Interjúk

Catalepsy Interjú

Srácok, mindezidáig egy kiadványotok van a 2007-ben megjelent Desert demo, mai fejjel mi a véleményetek róla? Elégedettek vagytok vele? Vállalható?

A demot saját magunk készítettük, a próbatermünkben, teljesen kezdő felszereléssel valamint tudásunk sem volt túl sok, ami egy ilyen felvételhez szükséges lett volna. Ezzel együtt elégedettek vagyunk vele, hiszen akkori magunkhoz képest a legtöbbet hoztuk ki belőle. Természetesen vállaljuk, ez a zenekar első saját hangzóanyaga. 

Mennyi ment el belőle? Mennyire hívta fel a demo a zenekarra a figyelmet?

Csak néhány (kb. 30-40) példányt készíttettünk a demoból, nem is adtunk el belőle túl sokat. Persze nem is az volt a célunk. Főleg fanzineknek, újságoknak küldtünk cd-t, született is itt-ott néhány változatos hangvételű kritika, nem volt semmi nagy hírverés.

A demo után mi történt veletek?

A demo megjelenése után elkezdtünk koncerteken játszani, szerencsére kaptunk néhány meghívást, de sajnos nem sokkal később meg kellett válnunk akkori gitáros-énekesünktől, Tischler Miklóstól. Ezt, mondanom sem kell, rendesen megakasztotta a zenekar lendületét. Leálltunk a koncertezéssel, és szinte reménytelenül folytattuk a zenélést, egy gitárral, ének nélkül, persze folyamatosan keresve a megfelelő személy(eke)t az üres posztokra. 

Mi volt Tischler Miklós gitáros/énekes távozásának az oka? Személyi, zenei ellentétek? Baráti módon történt a válás?

Ennek különféle okai voltak. Mind ’’szakmai’’, mind pedig személyes okok közrejátszottak a döntés meghozatalakor. Egyszerűen, nem tudtuk vele tovább csinálni a zenekart. A viszony ugyanakkor teljesen baráti vele azóta is. 

Miki jelenleg is zenél? 

Igen, a Nice One Babe zenekarban gitározik. 

Utódja Drabik Tamás lett, őt hogyan, hol találtátok meg? Mit kell tudni Tamás zenei múltjáról?

Tomit egy közös ismerősünk ajánlotta (Kálmi az Age of Agony-ból), mint fiatal tehetséget. Tomi előttünk egy black metal formációban tolta, miután beszállt hozzánk, az a banda meg is szűnt, ha jól tudom. Igazából velünk kezdte el komolyabban a  zenélést. 

Új dalokon mikor kezdtetek el dolgozni? Egyáltalán, hogyan történik nálatok a dalszerzés? Ki hozza a szövegeket és a zenét?

A demo-s számok felvételekor is volt már jónéhány új nóta (amennyiben így érted azt, hogy ’’új’’), de azok nagy részét, pontosabban, amiket Miki írt, kiszórtuk, nem játszuk, amióta tőle megváltunk.

A többi dalt Dani (basszus) es Peti (gitár) írta, illetve azóta is közösen megy a számírás. Nálunk ez úgy működik, hogy valaki lehoz próbára egy többé-kevésbé kidolgozott dalt, amit aztán mindig közösen fejezünk be. A szövegeket Dani írja, én fordítom le angolra és Tomival közösen dolgozzuk rá a számra. Általában hónapokig dolgozunk egy dalon, finomítjuk, csinosítjuk, mielőtt színpadképesnek nyilvánítanánk. 

Azt olvastam, hogy a második demo felvételeire készültetek, mikor Borsos Gyula dobos kilépett, miért?

Arra már nem nagyon emlékszem, mire készültünk éppen, mikor kiszálltam. Az ok, amiért otthagytam az egészet annyi volt, hogy úgy, ahogy akkor működött a zenekar, nem tudtam tovább folytatni a srácokkal, úgy éreztem, nem tudok kiteljesedni, nem tudom azt a szintet elérni a bandával, amire képes lettem volna, amit el szerettem volna. A döntésemet hosszú hónapok tépelődése előzte meg, nem volt könnyű, mivel Petit és Danit is már évek óta ismertem, jóban voltunk, és tudtam, egy ilyen lépés a barátságunkat is tönkre teheti. 

Utódja a Fanatic Attack ütőse Ploner Patrick lett, vele írtatok új számokat? Nem gondoltatok arra, hogy esetleg Patrickkal rögzítsétek az új nótákat?

Amennyire tudom, Patrickkal nem készültek új nóták, főleg feldolgozásokkal foglalkoztak. Ahogy Patrick is nyilatkozta egy Fanatic Attack interjú során: „…én 2009 januárjában kezdtem a Catalepsy-ben, ez volt az első komoly zenekar, amiben doboltam, ezért eléggé csekély tapasztalattal kerültem oda. Így sajna ha jól emlékszem 2009 nyarán váltunk meg egymástól.” 

(Gy.D.) Nem. Tulajdonképpen abban az időszakban nem születettek még új ötletek sem. Örülünk, hogy megismerhettük a Patrickot és szerintem emberileg nagyon jól kijöttünk egymással, de zeneileg valahogy nem tudtunk zöld ágra vergődni. Ennek eredményeképpen kb. 9 hónap vajúdás után elváltak útjaink. Röviddel ezután hozta létre jelenlegi zenésztársaival a  Fanatic Attack-et. Ezt követően, a Gyula visszaszállásáig dobgéppel próbáltunk. Kissé kiábrándító volt az egész, de semmiképpen sem akartuk jegelni a bandát, netán otthagyni a biztos próbahelyünket, biztunk a lehetetlenben, hogy előbb-utóbb találunk egy megfelelő dobost. Aztán a Gyula megkeresett minket, hogy újra lenne kedve együtt zenélni, rendeztük a köztünk lévő kissé elmérgesedett viszonyt, és véget ért a gyötrelmes időszak. 

Patrickkal a soraitokban volt-e koncertetek? Amennyiben igen, hogyan teljesített a srác élőben?

Nem, nem volt. 

Gyula, mikor tért vissza a zenekarba? Mit csinált addig, amíg nem volt a Catalepsy tagja?

Igaz, kissé nehezen megszülető, de közös megegyezéssel mentem vissza a Catalepsy-be 2010 elején. A kiszállásom után próbáltam másik zenekart találni, de mivel én továbbra is a metal zene keményebb irányvonalával akartam foglalkozni, ez sehogy sem sikerült városon belül, nem találtam ehhez megfelelő embereket. Ezen kívül pihentem,..hahaha….persze a dobolással egy percig sem hagytam fel. 

Ami a zenekar jelenét illeti, melyek a legfrissebb, legaktuálisabb információk rólatok?

A visszaszállásom után gyakorlatilag folytattuk onnan, ahol abbahagytuk, de hamarosan kezdett a zenénk átalakulni, ez abban nyilvánult meg leginkább, hogy a régen játszott számokat elhagytuk, a helyüket pedig más hangulatú, egységesebb dalok vették át. Ahhoz, hogy ez koncertképes programmá fejlődjön, kellett egy-két év, így nem sokkal ez előtt tudtunk elkedezdeni újra koncertezni. Jelenleg próbálunk minél többet játszani, egy kicsit jobban jelen lenni a metal színtéren.

Mostanában rögzítettünk egy új számot, ami a Fanatick Attack-es srácok által gondozott válogatás lemezen fog megjelenni hamarosan.

A közeljövőben pedig szeretnénk rögzíteni a következő anyagunkat, ep vagy akár nagylemez formájában. Ez az, amit a legjobban várunk, hiszen a 2007-es demo óta sok idő telt el, sokat változtak a dolgok (mi is), már nagyon szeretnénk egy komolyabb hangzóanyagot készíteni. 

Mikor tervezitek második demótokat megjelentetni? Hány dal szerepel(ne) majd az anyagon? 

Ahogy az imént is mondtam, ez a soron következő lépés. Úgy gondolom, valamikor idén télen, legkésőbb jövő tavasszal fel tudjuk venni a számokat. Ezt már szeretnénk terjedelmesebb, igényesebb formában megjelentetni, de konkrétan még nem tudjuk, hány szám lesz a lemezen. 

Az új dalokat, hogyan jellemeznétek a Desert demo számaihoz viszonyítva?

A demo óta több számot is írtunk, melyek közül kb. egy demora valót kidobtunk (már említettem korábban, miért). A jelenlegi repertoár számai a Desert számaihoz képest sokkal egységesebb képet mutatnak, tudatosabb dalszerzés eredményeként születtek, ugyanakkor egyszerűbbek, csupaszabbak is. Az idő közben szerzett zenei tapasztalatokat igyekszünk kamatoztatni; az a koncepció érvényesül  leginkább, hogy egyszerűbb megoldásokat használjunk azért, hogy a számok ütőereje minél nagyobb legyen, minél jobban átmenjen a hallgató felé. Feszes, dögös, lendületes számokat akarunk létrehozni, ami nem feltétlenül a 220-szal száguldó tempóban jelenik meg, sokkal inkább a dalok dinamikájában, szerkesztésében, a szövegek gondosabb elhelyezésében.

Megítélésetek szerint, mennyit fejlődtetek az első demóhoz képest?

Magunkhoz képest sokat, elhagytuk a „gyerekbetegégeket”. Mivel mindannyiunknak sok egyéb tennivalója van a hétköznapokban, sajnos mindig kevesebb idő jut próbára, gyakorlásra, mint amennyit szeretnénk. Viszont időnk volt bőven a demo óta, és szerencsére mindannyiunk elég elhivatott ahhoz, hogy a zenekar, mint egység továbbra is fejlődhessen. 

Dani említette, hogy egy válogatáshoz rögzítettetek vagy rögzíteni fogtok egy számot. Erről mit kell tudni? Ez a szám is rajta lesz a második Catalepsy demón?

Igen, ez egy új dal, a próbatermünkben vettük fel (a Nice One Babe dobos Olley segítségével, innen is köszönet neki), jelenleg a FA dobos Patrick végzi rajta az utómunkálatokat. Ez is szerepelni fog a következő anyagunkon. Azon kívül, hogy mindannyiunknak egyik kedvenc száma, és magát a válogatás lemezt is támogatjuk, a következő anyag felvételére való felkészülésként, mondhatni kísérletként is jól jött ez a felkérés, hiszen majd az új anyagot is házilag szeretnénk rögzíteni.

(Gy.D.) Eredetileg ezt a dalt Dudás Attila kérésére, a Fekete Terror fanzine meg nem jelent 3. számához vettük fel. 

Koncertek terén mi a helyzet? Az utóbbi időben mennyit koncerteztetek? Hol és kikkel léptetek fel illetve milyen fogadtatásban részesültetek?

Mint zalaegerszegi kisnevű death metal banda, nem bombáznak minket felkérésekkel. Kb. évente 3, legfeljebb 4 koncertre jutunk el, ennyire hívnak. Kilincselni, nyomulni pedig nem szoktunk. Tavaly volt egy emlékezetes koncertünk a ex-Voivod-os Eric Forrest bandájával, az E-Force-szal Zalaegerszegen. Ezen kívül voltak fellépéseink például az Age of Agony-val, a szombathelyi Morgue zenekarral (akik azóta, ha jól tudom, feloszlottak), valamint a Fanatick Attack-kel közösen volt az utolsó kettő koncertünk.

Október 27-én pedig a Tales Of Evening előtt jatszunk Zalaegerszegen.

A koncertekről eddig többnyire pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind a közönség, mind a zenekarok oldaláról, akikkel együtt játszottunk; ez igen megtisztelő a számunkra. 

A hazai death metal (és úgy összességében) undergroundról mi a véleményetek? Hogyan látjátok a death metal műfaj hazai helyzetét?

Nem nagyon követem a hazai death metal zenekarok munkásságát, kivéve egy-két nevesebb bandát, vagy akikkel személyesen is kapcsolatban vagyunk. Az undeground színtér történéseivel pedig nem nagyon foglalkozunk.

Itthon, amennyire én látom, sajnos nincs túl nagy igény erre a stílusra. Persze, azért underground! Viszont attól, hogy egy undergound irányzat, nem lenne rögtön divatzene, ha több ember hallgatná, járna el koncertekre.

Érdekesnek tartom, hogy a szomszédos országokban évről-évre szervezik a különféle extrém zenei fesztiválokat, itthon pedig lassan mindegyik rock/metal fesztivál megszűnik vagy átalakul a populárisabb irányzatokat kedvelők igényeit kiszolgálandó. 

(Gy.D.) Egyelőre, még bandák vannak, ha csak idább-odább is. Zenekari szinten, talán egy kicsit zárkózottak vagyunk, csak a Morgue-al, a Fanatic Attack-el és az Age Of Agony-val ápolunk jó viszonyt. Reméljük, hogy további fellépésekkel, ez a helyzet talán változik. Viszont lehet, hogy lerágott csont, de a gazdasági visszaesés rohadtul érződik minden téren az undergrounban is. Az utóbbi időben a koncerteken tisztán lehet látni, hogy még a szokásosnál is kevesebb az ember és egyre kiábrándítóbbak a körülmények. Ez még a mi szintünkön is észrevehető, pedig a legminimálisabb igényeink vannak: benzinpénz, meg némileg értékelhető megszólalás lehetősége. Ennyi! Legutóbbi koncertünkön, például egyikben sem részesültünk. 

Az idei év death metal terméséből, mely lemezek nyerték el tetszéseteket?

Igazából a death metal mellett az elmúlt néhány évben nálam nagy hangsúlyt kap a jazz- és a világi zene is, mivel ezek nagyon szerteágazó stílusok, bőven van hallgatni való, szóval a metal csak megosztottan van jelen a „hallgatási listámon”. Talán éppen ezért, annyira szorosan nem követem az aktualitásokat.

Idén megjelenő death metal lemezt még nem nagyon sikerült hallgatnom, az elmúlt egy-két év viszont szerintem sok jó lemezt hozott. Csak hogy néhány, nagyobb nevet említsek nekem nagyon bejött a Deicide, Immolation, Pestilence, Krisiun, Cannibal Corpse, Decapitated, Origin legújabb lemeze. 

(Gy.D.) Őszintén szólva semmi sem jut eszembe. A legfrissebb lemez, ami nagyon bejött a Bloodfiend – Under The Evil Command című 2011-es anyaga volt. 

Srácok, köszönöm szépen a válaszokat, osszátok meg velünk utolsó gondolataitokat! Minden jót kívánok!

Mi is köszönjük a lehetőséget valamint a támogatást, segítséget, amit tőled, a közönségtől, barátoktól, koncertszervezőktől, ismerős zenekaroktól kaptunk az elmúlt években és reméljük mindenki lelkesedése kitart még jó sokáig. Minden jót kívánunk!

WEBhttp://www.myspace.com/catalepsymusic

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek