenével? Ezt azért kérdezem, mert úgy érzem, hogy musical után is érdeklődhettek!

Lea: Hát… Négy személy, négy műfaj. Imi inkább a darkosabb/metálosabb vonalért van oda, foX valójában mindenevő, BoCsA a gitárhősökön nőtt fel, nekem meg minden, ami energikus, érzelmes és agresszív: D

Imi: A saját zenénkben szinte mindannyian kiéljük valahogy a saját stílusunkat, ezért is nehezen behatárolható a zenénk. Fox beleviszi a kis punkos témáit, Csabi a Gary Moore-s szólói is fel-felbukkannak a dalokban, Lea pedig le se tagadhatná, hogy Killswitch-et hallgat.

Szeretném, ha a két korábbi demótokról beszélnétek kicsit. Mennyire sikerült az akkori elképzelésetekhez képest? Hogyan készült el az első dalotok?

Lea: Az úgy történt, hogy Csaba és köztem kialakuló “szerelem első látásra” megszülte első szörnygyermekét az Ep06-ot, 2006-ban. Útkeresés voltan ottan azon, és nem tudtuk mi merre hány méter:D A kislemeznek voltak sikerei, de ezt ma már az újdonság erejével tudjuk magyarázni.

Imi: Azóta a koncertprogramban nemigen lehet felfedezni azokat a dalokat, amin persze mind a mai napig vitatkozunk, hogy melyiket is támasszuk fel, de valahogy nem illenek bele a mostani dalaink világába és kilógnának a többi közül.

Lea: Ezek után Csaba megírta az Ep07 dalait, ami már sejtelemesen, de rámutatott a Babylon zenekar jövőbeni világára. Két Karthago feldolgozás is helyet kapott rajta. Az Apáink útján, amit a koncerten nem lehet kihagyni, illetve a Requiem. Anno, a legelső dalunk egyik újrajátszott változata is helyett kapott rajta, ami a Fal című szerzemény volt, amit Csaba írt, mikor Leával még uralták az éjszakát a rock&roll jegyében: P Ennek a dalnak körülbelül 617651684 rögzített változata van már, mivel sose érezzük elég jónak, de persze mindenki az első változatra esküszik. Ez az a dal, amihez még fel kell nőnünk.

Imi: Mi mindig azt tartottuk szem előtt, hogy a következő anyag minimum világsiker legyen és ebben a szellemben dolgoztunk a stúdióban és 3 éven keresztül. Visszatekintve azért szerintem érezhető és hallható a fejlődés mind zeneileg, mind hangzásilag az egyes korongokon.

Akkor térjünk rá a friss kiadványotokra a “Fény”-re. Itt már nagyon érezhető a fejlődés. Kérlek, beszélj a hat dalról, mert úgy gondolom, mindegyik megérdemel pár sort!

Lea: A nyitónóta és egyben a kislemez címadó dala, a fény volt életem első száma. Csaba éppen alkotói válságban volt, és azt éreztem, szükségünk lesz pár új dalra, hát leültem és megírtam. Azon gondolkodtam, milyen egyszerű az élet, amikor kijössz anyudból, és amikor elmész erről a világról, mindig a fény kísér köszönt és búcsúztat.
A “Bennem még” csupán annyiról szól, hogy soha ne add fel és ne add lejjebb, még akkor sem, ha már körülötted mindenki így tett.

Imi: Ez amolyan 2. ars poetica számunkra, mivel az elsőt már Csabi megírta az első korongra. Benne van minden elszántságunk, hogy megváltsuk a világot!

Lea: Az “Új Nap” szövege mindent magába foglal.

Imi: Lágy zongorás kezdet, és utána, ami csövön kifér. Kússzon csak a pirosba a hangerő! Koncertkezdő nóta ám a javából!

Lea: “Szétesőben” című számunk története nagyon egyszerű. Imi ajánlotta Csabának, hogy játsszuk ezt a számot élőben, de annyira nem volt ismert, hogy ez üssön a koncerten. Így Csaba inkább írt rá egy magyar szöveget. Majd ezt követi az “Égi Vágyak”, ami egy olyan lányról szól, aki nem is létezik, csak az álmaidban. A Fényévtávolságot egy Tv2 forgatáson hallottam és egyből tudtam, hogy ezt a számot meg kell csinálnom egy szál zongorával 😛 Még a Presser iránt unszimpátiám sem tudott elriasztani a project magamévá tételétől 😀

Imi: Hozzá kell tenni, hogy volt ezeken a számokon sok olyan téma, amit elvetettünk, vagy éppen most dolgozunk át úgy, hogy ütős legyen és a következő anyagon szerepeljen. Egy kislemezre nem akartunk 6 számnál többet felrakni. Ezek már zeneileg inkább egy egységet alkotnak, az előző számokhoz képest. A 2 korábbi korongon sokszor eléggé eltérő stílusú dalok is szerepeltek, gondolok itt az Erotika/Hang kettősségre. A mostani egy kerek egységet alkot az elejétől a végéig.

Hol vettétek fel a dalokat? Mi volt a legfontosabb szempont a stúdió kiválasztásánál?

Lea: Az éneket profi körülmények között tudtuk felvenni, a többi hangszert meg mind otthon, kisebb-nagyobb trükközésekkel: D

Imi: Az amatőr zenekarok ott spórolnak, ahol tudnak. Mi a stúdió költségeken tudtunk, úgy hogy házilag készült az összes felvétel. a házi felvételeknél ugye a hangzás nem mindig szokott sikerülni, de mivel ez a 3. anyag, itt már mi is rutinosan dolgoztunk. A felvételek idejét tekintve viszont ismét 1-2 hónapig tartott az egész, de ennek is megvan a maga előnye, hogy mindent addig játszhatunk fel, amíg elégedettek nem leszünk vele!

Nagyon szép külsővel rendelkezik az EP. Mindenkép egy kimagasló minőségű borítót akartatok? Mi is pontosan ez az Endorfinlab?

Lea: A borítót Doma Tibor (=Endorfinlab) ivócimboránk készítette, csak ajánlani tudjuk mindenkinek, eszement grafikus.

Imi: Az elsőnek értelmezhetetlen volt a borítója, személy szerint nem is emlékszem miért az lett. A másodiknál sürgetett az idő, és persze az örök “Doma koncepciót” nem akartuk: “Srácok, mit szólnátok egy pucér csajhoz?”, és ezek után végül lett valami szürreális dolog. A Fénynél, voltak ötletek, de végülis végre sikerült egy olyat alkotni, ami egyébként még kapcsolódik is a dalok mondanivalójához. Számomra ez az első igazi Babylon borító!

A vokál engem teljesen elbűvölt, mert nagyon tisztán kiénekli azokat a szép harmóniákat. Mióta képezi a hangját Leander?

Lea: Én? Nem képzem, képzi magát: D Sok szesz, sok vízszintes mozgás és rengetek dohányáru.

Miért szerzői kiadásban jelent meg a “Fény”. Nem próbálkoztatok valamelyik kiadónál egy jobb terjesztésben bizakodva?

Lea: Ezt már feladtuk. Egyszerűen a magyar média és kiadói helyzet annyira komolytalan, hogy az internet korában már nincs szükség erre. Sajnos, ma Magyarországon fordított arányosság van a médiában játszott dalok és közönség által szeretett dalok között. Így mindent magunknak csinálunk és várunk 50 lemezes amerikai szerződésre: D

Idén volt azért jó néhány koncertetek. Mennyire növekszik a rajongótáborotok? Szerinted mennyire eladható zenét játszatok? Mikor és hol léptek fel legközelebb?

Lea: Ez megint egy nehéz ügy. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, csak Budapesten több ezer zenekar van. Minden kis klub tele van egy hete alakult zenekarokkal. Sajnos a mai fiatalok egyre inkább elszoknak ezektől az “amatőr” koncertektől, mert túl sok a lehetőség, és így túl kevés az ember. Elmondhatjuk, hogy aki eljön a koncertünkre, az ott is marad és jön legközelebb is, de a probléma az, hogy már az internetes hirdetésekre is vakok az emberek. A következő koncertet nem tudom, én is honlapról nézem: D

Imi: Idén végre sikerült jó pár koncertet leszervezni, de sajnos valamiért az őszi bulikról lemaradtunk. Mivel nincs profi menedzsment, én szoktam felhívni a klubokat, szervezőket, vagy más zenekarokat, hogy hol tudunk fellépni, és e téren sajnos nem sok lehetőség van. Ha eladhatóbb zenét játszanánk, akkor a képeken feketére festett hajunk a szemünkbe lógna, és biztos Tökjó Motel pólóban feszítenénk. De mi nem tesszük. Mi Lamb of God-ot hallgatunk.:)

Mi a további tervetek? 1-2 éven belül várható a debüt lemez?

Lea: Gondolkodtunk nagy lemezen, meg újabb Ep-n meg sok-sok mindenen, de most éppen 9 új dalon dolgozunk, meglátjuk mi lesz a vége, de egy ütős klip télen szerintem mindenképp befigyel.

Mennyire nehéz egy zenekarnak a semmiből felküzdenie magát egy adott szintre kishazánkban?

Lea: Ha eladja a lelkét és hagyja, hogy a média bábot csináljon belőle és időnként ezért még be is hajol, akkor nincs gond. 🙂 Bár a közönség nem fogja szeretni, megélni se fog belőle, de biztos lesz egy klub az éjszakában, ahol valaki megveregeti a vállát 😀 Ha valami olyat akarsz közölni, mint mi, ami őszinte és nagytömegnek szól, azt a média nem engedi magába. Nehéz ügy, de trükközünk, próbálkozunk, igyexünk…

Köszönöm az interjút. Sok sikert!

Lea, Imi: Bocsa, fox: Mi is és üdv a Kronos Mortus Metal Webzine olvasóinak. Szedjétek le a lemezt és gyertek koncertre 😛

WEB: http://www.babylonmusic.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek