Bëehler Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Dan Beehler válaszolt.

Dan, mindenekelőtt köszönöm, hogy elfogadtad az interjú felkérést, minden újságírónak megtiszteltetés, ha a kedvenc zenészével interjúzhat. Ez az első interjúd magyar metal mediának, igaz?

Üdv, örülök a találkozásnak. Köszönjük a dicséretet. A hozzád hasonló emberek inspirálnak, hogy folytassam! Őszintén szólva, nem emlékszem, hogy valaha is adtam volna magyar médiának interjút. Köszönöm, hogy kérdezed.

Megkerülhetetlen az Exciterben töltött múltad, úgyhogy ezzel kezdeném. 1983-ban megjelent minden idők egyik legalapvetőbb, legklasszikusabb metal lemeze a Heavy Metal Maniac, mesélnél egy keveset a korong létrejöttének körülményeiről? Igaz az, hogy eredetileg demónak szántátok a felvételt?

Mikor a Metal Maniacot felvettük NEM volt pénzünk, szóval eladtunk ezt-azt, hogy megvegyük a felszerelést, amivel dolgozhat az akkori hangmérnökünk, John Belrose. Akkoriban nem tudtuk, mit hoztunk létre, csak egy demo volt, amivel szerettünk volna egy kiadóhoz kerülni. Később jobban is fel akartuk venni, de nem valósult meg.

Részt vettél akkoriban a Thrasher projectben, erről mit kell tudnunk?

Carl Canedy hívott, hogy énekeljem el a ”Burning At The Speed Of Light’’-ot és mikor odaértem New Yorkba borzasztóan meg voltam fázva, így biztos nem az volt a legjobb vokálom, de büszke vagyok, hogy ilyen csodálatos zenészekkel lehettem egy albumon. Néha ma is meghallgatom az albumot.

A Better Live Than Dead korongon szerepeltél utoljára, majd eltűntél a színről, mivel foglalkoztál akkoriban? Kapcsolatban maradtál a metal zenei világgal? Követted a színtéren végbemenő eseményeket?/strong>

A Better Live Than Dead után kicsit elegem lett a zeneiparból. Az EXCITER is sok nehézségen ment át az évek során. Gyerekeim lettek és ételt kellett raknom az asztalra. Így az életem új irányt vett.

A Beehler zenekart 2002-ben hoztad össze, hogyan sikerült megtalálnod a muzsikusokat? Mit kell tudnunk Sean Brophy és Scott Walsh gitárosok zenei múltjáról?

A Beehler tulajdonképp egy szűk család. Scott Walsh az unokaöcsém. Sok éven át játszottunk együtt. Együtt nőttem fel Sean Brophy családjával és az új basszerosunkkal. A Dirty Little Bastard is a családunk része. Ő csinálta a karácsonyi és hálaadás dolgokat. Évekkel ezelőtt kezdtünk el együtt zenélni. Nagyszerű a hangulat.

Két demót (Demo ’02 és Demo ’03) is rögzítettetek, ezekről a felvételekről mit mondanál? Küldözgetettek belőle kiadóknak is?

Sosem futottunk egy kiadó után sem a korai demókkal.

2005-ben feloszlattad a bandát, majd három év múlva újraaktiváltad, mi volt a leállás oka?

Sok mindenen mentem át az életem során és nem tudtam 100%-ig a zenére koncentrálni. Nem tudtam, képes lennék-e ennyi kihagyás után azt nyújtani élőben, amit szerettem volna. Ezért hagytam.

Új basszusgitárosod van Brian Stephenson személyében, Allan Johnsonnal mi történt? Miért nem vett részt az újjáalakulásban?

Al visszajött, mikor újjáalakultunk. De az ő élete is új irányt vett és nem tudta a koncertezést vállalni. Viszont segédkezett a „MESSAGES TO THE DEAD” sok számánál. Szomorú, mert életem nagy részét együtt zenéltük le.

2009-ben egy újabb demót vettetek fel, erről a felvételről mit kell tudnunk? Akár lemez előzetesnek is felfogható?

Igen a demo 3 számot tartalmaz az albumról. Ez volt az első három, amit felvettünk és kiadtuk, hogy lássuk, mit gondolnak róla az amberek.

Mikor kezdtetek el dolgozni a Messages To The Dead albumon? Hogyan zajlott a dalszerzés?

A Messages-t 3 éve kezdtem el írni. Különböző módon írok. Néha a srácoktól kapok riffeket. Néha leülök Scottal és elmondom neki az ötleteimet, majd elkezdünk írni. Scott és én rengeteg számot írtunk az évek alatt, nem csak metált és fantasztikus vele együtt dolgozni.

Megmondom őszintén, hogy egy old school lemezre számítottam, ehelyett egy modern megszólalású anyag lett, erről mi a véleményed?

A Messages-nél féltem, hogy a hangzás túl ’80-as évekbeli lesz, amit majd megszólnak. Valami mást akartam, mint az EXCITER, de NAGYON súlyosat!!! Jobb énekes vagyok már, így kísérletezgettem az énekkel. A második album fele már kész van és sok minden maradt még a régi EXCITERből. Ezt akarják tőlem a rajongók hallani.

Ami a hangodat illeti, megmaradtak a klasszikus Beehler sikolyok, de több helyen is hörögsz, ami korábban nem volt rád jellemző…

A hörgés új dolog. Sok embernek nem tetszik, de mint mondtam, kísérletezgetni akartam. Viszont sokkal kevesebb lesz belőle a következő albumon. Nem azért csináltam, hogy friss hangzása legyen az albumnak, csak érdekelt, mit tudok kihozni a hangomból, amit a ’80-as években még nem tudtam.

Hogyan jellemeznéd az anyagot?

Az új anyag olyan, mint egy hullámvasút, sebesség és a doom metal váltakozik. Imádok SÚLYOS dolgokat játszani és ez MINDIG így marad. Büszke vagyok az albumra, szerintem sokkal többet tudtam elérni vele, mint a ’80-as években.

Mennyit számít, jelent neked a fanatikusok, a kritikusok véleménye? A neved hallatán mindenki egy korai Exciter jellegű albumot vár tőled, nem?

Természetesen a rajongói és a média visszajelzések RENGETEGET jelentenek. EZ AZ ÉRTELME AZ EGÉSZNEK!!! Ezért írok most inkább régi EXCITER stílusban. Szeretek lógni a rajongókkal a koncertekkor és meghallgatom őket. NAGYON KOMOLYAN veszem őket. Szeretném nekik megadni, amit akarnak. Örülök, hogy még mindig emlékeznek rám és ennyi év után is támogatnak.

Mik a jövőbeni terveid?

Az album december 5-én jön ki. Jövőre szeretnénk annyit koncertezni, amennyit csak lehet, hogy eljussunk a rajongókhoz és MEGKÖSZÖNJÜK nekik, kijátsszuk nekik a lelkünket és feltekerjük a hangerőt, mint a 80-as években. ÍGY KELL SZÓLNIA A METÁLNAK.

Dan, köszönöm szépen az interjút és minden jót kívánok!

Köszönöm szépen, remélem, hamarosan eljutunk Magyarországra. Ha valamire szükségetek van, CSAK SZÓLJATOK!

Éljen a Hangerő,
Dan BEEHLER.

——————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Dan Beehler.

Dan, first of all thanks for replying our questions it is an honour to a journalist to make an interview with his favorite musician. It is your first interview for a Hungarian metal media, isn’t it?

Hi great to meet you. Thank you for the compliments. It’s people like you that make me wanna push on and keep doing metal! To be honest, I cant remember doing any Hungarian interviews in the past. Thanks for asking me.

I have to mention your career in Exciter so let’s start with this. The most classical and essential metal album, Heavy Metal Maniac was released in 1983. Please tell us how did you make this album. Is it true that you wanted it for a demo only?

Back when we recorded heavy Metal Maniac, we had NO money so we sold a bunch of gear to get the equipment together to record with our sound man at the time John Belrose. At the time we didn’t realize what we had created, it was only a demo to secure a record deal. We thought we were going to record it for real later, but the demo took off.

Back then you participated in Trasher project, what could you tell us about this?

Carl Canedy called me up and asked me to sing ‘’ Burning At The Speed Of Light’’ and when I went to ithica, New York to record it I had a terrible chest cold so I don’t think theyre the best vocals I’ve ever done. Nonetheless im VERY proud to be on that album with all those amazing musicians. I still listen to that album from time to time.

You last performed on Better Alive Than Dead, after it you disappeared from the scene, what did you do back then? Have you stayed in connection with the metal world? Have you followed the events?

After Better Live Than Dead I had had it with the music business. EXCITER went through a lot of hard times in the later years. I had kids, and I had to feed them. So I went off in another direction in my life.

You established Beehler in 2002 how did you find the musicians? What can you tell us about the musical career of Sean Brophy and Scott Walsh guitarists?

Beehler is actually close family. Scott Walsh is actually my brother in- law. Ive played music with him for many years. I grew up with Sean Brophy’s family and our new bass player The Dirty Litlle Bastard is also a part of our family. He’s done the Christmas and thanksgiving stuff for years before he was in the band. We started jamming years ago. And of course, it’s a great atmosphere.

You recorded two demos (Demo ’02 and Demo ’03). Did you send some to the labels?

We never pursued any labels back with the early demos. If I was gonna come back from EXCITER I had to be REALLY happy with it and we just weren’t there yet.

In 2005 you disbanded and revived it after three years. What caused this hiatus?

I was going through a lot of things in my personal life at the time and I I just couldn’t put 100% into my music. And like I said before, the music just was’nt there yet. I was’nt sure if I could pull it off live since I’d been away for so many years. So I let it slip away.

Brian Stephenson is your new bassist. What happened to Allan Johnson? Why didn’t he joined when you reformed?

Actually Al did join the band when we reformed. But he also is in a different time in his life. And felt he could’nt do the live stuff anymore. But he Co-wrote a lot of the stuff on “MESSAGES TO THE DEAD”. It’s pretty sad because I played music with Al for a huge part of my life.

In 2009 you recorded a new demo, can it be said as the preview of the new album?

Yeah, the demo is actually 3 songs from the album. They just happened to be the first three that we recorded. So, we threw it out there to see what people thought.

When did you start working on Messages to the Dead album? How did you write the songs?

I started writing Messages about 3 years ago. I write in a few different ways. Sometimes I get riffs from the guys. Sometimes I sit down with Scott, Bring my ideas to the table and we write. Scott and I have written tons of music through the years, not just metal and its awesome to write with him. I do a lot of the same with Sean ad Dirty. In the end, we all add or subtract from the songs.

Honestly, I expected old school music, instead it became an album with modern sound, what’s your opinion?

With Messages I was afraid to sound too 80’s and then get slammed for it. I set out to do something different than EXCITER but HEAVY AS SHIT!!! Im a better singer now, so I experimented with my vocals. We have half of the second album written and its a lot more along the lines of old EXCITER. This is what the fans want to hear from me.

Regarding your voice, the classical Beehler screams remained, but you also growl here and there which is something new…

Growling is something new. A lot of people didn’t like it. Again, I was experimenting. But there will be a lot less of that on the next album. I wasn’t trying to sound current with that. I was just excited that I could do A LOT more with my voice now than I could do in the 80’s.

How would you characterize the new material?

The new material sounds to me like a roller-coaster between speed, and doom metal. I love playing HEAVY AS FUCK and I ALWAYS will. Im proud of the album, I think I did way more than I ever could in the 80’s on this album.

Do the feedback of media and fans matter to you? Hearing your name a lot of people have expected more of an Exciter album, haven’t they?

Of course the feedback from the media and the fans MEAN A LOT TO ME. IT MEANS EVERYTHING TO ME!!! That’s why im writing more like old EXCITER now. I hang out with the fans when we play live, and listen to what they say. And I take it VERY SERIOUS. I want to give them what they want. Im just so happy they remember me and support me after all these years.

What are your future plans?

The album comes out Dec. 5th, Next year we plan on playing as many shows as we can. To get out to those fans so I can meet them and say THANK YOU TO THE FANS and PLAY MY BALLS OFF and MELT PEOPLE WITH VOLUME LIKE WE USED TO DO IN THE 80’s. THE WAY METAL WAS SUPPOSED TO BE PLAYED.

Dan, thanks a lot for the interview I wish you all the best!

Thank you so much, hopefully we can get to Hungary soon. Anything else you need, LET ME KNOW.

Long Live The Loud,
Dan BEEHLER.

WEB: http://www.beehlermetal.com/

Kapcsolódó cikkek

BËEHLER – Messages to the Dead

Dr. Feelgood

Hot News – Original Exciter Vocalist Is Back With His New Band: Beehler!!!

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár