Interjúk

Borknagar Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Jens F. Ryland válaszolt.

Huuú, hirtelen szóhoz sem jutok az új album hallatán. Könnyedén ráilleszthető a „perfect” címke. Szerintem nevezhetjük az eddigi legjobb Borknagar anyagnak!?

Hehe, hát én elfogult vagyok. Persze, hogy ez a legjobb. Sosem adtam még ki úgy albumot, hogy azt gondoltam volna, az előző jobb volt.

A zenekar minden egyes tagja nagyon képzett zenész, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy más bandákban is jeleskedtek. Az „Urd” dalai nagyon sokrétű zenét tartalmaz. Ki milyen ötleteket hozott, kié a döntő szerep?

A fő szerző a Borknagarban mindig is Øystein volt, most is ő írta a legtöbb zenét. Az ötletei néhol váratlan fordulatot vesznek, mivel mi is adunk ezt-azt hozzájuk. Lars és Vortex is közreműködött az Urd dalainál.

Én úgy érzem, sokan megszerethetik az albumot, mert hallhatunk black metaltól kezdve, epikus és progresszív részeket is. Fontos volt számotokra hogy ennyire változatos legyen az album? Hogyan állt össze ez a sokrétű zene?

A dinamika, a kreativitás mindig is a Borknagar része volt. Folyamatosan megpróbáljuk túlszárnyalni magunkat és azokat az elvárásokat, melyeket felénk támasztanak. Van néhány olyan rajongói visszajelzés, melyben azt várják, hogy újra megcsináljuk az első albumot, de ez sosem fog megtörténni. Az idő megy tovább.

Helyenként nagyon mély és szomorú érzéseket vált ki az „Urd”. Mennyire neveznéd érzelemdúsnak az anyagot és melyik dalt emelnéd ki ennek kapcsán?

Az általad említett „szomorú” részek a melankólia, melyet a Földdel hozok kapcsolatba és szerintem a The Earthling az egyik leginkább melankólius számunkat hoztuk össze. Személyes kedvencem…

A billentyű szerepét fontos megemlíteni. Lars nagyszerű ötleteiről mit mondanál?

Fogalmam sincs, honnan veszi őket, hehe. Az első ötletet 20 számon keresztül mutatta be, a Cubase felülete nagyon durván nézett ki! Aztán elkezdte elmagyarázni és lejátszani őket és a számok teljesen megváltoztak tőle. Leesett az állam. Nem hiszem, hogy ez volt az utolsó alkalom, nagyszerű munkát végzett.

A Fascination Street stúdióban vettétek fel az anyagot. Jens Bogren tudása miben segítette az „Urd” felvételét? Ő is 10-ből 10 pontot adott rá utólag:)?

Nem, csak a keverést készítettük Jens Bogrennel. Mi vettünk fel mindent, a szerkesztést és a gyártást Øystein végezte. Aztán elküldte a file-okat Bogrennek, aki kikeverte a dalokat, mielőtt a Fascination Street-be érkeztünk. Jens Bogren egy nagyon nyugodt fickó és nehéz volt rájönni először mire is gondol. Viszont egyértelműen rávilágított azokra a pontokra, melyek nem tetszettek neki.

David Kinkade-ról beszélnél egy kicsit?

Jelenleg a Soulfly-ban van.

A zenéteknek fontos szerepe a sokszínű vokál. Hogyan is áll össze a változatos ének? Ki melyik részt énekelte?

Oh, Lars, Vintersorg és Vortex is beugrik itt-ott és együtt énekeljük a kórust, az egész albumon szerepelnek. A sötétebb vokálokat Vintersorg adja. Ez az együttműködés természetes, nem történt semmiféle nagy tervezés.

Az „Urd” címről és a borítóról mit kell tudnunk?

Urd az északi mitólógia karaktere, az egyik „északi” aki a Ygdrasil alatt üldögélve szövi az élet fonalát. Urd a múltat képviseli, míg a másik kettő a jelent és a jövőt. Számunkra ez azt jelenti, hogy megpróbálunk visszatekinteni és létrehozni azt az atmoszférát, amit az első albumon sikerült véghezvinnünk. Ez a visszatekintés egyébként is illik ránk most, hogy Vortex visszatért a bandába.
A borítót Marcello „The Magician” E. Cissa készítette, aki egy brazil tervező. Ő készítette az Universal borítóját is.

Mikor lesznek hallhatók élőben a dalok? Várható hosszabb turné?

Sajnos nincs még betervezve semmi.

Mennyire merültetek ki a zenekészítés során? Ezen az albumon dolgoztatok legtöbbet?

Azt hiszem az Universal elkészítése hosszabb időt vett igénybe, de Øystein rengeteg időt töltött el az Urddal. Øystein folyamatosan zenét szerez, nem tudom, hogy csinálja. Van a fjordon egy háza, Norvégia északi partján és csak felhív, ha elég szám jött össze egy albumra, hehe.

Még egyszer hadd gratuláljak a lemezhez. Minden jót és szívesen látunk bármikor kis hazánkban!

Igen, nagyon jól éreztük magunkat Magyarországon, remélem hamarosan találkozunk 🙂

————————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Jens F. Ryland.

Wow, I’m speechless after listening to your new album! I think the best word to describe it is “perfect”. Do you agree this is the best Borknagar material so far?

Hei, you know I’m biased he he. Off course I think it’s the best. I’ve never released an album thinking; “Oh, the previous one was better!”

Each of the band’s members is skilled musician and they also contribute in other bands as well. The songs on “Urd” are quite varied. Who brought the ideas, is there a mastermind behind the album?

Yes, the main man of Borknagar has always been Øystein and he still writes most the music. Although his ideas probably take some unexpected turns here and there as the rest of us provide our contributions, and also both Lars and Vortex wrote one song each for Urd.

I feel this album is for a vast stratum since we can hear black metal and epic, progressive parts as well. Was it important for you to make such a colorful album?

It’s in the very soul of Borknagar to be dynamic, creative, progressive and to challenge both our own sphere and what is expected of us. We get a few responses from fans who wants us to recreate the first albums, but that could never happen with Borknagar. The wheel turns.

There are some deep and sad parts on “Urd”. What would you say, how sentimental the album is and which song would you emphasize in this regard?

I find that the parts you call “sad” are probably the melancoly that I link to the majestic flow of Earth and I think with the song The Earthling we have probably created the most melancolic song we have ever played. Personal favorite…

I have to mention the role of the keyboard. What can you say us about Lars’ awesome ideas?

I have no idea where he get’s it from hehe. He presented the first ideas for us and he had made something like 20 tracks, the Cubase screen looked insane! Then he started explaining, pointing and playing it and the songs simply changed character. My jaws dropped. And it wasn’t the last time hehe, I have to say the process has been increadible.

You recorded the album in Fascination Street studios. Did the skills of Jens Bogren help you in any way during the recording of “Urd”? Did he give 10/10 points too?:)

Actually no, we did only the mixing with Jens Bogren. We recorded everything ourselves and most of that editing and production work has been done by Øystein himself. He then sent the files to Bogren who put together the mix before we arrived in Fascination Street. Jens Bogren is a very calm guy and it’ wasn’t easy to quite figure out at first what he thought. But he’s very straight forward with pointing out the bits he didn’t like, so I guess he approved 😉

Please tell us something about David Kinkade.

He plays in soulfly now.

The colorful vocal plays an important role in your music. How do you create the vocal parts? Who sang which part?

Oh, Lars, Vintersorg and Vortex are jumping in here and there, backing eachother and doing choirs together, they are all over the place on this album. All the grim vocals are Vintersorg though. The process of this collaboration came sort of naturally, there was no drawing board or “plan”.

What can you tell us about the name Urd and its cover?

Urd is a character from Norse Mythology, one of the “nornes” who sat under Ygdrasil knitting the weave of life. Urd represents the past, while the two others are present and future. We chose the title as it indicates us looking back trying to recreate the atmosphere from the first albums, but in a 2012 matter. And looking back also felt naturally with Vortex back in the band.
The cover is made by Marcello “The Magician” E. Cissa, a Brazillian designer who also did the Universal cover.

When will you play the new songs live? Can we expect a longer tour?

Sorry, no plans.

Did you get exhausted during the songwriting? Which album took the longest time to finish?

I believe the process with Universal took longer, but Øystein has spent an insane amount of time creating Urd this time. Øystein just keeps making music continously, I don’t know how he does it. He has his house in a fjord over on the west cost of Norway and just gives us a call when he’s got enough to start thinking about an album he he.

Let me congratulate again for the album. I wish you all the best and I hope we’ll see you in our little country!

Yeah, we’ve had some great times in Hungary, hope to see you there 🙂

WEB: http://borknagar.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek