Interjúk

Black Flame Interjú

(scroll down for English Version)

A BLACK FLAME egy relatíve fiatal olasz Death/Black csapat, akik egy kitűnő albumot tettek le nemrég az asztalra az “Imperivm” formájában. Ennek apropóján kerestük meg őket, s az interjúra A Fog dobos válaszolt.

Hadd kezdjem azzal, hogy az új albumotok (ami összességében már az ötödik) egy minőségi Sötét Death/Black Metal csapás. El kell azonban ismernem, hogy nekem ez az első találkozásom a csapattal, ezért kérlek, nevezd meg az okokat, miért nem hallottam rólatok korábban:) És azt hiszem, néhány szó az eddig tevékenységetekről sem jönne rosszul ide.

Ez a negyedik teljes nagylemezünk, illetve a harmadik, ami kiadónál jelenik meg. Ilyenformán tehát a harmadik albumunknak is tekinthető. Mindig is underground kiadókkal dolgoztunk, és talán korábban a promóció nem igazán volt a legjobb, de most egy olyan kiadónál vagyunk, ahol teljes promóciót biztosítanak számunkra.
1998 óta működünk egyébként, és két demót, egy 7″ EP-t, egy saját kiadású albumot jelentettünk meg, most pedig itt a harmadik olyan album, amely egy kiadó gondozásában jött ki. Sokat koncerteztünk itthon, Olaszországban és külföldön is, de főként a felvételekre koncentráltunk, amennyire csak tudtunk, és fejlesztettük a stílusunkat.

Ahogy mondtam, a Death és Black Metal keverékét játsszátok, de valamiért (legalább is a diszkográfiátokat, számcímeiteket, borítóitokat végignézve azt érzem) úgy vélem, BM bandaként indultatok. Mesélj arról az útról, amit eddig bejártatatok, ami a zenekar mostani arculatához vezetett.

Igen, tökéletesen igazad van. Amikor pár éve elindultunk, sokkal inkább egy “klasszikus” Black Metal banda voltunk. De az csak az első két demóra volt igaz. A saját kiadású, 2003-as “Third Revelation” óta több hatást építettünk be a zenénkbe. Azt gondolom, időre volt szükségünk, hogy a megfelelő egyensúlyt elérjük ezen hatások tekintetében, és az biztos, hogy az “Imperivm” ennek a legtökéletesebb megtestesülése.

Ha a Death és Black Metalról beszélünk, hogyan látod a két stílus közti különbséget (a nyilvánvaló zenei különbségektől eltekintve persze)? Szerinted a két műfaj járhat kéz a kézben?

Szerintem a két stílus működhet együtt, de ez persze személyes ízlés kérdése, illetve a zenekarok választása. Mi mindig is azt akartuk, hogy egyfajta hidat létesítsünk a Black Metal spiritualitása – annak nagyszerű szövegi és filozófia jelentésével együtt – és a Death Metal ereje és erőszakossága között. Úgy értem, hogy sok BM csapatnak nagyon jó az atmoszférája, és van bennük sötétség, de a hangzásuknak nincs erőteljes hatása. Számos DM bandával viszont az ellenkezője történik, amik ugyan erőteljesek, de a hangzásukban nincs mélység és obskurus érzés. Persze ez csak az én személyes elgondolásom, de mi a két műfaj keverékét céloztuk meg.

A hangzásotok és image-etek egy Sötét, Okkult zenekart mutat. Mit jelent számodra az Okkultizmus? Milyen hatással van a gondolkodásodra, életedre és filozófiádra? Menyire fontosak számodra ezek a dolgok?

Azt nem mondanám, hogy az okkultizmus “befolyásolja” az életemet általánosságban. Hatással van rám, és azzal teszi teljessé az életemet, hogy egy spirituális jelentést ad neki. Ha okkult és obskurus dolgokról beszélünk a zenénkben, ez azért van, mert hiszünk bennük, és a művészi kifejezésünk részének gondoljuk. És nem csupán egy marginális résznek, hanem a legfontosabbnak és legmélyebbnek. Ezen témák nélkül a BLACK FLAME nem lenne az, ami, és az, amit jelentünk.

Olaszországból származtok, ami már sok kiváló Sötét és Okkult zenekart adott a világnak. Számodra melyek a legfontosabbak? Hatással voltak ezek rátok bármilyen módon is?

Országunk olyan csapatoknak adott életet, mint az OPERA IX, MORTUARY DRAPE vagy a BULLDOZER. Különösen az első kettő, amik még mindig aktívak, jelent számukra sokat zenei és szövegi koherenciájukkal. 20 év után még mindig jelen vannak, és ez a legtöbb modern csapatnak lehet jelzés, akik pusztán néhány év után eltűnnek.

MORTUARY DRAPE. Egy valóban Kultikus név. És mi több, az “Abbot” c. dalukat (a hatalmas “Secret Sudria” lemezről) fel is dolgoztátok a második albumotokon Wildness Perversion és Left Hand Preacher vendégszereplésével. Mesélj kérlek erről a kooperációról. Milyen érzés volt ezekkel a legendákkal együtt játszani? Sajnos én magam ezt az átiratotokat nem hallottam, így mesélj kicsit a dalról is. Hogyan látod az eredetihez képest?

Jó a memóriád, mert ez már öt éve történt! Egyébként pár hónapig a MORTUARY DRAPE dobosaként játszottam kisegítő jelleggel, így gondolhatod, hogy nem volt nehéz kapcsolatba lépni velük és megszervezni. A mi verziónk egy kicsit még erőteljesebb is, mint az eredeti, és nagyon jól illik Wildness Perversion énekéhez. A gitáros Left Hand Preacher pedig egy nagyon jó gitárszólót hozott, ami kicsit más, mint az eredeti, de a mi verziónkhoz jobban is illik.

Eddig már jó néhány kiadónál megfordultatok. Jelenleg az Infernus által életre hívott Forces Of Satan Records-nál vagytok. Hogyan jött létre az együttműködés? Gondolom, Infernus-ra nagy hatással volt a zenétek! Véleményed szerint elég stabil a pozíciótok a kiadónál?

Amellett, hogy Infernus kiváló zenész, nagyon jól is lehet vele dolgozni. Profi és a zenére koncentrál, így könnyű vele dolgozni tényleg.
Már évek óta ismerem, mivel a SLAVIA-ban is játszom, és így évente többször is járok Norvégiában. Így amikor létrehozta a Forces Of Satan kiadót, a BLACK FLAME az első banda volt, akikkel kapcsolatba lépett és szerződtetett. Eddig elégedett vagyok a kiadóval, különösen, hogy a Regain licenszelte az anyagot, mivel így profi és klassz emberekkel dolgozhatunk.

Ha már Infernus-ról beszélünk, te hogy látod a szituációt a Gorgoroth-tal most? Mit gondolsz az újabb lemezeikről?

Szeretem a bandát és az összes anyagukat. A szitu most kissé stresszes azok miatt a dolgok miatt, amiket valószínűleg ismersz. Számomra a helyzet teljesen egyértelmű: Infernus jelenti a GORGOROTH-ot. Ő hozta létre és működteti a bandát 1992 óta, így ez kétségtelen. Ha a többiek nem akarnak vele dolgozni többé, távozzanak a zenekarból, és csináljanak egy másikat.
Egyébiránt, te követed az underground eseményeit? Mik voltak azok az albumok mostanában, amik nagy hatást gyakoroltak rád?

Azokat a zenekarokat követem, akik felkeltik az érdeklődésemet, függetlenül attól, hogy Underground csapatok vagy nem. Nagyon tetszik az utolsó JANVS (a következő anyagukon elképzelhető, hogy én dobolok majd), a NEFARIUM és a SPITE EXTREME WING, ezek olasz bandák. Külföldről nem tudok túl sokat, így ezt nem tudom megmondani.

A BLACK FLAME szokott koncertezni? Ha igen, hogyan látod a különbséget a zene hatásában, ha otthon hallgatja valaki, illetve koncerten?

Sokat játszottunk élőben eddig, az “Imperivm” anyaggal pedig októberben, Londonban nyitjuk a koncertezést. A BLACK FLAME alapvetően egy koncert zenekar, de ez nem azt jelenti, hogy minden áron élőbe akarunk játszani. Egyszerűen a zenei produkciónk a legtermészetesebb, amit tudunk. Szeretünk élő hangzást adni a zenénknek, kicsit “melegebbé” tenni a megszólalást. Ez a lemezünk ideális arra, hogy megmutassa az embereknek a zenénk összes kis aspektusát. Olyasmi, mintha a befogadása “lassabb” lenne, és több idő kellene, hogy az emberek elméjébe elérjen.
Egy lemezt többször le lehet játszani és megérteni. Koncerten minden brutálisabb és behatásra van szükség. A zenekarnak mágnesként kell vonzania a közönséget, és itt nincs lehetőség újrajátszásra. Az első hangtól kezdve nagy nyomásnak kell érvényesülni.

Mit várhatunk tőletek a közeli jövőben? Tervezitek esetleg újra kiadni a korábbi anyagokat a Regain által megtámogatva?

Miért ne? A Regain egy igazán klassz kiadó. Tervezzük, hogy újra kiadásra kerüljenek a régebbi anyagok, de az csak egy ötlet, nem konkrét dolog még. Konkrét tervünk az, hogy folytassuk zenei utunkat, és a lehető legjobb zenét kínáljuk rajongóinknak.

Köszönet az idődért. Valami üzenet a végén?

Köszönjük a nekünk szánt helyet. Üdvözlet minden magyar rajongónak. Itt léphettek kapcsolatba velünk: www.black-flame.net
Serpens vigil Est!

————————–

ENGLISH VERSION:

Let me begin by telling you that your latest full-length album (which happens to be your fifth in total) is really a quality Dark Death/Black Metal blast. I have to admit, however, that it’s my first encounter with the band so tell me the reasons, please, why I have not heard of you before?:) And I guess maybe some words of your past endeavors would also be appropriate here.

This is our fourth full-length album, the third under a label. So we can consider this new album as our third effort. We always worked with underground labels and maybe in the past our promotion was not the best at all, but this time can work with a label that can grant us a complete promotion.
We are active since 1998 and we released two demos, a 7″ vinyl, one self-produced album and now we’ve approached our third official review under a label. We played many gigs in Italy and abroad, but mainly we focused our activity into recording as much as we can and develop our musical style.

As I said, you play a blend of Death and Black Metal but for some reason (at least that is what I /feel/ seeing through your discography with the track titles and cover art) I think you started as a black metal band. Tell me of your way of progress and the path that lead you to the current incarnation of the band’s music.

Yes, you are completely right. When we started back some years ago, we were much more a “classical” black metal band. But this lasted the first two demos. Since “The Third Revelation”, our self produced album from 2003, we started to incorporate more influences in our sound. I guess we needed some time to reach a good balance between this influences and surely the new “Imperivm” is the best incarnation of that.

Speaking of Death and Black Metal how do you see their differences and similarities (apart from the obvious musical ones, of course)?
Do you think these two genres can walk hand in hand?

I think that the two genres can perfectly walk again, but of course it a matter of personal tastes and band’s choice. We always wanted to create something like a bridge between the “spirituality” of the Black Metal, with its great lyrical and ideological meanings, melted with the power and violence of death metal. I mean, a lot of Black Metal bands have a very good atmosphere and darkness – but they do not have a powerful impact in their sounds. The opposite happens to a lot of death metal bands, which have a very powerful impact but they lack of depth and obscurity in the sound. Of course this is a personal idea, but we wanted to create a mixture between that two views mentioned above.

Your general sound and image show me a Dark and Occult band. What does Occultism mean to you? How does it affect your way of thinking, living and philosophy? How much are these things are important for you?

I would not say that occultism “affects” my life in general. Occultism influences my life and it complete it by giving a spiritual meaning. If we spoke about occultism and obscure subjects in our music, is because we believe in that and we consider it a part of our artistic expression. And not only a marginal part, but the most important and deep. Without those subjects, Black Flame would never be what we are and what we stand for.

You come from Italy, a country that has given some really excellent and Dark and Occult bands to the world so far. Which ones do you see as truly important ones? Did these have an impact on the band in any way?

Our country saw the born of bands like Opera IX, Mortuary Drape and Bulldozer. And specially the first two bands, which are still active, represent to us a couple of great statements of musical and lyrical coherence. After more than 20 years, they are still here, this should be an advice to the majority of modern bands, that disappear after a couple of years.

MORTUARY DRAPE. A truly Cult name. And what’s more, you’ve covered their track “Abbot” (from the mighty “Secret Sudaria”) on your second full-length) with Wildness Perversion and Left Hand Preacher as guest musicians. Tell me about this cooperation, please. How did it feel to play music with those legends?Unfortunately, I have not had the chance to hear your version so tell me a little of that, please. How do you see it compared to the original version?

Hey you have good memory, this happened five years ago ! Anyway, I played drums in Mortuary Drape for some months as temporary replacements and so you can imagine that it was really easy to get in touch with them and organize it. Our version is a bit more powerful than the original one, and that fits perfectly with the vocal style of Wildness Perversion. The guitarist Left Hand Preacher realized a very good guitar solo, different than the original one and more suitable for our version.

You have been on quite a lot of labels so far. Most recently on Infernus’ own Forces Of Satan Records. How did this cooperation come about? Guess you’ve impressed Infernus quite much with your music! Do you think your position stable enough on their roster?

Before being a great musician, Infernus is a very cool person to work with. He is professional and focused on music, so it is very easy to work with him. I know him since many years by now , because I play in the Norwegian band Slavia and I go in Norway many times during the year. So, when he opened Forces Of Satan Records, Black Flame were absolutely the first Band to be contacted and signed to. I’m happy with the label’s work by now ,specially now that we are licensed to Regain Records, we can have the chance to work with professional and cool people.

Speaking of Infernus! How do you view the situation with GORGOROTH? What do you think of their recent albums?

I really like Gorgoroth and all their works. The situation now is a bit stressed because of all the things that probably you know. In my mind the situation is very clear : Infernus is Gorgoroth. He created the band and he drove it since 1992, so there is no doubt about it. If the other guys do not want to work anymore with him, they should leave the band and form it another one with him.

By the way, do you follow the events of the Underground? What were the latest bands/albums that had a great impact on you?

I follow all the bands that catch mine attention, it doesn’t matter if they are underground or not. I like very much the latest releases from Janvs ( and I will play drums in the next one ) and from Nefarium and Spite Extreme Wing, this about Italy. About foreign countries, I do not have a wide knowledge of the underground, so I can’t tell you.

Is BLACK FLAME a live band? Have you ever played live with the band? If so, how do you see the difference in the effect the music can have on people at a gig and listening your album at home, for instance?

We played many concerts, and we are going to open the “Imperivm” live dates with a gig in London in October. Black Flame are basically a live band, but this do not means that we want to play live at any cost. Simply, our musical productions are the most natural we can do. We like to give to our albums a live flavor, like adding a bit a of “warm” touch to the music. The album is the ideal dimensions for showing to people all the little aspects of a band’s sound. It is like the music is “slower” in the perception and has more time to enter the people’s mind.
An album can be replayed and by that understood for several times. Live dimension is more brutal and needs impact. A band’s need to create a magnetic attention towards the crowd, a live cannot be replayed and the tension must be high from the very first notes.

What can we expect from BLACK FLAME in the future? Do plan to re-release your previous albums maybe? Backed up with Regain, I think it’s not a bad idea?
Why not ?

Regain Records is a very cool label to work with. We have the plan to re-release our older albums, but this is just an idea, not a solid plan. Our concrete plans are to continue on our musical path and continue to offer to our fans the best music possible.

Thanks for taking your time to answer these questions! A message to the readers?

Thanks for your precious space. Our regards to all the Hungarian readers, keep in touch with us through www.black-flame.net.
Serpens vigil Est !

WEB: http://www.black-flame.net/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek