Interjúk

Cadaveres Interjú

Sziasztok. Egy érdekes lemezzel rukkoltatok elő, amelyen mixeket és koncertfelvételeket hallhatunk. Hogyan is jött ez az ötlet, hogy egy ilyen EP-vel jelentkezzetek?

Aki egy picit is ismeri a CDT múltját, annak nem okozott meglepetést ez a kiadványunk, hiszen bevett szokás volt a múltban, hogy egy nagylemezt egy ilyen speciális EP vagy Maxi követte, és igazodva a hagyományokhoz döntöttünk a kiadásán. Természetesen egyfajta átvezetésnek is tekinthetjük az anyagot, két lemez között, vagy óvatos felvezetésének a következő sorlemeznek, amit erre az évre tervezünk. Nem szokványos formában mutatja a zenekart, más arcát is megmutatjuk tele elektronikával, akusztikus gitárokkal, feldolgozásokkal. Az élő felvételekkel, pedig egy kis ízelítőt szerettünk volna adni, koncertjeink hangulatából. Az új nótával, pedig mutatjuk merre tartunk a magyar nyelvű nóta pedig bizonyítja, hogy nem csak egy egydimenziós zenekar vagyunk!

Az albumon különböző Dj-k mixét hallhatjuk, ami meglehetősen más formában hallható az eredeti dalokhoz képest. Hogyan is készültek a dalok? Ti kerestetek fel egy-két ismerőst, aki készítene remixeket egy adott dalról vagy már régebben is megvoltak ezek a mixek, csak most kerültek kiadásra?

A remixeket négyen készítettek, mi pedig nem szabtunk határt a képzeletüknek. Sávonként kapta mindenki az eredeti nótákat, ezekből lettek összegyúrva az új változatok. Az volt a lényeg, hogy teljesen forgassák ki az eredeti verziókat, legyen belőlük valami egész más. Volt aki többet, és volt aki kevesebbet tartott meg az adott szám részeiből, ami köré épült egy új váz. Nyilván lett olyan mix, ami teljesen más lett, és rá sem lehet ismerni az eredetijére, de pont ez volt a cél, szabadság…. Ez egy különleges kiadvány fanatikusoknak, rajongóbarat áron, egy lemeznyi erdekesseg a gyűjteménybe azoknak, akik nyitottak az ilyesmire.

A Moby Dick-től a “Gumiszoba” dalt is feldolgoztátok. Miért is ezt a számot választottátok? Milyen más zenekarok számait szoktátok még feldolgozni?

2005-ben jelent meg a Moby Dick Tribute lemez, amin szerepeltünk ezzel a nótával olyan előadókkal, mint a WMD, Ossian, Depresszio stb. Volt pár nóta, amik közül választhattunk és ez mellett döntöttünk, főleg a szövege miatt. Régen is bírtuk ezt a számot, az atdolgozas, pedig igazán érdekes lett szerintem. Jól elkaptuk a lüktetését, de megmaradt az eredeti jellegzetessége is. Úgy éreztük, hogy tényleg jól sikerült, így, most kapott egy új keverést, és elérhetővé tettük egy Cadaveres kiadványon is, mert sok rajongótól hallottuk, hogy Tribut lemez nem jutott el hozzájuk. Koncerteken néha elővesszük, játszani is szeretjük, ez mellett, néhány feldolgozást is betanultunk már, egy-egy különleges alkalomra, többek között, Machine Headet, Defftones, Metallica. Legnagyobb tisztelet a kedvenceinknek!

A koncertfelvételekről beszélnél egy kicsit?

2007 novembereben volt egy budapesti bulink a Kultiplexben, amit próbaképpen felvetettünk és ebből választottuk ki azt a 4 számot, ami felkerült a lemezre. A lényege az volt, hogy semmilyen utómunka nem történt a számokon, amit itt hallani, az tényleg a valóság. Lehetett volna jobb a minőség, de ez egy kis ízelitőnek megteszi, a későbbiekben szeretnénk majd amúgy is egy jó minőségű koncert dvd-t. Az Unholx Spirit a következő nagylemezünk egyik dala, amit már tavaly nyár óta játszunk a bulikon. A többi 3 dal pedig, a Soul Of A New Breed nagylemezünk alap pillérei- Elixir,Soul Of,Sevent Heaven.

A Blood stained / Bűntudat dal szerintem külön figyelmet érdemel. Hiszen az eredeti változathoz képest magyar nyelvű a szöveg és akusztikus formában adjátok elő, sőt női vokállal feltuningolva. Mit tudsz elmondani erről a szerzeményről?

A nagylemezünk felvételei közben már felmerült ötletként, hogy a Blood Stained-ből legyen majd egy akusztikus átirat, mert a nóta témái és hangulata valahogy ezt kivánták. A magyar szöveg ötlet, csak később jött ez egy kísérlet, kiváncsiak voltunk az emberek reakcioira, amik eddig nagyon pozitívak. A nóta a myspace oldalunkra is kikerült, igy sokan meghallgatták már, és eljutottunk vele a Danubius rádióhoz is. A nótán keresztül megismerte a zenekart, rengeteg olyan ember akik eddig nem is voltak kívancsiak a hangos, villanygitáros zajongásunkra.

Watch My Dying-ból ismert Kovács Attila is készített egy mixet a “Soul of a new breed”-re. Hogyan is került ő a képbe?

Attila a zenekar jó barátja, cimborák vagyunk. Rengeteg a közös koncertünk a WMD-vel, amik alatt kialakult egy kölcsönös tisztelet a két zenekar között, mi is nagy rajongói vagyunk a WMD-nek, Attila is nagy Cadaveres fan. Ennek kapcsán alakult ki a remix ötlete rengeteget dolgozott rajta otthon a számítógépén, és még plusz gitár sávokat is játszott az eredetiek mellé, ebből alakult ki az Attilára jellemző, beteg mix.

Milyenek az eddigi visszajelzések, hiszen azért ez nem egy megszokott lemez. Mit vártok, mekkora sikere lesz szerintetek?

Természetesen nem lehet számitani hasonló fogyásra, mintegy nagylemez esetében, ami nálunk 1100-1200 eladást jelent. Egy kislemez esetében, a jellege miatt is, 500-600 darabos eladás már jónak számít, és talán reális is lehet, főleg, hogy a kiadónk jóvoltából a S.O.A.N.B. kijött dupla változatban is, a Lost Soulsal kiegészítve, igy egy nagylemez áráért egy dupla anyagot lehet begyűjteni a teljes Cadaveres discográfiával. Ha ezt is figyelembe vesszük, és a magyar nóta sikerét, akkor azt hiszem, sok minden van még ebben a kiadványban.

Koncerteken is nyomatni fogjátok ezeket a mixeket? Melyik remix tetszik legjobban?

A mixeket természetesen nem fogjuk játszani élőben, az akusztikus nótát hamarosan össze fogjuk probálni, és talán megprobálkozunk vele élőben is, valamilyen különleges alkalomkor. 3 mix tetszik nekem személy szerint az anyagról egyformán: Drop Of, az Elixir és a 7th. Van bennük szigor, fantázia, megmaradtak a jellegzetes dallamok és a különleges effektekkel, egy új dimenzióba kerültek. Ádám énekel, képezi az egyedüli hidat az eredeti és az új változatok között.

Esetleg az új stúdió album körvonalazódik már? Milyen terveitek vannak erre az évre?

Szeretnénk augusztus végén, szeptember elején elkezdeni a stúdió felvételeit az új lemez számainak, hogy novemberre megjelenhessen a második Cadaveres nagylemez. A próbahelyen már csiszolgatjuk az ötleteinket, hogy a nyári bulikon előben is kiprobáljuk majd az új nótákat. Annyit elárulhatok, hogy nagy valtozásokra nem kell számítani. Maradnak a zúzós alapok, a karcos gitárok, és a dallamos refrének.

További sok sikert kívánok!

Köszönjük szépen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Készítette: Northwar
Web: http://www.cadaveres.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek