Interjúk

Bilocate Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Baha Farah és Ramzi Essayed válaszoltak.

Ramzi, nehéz szavakat találni a Summoning The Bygones kapcsán. Engem, aki nem ismerte a korábbi munkáitokat, akit nem lehet elfogultsággal vádolni, teljesen lenyűgöz az új lemezetek. Ti, akik az alkotásban részt vetettek, akik ezeket a művészi értékeket megteremtettétek, nem érzitek úgy, hogy magasra tettétek a lécet?

Tulajdonképpen igencsak magasra tettük a mércét magunkkal szemben, hogy egy olyan album születhessen, amellyel mi is és a világ is elégedett lehet.

Minden album után új kihívások elé állítjuk magunkat és a következő albumunk hangzása teljesen különbözik az előzőekétől… ezért használjuk ki az időt arra, hogy biztosra menjünk abban, elértük a kitűzött szintet.

Véleményem szerint egyik erősségetek, hogy nem lehet beskatulyázni a zenekart egyik stílusba sem, mert annyira gazdag a repertoárotok, hogy azt nehéz keretek között megfogalmazni. Mégis tökéletes a kohézió a dalokon belül és a dalok között is. Gondolom a tagok sokoldalúságából fakadó ez a sokszínűség…

Igen, mondhatjuk, hogy másmilyen zenei ízlésünk van, de zeneszerzés közben egységként működünk, szóval mindenből beleadjuk a legjobbat, melyet aztán sajátízlésünk szerint alakítunk. Dark oriental metált játszunk, ez írja le legjobban a zenénket. Ez azoknak a zenéknek a keveréke, melyet nap, mint nap hallgatunk, megváltoztatva a kultúránk és a gyökereink által.

Az nem szorul magyarázatra, hogy a billentyűs testvéreddel, Waseem-mel egy zenekarban játszotok, de a többiek miként kerültek képbe? Hogyan állt össze a csapat?

A BILOCATE-t én, testvérem, Waseem Essayed és régi barátunk, Hani Al Abadi alapítottunk. Olyan gitárost kerestünk, aki beleillett a stílusunkba. Ekkor csatlakozott Baha’ Farah, akit Waseem-en keresztül ismertünk meg. Egy évvel később újabb gitáros után kutattunk és rátaláltunk Rami Haikal-ra, aki tökéletes tagja a csapatnak. Egész sokáig bírtuk dobos nélkül, de aztán a koncertek miatt csatlakozott hozzánk Al Qaisi, mely után már állandó dobos keresésébe fogtunk és megtaláltuk Ahmed Kloub-ot, aki egy nagyszerű dobos és akkoriban is aktív zenész volt, több helyi bandával.

Miért éppen a Paradise Lost? Illetve miért éppen a Dead Emotion?

A Paradise Lost az egyik vezető csapat a dark doom metalban. A Dead Emotion a hangulatával és a sötétségével kapcsolódik a zenekarhoz, ezért gondoltuk, hogy ezt Bilocate stílusban újra feljátsszuk. Azt is megtudtuk, hogy a Dead Emotion-t soha nem vették fel újra az 1992-es felvétele óta, sem a Paradise Lost, sem más banda. Egyébként még élőben sem játszották el soha, szóval a dal valahogy a múltban ragadt, mi pedig nagyon szeretjük, szóval úgy gondoltuk, tehetnénk vele valamit a saját stílusunkban. Az ötlet akkor kezdődött, mikor Waseem megírta a sávokat billentyűn és megosztotta velünk. Aztán lecseréltük a sávokat az általa javasolt hangszerekre és úgy éreztük, az éneket meghagyjuk, hogy mindenki emlékezhessen a mesterműre.

Dan Swanö-vel hogy kerültetek kapcsolatban? Ti kértétek fel, vagy miután Jens Bogren-nél jártatok, Dan keresett meg bennetek, hogy énekelni szeretne a Bilocate-ben?:)

Már egy ideje kapcsolatban állunk Dan-nel és már akkor is tetszettek a számaink neki, mielőtt hozzájuk adta volna a varázsát, szóval benne volt a közös együttműködésben.

Nem játszott Waseem-mel egyetlen bandában sem ezelőtt és mind hatalmas rajongói vagyunk a munkáinak, főleg a Crimson I és II mesterműveknek. Szóval felvettük vele a kapcsolatot és küldtünk néhány számot, ő azonnal felvette az éneket és már küldte is vissza. Nagyon sokat jelentett nekünk a közreműködése.

Tudnál mesélni a tagok szerepéről a bandában?

Nos, a Bilocate-t már majdnem 10 éve a banda tagok közössége hajtja. Függetlenül attól, milyen kihívások elé nézünk, a tagok a kirakó darabjai, melyek tökéletesen összeillenek. Barátok és testvérek vagyunk és csak azután bandatagok. A Bilocate mindannyiunkat büszkévé tesz és mindenki egyenlően fontos a másiknak. Ha egy tagunk elhagyna, az már nem ugyanaz lenne 🙂

Mi volt a háttere annak a nem elhanyagolható momentumnak, hogy négy országban, két földrészen folytak a Summoning The Bygones munkálatai? 

Minden tagnak megvan a munkája és hivatástudata, mely sajnos földrajzilag szétválaszt minket, de ez csak még erősebbé tesz és a modern technológiának köszönhetően megoszthatjuk a zenét és ötleteinket az albummal kapcsolatosan. A Sudden Death Syndrome is így jött létre és a következő is így fog. Ezen felül kell kerekednünk és együtt kell élnünk vele.

Falling Leaves, Nervecell, Al-Namrood, Smouldering In Forgotten. Néhány név a Közel-Kelet legismertebb metal zenekarai közül. Számomra mindig is izgalmas volt egy új bandát felfedezni a világ ezen tájáról. Azonban újra és újra megfogalmazódott bennem az a kérdés, hogy lehet az, hogy ennyi extrém metal zenekar alakul olyan országokban, ahol a vallás doktrínáinak való megfelelés, a kultúra ápolása mélyebben gyökerezik, mint Európában vagy Amerikában bárhol? Egy muzulmán országban milyen rockernek lenni?

Jordániában elég nagy a szabadság, de ennek a szabadságnak vége, ha Extreme & Death Metal-ról van szó, főként az élő koncertek tekintetében. Ez főként a rendőrség műve, ők tiltottak ki rengeteg koncerteket, mert szerintük ez sátánizmus vagy kapcsolatban van a drogokkal. Ez mindig probléma volt, most is az. A kormány érthetetlensége miatt nem játszunk Jordániában, de reméljük, egy nap ez megváltozik. Nincs gond a rock-kal, hatalmas metál és rock rajongói táborok vannak.

Az év hátralevő részére milyen terveket tűzött ki a Bilocate?

Néhány turné, de még semmi nem biztos. Elkezdtük a számokat megírni a következő albumhoz, és jól haladunk.

Végezetül, mit üzensz a magyar olvasóknak?

Szóljon a rock és alig várjuk, hogy játszhassunk a magyar közönségnek

Köszönöm megtisztelő válaszaid. Kívánom, hogy még számtalan minőségi albummal gazdagítsátok ezt a világot! 

————————————————–

ENGLISH VERSION:

Interview answered by Baha farah and Ramzi Essayed.

Ramzi, it’s hard to find words regarding Summoning The Bygones. I’m not familiar with your earlier albums so it’s sure I’m not biased about your music but the latest is album is fascinating. What do you, the ones who created these artistic assets, think about the album? Don’t you think you raised the bar a bit high?

Actually we put a high target for us to bring the best out of ourselves to create an album which will make us feel satisfied and to share it with the world.
We always raise the bar after each album and put a new challenge on our selves, currently the upcoming album material sounds very different that what we released before… this is why we take time in composing and making sure we reached the level we wanted.

I think one of your strength is that you cannot be labeled into any of the genres, since you’re so colorful that it hard to define. The cohesion between and in the songs however is perfect. I suppose this is caused by the versatility of the members…

Yes you can say we have different musical tastes but when we compose we think and deliver as one so we try to take the best from what we like and modify it to fit our style, we play Dark oriental metal a genre that we felt describes our music the best it’s a mix of what we listen to everyday, changed and mixed with our routs and our culture, the result as you notice is different.

I think you don’t have to explain why does your brother play the keyboard in the band but how did you find the others?

BILOCATE was founded by me and my brother Waseem Essayed and our lifetime friend Hani Al Abadi, we were searching for a guitarist to fit the band style and then we were joined by the guitarist Baha’ Farah which was introduced through a mutual friend of waseem, a year later we started a search for another guitarist to join the band and were introduced to Rami Haikal which fit perfectly with band. The band survived without a drummer for a while and Ibrahim Al Qaisi joined as a session drummer for the live shows, the band was searching for a permanent drummer and found Ahmed Kloub which was a great drummer whom was active musician with several local bands.

Why Paradise Lost? And why Dead Emotion?

Paradise lost is one the leading bands in dark and doom metal , Dead Emotion is one of the songs that relates to the band music with its ambient and darkness so it felt the right thing to re do the song in Bilocate own style , also we noticed that dead emotion was released in 1992 and never re-recorded or produced or cover by paradise lost or anyone else or even played live except once by paradise lost in 1992 so the track was somehow left in history almost untouched yet it was a favourite of ours and any other fans so we felt we can do something with it and change it to our style… the idea started when waseem composed all lines on keyboards and shared with us and step by step we replaced lines he suggested by its matching instrument and we felt the vocals needs to be kept as it is to remind all fans of the masterpeice dead emotion and how it was done.

How did you find Dan Swanö? Did you ask him to sing in Bilocate or did he ask you because of the fact that you play in one band with Waseem?:)

We have been in contact with Dan for a while before adding his magic on our tracks, he really liked our music and he was in for collaborating with us on few tracks.
He didn’t play with Waseem in any band before, all of us are huge fans of his work specially in his masterpieces Crimson I and II so we contacted him and sent him the tracks he was very interested and immediately recorded his vocals and sent it back to us it was a really great step we took and his contribution meant a lot to us.

Don’t you fear for your role in the band?:)

Now the thing about BILOCATE and how it’s been standing on its feet for almost 10 years regardless all of the challenges, its’ because of the mutual drive from all the band members, roles of every member falls perfectly to complete the puzzle, we are friends, brothers and then band members so we feel as one when we talk about Bilocate it’s a project that made all of us proud and everyone is as important as the other I don’t see Bilocate missing one of its current members ever, it wont be same 

What was the background of that not negligible circumstance, that the work of Summoning The Bygones took place on four countries and two continents?

All the Band members have careers going on and responsibilities which unluckily separated the band geographically but it only made it stronger, thanks to modern technology today which helped us to share the music and ideas all over to complete the album, even Sudden Death Syndrome album was recorded and composed in the same way and the next album as well, it’s a fact we have to live with it and overcome its challenges.

Falling Leaves, Nervecell, Al-Namrood, Smouldering In Forgotten. Just a few names of the most popular metal bands on Middle-East. It’s always been a pleasure for me to get to know a band from this area of the world. It’s always been a riddle to me that in a country, where the correspondence to religion and fostering culture has deeper roots than anywhere else in Europe or in the USA, how can there be that many extreme metal bands? What is it like to be a rocker in a Muslim country?

For Jordan it’s a country with a lot of freedom but this freedom stops when it comes Extreme & Death Metal specially live gigs, but it’s mainly from the Police which stopped and banned many gigs for the reason of thinking its satanic or have to do drugs which is and was a common problem in many countries, this lack of understanding from the government forced us not to play live gigs in Jordan and we hope someday things will get better, being a rocker is fine in our countries as we have a huge metal and rock fan bases.

What plans does Bilocate have for this year?

A few tours are being planned but nothing is finalized yet, and we started composing for the next album and so far things are going great

Any message to the Hungarian readers?

Keep on rocking and we can’t wait to play in front of the Hungarian audience.

Thanks a lot for your answers. I wish you to provide the world with many similar quality albums in the future!

WEBhttp://www.bilocate.net/

Kapcsolódó cikkek

Orphaned Land, Bilocate, Klone, The Mars Chronicles – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News: Bilocate – Writing new material for the 4th studio album

KMZ

BILOCATE – Summoning The Bygones

Azagtoth

Hot News: Bilocate – Unveils new album Artwork and Release date

KMZ

Hot News: Bilocate – Signs with code666

KMZ

Hot News: Bilocate – Exclusive Premiere of „‘Summoning The Bygones” Studio Diary Video

KMZ

Hot News – Bilocate: To Support Orphaned Land in their Turkish tour (Fest 2012)

KMZ

Hot News – Bilocate In Mixing Mode

KMZ

Hot News – Dan Swanö guest vocalist on new Bilocate album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek