Interjúk

Behemoth Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Nergal válaszolt.

Sziasztok! Először is gratulálnék az Evangelion-hoz, nagyon erős album lett. Mi inspirált az elkészítésekor és hogyan zajlódtak a számok megírása?

Csak megtörtént… az album majdhogynem saját magát írta meg. Ez az első alkalom, hogy nem szenvedtünk az album megírásánál.
Úgy értem, valami frisset és újat írni mindig kihívás… de ezúttal csak azt játszottuk, ami a lelkünkben játszódott… olyan albumot akartunk összehozni, ami meghatározza a stílusunkat és ad még valami mást is… ez lett belőle. Ez az alap Behemoth album. Imádom és nagyon büszke vagyok rá.

Egy kicsit meséljetek a cím választásról, miért pont Evangelion? És milyen értelemben használjátok a szót?

Az Evangelion egy görög kifejezés a “Jó Hírek”-re és általában az Isten által megmentett emberiségről, Jézusról, az ő megváltó kereszthaláláról és feltámadásáról szóló, bibliai történetekre utal. Bár mi csak etimológiailag utalást teszünk rá, itt az idő, hogy mi is elhozzuk nektek a jó hírt. Itt a New Aeon evangeliona. Ez pedig az emberi létre összpontosít, annak isteni erejére és döntéseinek, bármik legyenek is azok, teljes jogára. Az ember kihívhat bármilyen Isteni formát. A rekreálja, újradefiniálja magát azáltal, hogy elpusztítja a régi értékrendszert és ösztöneire, megérzéseire és tapasztalataira alapozva újat teremt. Az Evangelion egy nagyszerű kémiai eljárás kinyilvánítása: Elmerülünk a saját múltbéli poklunkba, holt lelkeket támasztunk fel, mivel hogy megértsük magunkat, más embereket is meg kell ismernünk. Belenézünk a tükörbe, hogy elemezzük magunkat és bűnhődjünk. Az emberiségnek nem csak a mennyekből kell ellopnia a tüzet, hanem a pokolból is. Örökségünk, a csillagok egyike. Meglátogatjuk az ősök világát, kiknek szívét megérintette a mindeható. De mi nem imádni akarjuk őket, hanem új erkölcsi világképet teremteni.

Nergal hangja már hosszú idők óta nagyon erőteljes és energikus, esetleg szoktatok néha valamilyen torzítást használni?

Nem igazán… ez egy elég organikus felvétel. Párszor ráéneklek magamra itt-ott, de próbálom a legjobb formámat hozni az énekkel… aztán egy kicsit megfűszerezem extra dolgokkal… ez minden kétséget kizárólag a legjobb vokál, amit valaha csináltam!

Ugyanazokkal az érzésekkel csináltátok ezt a lemezt is, mint mondjuk a régieket, vagy változott azóta valami?

Nem. Ez minden alkalommal egy új tapasztalat, különböző motiváció, ami átvezet minket a felvételen.

Mikor kezdődött az életetekben a black metal életérzés? Minek a hatására kezdtetek el hangszeren játszani?

Emlékszem, 15 lehettem, mikor felfedeztem a Black metált. Elég egyértelműnek tűnt, hogy ebben a műfajban akarom magam kifejezni… olyas valamit ez, amivel teljesen azonosulni tudok. A black metal bizonyos érzelmek kijárata… nagyon mély és sötét. Még mindig.

Lengyelországban a hétköznapi életben mennyire vagytok ismertek/elismertek?

Mint banda? Kibaszottul ismert, azt mondanám. Az új album még csak most jelent meg és az eladások máris túlszárnyalták az Apostasy-ét. Ami nyilván elképesztő. Úgy tűnik, hogy még a mainstream media is elkezdett figyelni minket és írni rólunk…

Hol szerettek inkább koncertezni a saját hazátokban, vagy külföldön? Van-e esetleg kedvenc helyetek ahol a legjobb koncertezni?

Bárhol, ahol gyilkos közönség van. Imádunk élőben játszani… ez alap dolog számunkra, erre született ez a banda. Nem igazán térnék ki rá, hogy hol van a legjobb közönség… őszintén szólva mindenhol imádok lenni.

Van olyan új zenekar, akiknek a zenéjét szívesen meghallgatjátok és mondjuk figyelemmel is követitek őket? Mik a régi nagy kedvencek, amiket a mai napig beraktok a lemezjátszóba?

Mostanában? Nagyon szeretem az új hullámos amerikai, francia és német black metált… csak hogy egy pár nevet említsek: Deathspell omega, Leviathan, Katharsis… csekkoljátok le őket. Elég sok inspiráló zene jön a black metál műfajból. Ez jó jel.

Az Egyesült Államokban hogyan fogadtak először titeket? Mennyiben más az ottani közönség, mint az európai?

Azok… a visszajelzés és az üdvözlés kibaszott nagyszerű. Nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg az Államok a legnagyobb piacunk. Itt adjuk el a legtöbb lemezt és a management is amerikai. Imádok itt lenni… de mint fentebb említettem, Európa is nagyszerű. Onnan származunk… Tisztelek minden nemzetet és országot, ahol a metál erős és támogatója a szcénának.

Melyik a kedvenc számotok az Evangelion-ról, és miért?

Minden nappal változik… de azt hiszem a Lucifer elég jó. Egyike a valaha volt legjobb számainknak! Imádom az ütemét és az epikus vibrálást, ami benne van. A Shemhamforash valószínűleg az egyik legintenzívebb a gyorsabb számaink közül. A Slaves shall serve is hasonlóan jó. Az Ov Fire and the Void is nagyszerű és még sokáig rajta is marad az élő szetten.

Köszönöm a válaszokat és sok sikert kívánok a továbbiakhoz. Reméljük hamarosan Magyarországon is láthatunk titeket.

Nem sokat tudok még az európai turnéról, de igen, egyszer úgyis visszajövünk Budapestre. Addig is, szerezzétek meg az Evangelion-t, nem fogjátok megbánni! Élvezzétek!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Hello! First let me congratulate you on Evangelion, it’s a very strong album. What was your inspiration to make this album? How did it happen when you wrote the songs?

It just happened…the album pretty much wrote itself VERY naturally! This is actually the first time we didn’t really have to struggle ourselves.
I mean, it’s always a challenge to write something fresh and new…but this Time we simply played what was playing in our souls…we wanted to come up with the record that would be a definition of our style and something more…that’s what it is. It’s the ultimate Behemoth album. I love it. am very proud of it.

Please tell us something about the title. Why ‘Evangelion’? In which context do you use this word here?

Evangelion is a Greek term meaning “Good News” and usually refers to the biblical stories of God saving humanity and Jesus and his substitutionary death on the cross and resurrection from the dead. However, we refer here just to the ethymological aspect of that word freeing it from christian connotations. It’s time to bring you our good news. It’s time for evangelion of the New Aeon. And this one is focused on human being, its divine potential and its full right to decide for itself no matter what. Man can challenge any form of god. Recreating, redefining himself by destroying old system of values and building a new one, based on instinct, intuition and experience. Evangelion is a declaration of a great alchemical process: We descend into our own hells of the past resurrecting dead spirits, atavistic dwellers of unconscious because ultimately to understand oneself is to understand other humans as well. We look into mirrors to introspect and finally transgress. Humanity should not only steal fire from heaven but also take it from hell. Our heritage is the one of the stars. We revisit the worlds of the ancients since their hearts were touched by the divine. But our concept is not to worship them but create new ethos.

The voice of Nergal is very powerful and energetic, like it always was. Do you use some kind of distortion sometimes?

Not really…it’s a very organic record. I do some over dubs here and there but I really try to make my best vocals performance I can…then eventually add something extra to spice it up a little bit…this is with no doubts the best vocal work I’ve ever done!

Did you make this disc with the same feelings as on previous albums, or did anything change since then?

No. Every time it’s a different experience, different motivation that drives us thru the record.

Since when do you have the black metal feeling in your life? What influenced you when you started to play musical instruments?

I remember I was `15 when I discovered Black metal to myself. It felt pretty obvious I wanted to express myself in this genre…this was something I could fully identify myself with. Black metal was an outlet for a certain emotions…very deep and dark. It still is.

How commonly are you known/acknowledged in Poland?

As a band? Pretty fuckin well known I would say. Our new album has just been released and it’s already outselling Apostasy. Which is awesome obviously.
We are recognized and it looks like that finally even mainstream media are starting to focus on the band and write about us…

Where do you prefer to play in concerts? In your native country, or abroad? Do you have a favourite place to play in a concert?

Everywhere where there’s a killer audience. We do love play live for sure…it’s our element, that’s what this band is meant for. I don’t really wanna point out where s the best audience…i love it almost everywhere to be honest.

Do you know any new bands which you follow with attention and listen with pleasure? What bands are the old favourites which you still listen?

Lately? I’m really into new wave of Black metal emerging from US, France and Germany…just to mention a few names: Deathspell omega, Leviathan, Katharsis…check em out. A lot of new inspiring music coming from Black metal genre. It’s a good sign.

How well were you welcome in the USA? Are the fans different there than in Europe?

They are…the feedback and welcome is pretty fuckin awesome. You have to keep in mind that US is currently our biggest market. We are selling the most records here and our management is from America too. I love it over here…but as I said above, Europe is awesome too. That’s where we come from…I respect all the nations and countries where metal is strong and scene supportive.

What is your favourite song from Evangelion? Why?

It changes everyday…but I believe Lucifer stands out. It’s one of our finest songs ever! I love the groove and epic vibe of this one. Shemhamforash is probably one of our best intense and fast songs. As good as Slaves shall serve…Ov Fire and the void is awesome too and is gonna stay in our live set for a long time for sure.

Thanks for the answers, I wish you further success in your career. I hope you will play in Hungary, soon.

Dunno about the upcoming Euro tour but yes, sooner or later we should be coming back to Budapest. Til then, get your copy of Evangelion, you will not regret! Enjoy it!

WEB: http://www.behemoth.pl/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Inallsenses, Tax The Heat, Heidra, Overtures, Deathblow, When Our Time Comes, Behemoth, Wrath Of Echoes, Deathronic

KMZ

Behemoth – The Satanist (Official Video)

KMZ

Behemoth, Bölzer, Tombs, Black Anvil, Teethgrinder, Thaw – Koncertbeszámoló

Melciah

A Behemoth bemutatja a ‘Messe Noire’ klipjét, európai turné kezdete a héten!

KMZ

Behemoth – Inferno Festival 2015 fellépés

KMZ

Behemoth – „Ora Pro Nobis Lucifer” élő videó

KMZ

Behemoth – Turné 2015. áprilisban

KMZ

Hot News: Behemoth – awarded „best album“ at Metal Hammer Golden Gods Awards!

KMZ

BEHEMOTH – The Satanist

SteveShield

Hot News: Behemoth – »The Satanist« out now

KMZ

Hot News: Behemoth – unveils new video: the making of “The Satanist” part 3 of 4

KMZ

Hot News: Behemoth – to tour Europe in February 2014!

KMZ

Hot News: Behemoth – unveils new video: the making of »The Satanist« part 2 of 4

KMZ

Hot News: Behemoth – unveils new video: the making of “The Satanist” part 1 of 4

KMZ

Hot News: Behemoth – release ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ video; »The Satanist« now available for pre-order

KMZ

Hot News: Behemoth – launch final video teaser for ‘Blow Your Trumpets Gabriel’

KMZ

Hot News: Behemoth – ‘Blow Your Trumpets Gabriel“ second teaser online! 12“ EP pre-order started!

KMZ

Hot News: Behemoth – announces new video, 12” and single off »The Satanist«!

KMZ

Hot News: Behemoth and Cradle Of Filth – spreading infernal darkness across Europe on their double-headlining tour!

KMZ

Hot News: Behemoth – to tour the pacific rim in October

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z