Interjúk

Besta Interjú

A kérdésekre Ricardo Da Rocha Correia válaszolt.

Helló, Rick!

Szia-szia! Hogy vagy?

Jól, köszi! Mi a helyzet veled?

Jól vagyok én is!

Szuper! Hallasz, tisztán?

Igen, mindent!

Oké, kezdhetjük az interjút?

Természetesen! Csapjunk bele!

Szeretném, ha először beszélnénk a zenekarról. Mintha nem lenne elegendő információ rólatok a világhálón, ezért örülnék, ha bemutatnád a Besta-t és a fontosabb tudnivalókat elmondanád.

Mi, alapjában véve, teljesen úgy kezdtük, mint más együttesek. Már hosszú ideje barátok voltunk egyszer csak eldöntöttük, hogy heavy-t fogunk játszani. A legfontosabb az, tudod, hogy ez így konkrétan célként soha nem lebegett a szemünk előtt. Tehát nem voltak az együttes életében ilyen mérföldkövek, például. Nagyon király koncerteket adtunk, pl. az Obscene Extreme-en, turnéztunk Dél-Amerikában és Európában is. Most pedig megtaláltuk a LifeForce Records-ot. Ezeket végül is hívhatod mérföldköveknek, de szerintem inkább olyan spontán jött dolgok ezek, mert nem erőltettünk semmi ilyesmit. Kezdetben nem vettük komolyan a bandát, de aztán észrevettük, hogy elkezdtük érdekelni az embereket és végül már egy csomót játszottunk Portugáliában és Európában is. Hát így alakultak a dolgaink.

Az jó! Nagyon különleges zenétek van. Milyen a kapcsolatotok a rajongókkal? Mennyire összetartó a közösség?

Jó! Úgy értem, nem is igazán hívnám őket rajongói bázisnak, inkább emberek, akik élvezik a zenénket. És hát igen, mindenkivel jól kijövünk, szóval el lehet mondani, hogy jó a kapcsolat! (nevet) Szóval teljesen normális: az emberek eljönnek a koncertjeinkre, élvezik a zenénket meg az együtt töltött időt velünk. Jó kis móka szokott lenni! Ez a legfontosabb, hogy jól érezze magát mindenki.

Ha jól látom, már 9 hanghordozótok is jelent meg. Mivel én nem ismerem ezeket, érdekelne, milyen volt a korai Besta, miben változott a zenétek az évek alatt?

Nos, úgy gondolom, hogy még mindig ugyanabban a stílusban játszunk, mint amiben elkezdtünk anno. Az az igazság, hogy bár már sok minden jelent meg tőlünk, ez még csak a második albumunk. Rengeteg split-ünk és EP-nk volt a kettő között. Szerintem a lemezgyártás menete változott legtöbbet az évek alatt, úgy értem, a keverés meg az ehhez hasonló dolgok. Ez például sokkal jobb lett ezen a lemezen, mint előtte volt. Ami magát a hangzást illet, nem látok olyan nagy különbséget a régebbi és a mostani között, tudod. Talán kevésbé punk-os és jobban hajlik a metál felé ezen a lemezen, de a zenénk úgy alapvetően nem változott sokat. Még mindig ugyanolyan, és hát elég jól be lehet minket erről azonosítani. Az egyetlen dolog, ami változott nálunk, hogy a karrierünk közepén lecseréltük az énekesünket. Szóval úgy látom, hogy a banda maradt ugyanaz, csak az albumaink lettek jobbak.

A tavalyi év végén egy új fejezet-lehetőség indult, mert a LifeForce kiadóhoz szerződtetek. Ti kerestétek fel őket, vagy ők láttak valahol és érdekesek lettetek számukra?

Már rég óta, majdnem tíz éve ismertük Stephen-t, ő volt az első, akivel erről a dologról beszéltünk. Megmutattuk neki a felvételeket és tetszettek neki. Így történt. Szóval végül is mi kerestük fel őket, igen. (nevet) Elküldtem a felvételeket Stephan-nak a LifeForce-hoz, neki megtetszettek, így meg azt mondhatjuk, hogy ők találtak meg minket. Másnak meg se mutattuk ezeket az anyagokat, tudod. Lett volna még néhány ember a tarsolyunkban, de Stephan rögtön szerződni akart velünk. A LifeForce egy jó kezdet nekünk, mert még se albumot, se mást nem adtunk ki eddig Európában, csak itthon.

Nyilván egy új szerződést egy új lemez követ. Március 15-én “Eterno Rancor” címmel jön az új album. 15 dal plusz egy Bad Brains feldolgozás. Mindösszesen szűk 22 perc. Blastbeatek, nyers hangzás és portugál erőszak. 🙂 Te mit mondanál az albumról?

Először is, ha hallgatod, rögtön feltűnik, hogy minden dalt portugálul éneklünk. Sose énekeltünk mást nyelven, tudod. Nem mintha nem akarnánk angolul énekelni, csak a zenénkhez jobban illik a portugál nyelv, úgy valahogy jobban hangzik. Ezért döntöttünk az anyanyelvünk használata mellett. Az album folytatása annak, amit eddig csináltunk, tulajdonképpen a véleményünk összefoglalása. Az Eterno Rancor egyébként azt jelenti, ’örök harag’, ’örök átok’, ilyesmi. Az albumborító is a véleményünket, az álláspontunkat fejezi ki arról, ami a világban zajlik. Társadalmi, politikai, vallási kérdésekre gondolok itt.

Gondolom, a dalok szövegei is követik ezt a vonalat…

Igen, a szövegek is a politikai-vallási dolgok körül forognak. Mi egy antifasiszta, antirasszista együttes vagyunk, kiállunk a nők jogaiért. Nagyon, hogy úgy mondjam, politikai együttes vagyunk. Néha ugyan próbálunk nem azok lenni (nevet), de szinte sosem tudjuk ezt a témát elkerülni. Ez az albumborítónkról is látszik. Szeretünk a politikáról beszélni, mert arról a sok szarságról, ami a világban folyik.

A felvételek hol zajlottak, mi volt fontos számotokra, mennyire akartatok egy megközelítőleg tökéletes albumot létrehozni?

Nagyon spontán módon állunk hozzá mindenhez, így egy-egy dalon sem szoktunk túl sokat gondolkodni. Megcsináljuk a nótát, és ha úgy gondoljuk, hogy jó, akkor jó és nem foglalkozunk a kérdéssel többet. Ha megírjuk a dalt és tetszik nekünk, megtartjuk, felvesszük. Aztán írjuk a következőt. Így írunk zenét, nem igazán gondolva bele. Nincsen egy konkrét zenei irányunk, mindig, amikor dalokat írunk, csak azt írjuk le, amit úgy érezzük, hogy jól hangzana a Besta számára. Így csináljuk, tudod. Nagyon spontán módon.

Az évek alatt sokat koncerteztetek, nyilván így többet megismertek. Milyen „címkéket” kaptatok, hova skatulyáztak be? Helytállónak találod ezeket?

Annak hívnak, aminek akarnak! (nevet) Egyébként szerintem egy csomóan grindcore együttesnek hisznek minket. Hát igen, grindcore-ként kezdtük, de az évek során, azt hisztem, tettünk lépéseket a metál felé is. De ettől függetlenül még mindig grindcore-punk banda vagyunk. Nem foglalkozunk vele, minek neveznek minket az emberek. Annak hívnak, aminek akarnak. Amíg szeretik a zenénket, nem számítanak a címkék. Nincs értelme címkéket ragasztgatni egy együttesre vagy bármire, amíg szereted őket. Ha hallgatok egy együttest, nem foglalkozom vele, mi is ez, a lényeg, hogy tetszik vagy sem.

Márciusi megjelenés után rögtön Portugáliában több helyszínen is adtok koncertet. Ezen kívül később várható lesz Európa más helyszínein is Besta fellépés? Fesztiválokon ott lesztek?

Hát igen, ki tudja. Van egy másik bandánk, a Sinistro, velük már játszottunk Európában, így Budapesten is. Szóval nem idegen nekünk se Budapest, se Magyarország. Természetesen megint szeretnénk eljutni oda. De jelenleg még semmi nincs eltervezve, talán Anglia, márciusban, de még nem tudjuk pontosan. Lesz pár lemezbemutató koncertünk Portugáliában. Ezek nagyon fontosak nekünk, meg hogy minél többet játszhassunk itthon, mert úgy látjuk, hogy még sokan vannak, akik nem hallottak rólunk és nem ismerik az új albumot sem. Az év hátralévő részét koncertezéssel akarjuk tölteni. És amikor eljön számunkra egy európai turné ideje, oda is fogunk menni, természetesen. Szeretnénk mindenhol megfordulni, így nem látom akadályát, miért ne mehetnénk el Magyarországra. Tök jó lenne egyszer eljutni hozzátok.

Reméljük, hogy azért erre valamikor tényleg sor kerül majd!

Igen! Tényleg szeretnénk nálatok játszani! (nevet)

Köszönöm ezt a jó kis beszélgetést és az idődet. További sok sikert és jó éjszakát kívánok! Szia!

Köszönöm, neked is! Vigyázz magadra! Szia!

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2019/03/15/besta-interview/


Készült: 2019. február 14.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek