Interjúk

Burning Witches interjú

A kérdésekre  Laura Guldemond válaszolt.

Helló! Itt Muszka Zsuzsanna a Kronos Mortus metal e’zine-től!

Szia! Hogy vagy?

Köszönöm, jól! És te?

Én is jól, szuper a hétvége!

Mennyire van hideg felétek? Fagyos vagy tüzes a hangulat most nálatok 🙂 ?

Vicces, mert elég hideget mondtak mára, ehhez képest hét ágra süt a nap és még a szél sem fúj. Szóval, jó idő van itt.

Az jó! Rögtön a legelején térjünk ki arra, hogy te még nem régóta vagy a Burning Witches tagja. A sikerek és népszerűség ellenére is a váltás mellett döntött az elődöd Seraina. Mennyire volt nagy falat a zenekar élére állnod?

Három héten belül már a színpadon álltam velük. Elmentem a meghallgatásra, megtanultam pár thrash-es számukat, de közben még az új dalaimat írtam és dolgoztam is mellette, szóval ez egy nagyon rázós szakasz volt nálam. Konkrétan nem volt szociális életem, 0-24-ben csak a dalokat tanultam. (nevet) Van, aki nagyon könnyen tanul szövegeket. Nekem azért ebbe több munkát kell fektetni! (nevet) De egy-kettőre belejöttem. Többször meghallgattam a dalokat, közbe próbáltam a hangomat arra a szintre hozni, ahol lennie kell ezekhez a nótákhoz. Amikor megkerestek, folyton csak a bulizás ment, mert épp nem készültem egy fellépésre sem. Oké, mondom, gyerünk vissza a munkába, most rögtön! (nevet) Úgyhogy elkezdtem újra nagyon egészségesen élni és rendszeresen gyakorolni. Három héten belül a hangom újra tökéletes állapotban volt, aminek nagyon örültem. Persze biztos voltam benne, hogy meg fogom tudni csinálni, de kicsit aggódtam, hogy elég lesz-e a három hét. Szerencsére az volt! (nevet) Szóval keményen rá kellett gyúrnom, de teljesen megérte az erőfeszítést.

Ezt tényleg jó hallani! A Heavy Metal stílus ősi erejét viszitek tovább, amit még a 80-as években megszerettek a szögecses metálosok! Milyen értékeket neveznél meg a Burning Witches zenéjéből?

Először is, a nyolcvanas évek hatását. (nevet) Másodszor: szeretnénk a zenénkkel a nőket bátorítani. Szerintem ebben a mostani korszakban az a jó, legalábbis a nyugati világban, hogy nem akarják a nőket kényszeríteni semmire, például hogy férjhez menjenek, meg ilyesmire. Az lehetsz, aki akarsz lenni és ez tök jó, bár mindig vannak beszűkült látókörű emberek is. Mi a Burning Witches-ben ezt a haladó gondolkodásmódot képviseljük. Mindannyian lányok vagyunk, és hát a nők is játszhatnak heavy metal-t, nem igaz? (nevet) Én írom a szövegeket és nagyon szeretem amúgy ezeket a fantasy témákat és persze ezeket a boszorkányos témákat is. Meg azért néha egészen őrült dolgokat is tartalmaznak a dalszövegeink. Tehát a rajongók a boszorkány-témán belül elsősorban a fantasy által inspirált dalszövegekkel találkozhatnak. Én ezt nagyon szeretem. Odáig vagyok például a Vaják-sorozatért, a Gyűrűk Uráért vagy a Trónok Harcáért.

Mit mondanál a márciusi „Dance with the Devil” lemezről? Mit érzel másnak a korábbi lemezhez képest?

Szerintem ez a legváltozatosabb albumunk mostanáig, szóval minden benne van, amit csak el tudsz képzelni. Egységes hangzása van az albumnak, mégis nagyon diverz. Minden dal más és más meglepetést tartogat majd számotokra. Ez a változatosság teszi különbözővé az eddig megjelent Burning Witches albumoktól, bár természetesen benne vannak az együttes klasszikus stílusjegyei, a nyolcvanas évekbeli hangzás és a boszorkányos témák. Összességében, szerintem sikerül majd meglepetést okozni vele a rajongóinknak.

Egyébként a belépésed előtt mennyire kísérted figyelemmel a zenekart? Hogyan kerültél velük kapcsolatba? Mit láttak benned és milyen közös gondolatokat találtak veled kapcsolatban? Te milyen értékeket találtál meg bennük?

Nem ismertem őket. A Black Widow-t hallottam tőlük egyedül és nagyon szerettem a dalt, mert annyira energikus. Az elejétől a végéig teljesen megragadott engem az a nóta. Nagyon boldog voltam, amikor megkerestek azzal, hogy át kellene vennem Seraina-tól a stafétát. Nagyon-nagyon jó dolgokat csinálnak ezek a lányok. Szóval, amikor felkértek az énekesi pozícióra, úgy voltam vele, hogy „Komolyan?! A világért ki nem hagynám, basszus!” (nevet)

Visszakanyarodva még egy picit az új műhöz. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi időt szántál, szántatok a feléneklésre? Mit kértek tőled a csajok?

Tulajdonképpen a dalírási folyamatok hat hét alatt be is fejeződtek, ezután már csak finomítgattuk a nótákat. A felvételek nyolc hete alatt kétszer mentünk be a stúdióba. Utómunkálatokkal együtt, tizenkét hét alatt meg is voltunk mindennel. Ez azért jó, mert ha sok dalt kell nagyon rövid időn belül megírnod, teljesen elkap az áramlat és utána már nagyon könnyen megy. Alapvetően nem szoktam egyszerre sok dalt megírni, de most hetente két új nóta megírása is összejött. Így, mivel már benne voltam az írásban, a bonyolultabb dalokat sem volt olyan nehéz összehozni. Akadt azért pár nóta, amelyeket Schmier segített befejezni a stúdióban. Úgyhogy ezek is nagyon, nagyon, nagyon jó dalok lettek. Szóval az egész folyamat remekül zajlott, aminek elmondhatatlanul örülök.

A kislemezen van egy klasz dal, plusz koncertfelvételek. Engem meggyőzött. Te mit hallottál, mit mondtak, mit üzentek a rajongók a zenére, vokálodra?

Általában kétféle véleménnyel lehet találkozni: az egyik csoport az, amelyik azt mondja, hogy ők Seraina hangját szerették jobban. Ez érthető, hiszen pl. a Nightwish-sel kapcsolatban, én is még mindig Tarja hangját kedvelem inkább, pedig ő már évek óta nincs a Nightwish élén. Szóval vannak, akik Seraina hangját kedvelik jobban és nincs is ezzel semmi gond. De nagyon örülök neki, hogy a rajongók többsége megszeretett engem is (nevet). Az újonnan kiadott dalokról is 95 %-ban nagyon pozitívan nyilatkozik a közönség. Ennek is nagyon örülök!

Mennyire fontos a jó kinézet a metálzenében?

Mindig a zene legfontosabb. De hiába van nagyon jó zenéd, ha a stílusoddal nem állsz mögötte, mert erről fogják felismerni az emberek, hogy mit is várhatnak tőled pontosan. Ilyen szempontból a jó kinézet nagyon fontos, mert az emberek rád néznek és egyből vágják, melyik zsánert képviseled. De ha ez nem áll nekik össze, attól zavarba jönnek. Ez ilyen egyszerű. A kinézeteddel képviselned kell azt, hogy milyen zenét játszol. De ez minden termék dizájnjára ugyanúgy igaz. Talán ismered a Senseo-t. Itt, Hollandiában ez egy nagyon népszerű kávéfőző, aminek nagyon felfuttatták a marketingjét. Nagyon egyszerű használni, csak víz kell hozzá és egy kávéfilter és már kész is a kávéd. Ez például az időseknek ideális, mert nekik már gyakran remeg a kezük és nem boldogulnának a hagyományos kávéfőzőkkel. Erre épült a marketing és az emberek nagyon sok ilyen gépet meg is vettek az idős szüleik számára. De ha nem toltak volna ennek ekkora reklámot, nem venné ezeket a cuccokat a kutya se. Ez ilyen egyszerű. Ugyanez igaz a kinézettel kapcsolatban is. Úgy kell kinézned, ahogy elvárják tőled, hogy kinézz. Ez tényleg nagyon fontos. Nekem mondjuk, szórakoztató is egyben. Dizájnernek tanultam, úgyhogy szeretek kreatív lenni. Vettünk néhány alap ruhadarabot, amiket aztán magunkra igazítottunk meg felturbóztunk kicsit, így mi magunk készítettük a saját, egyénre szabott színpadi öltözékünket. Jó móka volt! Szóval, csajosan kinézni számomra egyben szórakozást is jelent. De ahogy mondtam, ebben a szakmában ez elvárás is egyben.

Kidobjátok a lemezt a piacra és rögtön viharos erejű koncertezésbe kezdtek. Ismét értékes napok lesznek a zenekar életében. Szerinted mit tartogat számotokra a március és április ezen napjai? Mit akartok látni a színpadok előtt 🙂 ?

Nos, nagyon jó, energiával telt bulikat várok a rajongókkal, ahol az új dalok mellett régi kedvenceiket is hallhatják majd. Azt szeretném, hogy az emberek feltöltődve, lelazulva és boldogan térjenek haza a koncertjeinkről. Mert akkor én is boldog vagyok. Igazából ezt várjuk. Külön jó, hogy most az Egyesült Királyságba is fogunk menni, mert már rengetegen írták, hogy milyen kár, hogy olyan rég óta nem voltunk ott és nagyon kérték, hogy jöjjünk megint. A Korpiklaani egyesült királyságbeli turnéja most pont kapóra jön nekünk. A srácok megengedték, hogy csatlakozzunk hozzájuk ezen a pár koncerten, együtt is fogunk velük utazni. Jó fejek nagyon. Ezt követően reméljük, összejönnek Ross the Boss-szal, a Manowar egyik alapító tagjával a koncertek, mert bár ez még nincs lefixálva, de úgy néz ki, hogy ő fogja játszani a szólót abban a Manowar dalban, amelyiket feldolgoztuk tőlük. Nagyon reméljük, hogy sikerül leszervezni ezt és tényleg eljön velünk. Nagyon nagy inspirációt jelent nekünk a Manowar, egyébként.

Lenne kedved megosztani valami olyasmit magadról, ami nem feltétlen a zenével kapcsolatos és érdekes lehet?

Bár ez egy kicsit kapcsolódik a zenéhez, de azt kell rólam tudni, hogy énektanár is vagyok. Hogyha énekelsz és meg akarsz tanulni valamilyen technikát, tudok neked segíteni ebben. Szóval lépjetek velem kapcsolatba nyugodtan ez ügyben, mert szeretek amúgy az embereknek segíteni. Skype-on tudok órákat adni, akár turné közben is. Még egy érdekes dolgot kell rólam tudni: megőrülök a leopárd gekkókért! Már négy leopárd gekkóm van, így tudom őket tenyészteni, szóval nemsokára rengeteg kis leopárd gekkóm lesz! Teljesen le lehet venni a lábamról ezekkel az állatokkal!

Kérlek üzenj valamit a rajongóknak!

Magyarországról hívsz, igaz? Attól félek, hogy a milánói koncerten leszünk hozzátok a legközelebb. De tudod mit? Beszéljetek a helyi klubokkal és mondjátok el nekik, mennyire hiányzik az életükből a Burning Witches! Így eljuthatunk hozzátok is és az tök jó lenne!

Az tényleg tök jó lenne! Laura, köszönöm ezt a jó kis beszélgetést és hogy rám szántad az idődet! Minden jót kívánok neked és az egész együttesnek!

Neked is! Szép hétvégét! Én is nagyon köszönöm! Szia!

Szia!

WEB:  https://www.facebook.com/burningwitches666/

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2020/02/25/burning-witches-interview/

Készült: 2020. janunár 26.

Kapcsolódó cikkek

Nervosa, Burning Witches, Warfect, Systemhouse33 – Koncertbeszámoló

bönin

Nervosa, Burning Witches: thrash és heavy metal csapatok érkeznek a Barba Negrába

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek