Interjúk

Blackwinds Interjú

(scroll down for English Version)

Hell! A megalakulásotok már 10 éve történt. ’99-ben meg is jelent egy kislemezetek, de az idei évig szinte semmi nem történt látszólag. Beszélnél az eltelt időszakról?

Mysteriis: A banda egész idő alatt létezett, bár nem aktívan, hanem leginkább bennem. Végig tudtam, hogy valamikor egy albumot fogok csinálni a Blackwinds-el. Amikor a helyzet úgy hozta és inspirációm is volt, akkor szereztem zenét, azt hiszem hogy a Flesh Inferno egy része legalább 5 éves. A Blackwinds nem egy próbáló banda és nincs olyan tervünk se, hogy élőben játsszunk, szóval nem vagyok egy “normál” értelemben vett zenekar. Csak akkor létezünk, ha kreatív önkifejezésre van szükségünk.
Tudunk dalokat írni és felvenni amikor csak akarunk. Nincs rajtunk semmi nyomás és nem sietjük el a kiadványainkat. Amikor a megfelelő hangulatba kerülünk és érezzük az inspirációt, akkor nagyon gyorsan tudunk előállni új számokkal, de akár évekig is inaktív állapotban lehetünk, ha akarunk.

2008-ban 2 lemezetek is megjelent egymás után, amely ízig-vérig sátánista black metal, amelyben igazi démoni hangulat uralkodik. A “Flesh Inferno” albumról beszélnétek, hogyan is zajlottak a felvételek? Hogy sikerült ezt a fekete, sötét hangulatot létrehozni?

Infaustus: A Flesh Inferno-t elejétől a végéig mi vettük fel, mi kevertük és mi mastereltük. Bár a múltban már felvettünk néhány albumot más bandák tagjaként, ez egy óriási feladat volt, mivel semi segítségünk nem volt az album elkészítésében. Sok időt vett igénybe és egy hosszú tanulási folyamat volt, de a végeredmény elsőrangú lett. Ha van megfelelő intelligenciád és némi elhivatottság, akkor nagyszerű eredményeket érhetsz el, ahelyett hogy elmennél a legnépszerűbb stúdióba, hogy ugyanazt a hangzást kapd, mint a túlértékelt és ajnározott béna bandák. Minden jövőbeni albumunkat magunk fogjuk felvenni és a következő Setherial albumot is valószínűleg így készítjük el. A megkönnyebbülés felemelő érzése jár át, ha mindent meg tudsz csinálni magad. Nem kell más emberek véleményére hallgatni, nem akkor kell felvenni a számokat, amikor a hangmérnök is ráér és megvan a képességed, hogy a saját mércéd szerint jó hangzást csinálj. Úgy érzem, hogy a kreativitás szempontjából fontos, hogy csak akkor játszd fel a dalokat, ha tényleg fel akarod őket játszani és pihenj, ha úgy érzed, hogy nincs meg benned az az abszolút energia, ami ehhez a magasabbrendű fekete művészethez szükséges.

Mit mondanál, miben különbözik a zenétek a Setherial-tól? Hiszen hasonlóan gonosz zenéről van szó.

Infaustus: Setherial egy 5 tagú black metal horda, akik próbálnak és koncerteznek. A Blackwinds inkább egy projekt, ahol egy ember írja a zenét és játszik az összes hangszeren. Nincsenek próbák, koncertek és kötelességek. A Blackwinds zene nekünk és nem a tömegnek. Akkor adunk ki valamit, ha úgy gondoljuk és annál a kiadánál, amit mi választunk. Zeneileg a Blackwinds sokkal inkább “régimódibb” mint a Setherial. Ez nem azt jelenti, hogy a Blackwinds rossz minőségű garázs black metal. A Blackwinds zenéje nagyon komplex, de más stílusban, mint a Setherial. Rengeteg különbüző elemet használunk, hogy elérjük azt a sötét hangulatot. Amíg a Setherial inkább a teljes vérfürdőre és halálra koncentrál, addig a Blackwinds inkább a sötétben bújkál és félelmetes hipnotikus sötétségével hat a hallgatóra.

Myteriis: Szerintem a Blackwinds inkább egy sötét hangulatú utazásra viszi a hallgatót. A Flesh Inferno aurája nagyon erőteljes, hideg, gonosz és sötét. Strukturálisan elég primitív szerintem, de ezzel ellentétben néhány helyen nagyon komplex is, elsősorban az atmoszférák és hangulatok megteremtésben használt zenei eszközökben. Nagyon sok részlet van elrejtve a dob- és gitár mögé, amit nem hallasz elsőre, de ha újra és újra meghallgatod, akkor (remélem) egyre több részletet fogsz felfedezni. Azt hiszem a Flesh Inferno egy olyan lemez, ami tényleg “felnő”, ahogy egyre jobban beleásod magad. Eddig rengeteg új anyaggal készen vagyunk az új lemezre, főleg a nagy inspirációözönnek köszönhetően, ami nagyban köszönhető annak, hogy a Flesh Inferno jobban sikerült, mint azt vártam.

Mi az, ami segít a zenei hangulat kialakításakor? Használtok, vagy csináltok valamiféle démoni dolgot, ami kellően ráhangol a zene alkotására?

Infaustus: Magától a zenétől lesznek sötét vízióim, amik átalakulnak a legtisztább istenkáromlás szavaivá. Mint énekes, az a feladatom, hogy a zenét szöveggel és közvetlenül a pokol tüdejéhez kapcsolat hangokkal erősítsem. Különböző módokon nyitjuk meg a belső sötétséget, hogy alkothassunk ebben az egyedülálló művészetben. A felvételek inkább szertartások, mint egyszerű stúdiófeladatok.

Mysteriis: Mivel már ennyi ideje benne vagyunk (a black metalban) és életünk nagy és rendelt része, nincs problémánk azzal, hogy bármilyen hasonló hangulatba kerüljünk. Ez többé-kevésbé természetes… De néha a vér, a tűz, a gyűlölet, az arcfestés és egy hatalmas adag agresszió mind megjelentek, hogy elérjünk egy bizonyos kreatív állapotot, hogy olyan black metal művet alkothassunk, mint a Flash Inferno.

Van valami, amiben hisztek? Foglalkoztok a halál utáni élettel?

Infaustus: A negativitásban és a halálban hiszek. Az én utam a bukott fényhozó útja és ez az ösvény olyan helyekre vezet, amit az egyszerű halandó sosem érhet el. Az én templomomat a belső sötétség iránti elkötelezettség emelte. Törődök a túlvilággal. Minden tettemre ezen a földön örökké emlékezni fognak a jajgató kéntengerben.

Miről is szólnak a dalok szövegei? Ki írja őket, és mi az, ami központi szerepet tölt be a szövegeitekben?

Infaustus: Én és Mysteriis írjuk a szövegeket, de a “Plague Bringer” dalban Kraath (Setherial) is közreműködött. A szövegek nagyon fontosak, hiszem erősítik a zenei élményt.

Mysteriis: Néhány téma direkt azért lett kiválasztva, hogy egy megfelelő sötét atmoszférát teremtsen. Például Tomasso de Torquemada uralma és tettei nagyfokú inspirációt jelentettek a Flesh Infernohoz, gondoljunk csak az ő szadista géniuszára, kötetlen művészetére a kínzás, fájdalom és a szenvedés területén. Az album címe is közvetlenül hozzá kapcsolható. Természetesen az inkvizíció egész időszaka és tárgya valóban minden tekintetben nagy inspirációs forrás volt.

Lehet, hogy hülyeségnek tartjátok, amit mondok, de a felbukkanó billentyűelemek hangulata engem a Limbonic Art-ra emlékeztet. Lehet, azért van ez, mert hasonlóan sötét és elborult mindkét zene. Mit mondasz erre?

Infaustus: Néhány részletben egyetértek. A Limbonic Art egyike a kedvenc zenekaraimnak és az első két lemezük a valaha volt legjobb black metal lemezek között van. A legnagyobb különbség, hogy a szintetizátor náluk a fő hangszer, míg nálunk csak egy színesítő hangszer. A hatása nagyon hasonló, mi és a Limbanic Art is azért használunk billentyűket, hogy egy sötétebb és hátborzongató atmoszférát teremtsünk.

Mi az, amit megváltoztatnál a világban, ami szerinted az emberek hülyesége, mert tévesen ítélnek meg?

Infaustus: Túl sokat, hogy mindet megemlítsen, de egy dolog, amiről azt hiszem, hogy meg kellene tenni, az az, hogy megtisztítsuk a Földet a gyengéktől.

Mit jelent számotokra az égő tűz? Foglalkoztat a tűz szelleme, a tűz táplálása?

Az égő tűz számomra az ördög lelke, ami összehasonlítva nagyon hasonló Algollal; a betegség és pusztítás csillaga, ami csak a kiválasztottakat érinti. Csak néhányan lehetnek az égő tűz mesterei és érhetik el teljes erejét az elme sötét rejtekeiben.
Itt van egy idézet a “Before Time”-ból, eléggé kapcsolódik a témához:

“My temple is built by devotion, strength through darkness.
Spiritual power through the quintessence of the devil.
His presence lurks within me, not in words or blood.
But alive in my art. Art! That possesses and mesmerize.”

Végezetül mondj valamit a pokolból, ami felrázza a black metal rajongókat!

“Mindig a fájdalom útján érjük el a gyönyört” – Sade márki

———————————

ENGLISH VERSION:

Hello! The band was formed 10 years ago. In 1999, you released an EP, but seemingly almost nothing happened with you since then. Could you tell something about this period?

Mysteriis It existed the whole time actually, not in active form but within my mind. I knew the whole time that I would eventually do an album with BLACKWINDS. When the occasion was right and the inspiration appeared I begun composing, I assume that some of the material on FLESH INFERNO is therefore in fact five years old at least. BLACKWINDS is no rehearsing band or has any goals to play live, not a band in the “normal” sense I think. We only exist when we have need for creative expression.
We can write, record at the same time if we want. We don’t have any pressure what so ever and do not rushing out material… When we get in a certain mood and feel inspiration we can produce material very fast, but also we can be non-active for years if we don’t feel like it.

You released 2 satanic black metal albums in 2008 with a really demonic atmosphere. How did you record the Flesh Inferno? How did you capture this dark atmosphere?

Infaustus: We recorded, mixed and mastered FLESH INFERNO ourselves from scratch. Even though we have recorded several albums with other bands in the past this was a huge project since we didn’t have any assistance at all on this album. It took some time and it was a long learning process but the end-result became really superior. If you have some sort of intelligence and devotion you can achieve great things instead of just going to the most popular studio and get the same sound as millions of the over-rated and hyped crap bands. We will record all future albums by ourselves and the next SETHERIAL-album will probably be recorded this way. There is a great feeling of relief when you are able to do anything for yourself. You don’t have to listen to other peoples opinions, you don’t have to record just when the studio-guy is free and you have the ability to put your own standard to the sound. I feel that is important for the creativity to perform when you want to perform and rest when you feel that you don’t have the absolute energy demanded for this type of supreme black art.

What do you think, what is the main difference between you and Setherial? They play as evil music as you do?

Infaustus: SETHERIAL is a horde with 5 members who rehearse and perform live-gigs and BLACKWINDS is more of a project where one person is doing all the music and plays all instruments. No rehearsals, no gigs and no commitments. BLACKWINDS is music for us and not the masses. We release music when we feel to and on labels we choose. Music wise BLACKWINDS is more back to basics than Setherial. This does not mean that BLACKWINDS is underproduced garage Black Metal. BLACKWINDS music is really complex but in different style than SETHERIAL. We use a lot of different layers in the music to get that really eerie and dark atmosphere. Where SETHERIAL aims at a total blast of blood and death BLACKWINDS lurks more in the shadows and corrupts the listener with its awesome hypnotic darkness.

Mysteriis: BLACKWINDS delivers a more dark and atmospheric journey for the listener I think. The aura of Flesh inferno is very powerful, cold, evil and dark. It’s definitely very primitive when in structure I think, but in contrast some parts can also be very complex as BLACKWINDS uses a lot of musical layers and textures to create a certain mood or atmosphere. In fact, a lot of work on details is hidden behind the wall of the drum and guitar sound, you won’t be able hear it at first place, but when listening to some tracks over and over you’ll notice (hopefully) more and more details. I think FLESH INFERNO is one of those albums that really “grow” after you get into it. For this date we have very much material ready for the next album actually as we felt a flood of inspiration coming over us lately, very much because of FLESH INFERNO turned out better than I expected…

What helps you in the creation of the musical tone? Do you use or do any demonic stuff what brings you to the mood to make music?

Infaustus: The music itself gives me blackened visions which I transform into words of purest blasphemy. My role as a singer is to enhance the music with words and vocals linked directly to the lungs of Hell. We have different ways to unlock the darkness within to create this kid of unique art. The recordings are more like rituals than just studio-sessions.

Mysteriis: As we’ve been into this for such a long time, and it’s a major and determined part of our live, we don’t have any problems to bring forth any kind of mood. It’s more or less natural…
But for some sessions blood, fire, hate, corpse paint, and huge amount of aggression is subjects and aspects we’ve used to achieve certain creative state of mind directly linked to the black metal art as in FLESH INFERNO.

Is there anything you believe in? Do you care about life after death?

Infaustus: I believe in negativity, death and despondency. My ways is the way of the fallen light bearer and this path leads me to places no ordinary man can reach. My temple is built by the devotion to the darkness within. I do care about the afterlife. All my doings and undoings on this earth shall be forever remembered in the moaning sulphur seas.

What are the lyrics about? Who writes them? What has the main role in your lyrics?

Infaustus: Me and Mysteriis takes care of the lyrics but on FLESH INFERNO Kraath from SETHERIAL has contributed with lyrics for the song “Plague Bringer”. The lyrics are really important since they enhance the musical experience.

Mysteriis: Some lyrical topics have been chosen specific to bring forth a certain kind of dark atmosphere. For example, the reign and acts of Tomás de Torquemada (1420-1498) has been a prominent inspiration for FLESH INFERNO, because of his sadistic genius, boundless art in torture, pain and suffering…
The title of the album is in fact directly linked to him. And of course the period and subject of the “inquisition”, has truly been a great source of inspiration on all levels, as we find it very fascinating and interesting period in mans history

You may think that this is stupid, but the keyboard parts reminded me of Limbonic Arts. Maybe because both their and your music are dark and obscure. What do you think about it?

Infaustus: I agree in some aspects. Limbonic Art is one of my favourite bands and their first two albums are among the best black metal albums ever recorded. The main difference is that they use the keyboard as their main instrument while we use it as a background instrument to enhance the feeling of the song. But the effect is quite similar, both we and Limbonic Art use keyboards to bring forth a more dark and eerie atmosphere.

What would you change in this world?

Infaustus: Too many things to mention but one thing that I feel should be done is depopulating this earth from the weak.

What does the burning flame means to you? Are you interested in the feeding of the flames, in the spirit of the fire?

The “burning flame” is for me the spirit of the devil, which is very similar in comparison to Algol, the star of destruction and sickness that influences only the chosen. Only a few can master the burning flame and bring out its potential from the dark passages of the mind.
Here’s some quoted lyrics from the track “Before time”, very much linked to this matter.

“My temple is built by devotion, strength through darkness.
Spiritual power through the quintessence of the devil.
His presence lurks within me, not in words or blood.
But alive in my art. Art! That possesses and mesmerize.”

In the end, please say something from hell, what would shake the black metal fans?

“It is always at the way of pain one arrives at pleasure” – Marquis de sade

Készítette: NorthWar
Fordította: DarkJedi
WEB: http://www.myspace.com/blackwindsdomain

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek