Blockheads Interjú

(scroll down for English Version)

Ó jesszus, rögtön az év elején egy hatalmas sokk, méghozzá egyenesen Franciaországból!
Baromi régóta jelen vagytok a színtéren, viszont hazánkban nem ismerhetnek túl sokan. Néhány mondatban beszélnél az eddigi történésetekről, és hogy kik is vagytok?

A Blockheads 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy csapat fiatal meghallgatta az első Earache felvételeket, mint például a Napalm Death-et, a Bolt Thrower-t, a Carcass-t stb. Megbabonázta őket ez az újfajta szélsőséges zene, és saját bandát akartak. Aztán ezek a fiatalok felnőttek… Nem gondoltuk és nem is terveztük azt, hogy a banda 20 évvel később is meglesz. Ezek alatt az évek alatt kiadtunk 4 teljes lemezt, néhány splitet és 2 évvel ezelőtt egy DVD-t. Rengeteg fellépésünk volt klubokban, fesztiválokon stb. További információért a diszkográfiánkról és a fellépéseinkről megnézhetitek a Facebook oldalunkat.

2013-ban pedig ki fogjuk adni az ötödik teljes lemezünket The World is Dead címmel.

A megalakulásotok után eléggé sokára jelent meg a „Last tribes” lemez. Mi volt ennek az oka? Hiszen abban az időben eléggé pörgött a Napalm Death féle zene. Hogyan értékelték a rajongók azt a kiadványt?

Az első próbálkozásaink előtt még meg kellett tanulnunk játszani a hangszereinken (nevet).

Az újjal kapcsolatosan jelen pillanatban remek a visszajelzés. Nagyon pozitív jellemzéseket kapunk a világ minden tájáról mind a dalokra mind a hangzásra. Ami a legfontosabb pedig az, hogy a Grindfreaks már meghallgatta, és nagyon jókat mondott róla. Megmondom neked, nem azért csináltuk ezt a lemezt, hogy az emberek szeressenek, hanem elsősorban magunkért. De az, hogy a Grindfreaks is ennyire élvezi azt, amit csinálunk, az lenyűgöző. Már alig várjuk, hogy előadjuk ezt a lemezt a színpadon és olyan helyeken is játsszunk, ahol eddig még soha nem voltunk (mint például Magyarország).

Ezután még jelent meg ’98-ban, 2002-ben és 2006-ban is lemezetek. Mennyire változott a zenétek az eltelt időszakban? Melyik volt eddig a legsikeresebb album és dal?

A zenénknek a kezdetektől fogva szinte ugyan az a célja: hatékony, arcodba mászó nótákat hozzunk létre. Az évek során pedig fejlődött az, ahogyan játszunk, ezt érezzük a felvételekből. Volt néhány tagcsere is, és az új tagok zenei háttere szintén kihatott a bandára.

A legsikeresebb dalunkra vagy albumunkra nem tudnék rámutatni. Mint minden banda esetén, meghallgatás után kialakul egy érzés róla, mindenkinek megvan a saját kedvenc dala/albuma. A bandán belül is eltérő véleményeink vannak erről. Így ez egy nehéz kérdés, amit nem is lehet elfogulatlanul megválaszolni…

2013 elején pedig itt az új Blockhead pusztítás! Közel 7 év telt el a „Shapes of misery” óta, bár jelent meg split anyagotok. Valami oka volt ennek, hogy ennyit kellett várni?

Igazad van, hét év a külső szemlélő számára nagyon hosszú idő, de ezek alatt az évek alatt sem voltunk tétlenek. A Shapes of Misery kiadása után rengeteg koncertünk volt itt és ott, és mint említetted, megjelent egy split, amit a barátainkkal, Mumakil-ékkal csináltunk, és egy DVD is Grindcore Overdose néven. A DVD-t magunk csináltuk TDK Prod segítségével, majdnem egy év kellett a befejezéshez. Aztán ezalatt a hét év alatt volt három tagcserénk, ami egy picit lelassítja a banda ritmusát. Na meg az okok között még ott van az is, hogy mindegyikünknek van családja és munkája, ezt mind összhangba kellett hozni a bandával. Nem a Blockheads tölti ki a mindennapjainkat, de az a szenvedélyünk, így minden szabadidőnket rászánjuk.  Igaz, hogy más bandákhoz képest kicsit lassabbak vagyunk a kiadványokkal… de az biztos, hogy a lehető legjobbat hoztuk és hozzuk ki magunkból.

Mennyire csillapodott, vagy nőtt a dühötök az eltelt évek alatt? 🙂 

A helyzet nem jobb mint 20 évvel ezelőtt, sőt, pont az ellentéte. A világ kezd szétesni, kapzsiság és irigység vezérli és a gazdasági válsággal nő az elkeseredettség, újjá élednek szélsőséges vallási nézetek, háborúk… Dühít minket, ezért is beszélünk erről a rengeteg szarról a dalainkban, azt akarjuk hogy minden albumon rajta legyen.

A 25 dal nagyon durva és kifejezetten élvezhető, nem csak egy sűrű massza! Hol készültek a felvételek? Mire figyeltetek oda? Miben akartatok változtatni a korábbi dalokhoz képest?

A felvételek 2011-ben zajlottak Genevában Jérome-al és Mumakil-al. Személyes okok miatt soha nem tudta egyikünk sem megoldani, hogy mind a négyen ugyanott legyünk ugyanabban az időben, így a felvételek 4 szakaszban készültek el. Nem ez volt a terv, de jobb hogy így történt. A szakaszok között volt időnk meghallgatni amit csináltunk, lazábban álltunk hozzá és így javítani tudtunk bizonyos részleteket.

Az, amire a leginkább figyeltünk a játékstílusunk volt. Megpróbáltunk a lehető legjobban összetartani, rengetegszer próbáltunk és Jérome-nak sikerült a legjobbat kihoznia mindannyiunkból.

Mindig írjuk az új dalokat, néhány nóta ezen az albumon 5-6 éves, míg néhány alig pár hónapos. Mivel folyamatosan írunk, nem tudnám megmondani, hogy sok különbség van-e az előző és mostani dalok között. A hatékony dalok önmagukban is hatékonyak és az összességük adja meg a lemez identitását. Arra is nagyon figyeltünk, hogy legyen változatosság, csináljunk pár érdekesebb dalt, ne pedig csak megállás nélküli dübörgés legyen.

Igaz, nem halottam a korábbi kiadványokat, de engem nagyon meggyőz és a legnagyobbak közé emel a mostani! A Napalm Death-hez képest kevésbé vagytok ismertek. Van ennek valami oka, zavar ez titeket?

Köszönjünk a dicsérő szavakat a legfrissebb munkánkról. Természetesen a Napalm Death az egyik legismertebb grindcore banda, még annó ők hozták létre ezt a műfajt. Mint már mondtam a Scum nélkül valószínűleg mi sem léteznénk. Mindig kiváló lemezeket adtak ki, ami hozzájárult a stílus fejlődéséhez. Másik nagy oka a „sikerüknek”, hogy rengeteg turnéjuk volt az évek alatt. Nagyjából 200 fellépésük lehet világszerte összesen. Mi nem tudnánk annyit játszani amennyit ők. Ahogy már mondtam már a kezdetektől leszögeztük, hogy a Blockheads-et csak kedvtelésből csináljunk, soha nem volt tervbe véve hogy ez kösse le minden időnket. Ez a helyzet egyáltalán nem zavar, örülünk, hogy így alakult.

Mit vártok ettől a kiadványtól, mit neveznél a Blockhead erősségének?

Elkötelezettség és barátság mindenképp, hiszen csak 4 barát vagyunk akik elkötelezettek a grindcore és a grindcore játszása mellett, ez a mi erősségünk. Végtére is nincsenek különleges elvárásaink, fellépünk ahányszor tudunk és közben jól érezzük magunkat.

A dalszövegek miről szólnak? A korábbi évekhez képest mennyire más az életszemléleted?

Mint már feljebb mondtam, a dalszöveg a mindennapi életben zajló szennyről szól. Mikor a kilencvenes években elkezdtük a zenekart, 18 éves kis suhancok voltunk, tele a korai grindcore nézeteivel, és ott volt a motiváció egy banda megalapításához. Most felnőttünk, munkánk, házunk, családunk vagy barátnőnk van… de megvannak az érzéseink a minket körülvevő világról, a politikai feszültségről, aminek börtön vagy vérontás lesz a vége és úgyis ugyanazokat az embereket fogják újraválasztani. Az a folyamatosan körbelengő érzés hogy akármit csinálsz, a pénz és a hatalom fog úgyis győzni miközben minden mást elsöpör. A kormányok annak a határán állnak, hogy rábólintsanak egy népirtásra, mert ha ellent mondanak egy diktátornak az sértheti egy másik fél katonai érdekeit, akiktől függünk az energia miatt. Az egész a hatalomról és büszkeségről szól, és a világ és a benne élők nem úszhatják meg ezt sértetlenül.

Sikerülhet idén jelentősebb helyeken, fesztiválokon fellépnetek és megmutatnotok a Blockhead brutalitását? Mennyire vagytok felkészülve és mennyire adódnak lehetőségetek a koncertre?

Ismét személyes okokra hivatkozva nem vállalhatunk el túl sok fellépést egy évben, egy három hónapos túráról nem is beszélve. Annyiszor lépünk fel ahányszor tudunk, ez mindig így volt. 2013 eleje óta dolgozunk az elkövetkező fellépéseinken, néhányat már visszaigazoltak míg néhány folyamatban van. Nagyobb fesztivált még nem terveztünk, majd meglátjuk hogy hogy alakulnak a dolgok.

Milyen elfoglaltság mellé ajánlanád leginkább a zenéteket :)? 

Rengeteg mindent lehet csinálni. Például felveszed a fülesed egy hideg téli estén és beülsz a kandalló elé vagy sörözgetsz a barátaiddal egy kényelmes kanapén, esetleg nyomod az autópályán vezetés közben vagy szex alatt a partnereddel stb… de a legjobb módja ha eljössz és meghallgatsz minket élőben, hogy igazán érezd az erejét!

Köszönöm a türelmet és a válaszokat, állatok vagyok!

Köszönjünk az érdeklődést. Add át üdvözletemet a Human Erroros srácoknak és remélem a jövőben még fogunk játszani Magyarországon! Éljen a grind!

————————————–

ENGLISH VERSION:

Oh dear Lord, 2013 just started and we’ve got a huge hit all the way from France! I’m in the scene for a very long time now, but not many have  your name in my country. Would you describe yourselves in a few sentences, who are you and what should we know about your past events?

Well, Blockheads started 20 years ago when a bunch of young teenagers listened to first Earache records such as first Napalm Death, Bolt Thrower, Carcass, etc… They were stocked by this new way of extreme music and wanted to have their own band. And the teenagers grew up… We didn’t think nor plan at that time that the band will still exist 20 years later. During all these years, we released 4 full-lengths, a couple of split records and 2 years ago a DVD. We played a lot of gigs in different places, as well as squatts, clubs, festivals, etc… For further details about our discography and past gigs, you can check our facebook page.

And now in 2013, we release our 5th full length called “This World Is Dead”.

A lot of time has passed between your establishment and the release of your album, Last Tribes. Why the delay, Napalm Death-like music was really popular that time. What was the fans feedback on the album?

Before recording our first effort, we needed to learn and practice our instruments (laughs).

With the new one, feedbacks are amazing for the moment. We’ve got very positive reviews from all over the world, both for the songs and for the sound. And the most important is that Grindfreaks who already listened to it gave us some really good feelings about it. You know, we didn’t record this album to be liked by people, we did it firstly for us. But seeing that Grindfreaks seem to enjoy it as much as we do is really exciting. We can’t wait now to present the record on stage and come to play in places we’ve never been (like Hungary)…

After that, you’ve had releases in 1998, 2002 and 2006. How much has changed in your music after all these years? Which is your most successful album and song?

Our music has almost the same target since the beginning: create effective and in-your-face tunes. After that, with the years, our way to play our instruments improved and we can feel it in the records. There were also a couple of line-up changes, which gave to the band new influences due to the integration of new members.

About our most successful song or album, I really don’t know. Like each band, everyone who listens to it has his personal feelings and favorites songs/records. And inside the band, we also have different opinions about it. So it is a very though question with no real objective answer…

It’s the beginning of 2013, and the new Blockheads madness is here! It was 7 years since Shapes of Misery was released, though you’ve had splits. Any reasons for this long wait?

7 years, you’re right, it could seem a very long time for an external viewer but we didn’t stay inactive during all these years. After “Shapes Of Misery” release, we played a lot of shows here and there. And as you mentioned, we released a split with our friends from Mumakil and a DVD called “Grindcore Overdose”. We did the DVD by ourselves, with the help of TDK Prod, it took us almost a year to achieve it. We also had 3 line-up changes during these 7 years, which slow down a little bit the rhythm of the band. Among these reasons, we also have jobs and families so we need to combine everything with the band. Blockheads is not our full time activity, it is our passion and all the free-time we have is dedicated to Blockheads. Compared to other bands, it is true we are slow with the releases, etc… But be sure we did/do our best.

Has your anger subsided or deepened after all these years? : )

The situation is not better than 20 years ago, it is the opposite. The world falls apart, driven by greed and envy with financial crisis, increase of misery, extreme religious revival, wars… It makes us angry and that’s why we talked about all these shits in our lyrics and we want to print them in each record.

25 new songs, extremely rough and enjoyable, not just a blubbery mass! Where did you record them? What did you pay attention to the most? What did you want to change compared to your previous songs?

We recorded back in 2011 in Geneva with Jérome from Mumakil. Due to our personal lives, we were not able to be the 4 of us at the same place at the same time. So we did the recording in 4 different sessions. It was not planned like this but finally, it was a good thing. We had time between sessions to listen to what we did, kicked back on things, which permitted us to improve some parts.

The thing we did attention the most is our way of playing. We tried to be as tight as possible, we rehearsed a lot before and Jérome managed to get the best of each one of us.

We always write new materials and some tunes on this record are 5-6 years old and others a few months old. As our writing process is continuous, I don’t know if there are lots of differences between previous and new songs. Effective songs which are effective by their selves and in the whole identity of the record. We also took care a lot to arrangements to do some interesting songs and not only non-stop blasting tunes.

Though I haven’t heard your previous releases, but this one really gets me, definitely deserves its place among the greats. You are not that well known compared to Napalm Death. Is there a reason for this, does it bother you at all?

Thanx a lot for your kind words about our last effort. Of course, Napalm Death is one of the most well known Grindcore band, they created the genre back in the days. As I told you before, without “Scum”, we probably don’t exist today. They always released great records, which participate to the evolution of the style. And also one of the major reasons of their “success” is that they toured a lot during all these years. They should play some years like 200 gigs all over the world. By our side, we can’t play as much as they could. As I said before, we decided since the beginning of the band that this is our passion and we never thought that Blockheads could become one day our full time activity. We don’t bother at all, we’re very happy of our situation.

What are your expectations from this album, what would you say is a strong point of Blockheads?

Passion and friendship, definitely, we’re just 4 friends passionate by Grindcore and by playing that kind of music and this is our strong point. After all, we don’t have any special expectations, just like always, playing gigs as much as we could and have fun all together.

What are the lyrics about? What has changed in your world views after these years?

As I told you before, lyrics are about all shits happen in everyday life. When we started the band in the beginning of the 90’s, we were 18 years old teenagers, fed with the ideas of the early Grindcore and motivated to form a band. Now, we are grow-ups with jobs, houses, families, girlfriends… But we have our own feelings about the world surrounding us, the political affairs that should end up in jail or blood and only leads to the election of the same people again, the constant feeling that whatever you’ll do, money and power will prevail and erase any other view. Governments are even on the verge of accepting a genocide because acting against a dictator could hurt the military interest of another power, whom we depend because of energy. This is all about power and pride, the world and its people cannot get out of this unhurt.

Will you have the chance to show Blockheads’ brutality this year during any major festivals? How prepared are you, how often do you have the opportunity for concerts?

Due once again to our personal lives, we can’t play tons of gigs a year or even do a 3 months tour. We used to play as much as we can, like we always did. We’re working on our next gigs since the beginning of 2013, some are already confirmed, and others are on the way. About major festivals, nothing is planned yet, we’ll see what will happen.

What sort of activity mixes well with your music? : )

Lots of different activities… For example, listening with headphones during a cold winter night meanwhile watching the fire in the fireplace, drinking beers with friends on a comfortable couch, driving on the highway, doing sex with your partner, etc… But the best way is to come and see us live, to really feel the energy!

Thank you for your time and your answers, you rock!

Thanks to you for your interest. Say hello to Human Error guys and we hope we could play in Hungary in the future! Grind on!

WEBhttps://www.facebook.com/blockheadsgrind

Kapcsolódó cikkek

Blockheads – Új klip premier

NorthWar

Hot News: Blockheads premiere new high energy video

NorthWar

Hot News: Blockheads – Premiere New Video via Cvlt Nation, Announce Festival Appearances

NorthWar

Hot News: Blockheads Announce European Tour Dates

NorthWar

Hot News: Blockheads – Premiere New Song via Invisible Oranges

NorthWar

Hot News: Blockheads sign to Relapse Records

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár