Interjúk

Beyond Interjú

Sziasztok thrasherek! Nagyon régre nyúlik vissza a zenekar története és szeretném, ha egy kicsit beszélnél a ’80-as, ’90-es évekről.

Para: A 80-as évek azért nagyon fontos számunkra, mert 1982 volt azaz idő, amikor elkezdtük a zenei életünket. Nagy hatással volt ránk az AC/DC akkoriban vetített Let There Be Rock mozifilmje. Mi is olyanok szerettünk volna lenni hahaha… szóval akkoriban magunknak készítettük el a gitárokat farost lemezből, rajztáblából, bicikliküllőkből (gitárbound-ok), a dobot meg mindenféle már kidobásra szánt lepusztult rozsdás dobtestekből. Volt olyan is, hogy a lábdobot egy 20 literes vizeskanna helyettesítette. Gitárerősítőink az akkoriban használatos magnókból, lemezjátszó erősítőkből álltak. Mondhatni semmink nem volt, csak akaratunk. Egy 1987-es csepeli black metál fesztiválon való fellépés mondható az első Beyond koncertnek. Ott olyan szeretetet kaptunk, mint még azóta talán soha. Utána szerencsére még elég sokszor kaptunk meghívást a korabeli fesztiválokra, koncertekre, mint Metál klub, Thrash mosh klub, Thrash fesztivál, 666 fesztivál, ha jól emlékszem. Később eljött a 90-es években a klubkoncertek ideje, majd a bezáró klubok, az érdektelenség hatására a Beyond is visszavonult a próbahely sötétjébe.

Az 1994-es Tömik a fejed album lehet, hogy nem hozta meg a hozzáfűzött reményeket, de nekem a mai napig megvan az emlékeimben, és szerintem akkor egyedinek számított itthon. Hogyan emlékeztek vissza erre az albumra? Mennyire jól volt az terjesztve?

Laci: A Tömik a fejed az első és egyben ezidáig az utolsó albumunk volt. Kicsit sajnálom, hogy pont nem abban a műfajban nyomultunk akkoriban, amihez mindig is értettünk. Ha az is egy thrash album lett volna, akkor közelebb állna a szívemhez. Maga az, hogy valódi stúdióban dolgozhattunk, az nagyon jó volt. Igaz, a végeredményen ez nem annyira hallatszik mai füllel.

Babu: Nem olyan rossz az a lemez, csak sajnos semmi nem úgy szól rajta ahogy mi szerettük volna. Van rajta legalább 1 jó nóta! :)))))))))

Para: Azért nekem több nóta is tetszik, de tényleg nem úgy szól, ahogy kellene. A terjesztéssel kapcsolatban annyit, hogy a Polygram kiadónak egy Action turnét és egy diákszigeti fellépést köszönhetünk. Ezek azért jók voltak és azóta sem tudtunk bekerülni a szigetre. Igaz egyetlen nagy fesztiválra sem a Hanyi-parti fesztiválon kívül. Persze azóta már oda sem hehe…

Laci: A Hammerben is volt interjú, de ezt nem a kiadónak köszönhettük. Az a Hammer érdeme volt.

Ezután teljesen eltűnt a zenekar, mi volt ennek az oka? Mi adott újra erőt, hogy visszatérjetek a zenei életbe?

Para: Ahogy írtam is, az érdektelenség volt az oka a nagy-nagy szünetnek. Ez 1995-től 2005 végéig tartott. Volt egy Action-Beyond turné még a visszavonulásunk előtt, ahol Szasza az Action-ből már előrevetítette, hogy olyan világban élünk, ahol, ha nem mutatunk fel egy új lemezt, vagy valami botrányt, ami felénk fordítja a figyelmet, akkor elvesztünk. Mi nem voltunk botrányosak, akkoriban rapmetált nyomtunk egy stílusváltást követően, ami vagy bejött, vagy nem. Elfordult tőlünk a lemezkiadó is, mivel mi egy tehetségkutatón nyert díjjal vehettük fel a CD anyagunkat, azaz nem ők találtak ránk, ráadásul a lemezkiadónk akkor a Hip-Hop Boys futtatásával volt elfoglalva, a klubkoncertek is hanyatlóban voltak. Kicsit elkeseredtünk és csak magunknak zenéltünk, és hétvégenként elkeseredésünkben olyanokat buliztunk, hogy csoda, hogy élünk hahaha… Ja és kiszállt a basszerosunk, Csucsu a bandából. Jöttek basszerosok kisegíteni haveri alapon. Nagyon jók is voltak (Ezúton is megköszönném Béres-Deák Balázs basszeros munkáját, aki sokban előkészítette újrakezdésünket), de emberileg voltak viszálykodások. Amikor Roland bekerült a bandába 2006 közepén, akkor költözött vissza belénk valami, amit már nagyon régen éreztünk utoljára. Itt fogalmazódott meg, hogy mi igenis jók vagyunk és a thrash színtéren a helyünk. Ha valaki a rapmetálkorszak miatt pártolt el tőlünk és 15 év után is emiatt tart hiteltelennek minket az igen nagy haragtartó és csak sajnálni tudjuk érte. Persze ez az ő dolguk. Én annak örülnék, ha olyan emberekkel szerettetnénk meg a zenénket, akik még újak ezen a téren és persze akik elpártoltak tőlünk, azok is megéreznék azt, amit mi ki akarunk fejezni zenénkkel.

Laci: Már egy rajongónk is van hahaha… Jaksa! Bízunk benned! Remélem egy éven belül megkétszereződik a rajongó táborunk és már két rajongónk is lesz. Ez egy igen erős cél bennünk.

2006-ban is volt már koncertetek, de csak 2008-ban kezdtétek meg az új dalokat felvenni. Mióta készültetek egy újabb hangzóanyag felvételére? Mennyire sikerült az elképzeléseiteket maximálisan megvalósítani?

Babu: Hanganyagot, demót folyamatosan készítettünk (kisebb nagyobb sikerrel) persze ez mellett mentek a koncertek is. A 2008-ban kezdett anyagra nem kellett nagyon készülni, már eleve éreztük, hogy ennek most jönnie kell. Voltak már nóták amiket erre az anyagra szántunk és ahogy elkezdődött csak úgy jöttek az ötletek. Szerencsére mind a négyünk nagy lelkesedéssel készítette az anyagot és így könnyebben mentek a dolgok. Bár igaz, hogy Para és én már majdnem a próbahelyen laktunk! :))))))))

Para: Jó lett ez az anyag. Eddig nem is tudtam, hogy Babu ilyen jól szólózik. Azóta sem térek magamhoz a szólók terén.

Ha jól tudom a saját garázsotokban vettétek fel a dalokat és Interneten keresztül beszéltétek meg a részleteket Töfivel, aki később maszterizálta az anyagot. Miért volt jobb ez a megoldás, mintha stúdióban rögzítettétek volna az anyagot?

Para: Igen a garázsban vettük fel. Ezért mondta Babu, hogy a garázsban éltünk. Ez egy nagyon komplex anyag. Nem három akkordos számokat írtunk. 2008 áprilisától 2009 januárjáig vettünk folyamatosan, szinte megállás nélkül, persze munka mellett. Most képzeld el, hogy mindezt egy stúdióban csinálod. Iszonyatos pénzbe került volna.

Babu: Ugyan, egy légkondis stúdióban nem nagy kunszt fölvenni egy lemezanyagot. Bezzeg egy garázsban ahol nyáron legalább 70 fok van, no az a fíling!

Laci: Télen meg 0 fok, ráadásul ha lélegeztünk, a plafonról a pára a laptopba és a fejünkre csöpögött. Mintha eső esett volna hahaha…

Roli: Így, hogy a garázsban vettük fel, nem volt rajtunk stúdió nyomás, hogy “mi van már gyerekek! Nem halad az anyag”. Meg sok dal a felvétel közben íródott, így annyi időt szánhattunk rá, amennyit csak akartunk.

Laci: Ha már készen lettek volna a számok és csak fel kellett volna játszani, akkor más lehetett volna a helyzet és mehettünk volna a légkondis stúdióba, de így alakult.

A lemez címe egyszerűen csak annyi, hogy Thrash. Számotokra ez jelenti a thrash metalt, vagy miért lett ez az album címe?

Roli: Ez egy ütős, rövid, tömör cím, igazából a Beyondot fejezi ki, s ez a lemez egy igazi gyökerekhez visszatérő anyag, így méltán párosulta a kettő.

Para: Ez nem annyira nyers thrash, mint azt mi 1986-ban csináltuk. A Holt lelkek és a Van tűz, van jég demókról is van ezen néhány szám és azok még nem annyira egyértelműen thrash vonalbeli számok, de tényleg szerintem is a Thrash szó fejezi ki legjobban a Beyondot. A rapmetálos időkben is a zenei alap mindíg a thrash volt, csak a szöveg sikeredett Clawfingeresre.

Babu: Annyi címen gondolkodtunk de valahogy mindig elvetettük az ötletet és persze a lemez borítóval is valahogy passzolnia kellett a dolognak. Bár borító ötlet is volt egy pár darab…

Laci: Vagy száz hahaha.

Babu: …talán ez volt az amire mindenki elsőre szó nélkül rábólintott.

Hallhatunk egy lassabb lírikus tételt is, az anyagon Nem volt még 17 címmel. Beszélnél erről egy kicsit?

Para: Mindig is voltak nekünk ilyen számaink Wonderland, Behind The Gratings, Far Away, Éjszakai démon, ami most eszembe jut. Az ilyen lírai elemek mindig ott voltak bennünk. Szöveg szempontjából én nagyon sötétnek tartom ezt a dalt. Itt arról van szó, hogy a fiatalok minden veszélyérzet nélkül mennek egyenesen a pusztulásba akkor, amikor drogfogyasztásba kezdenek. Hiába minden figyelmeztetés, nem tudnak és nem is akarnak megálljt parancsolni maguknak. Én itt a saját felelősséget próbáltam a dalba sűríteni, miszerint az, aki a drogot megveszi, ő maga élteti a bűnösöket, akik eladják a szert, így ők maguk a főbűnösök. Ezt a számot Babu írta zeneileg, így arról ő tud bővebben mondani valamit.

Babu: Én meg nem mondok semmit! 🙂 Valahogy mindig úgy alakult, (legtöbbször) hogy én rukkoltam elő ilyen nótákkal. Mint most is. Szeretem az ilyen nótákat. Egy kicsit mindig beletehetem a bánatomat, szomorúságomat. Nem mintha valami depressziós emberke lennék, de mindenkinek vannak ilyen pillanatai…ilyenkor gyorsan gitárt a kézbe…és kész a dal!!!

Laci: Lesz is egy koncertünk a PeCsában (ha tényleg összejön) a szabadtéri részen, egy drogmegelőzési világnap keretein belül. Ezt a testvérzenekarunk szervezte nekünk, a Thrash Inside. Reméljük összejön.

Milyen feldolgozásokat szoktatok játszani a koncerteken? Mennyire szeretik a rajongók a feldolgozás számokat?

Roli: R-GO, Ámokfutók, East 17, stb… Imádják őket!!!!!

Para: Nehogy megírd hahaha… Még a végén beáramlanak az ergósok a bulikra és nézhetünk.

Babu: Én R-gót szívesen játszanék, de kizárólag csak is a gidákkal!

Laci: Szóval visszatérve a kérdésre: nem játszunk feldolgozásokat, de ha játszanánk, nagyon szeretné a közönség:)

Mennyire pörögtek fel az események számotokra és mennyire töltődtetek fel a körülöttetek forgó eseményektől?

Roli: A koncertek most indulnak, még keressük a töltő végét.

Para: Ejnye már! A koncertek már régen is indultak, csak még nem találtunk óriási közönségre, de bízunk a thrash erejében.

Babu: Reméljük mihamarabb még több koncerten játccccchatunk majd.

Laci: Azért csak el kéne mondani, hogy május 27-én a Trafó Bárban (Bp) lesz egy Fueled by Fire-Bonded by Blood-Suicidal Angels buli, ahová minket hívtak magyar vendégnek. Nagy megtiszteltetés ez nekünk.

Para: Bár már fikáznak is vagy ketten minket, hogy mivel átálltunk rapmetálra 15 éve, nem is vagyunk méltók erre. Kár, hogy egy félrelépés ilyen sokáig él az emberekben. Remélem, hogy akik eljönnek már csak a zenét akarják majd hallani és nem a múlt “bűnein” tépelődni. Megpróbálunk a múltból is majd feleleveníteni legalább egy számot.

Nyáron valamelyik fesztiválon jelen lesztek? Hosszabb koncertsorozat várható?

Para: Sajnos nem tudok fesztiválszereplésről. A Thrash ereje még nem ért el oda:)

Roli: Marad a saját kis klubbozás…

Remélem eredményes időszakotok következik és jól fogy majd a lemezetek! Sok sikert!

Para: Én is ebben bízom.

Babu: Mi köszönjük! Ez a hír is jól jön nekünk…mármint az olvasóknak, vagy mi! 🙂

Para: …meg a világválságnak és a világbékének is szerintem hahaha. Köszi mindent!

Laci: Köszi!

Roli: Minden jót!

WEB: http://www.beyond.hu/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: New Iron Bonehead release dates – Beyond, Ancient Crypts, and Unaussprechlichen Kulten/Godless

KMZ

Beyond – Fire In The Mosh Pit video

KMZ

Két új klip a Beyondtól

KMZ

Beyond – Magyar nyelvű klip angolra formázva

KMZ

BEYOND – Thrash

KMZ

BEYOND – Holt Lelkek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár