Interjúk

Carnal Forge Interjú

A kérdésekre Jari Kuusisto válaszolt.

Helló!

Helló, itt Jari a Carnal Forge-tól!

Én pedig Muszka Zsuzsanna vagyok a Kronos Mortus metál magazintól! Mi újság?

Minden rendben! És veled?

Köszi, én is jól vagyok. Kezdhetjük az interjút?

Igen!

Remek! Kezdjük a legelején: 1997 nem most volt, más idők voltak és más célok. Mi a hasonlóság és különbség az akkori idők és az újrakezdés között?

Ez nehéz kérdés! Szerintem a legnagyobb különbség, hogy manapság rengeteg tehetséges zenész és együttes bukkan fel, olyan, mintha már mindenki mindent el tudna játszani. Ami a zenét illeti, az szerintem kicsit egyszerűbbé vált az óta az idő óta, amikor mi kezdtük. Manapság már mindent átsző a technika, viszonylag kis ráfordítással ma már szinte bárki ki tud adni egy lemezt. Nem kell, hogy stúdiód legyen ahhoz, hogy felvegyél egy dalt, csak számítógép és internet kell hozzá. Szóval manapság sokkal könnyebb a hangodat hallatni. Amikor mi kezdtük, az internet még viszonylag kis dolog volt. Kazettáink voltak, meg ilyesmik. Az internet nagyban befolyásolja a mostani helyzetet, mert amikor zenélni kezdtünk, még mindenki vásárolta a lemezeket, tehát könnyebb is volt eladni azokat. Manapság már mindenki spotify-t vagy itunes-t használ, ott vásárol cuccokat.

Január végén adtátok ki új, „Gun To Mouth Salvation” névre hallgató albumotokat. Gondolom, ezt az albumot kicsit más volt készíteni, mert ez a visszatérő lemezetek lesz! Mik voltak a tapasztalataitok az albumírás kapcsán?

Teljesen simán haladtunk vele előre! Sose voltunk az a banda, akik túl sokat gondolkodnának azon, milyen lesz a következő felvétel hangzása, mindig úgy csináltuk meg a zenénket, ahogy azt jónak éreztük. Sose vesztünk el a részletekben, sose mondtuk azt, hogy „Na, most egy gyors vagy egy lassú vagy egy dallamos részt fogunk csinálni”, minden alapból, teljesen természetes módon jön nekünk, amikor egy-egy albumot készítünk. Kigondoljuk nagyjából, hogy fog hangzani, aztán lesz, amilyen lesz.

Mi inspirált titeket a legjobban az album megírásakor?

Mivel egy elég hosszú kihagyásunk volt, ez idő alatt számos nagyszerű banda bukkant föl, szóval azt hiszem, minden, amit hallgatunk, valahol inspirációul is szolgál nekünk. Nem mondom, hogy nem fordul meg néha a fejemben, hogy „Hú, ez most kicsit olyan Slayer-es, vagy Lamb of God-os stb. lesz”… Természetesen a többi együttes mindig hatással van ránk, mert amikor nem írunk zenét, akkor is hallgatjuk azt. Szerintem tudat alatt minden, amit hallunk, inspirál minket, de nehéz lenne most egyvalamit kiemelni. Pl. a Lamb of God-nak nagy rajongója vagyok. Nem is annyira a mostaninak, hanem amikor először hallottam őket, valami teljesen újat adtak a számomra. Igazából miattuk kapott el a gépszíj, miattuk kezdtem el dalokat írni.

Új énekes hallható a lemezen, aki szerintem teljesen megfelel, de egy kicsit változott a zene összképe. Miért ő lett számotokra a legjobb választás?

Nos, amikor Jen-nek gyereke született, mondta nekünk, hogy ezután már nem marad kapacitása a bandára is, ezért inkább a családja mellett döntött az együttes helyett. Mi teljesen megértettük a döntését és támogattuk is benne. Ezután választottuk a testvérem, Petri és én Tommie-t. A döntésünknek több oka is volt: Tommie már több mint 20 éve jó barátunk és nagy rajongója az együttesnek. Több, különböző projektben is részt vettünk már vele és nagyon jó volt együtt dolgozni. Amikor megkérdeztem, azonnal azt mondta, hogy igen, próbáljuk meg, adjunk neki egy esélyt, hogy kipróbálhassuk, milyen az, amikor komolyabb dolgokat is csinálunk, nem csak sörözgetünk és marhulunk a próbateremben (nevet). Szóval amikor felhívtuk és megkérdeztük, azt mondta, hogy „Jó, ha engem akartok, hát nem probléma!” Három nappal később már az album összes dalszövegét megírta, tehát látszik, hogy mennyire akarja csinálni ezt az egészet, meg hogy mennyire örül ennek a lehetőségnek. Nagyon jól illik az együttesbe, az összes barátunk azt mondja, hogy olyan, mintha mindig is ott lett volna. Szerintem ebben az is közrejátszik, hogy már olyan régóta vagyunk barátok. Szóval természetes volt, hogy őt választjuk.

Milyen volt az új album fogadtatása?

Nagyon jó, teljesen el vagyunk ájulva attól, milyen sok régi rajongónk megvan még! Nagyszerű visszajelzéseket kaptunk az albumról, szóval minden fantasztikus! Eddig még szinte nem is olvastam negatív kritikát, legfeljebb csak olyanokat, hogy „Hát, ez ilyen tipikus Carnal Forge lett, bár én értük nem vagyok oda”, és ha ez a legrosszabb, amit írnak rólunk, akkor az már nem is olyan rossz, igaz? (nevet) Szóval eddig minden szuper.

Szerintetek eddig melyik albumotok volt a legsikeresebb?

Nehéz megmondani, nekem mondjuk a Who’s Gonna Burn, a Testify for my Victims és az új album tartozik a kedvenceim közé, de tényleg nehéz választ adni arra, melyikkel értük el a legnagyobb sikereket, mert szerintem a Testify for my Victims-ből adtunk el a legtöbbet, de a készítés szempontjából és zeneileg is ez az új album sokkal jobban sikerült.

Most hogy újra 100%-on pörögtök, gondolom sok-sok koncertet terveztek, hogy a rajongókat megmozgassátok és üvöltsék a dalaitokat?

Igen, természetesen! Annyi show-t szeretnénk csinálni, amennyi egyáltalán lehetséges! Ami viszont nem túl jó, hogy az albumunk az év elején jelent meg és nem valamikor ősszel, mert ilyenkor az összes fesztiválnak megvan már a programja. Ami minket illet, reméljük, minél több helyre sikerül még becsúszni, pl. ha egy együttes lemondja a fellépést vagy ilyesmi. Szóval bárki hívhat minket, megyünk!

Úgy gondolom, hazánkban, Magyarországon is akad bőven rajongó, aki él-hal a zenétekért. Mit szeretnél nekik mondani, mire készüljenek fel, ha újra találkozhatnak veletek a színpadon?

Tényleg? (nevet) Nos, azt tudnám mondani, hogy egy Carnal Forge show elég intenzív élmény, sok-sok headbang-eléssel és meneteléssel. Mi is igyekszünk majd veletek együtt bulizni, mert én mondom nektek, az egész színtiszta energia. Teljesen őrült dolog.

Ezt jó hallani! Azért remélem, egyszer majd Magyarországon is láthatunk titeket!

Igen, az nagyon jó lenne! Mi is szeretnénk menni nagyon, ha hívtok minket.

Terjesztjük majd a híreteket!

Oké, köszi!

Köszönöm a beszélgetést és az idődet! További sok sikert kívánok és szeretném, hogy nagy lendületet kapjatok és újra meglegyen az az erő, amitől mi majd újra sok-sok dalt kapunk tőletek. Mi mindig kíváncsiak leszünk rátok és rajtatok tartjuk a szemünket!

Az nagyon jó lesz! Köszönjük, hogy érdeklődtetek utánunk, igazán jól esett!

Köszönöm a hívást! Jó éjt! Szia!

Én is köszönöm! Szia!

WEB: http://www.carnalforge.se/

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2019/03/03/carnal-forge-interview/


Készült: 2019. február 14.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek