Interjúk

By The Patient Interjú

(scroll down for English Version)

Év elején vagyunk, kezdődik elölről minden, vagy folytatódik valami… Nektek viszont nagyon izgalmas lehet a január és a folytatás. Január 26-án jelenik meg az új album „Gehenna” címmel! Mennyire várjátok és izgultok ez miatt?

Bizony ám! Ez az első alkalom, hogy a lemezünket egy nemzetközileg is elismert kiadó jelenteti meg. Eddig csak kis, független kiadók szerződtettek és adták ki a lemezeinket, így természetesen nagyon izgulunk és várjuk, hogy milyen lesz ez nagyban. Lassan kilenc hónapja már, hogy bevonultunk a stúdióba, így kifejezetten izgatottan várjuk, hogy mit szólnak az emberek az új cuccunkhoz. Mindig kis lépéseket tettünk, de remélhetőleg ezzel a kiadással sokkal szélesebb hallgatóságot fogunk elérni az eddigieknél.

Dániából származtok és már elkezdtetek egy bizonyos utat. Jelent meg kiadványotok, a keményebb stílust képviselitek… Szeretném, ha erről beszélnél egy kicsit bővebben!

Igen. Egy ideje űzzük az ipart. Én (Troels, basszusgitár) és a két gitáros, Simon és Theis Bornholm kis szigetén kezdtünk el zenélni majd tíz évvel ezelőtt. Adam pár évvel később csatlakozott. Szerintem kifejezetten termékenyek voltunk. Három nagylemez és pár EP. Mindegyik kiadvánnyal fejlődünk egy kicsit. Nagyon azon vagyunk, hogy ne kerüljünk zenei korlátok közé, és törekszünk a szerintünk lehető legjobbra. Ezért hallhatsz óriási különbséget a legkorábbi „Catenation Of Adversity” és a „Gehenna” között. Szimplán jól érezzük magunkat és addig folytatjuk, amíg élvezzük.

A Lifeforce kiadó családjához tartoztok egy ideje. Mennyire változott meg a lehetőségek tárháza? Mennyivel érzitek magatok jobban?

Nagyon örülünk, hogy a Lifeforce sorait erősíthetjük. Rengeteg kiváló bandájuk volt és van. A „Gehenna” lesz az első kiadványuk tőlünk, de szerintem nagyon jó csapat és reméljük, hogy a jövőben is folytathatjuk a közös munkát. Kifejezetten hátráltató, ha egy bandának minden új lemez felvétele után új kiadót kell keresnie. Szerintem jövőbeli lehetőségeink rengeteget változtak így, hogy leszerződtünk a Lifeforce-al. Mint már mondtam, egy nagyobb kiadónál lenni teljesen új és érdekes élmény számunkra. Nem azt mondom, hogy nem értékelnénk a kisebb kiadók belénk fektetett munkáját. Egyértelmű, hogy rengeteget tettek azért, ahol most vagyunk. Majd az idő megmondja, hogy jobb lesz-e így. Valószínűleg nem fogunk észrevenni nagy különbséget. Nem mintha valaha is gazdagok és híresek lennénk, de nem is ez a cél.

A súlyos, brutális hangzás mellett kellő dallamosság is megtalálható a dalokban. Milyen értékeket sorolnál fel a lemez kapcsán?

Nem igazán részletezhetem a szöveget. Tudniillik kvintett voltunk, de a frontemberünk néhány hónapja úgy döntött hogy kilép, miután elkészültünk a felvételekkel. Nem volt lehetőségem megkérdezni a szöveg mélyebb jelentéséről. Eldöntöttük, hogy folytatjuk négy emberrel és persze az összes szöveget meg kellett tanulni. Egész jól sült el, most pedig miénk az értelmezés szabadsága és a sajátunkká tehetjük. Ahogy én értelmezem, a dalok egy bizonyos lelkiállapottal, temperamentummal foglalkoznak. Ezek a kifinomult témák nagyon jól passzolnak a zenénkhez. Rengeteg hang a dallamokból jön. Szerintem mind ezt szeretjük a leginkább abban, amit csinálunk. Grandiózus dallamok death és thrash metálba csavarva.

Sikerült elég sok nagyszerű koncertet adnotok, több nagyobb zenekar előtt. Gondolom az itt szerzett sikerek hatására és a lendület fokozása nagyon jól jött az új dalok megírásához? Mikor is kezdtétek el?

Az, hogy legnagyobb hőseink vendégzenekarai lehettünk legkedvencebb fesztiváljaink némelyikén, természetesen óriási ajándék volt a banda számára. Úgy hiszem, hogy ez az élmény nagyon fontos az általunk játszott zenei stílusnál, ebből fakadóan minden turné, fesztivál, vendégszerep, stb ad valami hasznosat, amit magunkkal vihetünk a próbaterembe. Egy lemez elkészülte után egész hamar elkezdünk kísérletezgetni új riffekkel és ötletekkel. Unalmas ugyanazokat a dalokat játszani hónapokon keresztül, így az írási szakasz mindig hamar elkezdődik, de a stúdiómunka előtti utolsó pár hónapot leszámítva nem kifejezetten intenzív. Az utolsó részleteket általában határidő előtt egy-két héttel fejezzük be. A „Gehenna” címe már több mint másfél éves, de azt hiszem, hogy az instrumentális „Nat”-ot részben a stúdióban fejeztük be.

Ki a fő dalszerző? Mennyire sikerült a legjobbat kihoznotok?

Általános szabályként Simon a főszerző. Mindig is ő volt. Ő találja ki az összes főriffet. Általában ő mutat nekünk valamit, amivel otthon vagy munkában kísérletezgetett a spanyol gitárján. A próbateremben ezeket öntjük dal formájába. Miután meg van az alap, mind hozzárakunk valamit, megadva a dalnak a mi hangzásunkat. Ahogy múlt az idő és zenészként is fejlődtünk, szerintem úgy erősödött az, hogy a dalok a játékstílusunk alapján sokkal személyesebbek legyenek. Szóval igen, szerintem sikerült kihozni a legjobbat, de még nem fejeztük be a fejlődést. Folyamatosan törekszünk a jobb dalok írására, és szerintem még rengeteget kell tanulnunk. Most, hogy a frontemberünk elment, érdekes lesz, hogy ki fogja az elkövetkező kiadványok szövegét írni. Eddig egyikünk sem írt soha teljes dalokat, így ez bizony egy kihívás lesz.

Mivel már jelent meg korábban 2 albumotok érdekelne, hogy az milyen is volt? Mit mondanál róluk?

Előző két nagylemezünk, a 2010-es „Servants” és a 2012-es „Premonitions”, kiváló albumok, nézzétek meg őket. A „Servants” volt az első komoly kiadványunk. Sokkal technikásabb, gyorsabb, furcsább, elhangoltabb és mérgesebb a régebbi cuccainkhoz képest. Nagyon fiatalok voltunk, a dalok főleg vallásellenesek. A dallamok viszont ott vannak, és mindig szeretem időről időre eljátszani őket. Egy banda első lemeze mindig is lényeges dolog, a „Servants”-al sincs ez másképp. Bevitt minket a színtérbe és megalapozta helyünk komoly bandaként. Aztán jött a „Premonitions”. Nagyon sokat fejlődtünk a két lemez között. A „Premonitions” sokkal összeszedettebb és érettebb. A dalok lendületesebbek, és a tempó és az érzés is sokkal változatosabb. Szerintem ez a minket meghatározó album. Itt alakítottuk ki, hogy lényegében miről szól a By The Patient.

Szerinted elég emberhez eljutott a híretek régebben? Éreztél olyat, hogy többet érdemelnétek? Most itt a lehetőség, valószínű meg is kapjátok. 🙂

Remélem tényleg itt az esély a „Gehenna”-val, ha nem, akkor folytatjuk a dalok írását. Nem hírnévért meg ilyenekért csináljuk. De az igazat megvallva, mind úgy éreztük, hogy előző albumunk, a „Premonitions” egy jó lemez volt, és többet érdemelt volna. Minden visszajelzés fantasztikus volt, de valamiért az emberek nem figyeltek fel. Szerintem ez részben azért van, mert egy nagyon pici kanadai kiadónál voltunk akkor, és nagyon nehéz volt bekerülni az európai metál média híreibe. De na, kitudja, lehet hogy most éli majd a reneszánszát, ha minden jól megy a „Gehenna”-val. Ezt leszámítva nem foglalkozunk az elismeréssel. Azt a zenét folytatjuk amit akarunk és szerintem egyre több embernek kezd tetszeni, remélhetőleg lesz esély, hogy találkozzunk és játszhassunk azoknak, akiket érdekel.

Térjünk vissza az új anyagra. CD, LP és digitális formában jelenik meg. Számodra melyik a legjobb formátum? A bookletről mit mondanál?

Szerintem mindnek megvan az előnye és a hátránya. Sokan, köztük én is, digitálisan hallgatják a zenét. A Spotify, Iphone és társai igazán megkönnyítették azt, hogy akkor és azt hallgass amit és amikor akarsz anélkül, hogy megvennéd a lemezt. Szerintem az LP ezért éledt fel. Pont az ellentéte. Az LP nagyon időigényes dolog. Minden 20. percben fordítanod kell rajta, és mint a papír alapú újság, bumfordi digitális társaihoz képest. Időt kell szánnod rá, ezt pedig szeretem. Én nem tudnék LP-n zenét hallgatni, mert mindig menet közben hallgatom a dalokat, de a mindennapokban időt szakítani az én kis bakelitemre és kedvenc székemre felbecsülhetetlen érték. A borítóval is sokat pepecseltünk, ezért is kerül a lemez LP kiadásba. Ez az első alkalom, hogy gatefold kiadványunk van. Olyan jól néz ki, borítóstul meg mindenestül. Jobban hasonlít egy festményre vagy dísztárgyra, mint egy lemezre. A CD albumfüzete tulajdonképpen Metallica „… And Justice For All”-jának 1:1 másolata. Így gyakorlatilag csak a dalszöveg és a banda fényképe. Nem valami ötletes, de szép emlék egyik örök kedvenc bandánk számára.

Hogy telt az év vége? Mivel ünnepeltétek az új év kezdetét?

Végülis ahogy minden évben. Felvettem a hawaii ingem, satura ittam magam és elszívtam egy nagy szivart. Többre nem is nagyon emlékszem.

Számomra egy értékes album a „Gehenna” és én is nagy kíváncsisággal várom a reakciókat. Remélem sokat hallok még felőletek. Köszönöm az interjút!

Nagyon köszönjük, számunkra megtiszteltetés! Jó végre a barátainkon kívül másokat is hallani, hogy mit gondolnak a lemezről. Reméljük hamarosan Magyarországot is meg tudjuk látogatni. Sörözünk majd egyet, ugye?

———————————-

ENGLISH VERSION:

The New Year is here, a new beginning or the continuation of something… but for you, January and what it brings must be very interesting. Your newest album, “Gehenna” will be released 26th January. Are you excited?

Yes we are! This is the first time that we have a record released by an international recognized label. We’ve only been signed by and released by very small independent labels up until so naturally we are very nervous and excited to see how we do on a larger scale. It’s been almost 9 month since we entered the studio so we are really eager to hear what other people think of our new shit. It has always been baby steps with us, but hopefully this release will bring us to the ears of a much wider audience than we had before

You are from Denmark and have already began carving your road. You have a few releases and represent the heavier side… please tell us a bit more about this!

Yeah. We’ve been at it for some time now. Me (Troels, bass) and the two guitarist Simon and Theis started playing together on the small island of Bornholm almost 10 years ago. Adam joined the band a couple years later. We’ve been pretty productive I think. 3 full lengths and a couple of Ep’s. For each new release we do we evolve a little bit. We try really hard not to be caught in musical limitations and we always stride to do what we think works best. That’s why you’ll hear a tremendous difference from our earliest CATENATION OF ADVERSITY to GEHENNA. We’re simply having fun and we will continue to do this as long as we’re having fun.

You strengthen the roster of Lifeforce Records for a while now. How did your opportunities change? Do you think this way is better?

I’m very glad you think we strengthen the Lifeforce roster. They have and have had a lot of really great bands. GEHENNA will be the first record that they release from us but I think that we are a really good team and I hope that they will continue to work with us in the future. It really kills the momentum of the band if you have to go out and look for a new label each time you’ve recorded a new record. I think that our opportunities for the future have definitely changed a lot now that we are signed with Lifeforce. As I said earlier, being with a bigger label is totally new and very exciting for us. It is not like we don’t appreciate all the work that the smaller labels we worked with have put into us. They definitely helped us become who we are today. We are a working horse band and we take one step at a time. We are just really happy that we have come this far. Time will tell if this way works better for us. Chances are we won’t feel much difference. It’s not like we’re ever going to be rich and famous, and that’s not the point either.

Besides the heavy, brutal sound, there is adequate melody in the songs. What sort of values does your album have?

I can’t really go into depth with the lyrics. As you might know, we used to be a quintet but our frontman decided to leave the band a couple of month after the recordings were done. I didn’t get the chance to ask him about the deeper meanings of all the lyrics. But then we decided to go on as a four piece and obviously we had to learn all the lyrics ourselves. That has worked out really great and now we have had the freedom to interpret them and make them our own. From what I have come to understand is that the songs all deal with a certain temper or mood. These delicate topics really go well with our music. A lot of our sound comes from the melodies. I think that is what all of us loves most about the things that we do. Grandiose melodies wrapped in death and thrash metal.

You’ve managed to give a couple of great concerts in support of big bands. I guess those experiences and successes really came in handy when you began writing. When did you begin?

Getting to support some of our biggest heroes and play some of our favorite festivals has of course been one of the biggest gifts that this band has given us. I believe that experience is really important in the style of music that we play so of course every tour, festival, support gig etc. that we play gives us something useful that we can take with us into the rehearsal space. We always start experimenting with new riffs and ideas fairly quick after finishing one record. It gets boring playing the same songs over and over for months so our writing process always starts early but isn’t necessarily that intense until the last couple of month before entering the studio. We usually finish writing the last bits like a week or two before deadline. The title track “Gehenna” is almost one and a half years old now I think but the instrumental “Nat” was partly finished in the studio.

Who is the main composer? Did you manage to bring out the best?

As the general rule Simon is the main composer. That he has always been. He is the one coming up with all the main riffs. He usually introduces something to us that he has been fooling around with at home or at work on a Spanish guitar. Then we mold it into a song in the rehearsal space. Once the basic frame is there we all contribute to make the song sound like us. As time has passed and we’ve become better musicians I think we’ve also become far better at giving the songs a more personal feel with our respective individual styles of playing. So, yeah, I think we managed to bring out the best but we are far from done evolving. We continue to stride for better songwriting and I still think that we have a lot to learn. With our frontman now gone it will be interesting to see who will do the lyrics on the coming releases. None of us has ever written complete song lyrics so that will be something of a challenge.

As you have already released two other albums, I’d like to know more. What can you tell us about them?

Our two previous full lengths, SERVANTS (2010) and PREMONITIONS (2012), are really great records too, you should check them out. SERVANTS was our first serious release. It is a lot more technical, fast, weird, out-of-tune and angry than our later stuff. We were really young and the songs are mostly anti-religious in content. The melodies are still there though and I always enjoy giving it a spin from time to time. A bands first record is a very important thing and so was SERVANTS. It put us on the scene and established us a real band that meant real business. Then came PREMONITIONS. We really evolved a lot between those two records. PREMONITIONS is a lot more focused and mature. The songs are more dynamic and the tempo and feeling of the songs are much more varied. I think this is our defining album. This is where we obtained the essence of what By The Patient is about.

Would you say that enough people heard about you in the past? Have you ever felt that you deserve more? The chance is here, you’ll probably get it. : )

I hope we’ll get our chance with GEHENNA, if not, we’ll just keep writing new songs. We’re not into this with some kind of mission for fame or anything. But to tell you the truth we all felt that our previous record PREMONITIONS was really great and could have deserved more. The reviews where all fantastic but somehow people didn’t notice. Part of this, I think, is because we had a very small Canadian label at the time and it was really hard for us to get the news about us out in the European metal media. But hey, who knows, it might have a renaissance now if everything goes well with GEHENNA. But other than that we’re not concerned with the recognition. We just continue to play what we want and I think that more and more people are getting into it and hopefully we’ll have the chance to meet and play for everyone who might be interested.

Let’s get back to the new material. It’ll be released in CD, LP and digital format. Which do you think is the best? What can you tell us about the booklet?

They all have their pro’s and con’s I think. Most people listen to most of their music in the digital format, including myself. Things like Spotify and iPhones has really made it convenient to listen to whatever you want without ever having to buy a record. I think that is why the Lp has made a comeback in the recent years. It’s like a repercussion. An Lp is a very time consuming thing. You have to turn it every 20 minutes or so and like the printed newspaper it is kind of unhandy compared to the digital version. You have to take your time with it and I really like that. It wouldn’t be possible for me to only listen to music on Lp because I always listen to music when I’m on the go, but having that break from everyday life with a vinyl and my favorite chair is priceless. We’ve also always been very preoccupied with our artwork and that is also one of the reasons to print the record on Lp. This will be the first time that we’ve done a gatefold release. It just looks so great with artwork and all. It feels more like a piece of art or furniture than a simple record. The booklet for the cd is actually a 1 to 1 copy of the layout from “…And Justice For All” by MetallicaJ So basically it is just the lyrics and a bandphoto. It is not very imaginative but it’s a nice little tribute to our all-time favorite band.

How was your year’s end like? How did you celebrate New Year’s?

Just like every year I guess. I put on my Hawaii shirt and got piss drunk and smoked a big cigar. Can’t remember much else actually.

In my eyes “Gehenna” is a great album and I’m really looking forward to the responses. I hope we’ll hear much more about you. Thank you for the interview!

Thank you very much, it was my pleasure! It is really great to finally hear what other people besides our friends think of the record. Hopefully we’ll be able to visit Hungary soon. We’ll grab a beer right?

WEBhttps://www.facebook.com/bythepatient

Kapcsolódó cikkek

By The Patient – Bemutatja közelgő albumának újabb dalát

KMZ

By The Patient – Dalpremier

KMZ

By The Patient – Lifeforce Records szerződés

KMZ

Hot News: By The Patient release new video for „Bellum”

KMZ

Hot News: By The Patient releases new song and artwork for new EP

KMZ

Hot News: By The Patient unleashes music video

KMZ

Hot News: By The Patient’s “Premonitions” out September 25th

KMZ

Hot News: By The Patient – New album, song and european tour

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek