Interjúk

Blind Guardian Interjú

A Wacken Open Air szombati napján tudtam leülni Marcus Siepennel és Frederik Ehmkével egy rövid beszélgetésre, hogy mi újság a Blind Guardian háza táján.

Sziasztok! Üdvözöllek titeket a Kronos Mortus olvasói nevében!

Helló! Mi is üdvözöljük az olvasókat!

Az új lemezetek a múlt héten jelent meg. Hogy fogadta a sajtó és a rajongók?

Nagyon jól, azt hiszem elmondhatjuk. A hónap lemeze lett a német Metal Hammer és Rock Hard magazinban is, de ezen kívül is számos nagyon kedvező vélemény jutott el hozzánk. A rajongók nagy részének is nagyon tetszik az anyag, persze fanyalgók mindig vannak. Szerintem amúgy jól összehozza a régi és új Blind Guardian világot. Pontos eladási eredményeink az idő rövidsége miatt még nincsenek.

Sajnos csak a fesztiválra indulás előtti napon jutott el hozzám az At The Edge Of Time. Mi tartotok a legnagyobb újdonságnak a lemezen?

Mindenképpen azt, hogy végre egy valódi nagyzenekarral dolgozhattunk, ez nagyon megdobja az album hangzását. A Prágai Szimfonikus Zenekarról van egyébként szó. Charlie Bauerfeind volt ismét a felelős a hangzásért és szokás szerint remek munkát végzett!

Ahogy a számcímeket figyeltem feltűnt, hogy újra felvettétek a Sacredet, ami egy számítógépes játék betétdala volt és már megjelent korábban.

Ennek egyszerűen az volt az oka, hogy az eredeti verziót még szintetizátorral vettük fel és amint jött a lehetőség, hogy szimfonikusokkal dolgozhatunk, egyből adta magát, hogy ezt a számot is feljavítsuk, előbb hangzást kapjon.

Honnan jött egyébként a megkeresés?

A játék (Sacred 2) fejlesztői kértek fel minket, mivel tudták, hogy nagy számítógépes-játék fanatikusok vagyunk. A játékban egyébként mi is szereplünk, ha megcsinálod a velünk kapcsolatos küldetéseket, nevezetesen összegyűjtöd a hangszereinket, akkor egy koncertet is nyomunk neked a játékban.

A másik, ami ilyen rövid idő alatt feltűnt, hogy van egy Tanelorn nevű szám az albumon. Ez a Quest For Tanelorn folytatása?

Nem, ez a szám tulajdonképpen ugyanazt a történetet meséli el, csak más szemszögből.

Mi volt a legnagyobb inspiráció az album megírásában?

Legnagyobb inspirációról nem beszélhetünk, hiszen számtalan apró dolog inspirálhatja az embert, de ha feltétlenül mondanom kellene most valamit, akkor talán az Időkerék sorozatot mondanám.

1998 óta nagyon ráálltatok a négyévenkénti albummegjelentetésre…

Ez nem tudatos döntés. De a Twist In The Myth után csináltunk egy másfél éves turnét, aztán addig egy új ötletet sem dolgoztunk ki, az album egy év alatt készült el, utána csak a felvételek, promóciós munka, megjelenés volt hátra. Szóval nem négy évig dolgozunk folyamatosan egy albumon, de úgy látszik ez a tempó fekszik nekünk és a kiadónak is mostanában. Mindezek mellett azért koncerteztünk is, szóval azért nem lazsáltunk annyira. 🙂

Voltak vendégek a szokásos embereken kívül?

Hát ha a 90 tagú zenekart nem számoljuk, akkor nem nagyon. (nevet) Oliver Holzwarth játszotta fel ismét a basszust.

Örülök, hogy szóba került a neve, mert anno volt róla szó, hogy beveszitek állandó tagnak is.

Hát ez már régen volt, de nem hiszem, hogy szükséges lenne, mindig is négytagú zenekar voltunk, felesleges ezt megbolygatni. Oliver úgyis tudja, hogyha stúdiózás vagy turné következik, akkor felhívjuk, hogy jöjjön és segítsen. Azon kívül elképzelhető, bár minimális a valószínűsége, hogy Hansi (Kürsch – Blind Guardian énekes) visszatér a basszusgitározáshoz.

Apropó turné, mik a tervek ezzel kapcsolatban?

Most is egy másfél hónapos világ körüli turnét fogunk csinálni. A turné most ősszel Európában startol, aztán megyünk Észak-Amerikába. Lesz még a tervek szerint ázsiai és dél-amerikai része is a turnénak, de Európába is visszatérünk majd.

Van esélye esetleg egy magyarországi koncertnek?

Az első körben sajnos nem, de itt ül melletted a turnémanagerünk… (nevet) Viccet félretéve, tudjuk hogy sok rajongónk van ott is, de most nem semmi biztosat nem tudok mondani, ugyanis a második európai körút még szervezés alatt áll. De reméljük, hogy hozzátok is eljutunk!

Egyébként vannak emlékeitek Magyarországról?

Igen, régen többször felléptünk nálatok, legutóbb egy indiános klubban. De a Sacred 2 miatt is elutaztunk hozzátok. Turnén egyébként nagyon nem tudunk körülnézni a feszített tempó miatt, de amit eddig láttam Budapestből az tetszett.

Hallottátok már Thomen Stauch új zenekarát?

Igen, hallottuk. Nem rossz zene, teljesen olyan, mint a régi Blind Guardian. Mondjuk én személy szerint nem értem minek kell egy banda régi stílusát másolni. Én személy szerint a folyamatos fejlődés híve vagyok. Nagyon jók voltak azok az idők is, de már túl vagyunk rajta. Minek csinálnánk megint pontosan ugyanazt mint régen? Ennek ellenére mint mondtam hallottam a lemezeiket és ha sokszor nem is, de azért jól esett hallgatni. Nem kiemelkedően jó lemezek, de az átlagnál jobbak.

Tudtok valamit Hansi és Jon Schaffer közös projektjéről, hogy állnak, lesz-e majd valamikor új lemez?

Mindenképpen lesz, de pontos infokat Hansi tudna mondani, ebben én nem vagyok kompetens.

Egyébként titeket zavar, hogy több projektben részt vesz és számtalan vendégszereplést vállal?

Nem, miért is zavarna? Hansinak is a Blind Guardian az első, csakúgy mint nekünk, nem fogja ezek miatt veszélybe sodorni a közös munkát. A szabadidejében csinálja ezeket a dolgokat, szerintem nagyon jól!

Látom az időnk a végéhez közeledik, szóval mit üzennétek a magyar rajongóknak?

Nagyon köszönjük a sok éves rajongást, reméljük összejön ismét egy magyarországi koncert! Addig is vigyázzatok magatokra és hallgassatok sok Blind Guardiant!

WEBhttp://www.blind-guardian.com/

Kapcsolódó cikkek

Blind Guardian Twilight Orchestra Interjú

Muszka Zsuzsanna

Novemberben jön a “Legacy Of The Dark Lands”, a Blind Guardian nagyzenekari albuma

Muszka Zsuzsanna

BLIND GUARDIAN – Live Beyond The Spheres

Saint-Savin

BLIND GUARDIAN – Beyond The Red Mirror

Saint-Savin

Blind Guardian – Bemutatja új basszusgitárosát

KMZ

Blind Guardian – Twilight Of The Gods (Official Lyric Video)

KMZ

Blind Guardian – „Beyond The Red Mirror” albumtrailer

KMZ

Blind Guardian – „Beyond The Red Mirror” megjelenés

KMZ

A Blind Guardian visszatért a ‘Twilight Of The Gods’ új single-vel

KMZ

Hot News: Blind Guardian – announce European tour in 2015!

KMZ

Hot News: Blind Guardian – the new record: fast, heavy and epic!

KMZ

Hot News: Blind Guardian – announce special best-of-show at Out & Loud Festival

KMZ

Blind Guardian, Grave Digger, Crystal Viper – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News – Blind Guardian: Work With An Orchestra On A Monumental Concept-Album!

KMZ

Blind Guardian, Steelwing – Koncertbeszámoló

Darkjedi

BLIND GUARDIAN – At The Edge Of Time

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek